Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 568
  • 886
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Момичета да ви питам нещо,гледайте сега как ще го обесня дано ме разберете:На 1 ноевмри получих само 60лв. майчинство поради това че изтичат първите 12 месеца и е се е получила някаква грешка с документите.Счетоводителката ми ги оправи и ми каза че останалата част от парите(180лв.) ще получа отново около 1 декември плюс майчинството за ноември.Обаче получих само остатъка от миналия месец и нищо друго,щяла съм да получа майчинството за ноември чак към 1 януари!?Досега не беше така,и за мен излиза че пропускат един месец или аз греша?

# 106
Момичета да ви питам нещо,гледайте сега как ще го обесня дано ме разберете:На 1 ноевмри получих само 60лв. майчинство поради това че изтичат първите 12 месеца и е се е получила някаква грешка с документите.Счетоводителката ми ги оправи и ми каза че останалата част от парите(180лв.) ще получа отново около 1 декември плюс майчинството за ноември.Обаче получих само остатъка от миналия месец и нищо друго,щяла съм да получа майчинството за ноември чак към 1 януари!?Досега не беше така,и за мен излиза че пропускат един месец или аз греша?
Не, не пропускат един месец. До изтичане на 410 дни НОИ изплащат обезщетението без да чакат информация от работодателя. Когато започне изплащане на обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. НОИ чака да постъпят данни от работодателя, че Вие сте в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. /не сте съкратена, напуснала, започнала работа/ и чак тогава изплаща обезщетението.

# 107
везничка от коя дата ти започва от 411 ден до 2 годишна възраст?

# 108
имам питане от коя до коя дата нои изплаща майчинските?от 1 до 2 години нои ги изплаща малкия стана на 1 година и вече минах към нои.декларация е пусната от счетоводството на фирмата.ако някой е запознат да пише.

# 109
  • Пловдив
имам питане от коя до коя дата нои изплаща майчинските?от 1 до 2 години нои ги изплаща малкия стана на 1 година и вече минах към нои.декларация е пусната от счетоводството на фирмата.ако някой е запознат да пише.

15 работни дни от подаването на декларацията
но също изчакват подаването на обр1 всеки месец
около 15-20 число ще получаваш 240 те лв

# 110
  • София
Larr ще проверя и ще пиша!Защо питаш?

# 111
  • Полски Тръмбеш
Мамчета, знаете ли за второ дете държавата каква сума горе-долу отпуска еднократно? за първо дете знам 4е е някъде към 250, а за второ колко е?

# 112
  • София
Еднократната помощ за второ дете е 600 лв.

# 113
Здравей те от всичко прочетено до тук ми е ясно едно "ДА ЖИВЕЯТ ФОРУМИТЕ".Бременна съм вече в 20-21 седмица. От новите промени, който правителството иска и ще въведе тихо мълком ми става ясно, че за да получавам майчинство трябва да има трудов стаж през живото си 12 месеца, а самото майчинство ще ми бъде изчислено на базата на 18 месеца. Тоест всичко това се прави, за да се вземат по малко пари за майчинство. Този закон влиза в сила от 01.01.2011 година (ако греша моля да ме поправите).
 Термина ми е на 28.04.2011 година. Тъй като в момента съм безработна ме назначават фиктивно на работа към фирма до излизането ми в 45 дневния болнични. Трудовия стаж които имам до момента ми е 10 месеца и 18 дни. Въпроса ми е колко ще взимам майчинство като съм осигурявана на:
от 01.08.07 до 31.12.07 на 210 лева
от 01.01.08 до 16.01.08 на 250 лева
от 21.01.08 до 31.03.08 на 410 лева
от 01.04.08 до 23.06.08 на 460 лева

От сега за да мога да си направя 12 месеца трудов стаж ще се осигурявам на 260 лева. Моля за помощ и за съвети. Благодаря Ви.  bouquet

