Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 1

• 93 742
  • 771
  •   1
Отговори
# 690
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, искам да попитам следното.
 Двете години майчинство ми изтичат на 1.юни 2013 г. Преди да забременея бях назначена на временен трудов договор. При това положение имам ли право да ползвам, и в какъв размер ако е така ,платен отпуск за двете години майчинство и мога ли да ползвам неплатен отпуск за третата година на детето?
Благодаря!

Щом е временен кога изтича? По принцип имаш право на платен отпуск (за двето години по 20 дни = 40).Може да го ползваш преди да ти изтече договора, иначе ти го изплащат като обезщетение.Когато изтече срока на д-ра имат право да го прекратят дори да си отпуск.

# 691
pantera666
Благодаря зя отговора) Бях назначена на временен договор за 6 месеца , но аз излязох в болнични и после в майчинство преди той да изтече. Още не съм говорила с директора как ще процедира , но исках да се информирам предварително какви са ми възможностите. Още нещо ме интересува. Партньорът ми  се самоосигурява и  има ЕООД. При това положение полага ли му се неплатен отпуск за гледане на дете до 3 год. в размер на 5 месеца? Интересува ме ,за да знам дали мога да прехвърля неговият отпуск към моите 6 месеца неплатени примерно.

# 692
raly77 , неплатеният отпуск е за отглеждане на дете до 8 години, не до 3. Отпускът може да се ползва от всеки от родителите, работещ по трудово правоотношение.

Ето от КТ:

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.

# 693
 SadБлагодаря за отговора Белла Дона)
Разбирам , 5-те месеца няма да мога да ги ползвам((

# 694
Здравейте, бих искала да попитам дали съм разбрала правилно:
 "неплатеният отпуск е за отглеждане на дете до 8 години, не до 3. Отпускът може да се ползва от [b]всеки от родителите, работещ по трудово правоотношение.
[/b]

Ето от КТ:

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие."

т.е. ако единият родител е безработен, то той няма право да прехвърли неговият неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. на другия , които работи по ТД. И ако е така, това означавали, че ако той не се осигурява до навършване на детето на 8 г.възраст /т.е. е без ТД/, то той,а и другия родител губят правото на този отпуск ?

# 695
  • София
Моля, кажете как трябва да се посочат в заявлението за ползване на неплатен отпуск по чл. 167а от КТ календарните дни, които се заявява, че ще бъдат ползвани - отпускът е в размер на 6 месеца за всеки родител - как се посочват "от - до" (примерно - от 08.05.2013 г. до 08.11.2013 г., или по друг начин) и като брой дни (180 дни или се броят по календара колко точно са в тези 6 месеца)?

Благодаря Ви!

# 696
  • някъде там
Моля, кажете как трябва да се посочат в заявлението за ползване на неплатен отпуск по чл. 167а от КТ календарните дни, които се заявява, че ще бъдат ползвани - отпускът е в размер на 6 месеца за всеки родител - как се посочват "от - до" (примерно - от 08.05.2013 г. до 08.11.2013 г., или по друг начин) и като брой дни (180 дни или се броят по календара колко точно са в тези 6 месеца)?

Благодаря Ви!

Аз също се интересувам как точно се смятат 6 месеца - като календарни дни или като работни 180 дни? Моля ако някой знае да пише. Благодаря и аз предварително!

# 697
  • Пловдив
Моля, кажете как трябва да се посочат в заявлението за ползване на неплатен отпуск по чл. 167а от КТ календарните дни, които се заявява, че ще бъдат ползвани - отпускът е в размер на 6 месеца за всеки родител - как се посочват "от - до" (примерно - от 08.05.2013 г. до 08.11.2013 г., да,така записваш или по друг начин) и като брой дни (180 дни или се броят по календара колко точно са в тези 6 месеца)? 180 календарни дни са

Благодаря Ви!

Аз също се интересувам как точно се смятат 6 месеца - като календарни дни или като работни 180 дни? Моля ако някой знае да пише. Благодаря и аз предварително!

Как работни?Че то тогава този отпуск ще е цяла вечност.6 м неплатен са 180 календарни дни

# 698
  • София
Ако е записано по този начин, може да се окаже, че между тези две дати са повече от 180 дни - затова попитах и за броя дни. Но пък между датите са шест календарни месеца  Thinking Възможно ли е да се посочи и като период, и с точния брой дни, които ще са повече от 180 дни (всъщност според изискването на чл. 49, ал. 2 от НРВПО отпускът се заявява и ползва в календарни дни)? Защото ми се струва, че, ако законодателят искаше да каже "180 дни", щеше да го каже именно така, а не "6 месеца" (чл. 167а, ал. 1 от КТ). Разсъждавам, пишейки. Вие какво мислите?

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 17:27 от Karimma

# 699
  • Пловдив
Ако е записано по този начин, може да се окаже, че между тези две дати са повече от 180 дни - затова попитах и за броя дни.

Броиш си 180 календарни дни и пишеш от до дата.Аз не съм ти броила дните между двете посочени дати

# 700
  • София
Благодаря ти, ♥Elfita♥   bouquet

# 701
  • някъде там
И аз благодаря за отговора, вчера се консултирах и разбрах, че са календарни, а зададох въпроса и се главоблъсках, защото молбата ми беше подписана и одобрена от работата с грешно нанесен период от мен, поради незнание от моя страна и тази на нашето ТРЗ, вместо календарни съм сметнала работни, а периода не е цяла вечност - удължава се с около 2 месеца. Добре, че го уточних, защото преди да изтече ще напускам и трябва да ги уведомя с предизвестие от 1 месец, което при тези обстоятелства вече ще бъде доста по-рано. Все пак е нормално човек да се заблуди, защото повечето от отпуските се смятат в работни дни.  Peace

# 702
Здравейте! Моят въпрос е следния:

2010г шефа ме принуди да си напиша предизвестие,като ме заплаши да ме уволни дисциплинарно ( после разбрах,че това става доста трудно) След два дни на предизвестието си пуснах болничен и след него вече болничен за проблемна бременност и после майчинство. На 17.05.3013 дъщеря ми става на 2 години и смятам утре да си пусна молба за платен отпуск. Въпроса ми е дали имам право на платен отпуск или неплатен?

Благодаря!

# 703
Имам въпрос - назначена съм на трудов договор от 01.06 , мога ли да изляза в неплатен отпуск от 03.06 , тоест без да имам отработени дни  / работодателя няма против/ или трябва да имам отработени дни?

# 704
Много ви моля за отговор! Детето ми е на 2.4 месеца . Аз съм в неплатен отпуск - 180 дни до 15 октомври тази година.
Ако приемат детето ми на ясла септември месец, това означава ли, че аз трябва да се врна веднага на работа или мога да си изкарам неплатеният отпуск до края и след това ще имам ли право да си пусна още 5 месеца неплатен отпуск , прехвърлен от бащата за отглеждане на дете да 8 години, или ако детето ми вече е настанено в детската може да ме отрежат !
Много ви благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт