Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 302
  • 886
  •   1
Отговори
# 465
Благодаря много за отговора.
 Разбирам,че нои няма да спрат майчинството ми и ще си го получавам в пълен размер.
А още един въпрос някакви декларации трябва ли да попълвам?Благодаря.

# 466
  • Пловдив

А още един въпрос някакви декларации трябва ли да попълвам?Благодаря.

не

# 467
Хиляди благодарности за бързия отговор.
 Желая прекрасен ден!

# 468
Здравейте на всички.Новичка съм и имам един много належащ въпрос по отношение на промените във законите,свързани с бременността.Ето го и моя случай.
На работа съм от 01.09.2010 и до сега още съм си на работа.Нямам никакъв друг стаж до тогава.Логично тази година септември стават 12 месеца осигурителен стаж.Имам съмнения че съм бременна с второ дете и искам да знам дали ще имам право на 24 месеца майчинство.Много ме притеснява този факт,защото се тръбеше,че стажът ще става 18 месеца,а не знам дали има такава промяна.Благодаря предварително.

# 469
Здравейте, тук наистина има доста инфо, но едно нещо не намерих. Затова реших да пиша с надеждата някой да е по-наясно от мен. Въпросът е следният: дъщеря ми е бременна и е редовна студентка, няма трудов стаж. Според правилата, от Социалните има право на еднократна помощ в размер на 2880 лв.,но не ми става ясно 100 лв.дали се полагат ежемесечно или те се дават в други случаи. Тя няма сключен брак, но детето ще бъде признато от бащата, двамата живеят на т.нар.семейни начала. И слезващият ми въпрос е дали аз ще мога да взема майчинството й от момента на раждането на детето или това може да стане през втората година?
Предварително благодаря за отговорите.

# 470
  • Пловдив
Здравейте на всички.Новичка съм и имам един много належащ въпрос по отношение на промените във законите,свързани с бременността.Ето го и моя случай.
На работа съм от 01.09.2010 и до сега още съм си на работа.Нямам никакъв друг стаж до тогава.Логично тази година септември стават 12 месеца осигурителен стаж.Имам съмнения че съм бременна с второ дете и искам да знам дали ще имам право на 24 месеца майчинство.Много ме притеснява този факт,защото се тръбеше,че стажът ще става 18 месеца,а не знам дали има такава промяна.Благодаря предварително.

изискуемия стаж си остана 12м през целия ти живот
базата я увеличиха на 18 м

за първото ти дете не си ли взимала майчинство
ако имаш 12м осигурителен стаж към 45 дневния ти боничен,ще взимаш 2 г пари

Здравейте, тук наистина има доста инфо, но едно нещо не намерих. Затова реших да пиша с надеждата някой да е по-наясно от мен. Въпросът е следният: дъщеря ми е бременна и е редовна студентка, няма трудов стаж. Според правилата, от Социалните има право на еднократна помощ в размер на 2880 лв.,но не ми става ясно 100 лв.дали се полагат ежемесечно или те се дават в други случаи. Тя няма сключен брак, но детето ще бъде признато от бащата, двамата живеят на т.нар.семейни начала. И слезващият ми въпрос е дали аз ще мога да взема майчинството й от момента на раждането на детето или това може да стане през втората година?
Предварително благодаря за отговорите.

полага й се помощта за студенти 2880 лв

ако доходът на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв бруто /да се брои сама за семейство,защото е пълнолетна/
-социално майчинство 100 лв на месец за една година
-детски надбавки 35 лв на месец
-помощ за бременност 150 лв 45 дни преди термин

на всички майки с живородени деца се полага еднократна помощ за раждане-250 лв за първо дете

за всичко това питайте в социалните

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 21:14 от Elfita

# 471
Много,много благодаря.Значи мога да съм спокойна.И да,за първото не вземах майчинство две години,а само една от социални.Затова и не искам това да се повтори.

