Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 5

• 115 642
  • 788
  •   1
Отговори
# 450
  • София-Младост
Аз като подавах декларацията,последните месеци още не ми бяха изплатени и писах болнични или отпуска за гледане на дете до 1г.Така ми каза жената от социалните,при тях системата си ги смята,те така или иначе проверяват къде и колко са те осегурявали Peace
Говоря за първата декларация,сина ми беше на 1месец.
Така хубаво...обаче се гледа дохода, който си получила, а не този който е отговарял на месеците, влезли в декларацията... Не декларираш нещо, което е за м.05 примерно, а ти реално го получаваш юни или юли. Разбра ли ме, че странно го обясних май?
Аз подавам декларацията октомври,като синът ми е роден на 18.09.В декларацията трябва да са доходите ми от октомври предходната година,до септември в тази година,която ги подавам.Аз по това време още не съм взела болничния за септември,така че не знам каква е сумата и съответно месеците,в които съм болничен преди и след раждането съм писала вместо сума-болничен или отпуска по майчинсво/не помня какво ми казаха социалните/ и така...
Да не говорим,че първия ми болничен беше изплатен декември,така че аз въобще не съм знаела какво ще получа,а първия ми болничен беше от 31юли Wink
След като не си получила парита зе м.09 не етрябвало да ги декларираш, това се опитах да обясня.И болничният, който е бил за юли , но сиполучила м.12 също не влиза в тази декларация.Периодът ти е м.10-м.09вкл. Каквото си получила до 30.09. това се декларира. Болничният за м.09 може да го получиш октомври или ноември, той ще влезе като доход в декларацията следващият път...а иначе правилно може да се пише, че за определен период получаваш болнични или друго обезщетение от НОИ, те по сл. път винаги си проверяват данните.

# 451
Здравейте!
Искам да питам по-компетентните, относно попълването на графата Брутни доходи, доколкото знам там се сумират доходите на таткото и моето майчинство. Сумата на моето майчинство може ли да го взема от справката на НОИ /от секция Справки за социално осигуряване/? Там е брутната сума, нали?
А и другото, което ме интересува е, че на 03.06, получих последното плащане за първата година от майчинството /бруто 121, а чисто 109лв./, а на 28.06 получих първото /частично/плащане за втората година от майчинството /156 лв./. В справката за Социално осигуряване, обаче, не фигурира брутният доход, от който са определени тези 156 лв.
И в крайна сметка в графата за м.Май какво трябва да посоча 121+156 или?

# 452
Здравейте Петя, не става ясно през кой месец трябва да подавате молбата за семейните помощи.
Ако е през юни.11г., получените суми на 03.06. и на 28.06. не трябва да ги вписвате към общите ви доход, т.к. декларирате доходи получени от м.юни.10г. до м.май.11 вкл.
Обезщетенията за отглеждане на дете- майчинството- не са доходи облагаеми по закон и следва да ги впишете в графа-обезщетения, а заплатата на съпруга ви- в графа брутни доходи.
В графа м.май.11 не вписвате доходи получени през юни.11.

.......... В справката за Социално осигуряване, обаче, не фигурира брутният доход, от който са определени тези 156 лв.

Справката от НОИ няма как да фигурира брутен доход, от там изплащат обезщетения/за майчинство, за бременност, за болест/ на база брутната ви заплата.

# 453
Здравейте Петя, не става ясно през кой месец трябва да подавате молбата за семейните помощи.
Ако е през юни.11г., получените суми на 03.06. и на 28.06. не трябва да ги вписвате към общите ви доход, т.к. декларирате доходи получени от м.юни.10г. до м.май.11 вкл.
Обезщетенията за отглеждане на дете- майчинството- не са доходи облагаеми по закон и следва да ги впишете в графа-обезщетения, а заплатата на съпруга ви- в графа брутни доходи.
В графа м.май.11 не вписвате доходи получени през юни.11.

.......... В справката за Социално осигуряване, обаче, не фигурира брутният доход, от който са определени тези 156 лв.

Справката от НОИ няма как да фигурира брутен доход, от там изплащат обезщетения/за майчинство, за бременност, за болест/ на база брутната ви заплата.

Документите трябва да се подадат през м.юни, доходите, които съм получила през месеца се отнасят за м. май, затова си мисля, че трябва да се впишат. В справката на НОИ винаги ми е писало сума, от която се определя дохода, в този смисъл, тези 156 лв нз от какъв доход са определени!
Накрая ще оставя празни полетата, пък като мъжа ми отиде на място ще му дадат разпечатка. Ох, много сложно!

# 454
Няма значение за кой месец се отнасят, а през кой месец реално са получени. Така, че доходи получени след 31.05.11 не се декларират в молбата.

# 455
Не знаех, за това, че се вписват по месеца, в който са получени...ще оставя празни полета, че се обърках тотално. Благодаря на Platina 33!

# 456
  • ride my bike...
Някой може ли да ми каже къде се приемат докуметни за детски надбавки район Приморски-Варна? Преди беше в " Китайската стена", но вчера разбрах че вече не се приемат там.

# 457
Някой може ли да ми каже къде се приемат докуметни за детски надбавки район Приморски-Варна? Преди беше в " Китайската стена", но вчера разбрах че вече не се приемат там.

Ул. "Цар Асен" № 43/бившата сградата на Дирекцията/. Вижте във Varna map, за да се ориентирате.

# 458
  • ride my bike...
благодаря много  bouquet 
видях къде е Simple Smile

# 459
Здравейте!
Извинявам се предварително, ако някой вече е задал подобен въпрос и е получил отговор, но не можах да намеря информация.
Интересуваме в Бургас, освен през Ибанк, могат ли детските надбавки да ми ги превеждат по карта от друга банка?
Благодаря за вниманието!

# 460
  • София-Младост
Здравейте!
Извинявам се предварително, ако някой вече е задал подобен въпрос и е получил отговор, но не можах да намеря информация.
Интересуваме в Бургас, освен през Ибанк, могат ли детските надбавки да ми ги превеждат по карта от друга банка?
Благодаря за вниманието!
Могат.

# 461
Аз отидох на място да подам документи и исках да ми ги преведът в друга банка, а жената изрично ми каза че не можело, в случая към кой трябва да се обърна? Тя ми каза така: Ние работим с Ибанк, в друга банка не може! Оказа се че съм отишла 1 месец по-рано и трябва да отида идния, май ще правя панаир  #Cussing out

# 462
  • София-Младост
Аз отидох на място да подам документи и исках да ми ги преведът в друга банка, а жената изрично ми каза че не можело, в случая към кой трябва да се обърна? Тя ми каза така: Ние работим с Ибанк, в друга банка не може! Оказа се че съм отишла 1 месец по-рано и трябва да отида идния, май ще правя панаир  #Cussing out
Четейки другата тема "Получихте ли детски" оставм с различно впечатление. Няма изискване нито в закона,  нито в правилника, така че не питай, просто в молба декларацията има място където да си пособиш сметката.

# 463
  • София и там където не се пуши
а жената изрично ми каза че не можело, 

Явно, че тази жена не знае как да го направи. Най-добре обратно и кажете че сте питали и в двете банки.

# 464
Май в някои Дирекции "Соц. подпомагане" се изживяват като нещо повече от Закона. Както е писала Ала-Бала  никъде в закона не е определена една банка. Просто на местно ниво решават, че ще работят с определена банка и няма да пишат по няколко платежни. Аз лично бих настоявала за писмен отказ и след това ще си търся правата по съответния ред.

Общи условия

Активация на акаунт