Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 177
  • 886
  •   1
Отговори
# 435
12 месеца стаж ИЗОБЩО през живота ти трябва...за да вземаш 410 дни % от заплатата си като майчинство трябва 45 дни преди термина да се водиш на трудов договор, тогава вземаш 2г като втората за всички е 240лв. Ако не си назначена никъде ще вземаш 1г. от социалните.
Много ти благодаря  Hug. Момичета голяма помощ сте . А този % от заплатата пак 90 ли е и от коя заплата ще се вземе , от тази , на която съм се осигурявала предполагам преди тези 45 дена нали?

# 436
12 месеца стаж ИЗОБЩО през живота ти трябва...за да вземаш 410 дни % от заплатата си като майчинство трябва 45 дни преди термина да се водиш на трудов договор, тогава вземаш 2г като втората за всички е 240лв. Ако не си назначена никъде ще вземаш 1г. от социалните.
Много ти благодаря  Hug. Момичета голяма помощ сте . А този % от заплатата пак 90 ли е и от коя заплата ще се вземе , от тази , на която съм се осигурявала предполагам преди тези 45 дена нали?
90% от брутното, но не повече от нетното за 18 мес. назад.Взимат се месеците преди месеца, в който започва болничния за 45 дни.

# 437
  • Пловдив
B_dbk,от това,което написа е видно,че нямаш болничен от педиатъра,а само от болницата

На 12.09 родих, издаваха ми болнични до 10.01, после личната каза, че нямало повече болнични

ако все пак не е така и си имаш 135 дни болничен,проблема не е в болничните.това че си родила по-рано не е пробем.ти си имаш 45 дневен,42 от болницата и копмепсацията от педиатъра.след това следва декларацията.след това още една декларация
декларациите се отразяват на сайта-явно твоята не е внесена и затова нямаш и пари

пиши мейл на нои и говори със счетоводителя

# 438
90% от брутното, но не повече от нетното за 18 мес. назад.Взимат се месеците преди месеца, в който започва болничния за 45 дни.
Ох аз пак да си питам - 18 месеца назад се вземат 90% от брутното възнаграждение. Ако в случай , че не си намеря работа , но забременея и преди 45 дневния болничен започна да се водя на трудов договор от коя заплата ще се сформират тия 90% , че аз пак не разбрах? Примерно , сега не си намирам работа и стажа ми се прекъсва за известно време , тия 18 месеца назад как се сформират? От стажа , който имам в досегашната си фирма плюс стажа , който ще си водя през тези 45 дена на болничен? Т.е. сформира ми се следното - 90% от брутното възнаграждение , което съм "получавала" през 45 дневния болничен плюс 90% от брутната заплата , която съм получавала в досегашната си фирма  ?Извинявайте ако въпросите ми са глупави , но никога не се бях сблъсквала с подобни неща и сега това ми е само в главата.

# 439
Сега...стажа не го гледай..нали имаш 12 мес. изобщо...

Месецът, в който ти пускат 45-дневния не се смята в базата за обезщетението, вземат се предходните 18 месеца. Ако в тях имаш месеци без осигуряване (т.е. не си била на тр.договор) за тях се смята 240лв. за база (това е МРЗ). Това, че може да имаш прекъсване няма нищо общо.

А на първа страница на темата има калкулатор на КиК, с който можеш сама да си сметнеш предполагаемото обезщетение (ако си знаеш датата на термина) Peace

# 440
Благодаря за отговора, явно ще се търчи пак по институции.

# 441
Здравейте!!! Една приятелка иска да разбере може ли да ѝ помогнете с отговор на следната ситуация:
До 12.12.2010 е била в майчинство за първото си дете, фирмата в която работила я е  съкратила и от тогава е на трудовата борса и ще получава помощи 4 месеца. Сега се разбра , че е  бременна отново с термин 30.10.2011. Иска да рабере , как може да получава майчинство и за второто дете, нужно ли е да бъде на трудов договор или може да се самоосигурява сама и на каква сума еветуално  възлизат месечните осигуровки !!!

# 442
  • Пловдив
Здравейте!!! Една приятелка иска да разбере може ли да ѝ помогнете с отговор на следната ситуация:
До 12.12.2010 е била в майчинство за първото си дете, фирмата в която работила я е  съкратила и от тогава е на трудовата борса и ще получава помощи 4 месеца. Сега се разбра , че е  бременна отново с термин 30.10.2011. Иска да рабере , как може да получава майчинство и за второто дете, нужно ли е да бъде на трудов договор или може да се самоосигурява сама и на каква сума еветуално  възлизат месечните осигуровки !!!