# 114
Катя, а от 23.06.08 си безработна така ли? И ще излизаш в 45-дневен болничен от 15.03.2011? За изчисляване на майчинството ще ти се вземе 09.2009-02.2011

# 115
Да безработна съм и в момента ме водят фиктивно на работа

# 116
  • Пловдив
Да безработна съм и в момента ме водят фиктивно на работа

2 г по 240 лв

# 117
Здравейте момичета, в момента попълвам документите за отпуска за гледане на малко дете и ми изникнаха някои въпроси! Дъщеря ми е родена на 4.01.2010 и този отпуск е от 04.01.2011 до 3.01.2012г. нали така?
Молбата за отпуск в нашата фирма е по образец - трябва да попълня - ? "дни платен отпуск по чл. 164 ал.1 от КТ" Чудя се - 365 или друго?
Тук от нета видях и си изтеглих още: Заявление - декларация (прил.3 към чл.5) - с него нямам проблем и друг път съм го попълвала и още едни Заявление, че ще ползвам такъв отпуск и Декларация към Заявлението, че детето не е настанено в детско заведение и друг не ползва този отпуск. Та тук се питам до кого е това заявление - за НОИ или Работодателя? Няма адресат на образеца, който съм изтеглила. И май преди не съм попълвала такива - необходими ли са?
За уточнение: фирмата, в която работя ползва външна за тези услуги и нямам пряка връзка с тях. Малко преди да изляза във второто майчинство се върнах за два месеца на работа и с документите ми към НОИ стана такова объркване, че не искам да си спомням. Попълвах и пращах в София всеки месец и парите си ги получавах след 4-5-6 месеца. Грешката не беше в НОИ-то.
Благодаря предварително!

# 118
  • Пловдив
Здравейте момичета, в момента попълвам документите за отпуска за гледане на малко дете и ми изникнаха някои въпроси! Дъщеря ми е родена на 4.01.2010 и този отпуск е от 04.01.2011 до 3.01.2012г. нали така?
Молбата за отпуск в нашата фирма е по образец - трябва да попълня - ? "дни платен отпуск по чл. 164 ал.1 от КТ" Чудя се - 365 или друго?
Тук от нета видях и си изтеглих още: Заявление - декларация (прил.3 към чл.5) - с него нямам проблем и друг път съм го попълвала и още едни Заявление, че ще ползвам такъв отпуск и Декларация към Заявлението, че детето не е настанено в детско заведение и друг не ползва този отпуск. Та тук се питам до кого е това заявление - за НОИ или Работодателя? Няма адресат на образеца, който съм изтеглила. И май преди не съм попълвала такива - необходими ли са?
За уточнение: фирмата, в която работя ползва външна за тези услуги и нямам пряка връзка с тях. Малко преди да изляза във второто майчинство се върнах за два месеца на работа и с документите ми към НОИ стана такова объркване, че не искам да си спомням. Попълвах и пращах в София всеки месец и парите си ги получавах след 4-5-6 месеца. Грешката не беше в НОИ-то.
Благодаря предварително!

това са необходимите докс https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4 -дек по чл 46 не всяка фирма я иска,но за да не те връщат може да я попълниш

отпуска за гледане на дете до 2 г ти започва от 411 я ден-т.е не винаги е от рождения ден на детето.брои си 410 календарни дни от първия ден на 45 дневния или виж в сайта на нои с пик каква дата са ти определили.отпуска ти свършва на 4 т.е и рождения ден на детето влиза в него

# 119
Elfita, благодаря ти много! от това място съм изтеглила документите - значи са точните! Поправих датите на от 5.01.2011 до 4.01.2012. Но това колко дни платен отпуск са? 365 - колкото дните в годината или работните трябва да броя? Нямам представа за този отпуск как се броят! Нали за отпуските се броят работните дни, а по болест със събота и неделя?! много гадна форма имаме!

Общи условия

Активация на акаунт