Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 076
  • 886
  •   1
Отговори
# 420

МОТИВИ:
Към настъпване на неработоспособността, лицето не е осигурено за съответния риск. На основание чл. 10 и чл. 48а от КСО, по настоящият болничен лист парично обещетение за временна неработоспособност не се изплаща.
Мисля, че тук проблема не е с неподване на декларация обр. 1. По-скоро има проблем с това кога започва болничния и дали към тази дата се водите на работа към фирмата.

нарушение е също да ги бавят толкова месеци и хората в болничен и майките да стоят без пари ...
Елфита, напълно съм съгласна с теб, но има май много работодатели, които не се интересуват майките с какво ще отглеждат децата си.

# 421
Ами нарочно исках да съм първата   bouquetмайтап ,ами така е за първи път ми е и от интерес мога да задам още такива въпроси,ще се надявам ако имате търпението,тъй като с нищо не съм наясно.Следващия ми въпрос е: до НОЙ ли трябва да ходя ,за да си изкарам такъв код и ако някой знае къде се намира  Hug

# 422
Elfita благодаря за отговора. Искам да те попитам още нещо. Има ли значение кога счетоводителката е пуснала тази декларация за гледане на дете до 2 годишна възраст, т.е. по принцип тя би трябвало да я е пуснала февруари,защото малкия е роден на 2 февруари 2010, пък и моите 410 дни изтичат на 15 февруари 2011. Но ако я пусне този месец, дали ще получа някакви пари в края на този месец (март) за остатъка от февруари.  И тези пари за майчинството от Нои ли се превеждат или от социалните? Защото аз трябва да подавам за детски чак след 15март тази година. Така ми казаха в Социалните,понеже миналата година тогава ги подавах. И ще получа 35лв( детските помощи) чак след 20 април. Благодаря още веднъж за отговора.

# 423
  • Пловдив
до НОЙ ли трябва да ходя ,за да си изкарам такъв код и ако някой знае къде се намира  Hug

да,до НОИ с тази попълнена молба

Вх.№ ............/........
ДО
ДИРЕКТОРА на ТП на НОИ
.............................………….

М О Л Б А

От .................................................................................... ЕГН ......................
(име, презиме, фамилия)
постоянен адрес ……………………………………………………………........
(град/село, ПК, улица, №, ж.к., бл., ет., ап., телефон)
лична карта № ……………………….. , издадена на ………………200 …. г. от .........................................................................

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля да ми бъде издадено удостоверение за персонален идентификационен код, който да ми послужи за проверка на осигурителния ми статус чрез ИНТЕРНЕТ – страницата на НОИ.

Дата: ...................                  Подпис: ........................
Град: ...................

Приел документите:………………………………
(име, фамилия, длъжност и подпис)

ако си от София отиваш на Стамболийски

ако не,отваряш сайта и виждаш адресите

Elfita благодаря за отговора. Искам да те попитам още нещо. Има ли значение кога счетоводителката е пуснала тази декларация за гледане на дете до 2 годишна възраст, т.е. по принцип тя би трябвало да я е пуснала февруари-не,не трябва да я е внесла през февруари.а през март т.е предстои внасянето й ,защото малкия е роден на 2 февруари 2010, пък и моите 410 дни изтичат на 15 февруари 2011. Но ако я пусне този месец, дали ще получа някакви пари в края на този месец (март) за остатъка от февруари.-начина на палучаване съм ти го описала в предния отговоро до теб.ако закъснее с декларацията т.е я внесе април ще има закъснение 1 м и в твоите преводи И тези пари за майчинството от Нои ли се превеждат или от социалните? от нои Защото аз трябва да подавам за детски чак след 15март тази година.-какво общо имат детски с майчинството ти  Така ми казаха в Социалните,понеже миналата година тогава ги подавах. И ще получа 35лв( детските помощи) чак след 20 април. Благодаря още веднъж за отговора.

# 424
  • София
Ух, много съм се притеснила с това майчинство! Почти 5 години работя в тази фирма и такъв шамар ми завъртяха точно сега, че се чудя къде се намирам!
Имам и още въпроси. Не знам дали е за тук... дали ще мога да си получа еднократната помощ при раждане, след като не са ми платени осигуровките?
И вярно ли е, че не мога сама да си платя осигуровките за тези два месеца (януари и февруари)? Говорих със счетоводителката пак, исках да и дам пари, за да ми платят осигуровките за тези месеци и да си оправя майчинството, но тя каза, че не мога нито аз, нито тя да внесе пари само за мен, а трябвало да се внесе цялата сума за всички служители, която вече е доста крупна и аз не мога да я поема Sad