# 472
  • Полски Тръмбеш
здравейте  Hug имам малко по-особен въпрос и незнам към кого да се обърна  Rolling Eyes и за това ще попитам вас дано  някой да може да ми отговори  Hug
С моя мъж  нямаме брак,но искаме да сключим  Heart Eyes но се опасяваме че така ще загубим детските надбавки за децата  Rolling Eyes имаме 2 дечица  Heart Eyes и него го осигуряват на 927 лв, а мен на 260 лв. та дали с този доход се разминаваме с детскити, ако сключим брак  newsm78
благодаря предварително   bouquet

# 473
  • Пловдив
та дали с този доход се разминаваме с детскити, ако сключим брак  newsm78
благодаря предварително   bouquet

НЕ

за да се разминете,трябва да е над 1400 лв

# 474
Здравейте!
Пиша от името на приятелка.
След изтичане на двете години майчинство, приятелката ми си взе шестте месеца неплатен отпуск и натрупалият се през годините платен отпуск. В началото на март се върна на работа и се опита да планира отпуск за море. От ръководството й правят спънки, а някой й подметнал, че след връщане на работа след майчинство има право на тазгодишния си платен отпуск едва след шест месеца, вярно ли е това?
Предварително благодаря за помощта!

# 475
  • Пловдив
Здравейте!
Пиша от името на приятелка.
След изтичане на двете години майчинство, приятелката ми си взе шестте месеца неплатен отпуск и натрупалият се през годините платен отпуск. В началото на март се върна на работа и се опита да планира отпуск за море. От ръководството й правят спънки, а някой й подметнал, че след връщане на работа след майчинство има право на тазгодишния си платен отпуск едва след шест месеца, вярно ли е това?
Предварително благодаря за помощта!

няма такова нещо
ако й правят проблеми,да се обърне към инспекцията по труда

# 476
  • Под кривата круша
Извинявам се, ако въпросът ми е зададен някъде напред, но не го намерих.
Болничните ми свършиха на 17.01.2011г., молбата за оставащите дни трябваше да е подадена от работодателя, но не е.
Миналата седмица аз я попълних и я изпратих, но ме интересува дали ще ми изплатят  парите за оставащите дни на януари и февруари  или ще ги загубя след като е подадена по-късно?

# 477
  • Пловдив
Извинявам се, ако въпросът ми е зададен някъде напред, но не го намерих.
Болничните ми свършиха на 17.01.2011г., молбата за оставащите дни трябваше да е подадена от работодателя, но не е.
Миналата седмица аз я попълних и я изпратих, но ме интересува дали ще ми изплатят  парите за оставащите дни на януари и февруари  или ще ги загубя след като е подадена по-късно?

няма да имаш загубени дни и пари
ще ти изплатят всичко със задна дата-споко

# 478
Здравейте, може и въпросът ми да е задаван и преди, моля да ме извините ако е така, но нямам много време да чета темите назад  Blush. Моя приятелка с близнаци на 8 месеца е бременна отново. Сега е в 7-8 г.с. Въпросът е какво следва при тази нова бременност, която настъпва докато тя е в майчинство /тя няма да се връща на работа междувременно/. Т.е. как ще и се изчисляват обезщетенията за бременност и майчинство, някакви документи има ли да подава? Помощта за раждане предполагам ще е за трето дете, т.е. 240 лв.

# 479
  • Пловдив
Здравейте, може и въпросът ми да е задаван и преди, моля да ме извините ако е така, но нямам много време да чета темите назад  Blush. Моя приятелка с близнаци на 8 месеца е бременна отново. Сега е в 7-8 г.с. Въпросът е какво следва при тази нова бременност, която настъпва докато тя е в майчинство /тя няма да се връща на работа междувременно/. Т.е. как ще и се изчисляват обезщетенията за бременност и майчинство, някакви документи има ли да подава? Помощта за раждане предполагам ще е за трето дете, т.е. 240 лв.

за третото дете ще получава колкото за близнаците.няма да й правят нова база,ако това е по-изгодно за нея.докумнти не подава никакви до 45 дневния й.с него подава прил 4 за 120 те лв до двегодишна възраст на близнаците.като й издадат 45 дневния вече може да ги пуска на ясла
помощта за раждане на трето е 200 лв,а не 240 лв

може пък да са близнаци и отново да ударят джакпота с помощта за раждане 2 по 200  Joy

Общи условия

Активация на акаунт