Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 1

• 93 779
  • 771
  •   1
Отговори
# 675
  • Пловдив
Здравейте,сега на 30.03.13 г ми изтича майчинството,искам  да попитам  ,ако си пусна молбата за платен отпуск(колко дни е той за 2 години майчинство) и шефа ми го откаже,какво да правя тогава,да си пусна ли за неплатен отпуск и колко дни преди платения да изте4е се пуска неплатения?Благодаря за отговори  .
Hugте

Подаваш 2 седмици молба за ползване преди датата на започване на отпуската.Не би трябвало да ти го отказват.Или най-много 10 дни от 2012 да ти задържат
За неплатения е същото-пускаш молбата 2 седмици преди датата на ползване.Имаш право на 11 м неплатен

Искам пьрво да се извиня,4е пуснах толкова цитата,второ сьщо така да питам,по време на неплатения отпуск работодателя внася ли ни осигуровки?

По време на неплатения за гл на дете работодателят ти внася здравните осигуровки,да

# 676
Искам пьрво да се извиня,4е пуснах толкова цитата,второ сьщо така да питам,по време на неплатения отпуск работодателя внася ли ни осигуровки?Лично ли трябва да занеса молбата за платен отпуск или може и по пощата?Сьвалявам от време на време ми изплуват вьпроси и затова се получава така.
Благодаря ти Елфита за  ясните отговори.  bouquet

# 677
Здравейте! Неплатеният 6 - месечен отпуск след майчинство за гледане на дете води ли се за трудов стаж? Благодаря!

# 678
  • Пловдив
Здравейте! Неплатеният 6 - месечен отпуск след майчинство за гледане на дете води ли се за трудов стаж? Благодаря!

Да
Като може бащата да ти прехвърли още 5 м неплатен за гл на дете т.е да ползваш 11 месеца общо

# 679
А да питам,тъй като мъжът ми не е работил в БГ на трудов договор,а в момента е в чужбина от другата седмица почва работа на договор,предполагам че няма да мога да получавам от него 5 м. неплатен отпуск?

# 680
  • някъде там
Здравейте, прочетох внимателно цялата тема и успях да си отговоря на повечето от въпросите, които ме вълнуват, все пак искам да попитам няколко неща:
1. Тъй като ми предстои подаване на молба за неплатен отпуск за отглеждане на дете от2г до 8г. -  6 месеца, а след това не смятам да се върна на работа, ако искам да ползвам и 5те месеца неплатен отпуск от съпруга ми, то възможно ли е да подам една обща молба за двата периода или първо трябва да изтече моята отпуска и чак след това да заявя другите 5 месеца?
2. В момента съм в неплатен отпуск, но от този, който се полага всяка година - 30 дни (с плащане на осигуровки и стаж) понеже нямахме навършени 2г. , когато го пусках - та в тази връзка има ли пречка веднага след това да започне неплатен за гледане на дете до 8г. ?
И последно, извинете ме за невежеството, права ли съм, че като майка на близнаци, нищо че са две отделни деца ми се полага неплатен отпуск само за едно, т.е. 6м + 5м. от таткото?   Confused
Благодаря предварително  Simple Smile

# 681
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, прочетох внимателно цялата тема и успях да си отговоря на повечето от въпросите, които ме вълнуват, все пак искам да попитам няколко неща:
1. Тъй като ми предстои подаване на молба за неплатен отпуск за отглеждане на дете от2г до 8г. -  6 месеца, а след това не смятам да се върна на работа, ако искам да ползвам и 5те месеца неплатен отпуск от съпруга ми, то възможно ли е да подам една обща молба за двата периода или първо трябва да изтече моята отпуска и чак след това да заявя другите 5 месеца?Може, но според мен е по-добре две седмици преди края на твоя неплатен, да подадеш молба и за този на таткото
2. В момента съм в неплатен отпуск, но от този, който се полага всяка година - 30 дни (с плащане на осигуровки и стаж) понеже нямахме навършени 2г. , когато го пусках - та в тази връзка има ли пречка веднага след това да започне неплатен за гледане на дете до 8г. ?Няма пречка да започне веднага
И последно, извинете ме за невежеството, права ли съм, че като майка на близнаци, нищо че са две отделни деца ми се полага неплатен отпуск само за едно, т.е. 6м + 5м. от таткото?   Confused
Благодаря предварително  Simple Smile