за да взима майчинство като работеща,трябва да работи,да
ако я устройва 2 г по 240 лв,да започне работа малко преди издаването на 45 дневния болничен
осигуровките на месец на 240 лв са 95 лв
по време на болничен и майчинство-20.17 лв месечно

# 443
Може да получава 2 год. ако към дтата на издаване на болничния за 45 дни е на труд. договор и има поне един отработен ден.
Да се самоосигурява може като ЕТ, ЕООД, съдружник в ООД, свободна профосия. Осигуровките са в зависимост от дохода, на който ще се осигурява.

# 444
   Здравейте , Честит празник на всички мами ,бъдете живи , здрави и много обичани !
   Майка съм на две деца малкото е на 3 мес. , а големия на 28.04.2011г. ще навърши 2 годинки.В нашия район се подават документи за ясла до края на месец април.Ако го приемат на ясла ще тръгне от 15.09.2011г. Въпросът ми е дали това няма да се отрази на майчинството , което вземам за двете деца и дали трябва да изчакам детето да навърши 2 години и тогава да подам документи за ясла?

# 445
  • Пловдив
   Здравейте , Честит празник на всички мами ,бъдете живи , здрави и много обичани !
   Майка съм на две деца малкото е на 3 мес. , а големия на 28.04.2011г. ще навърши 2 годинки.В нашия район се подават документи за ясла до края на месец април.Ако го приемат на ясла ще тръгне от 15.09.2011г. Въпросът ми е дали това няма да се отрази на майчинството , което вземам за двете деца и дали трябва да изчакам детето да навърши 2 години и тогава да подам документи за ясла?

може да тръгне на ясла веднага без проблем.няма нужда да подаваш документи при работодателя
ще продължиш да си взимаш 120 те лв до двете му годинки

# 446
"Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането"
Момичета , по - горното изречение ме засяга пряко , но не мога да разбера какво значи "оставащия период на изплащане"? Значи ли , че няма да вземам 60% от среднодневния осигурителен доход , а ще вземам 50%?

# 447
Привет!
Моето питане е относно програма на Бюрото по труда за назначаване на майки с деца от 3-5 год. Понеже ме назначиха по такава програма, която ще ми плаща 240лв. и осигуровките 6месеца, но преди да са изтекли 6-те месеца аз ще излезна в 45дневен болничен за бременност и раждане...Та питането ми е дали ще има проблем фирмата която ме нае по тази програма, второ дали мога да прескоча този 45 дневен болничен за да получавам заплата и трето мога ли да вземам болничен като съм по тази програма, когато ми се наложи за детенце...

# 448
Здравейте искам да попитам дали някой знае каква точно е процедурата когато си в неплатен отпуск след майчинство и по това време забременееш с второ дете.От края на Ноември 2010г. съм в неплатен отпуск,а термина ми е Октомври 2011г.Как по-точно трява да излезнеш в болничен понеже говорих със счетоводителката на фирмата но и тя неможа да ми помогне особено.Добър вариянт ли е да си взема  платения отпуск и след това да излезна в болничен по майчинство и възможно ли е това.Много ви благодаря предварително.

# 449
  • Пловдив
Siskata Simple Smile,докога ти е неплатения
ползваш неплатен за гледане на дете,нали

"Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането"
Момичета , по - горното изречение ме засяга пряко , но не мога да разбера какво значи "оставащия период на изплащане"? Значи ли , че няма да вземам 60% от среднодневния осигурителен доход , а ще вземам 50%?

да,ако си лице, наето на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващо възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, 

Привет!
Моето питане е относно програма на Бюрото по труда за назначаване на майки с деца от 3-5 год. Понеже ме назначиха по такава програма, която ще ми плаща 240лв. и осигуровките 6месеца, но преди да са изтекли 6-те месеца аз ще излезна в 45дневен болничен за бременност и раждане...Та питането ми е дали ще има проблем фирмата която ме нае по тази програма, второ дали мога да прескоча този 45 дневен болничен за да получавам заплата и трето мога ли да вземам болничен като съм по тази програма, когато ми се наложи за детенце...

питай в БТ
въпросът ти е доста специфичен и едва ли тук ще получиш коректен отговор

мога само да отг за 45 дневния-да,може да не го ползваш като носиш бележка на аг то ,че си работила през това време.но неползваните дни ги губиш,няма да ти ги компенсират
едва ли нямаш право на болничен за гледане на дете-имаш си право като лице на ТД

Общи условия

Активация на акаунт