# 425
Ух, много съм се притеснила с това майчинство! Почти 5 години работя в тази фирма и такъв шамар ми завъртяха точно сега, че се чудя къде се намирам!
Имам и още въпроси. Не знам дали е за тук... дали ще мога да си получа еднократната помощ при раждане, след като не са ми платени осигуровките? да, тя не е обвързана с осигуровките
И вярно ли е, че не мога сама да си платя осигуровките за тези два месеца (януари и февруари)? да Говорих със счетоводителката пак, исках да и дам пари, за да ми платят осигуровките за тези месеци и да си оправя майчинството, но тя каза, че не мога нито аз, нито тя да внесе пари само за мен, а трябвало да се внесе цялата сума за всички служители точно така, която вече е доста крупна и аз не мога да я поема Sad

# 426
Здравейте. Бях пуснала специална тема за моето питане , но момичетата ме насочиха към тази тема. Тук ще си задам останалите въпроси , които ме вълнуват - значи съкратена съм , от април няма да съм на работа. 22 месеца работих на половин работен ден. До колкото разбрах , обаче 1 година работа на половин ден не е равно на една година осигурителен стаж. На две ли трябва да ги деля сега тия 22 месеца та да ми се получи примерно 1 година и половина осигурителен стаж? Така ли се смятат? Преди това работих на цял ден година и 11 месеца. Май ще попадна в графата - до 3 години - 4 месеца обезщетение , а счетоводителката и най - вече работодателя ме заблуди и ми каза , че съм щяла 9 месеца да получавам обезщетение. Толкова е запознат и той явно. Та сега като отида на борсата ще ми се води ли това като стаж и ако забременея как по дяволите ще ми се сформират майчинските? Здравни и социални осигуровки ще имам ли като съм на борсата? Мислех да търся работа и все още мисля де , ама лошото е , че и бебе правим и направо не знам ако забременея и тъкмо почна как и с какви очи ще кажа на новия работодател . Да поработя малко и тогава да забременявам не искам , че много го отложихме във времето и без това и не ми се иска да чакам още поне година.

# 427
ОК.А откъде да взема тази молба,от НОЙ ли?

# 428
  • добрич
здравейте момичета,може ли да попитам по новия закон трябва ли стажа да е непрекъснат преди термина или е както до сега,през целият си живот да имам работени 18месеца.Благодаря предварително.

# 429
  • Пловдив
здравейте момичета,може ли да попитам по новия закон трябва ли стажа да е непрекъснат преди термина или е както до сега,през целият си живот да имам работени 18месеца.Благодаря предварително.

няма изискване за 18 м,а за 12 м осиг стаж през целия ти живот т.е може да е прекъснат стажа
базата за изчисление на обезщетеиието ти е 18 м

ОК.А откъде да взема тази молба,от НОЙ ли?

молбата съм ти я дала,за да си я разпечаташ
нямам представа дали ги дават в НОИ-може би да

Здравейте. Бях пуснала специална тема за моето питане , но момичетата ме насочиха към тази тема. Тук ще си задам останалите въпроси , които ме вълнуват - значи съкратена съм , от април няма да съм на работа. 22 месеца работих на половин работен ден. До колкото разбрах , обаче 1 година работа на половин ден не е равно на една година осигурителен стаж. На две ли трябва да ги деля сега тия 22 месеца та да ми се получи примерно 1 година и половина осигурителен стаж?щом си на 4 часа трудовия стаж не е равен на осигурителния,да.22 м са ти 11 м осиг стаж  Така ли се смятат? Преди това работих на цял ден година и 11 месеца. Май ще попадна в графата - до 3 години - 4 месеца обезщетение , а счетоводителката и най - вече работодателя ме заблуди и ми каза , че съм щяла 9 месеца да получавам обезщетение. Толкова е запознат и той явно. -за борсата трудовия или осигурителния стаж гледат-това е важния въпрос.аз мисля,че гледат трудовия,а не осиг стаж Та сега като отида на борсата ще ми се води ли това като стаж и ако забременея как ще ми се сформират майчинските? борсата ти се води за стаж за месеците,в които ти плащат обезщетение.но ако по време на 45 дневния си безработна нямаш право на майчинство като работеща,а само на социално.ика започнеш работа месеците на борсата ще ти се смятат на 240 лв Мислех да търся работа и все още мисля де , ама лошото е , че и бебе правим и направо не знам ако забременея и тъкмо почна как и с какви очи ще кажа на новия работодател . Да поработя малко и тогава да забременявам не искам , че много го отложихме във времето и без това и не ми се иска да чакам още поне година.-търси си работа.