Да полагат ти се само 6 месеца + тези на таткото,без значение че децата са две.Има една стара разпоредба на МТСП, но намерих и по-ново потвърждение на сайта им:
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=47107

# 682
  • някъде там
Много благодаря за отговора, ще действам тогава и май наистина е по-добре да не прибързвам с двата периода едновременно  Simple Smile

# 683
Здравейте, в момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл.167а, ал.1 от КТ. След това съпруга ми ще ми прехвърли неговите 5 месеца непатен отпуск по същия член. Не ми става ясно, документът удостоверяващ писменото му съгласие да ми прехвърли неплатения му отпуск, трябва ли да бъде заверен от неговия работодател с изходящ No, подпис и печат или е достатъчно да бъде само свободен текст от него?    

Здравейте отново, има още нещо което не ми става ясно: съпругът ми е назначен на трудов договор, но работодателят му го осигурява на 4-часов работен ден. В този случай (при осигуряванетото му на 4-часов раб. ден) имам ли право след изтичането ми на неплатения ми отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст, да ми прехвърли неговите 5 месеца? Искам да помоля, ако някой има образец на писмено съгласие от бащата за прехвърляне на неплатения отпуск на майката, да ми помогне. Благодаря Ви, отново!

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 14:09 от AnMary

# 684
  • В Голямото село
Здравейте, да си задам и аз въпроса. Правилно ли съм разбрала - след приключване на 2 годишното платено майчинство, съм ЗАДЪЛЖЕНА да си използвам натрупаната за тези 2 години редовна платена отпуска наведнъж, и чак след това мога да изляза в неплатен отпуск по майчинство за 11 месеца? Т.е. не мога да си ползвам първо неплатеното майчинство и чак след това да си пусна натрупаните платени отпуски?! Благодаря!

# 685
  • Пловдив
И аз влизам с въпрос. След няколко дена ми изтича полагащата ми се платена отпуска и принципно трябва да се върна на работа, но тък като се водя на работа в Бургас, а от както съм в майчинство живея в Пловдив, няма как да се върна на старата си работа. Кое е по-добре за мен- да си пусна и неплатения или да помоля за съкращение и да отида на борсата? Проблема е и в това, че се водя съдружник във фирма, бях самоосигуряваща се, но сега ще се водя само съдружник без да извършвам дейност, в този случай ще мога ли да взимам обещетение от борсата, ако ме съкратят от другата работа ( във фирмата съм се осигурявала само 2 месеца, но не без осигуровките за безработица и майчинство)? ( май малко заплетено стана  Embarassed ?

# 686
Здравейте, Искам да попитам някой дали е наясно, при прекратяване на договор, по взаимно съгласие след края на втората година от майчинството, дали мога да се откажа доброволно от платения отпуск, за да не се дължат осигуровки на него? Защото аз си плащах осигуровките 2 години, сега трябва да платя и тези, за отпуската. Та има ли някакъв начин да се избегне това? Благодаря предварително.

# 687
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, Искам да попитам някой дали е наясно, при прекратяване на договор, по взаимно съгласие след края на втората година от майчинството, дали мога да се откажа доброволно от платения отпуск, за да не се дължат осигуровки на него? Защото аз си плащах осигуровките 2 години, сега трябва да платя и тези, за отпуската. Та има ли някакъв начин да се избегне това? Благодаря предварително.

Нека да те прекратят без да я ползваш.В този случай трябва да ти я изплатят (което няма да стане) и ще платиш само ДОД, а не всички осигуровки.

# 688

Нека да те прекратят без да я ползваш.В този случай трябва да ти я изплатят (което няма да стане) и ще платиш само ДОД, а не всички осигуровки.

Да, ДОД имах предвид /извинявам се,но децата ми викат на главата и се обърках, вместо ДОД, писах осигуровки/ , което също ми идва голяма сума, която в момента нямам възможност да платя. Та дали има възможност за отказване от платения отпуск или няма такъв вариант?

# 689
Здравейте, искам да попитам следното.
 Двете години майчинство ми изтичат на 1.юни 2013 г. Преди да забременея бях назначена на временен трудов договор. При това положение имам ли право да ползвам, и в какъв размер ако е така ,платен отпуск за двете години майчинство и мога ли да ползвам неплатен отпуск за третата година на детето?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт