Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 502
  • 886
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
Та въпросът ми е, възможно ли е да си доплатя лично за тези месеци, за да си вдигна осигурителния доход, или ако не до каква степен би ми повлияло върху изчисляването на общата сума на майчинството?
Благодаря предварително!
не,не може да си доплатиш за тези два месеца
ще ти ги смятат на 240 лв

трудно е да се каже колко ще повлияят-ако и другите месеци си била на минималната,няма да повлияят.ако си била на 350 лв примерно-малко.ако си била на 2000 лв-много

# 316
Да попитам -получихте ли си майчинските за ян 2011, 4е моите още ги няма.Осигуровките от фирмата са внесени на 29.01 newsm78 newsm78

# 317
  • Пловдив
Да попитам -получихте ли си майчинските за ян 2011, 4е моите още ги няма.Осигуровките от фирмата са внесени на 29.01 newsm78 newsm78

не,още не съм ги получила

чакаш да ти направят превода

# 318
1Здравейте!
Искам и аз да попитам нещо,терминът ми е на 4-ти октомври 2011г.
В момента ме осигуряват на 300лв,а като се върне назад 18 месеца ще се засече с предишното ми майчинство което изтече през м.юли миналата година -240лв.
Как да сметна колко горе долу ще получвам?
Благодаря  Peace

# 319
  • София
Момичета помагайте, че пак се обърках.
Изтече ми 45 дневния и си взех следващото майчинство от педиатъра.
Но е само за 49 дни. Не трябва ли да са повече? Т.е. - до края на първата годинка? newsm78
А още някакви документи трябваше ли да давам на счетоводството?

# 320
  • Пловдив
Момичета помагайте, че пак се обърках.
Изтече ми 45 дневния и си взех следващото майчинство от педиатъра.
Но е само за 49 дни. Не трябва ли да са повече? Т.е. - до края на първата годинка? newsm78
А още някакви документи трябваше ли да давам на счетоводството?

еееее Дилянка,ти пък за цяла година
1,2 и 3 я болничен трябва да са общо за 135 дни.след това си по декларация

документите ги има в майчинството счетоводно -първия пост

# 321
Здравейте, копирам си въпроса от самостоятелна тема, с надеждата тук да има повече знаещи  Wink
въпросът ми е следният:
Ние сме от щастливците, успяли да се вредят сред големите опашки за родители след Нова година в 55-та ясла в София. До колкото знам, ще ни запишат м. юни, т.е. тогава ще излезе класирането за местата за м. септември, 2011г. Тогава вече ще съм на обезщетение за гледане на дете до 2год. - една минимална работна заплата.
 Големият въпрос е - трябва ли още през м. юни при класирането да подам документи в НОИ, че детето посещава ясла, или от м. септември, когато РЕАЛНО вече ще я посещава??? Мисълта ми е дали ще се изгубят тези 3 месеца - хем детето няма да ходи на ясла, хем аз ще съм без обезщетение, само защото сме записани??? Дано ме разбрахте...
Благодаря на всички, които са се сблъсквали с подобен казус и отговорят!   bouquet

# 322
  • Пловдив
връщаш се на работа от датата на реално посещение на детето,а не от юни
имаш право на 120 лв от момента на връщане на работа

# 323
връщаш се на работа от датата на реално посещение на детето,а не от юни
имаш право на 120 лв от момента на връщане на работа

А това означава ли, че когато детето посещава детска ясла имам право на 120лв. до навършване на 2год., при положение, че съм на работа? Нали обезщетението се спираше в такъв случай, визирам следното от КСО:
Чл. 54. (*) (1) в сила от 01.01.2009 г.)Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
... (3)  в сила от 01.07.2010 г.Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка (ТУК е пропуснат терминът "ДЕТСКА ЯСЛА", но в чл.53 си го има), както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.  newsm78

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 10:55 от Jeni Encheva

# 324
... А това означава ли, че когато детето посещава детска ясла имам право на 120лв. до навършване на 2год., при положение, че съм на работа?  ...
Да, имате право на 50% майчинство щом работите и детето е на ясла. Яслата не е на пълна държавна издръжка, защото Вие заплащате месечна такса.

# 325
Ахаааа, ето къде било разковничето... Мерсиии   bouquet

Дано е полезен и за други този казус!

# 326
Имам един глупав въпрос,но коментарите на една позната ме хвърлиха в размисли,след като бебо стане на една годинка спирам да получавам 90 процента и минавам на 240 лв,нали така,това ми го плаща държавата,а самият работодател не ми плаща нищо,нали така? въпреки че се водя в отпуска.Моята позната твърди,че работодателя ми плаща една година все едно съм в отпуск плюс 240 лв от НОИ.
Искам също да знам дали имам право като изтекът въпросните 315 дни имам ли право да се върна на робота,ако искам и дали работодателят може да ми откаже да ме върне?

# 327
  • Пловдив
Имам един глупав въпрос,но коментарите на една позната ме хвърлиха в размисли,след като бебо стане на една годинка спирам да получавам 90 процента и минавам на 240 лв,нали така,това ми го плаща държавата,а самият работодател не ми плаща нищо,нали така? въпреки че се водя в отпуска.Моята позната твърди,че работодателя ми плаща една година все едно съм в отпуск плюс 240 лв от НОИ.-ааааааааааа,не е така-само 240 те лв от нои

скам също да знам дали имам право като изтекът въпросните 315 дни имам ли право да се върна на робота,ако искам и дали работодателят може да ми откаже да ме върне?-да,може да се върнеш и не може да ти откаже,но няма да получаваш нищо от нои докато не ти изтекат 410 те дни.оставаш само на заплатата

# 328
Благодаря за бързия отговор!Аз мисля да се върна след като изтекът 410-те дни,но понеже шефа ми ме пита за къде съм се разбързала,след като имам право на 2 години и след това още 6 месеца някакви и аз неразбрах какви,та се зачудих дали може да ми попречи да се върна ако реша.Нека той да дойде да гледа дете с 240лв,дори със заплатата на мъжа ми 1240лв за трима души ми се струват малко,иначе и аз искам да си почивам и да си гледам бебо,но няма как!
Искам също така да попитам като се върна на работа след тези 410 дни ще взимам ли по 120 лв ,въпреки че бебо ще е на ясла?

# 329
  • Пловдив

Искам също така да попитам като се върна на работа след тези 410 дни ще взимам ли по 120 лв ,въпреки че бебо ще е на ясла?

да,ще взимаш 120 те лв.за целта се попълва декларация
6 те м,за които е говорил са 6 те м неплатен,които може да ползваш до 8 г на детето

Общи условия

Активация на акаунт