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 22:23 от Elfita

# 430
Здравейте. Понеже съм съвсем ненаясно ме извинете предварително. На 12.09 родих, издаваха ми болнични до 10.01, после личната каза, че нямало повече болнични и отидох до работното си място, там попълних молба и това беше. Но от януари до сега не съм получила нищо. Погледнах в страницата на ной за справки за представени в ной документи, но там няма нищо. Наистина ли само декларацията се попълва и това, че не е отразено в ной, означава ли че работодателя ми не я е представил още?

# 431
  • Пловдив
Здравейте. Понеже съм съвсем ненаясно ме извинете предварително. На 12.09 родих, издаваха ми болнични до 10.01, после личната каза, че нямало повече болнични и отидох до работното си място, там попълних молба и това беше. Но от януари до сега не съм получила нищо. Погледнах в страницата на ной за справки за представени в ной документи, но там няма нищо. Наистина ли само декларацията се попълва и това, че не е отразено в ной, означава ли че работодателя ми не я е представил още?

не

пропуснала си последния болничен лист,който се издава от педиатъра на дете от 11 януари.трябва трите болнични сумарно да ти дават 135 дни.чак след това е декларацията
педиатърът е пропуснал да ти го издаде-отиди в понеделник и ще ти го издаде.от работата ще го входират в нои и ще ти изплатят парите и вече нещетата трябва ди ти тръгнат

всички болнични и декларации се отбелязват на сайта на нои
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4 тук са ти всички необходими документи

# 432
Не знам дали за него става въпрос, но аз имам 2 болнични от педиатъра на детето, който ми е и личен и мисля, че на 10.01 стават точно. Аз я попитах, каза че нямало да се издават повече болнични от тях. Аз родих месец преждевременно, ако това е от значение. Мисля че имам болнични за 135 дни, за това питам защо не е отразено нищо в ной. След попълване на декларацията нали трябва да има нещо на страниците на ной или аз не гледам там където трябва. Всичко ми е много объркано.

Последна редакция: пт, 04 мар 2011, 08:31 от B_dbk

# 433
борсата ти се води за стаж за месеците,в които ти плащат обезщетение.но ако по време на 45 дневния си безработна нямаш право на майчинство като работеща,а само на социално.ика започнеш работа месеците на борсата ще ти се смятат на 240 лв Мислех да търся работа и все още мисля де , ама лошото е , че и бебе правим и направо не знам ако забременея и тъкмо почна как и с какви очи ще кажа на новия работодател . Да поработя малко и тогава да забременявам не искам , че много го отложихме във времето и без това и не ми се иска да чакам още поне година.-търси си работа.
Благодаря. Какво имаш предвид под "45 дневния"? Болничния преди раждане ли имаш предвид?
Между другото виж какво намерих - http://www.trz.bg/blog/?p=1498
Това значи ли , че дори да не си намеря сега работа евентуално пак ще вземам майчински при положение , че в този сайт пише , че стажът може да е прекъснат newsm78? Важното е да имаш 12 месеца осигурителен стаж преди бременност , но независимо кога е той във времето , аз така го разбрах.

# 434
борсата ти се води за стаж за месеците,в които ти плащат обезщетение.но ако по време на 45 дневния си безработна нямаш право на майчинство като работеща,а само на социално.ика започнеш работа месеците на борсата ще ти се смятат на 240 лв Мислех да търся работа и все още мисля де , ама лошото е , че и бебе правим и направо не знам ако забременея и тъкмо почна как и с какви очи ще кажа на новия работодател . Да поработя малко и тогава да забременявам не искам , че много го отложихме във времето и без това и не ми се иска да чакам още поне година.-търси си работа.
Благодаря. Какво имаш предвид под "45 дневния"? Болничния преди раждане ли имаш предвид?
Между другото виж какво намерих - http://www.trz.bg/blog/?p=1498
Това значи ли , че дори да не си намеря сега работа евентуално пак ще вземам майчински при положение , че в този сайт пише , че стажът може да е прекъснат newsm78? Важното е да имаш 12 месеца осигурителен стаж преди бременност , но независимо кога е той във времето , аз така го разбрах.

12 месеца стаж ИЗОБЩО през живота ти трябва...за да вземаш 410 дни % от заплатата си като майчинство трябва 45 дни преди термина да се водиш на трудов договор, тогава вземаш 2г като втората за всички е 240лв. Ако не си назначена никъде ще вземаш 1г. от социалните.

Общи условия

Активация на акаунт