Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 575
  • 886
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Elfita, благодаря ти много! от това място съм изтеглила документите - значи са точните! Поправих датите на от 5.01.2011 до 4.01.2012-ако на 4 ти изтичат 410 те дни обезщетение за бременност и раждане са ти точни датите . Но това колко дни платен отпуск са? 365 - колкото дните в годината или работните трябва да броя?-в заявлението,което ще попълваш са посочени календарните дни мисля /прочети какво пише/-броиш ги-грубо 365,да Нямам представа за този отпуск как се броят! Нали за отпуските се броят работните дни, а по болест със събота и неделя?! много гадна форма имаме!

# 121
Благодаря ти! Без твоите знания и помощ  нямаше да изпратя днес документите!  bouquet  bouquet  bouquet

# 122
Здравейте,бих искала да попитам до кога ще ми бъде заплащано майчинството в размер на 90% от БВ при положение,че термина ми беше 15.09, а родих доста по-рано на 20.08.?Благодаря!

# 123
Здравейте,бих искала да попитам до кога ще ми бъде заплащано майчинството в размер на 90% от БВ при положение,че термина ми беше 15.09, а родих доста по-рано на 20.08.?Благодаря!

до 410 ден включително. Няма значение, че си родила толкова рано Simple Smile

# 124
  • София
Момичета имам следния казус:
Майката прехвърля на баба майчинството. До 1,9 месеца детето е гледано от бабата, след това тръгва на ясла. НОИ не е уведомен (ГРЕШКА). Бабата получава до навършване на 2 години майчинство. За този период детето на няколко пъти боледува - има документи за това в яслата.
Идва известие от НОИ за дължими суми (ОЧАКВАНО). По информация дните, в които детето е било болно ще се приспаднат от дължимата сума (инфо от прочетеното тук http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/08/maikite-vryshtat-pari-s … lo-na-iasla.94116).
Въпрос - как става това, някой сблъсквал ли се е с горната ситуация?

# 125
  • В полите на Пирин планина
Момичета имам следния казус:
Майката прехвърля на баба майчинството. До 1,9 месеца детето е гледано от бабата, след това тръгва на ясла. НОИ не е уведомен (ГРЕШКА). Бабата получава до навършване на 2 години майчинство. За този период детето на няколко пъти боледува - има документи за това в яслата.
Идва известие от НОИ за дължими суми (ОЧАКВАНО). По информация дните, в които детето е било болно ще се приспаднат от дължимата сума (инфо от прочетеното тук http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/08/maikite-vryshtat-pari-s … lo-na-iasla.94116).
Въпрос - как става това, някой сблъсквал ли се е с горната ситуация?

Ако излезе нарочно становище от НОИ за това да се връщат само присъствените дни би могло да се приложи това от статията  newsm78 Но аз лично не знам да има такова - ей сега проверих и в сайта на НОИ и не намерих подобно. По принцип щом детето започне да посещава детско заведение майката / или в случая бабата, на която е прехвърлено майнчиството / е длъжна да прекъсне ползването на въпросния отпуск. Това, че има адаптивен период  Thinking не касае самото прекратяване на правото. Освен това за периоди, когато детето е болно има друг вид обезщетение - за временна неработоспособност / болнични /.

# 126
  • София
Тя бабата не е ползвала болнични, за времето в което детето е било болно - просто го гледа.
През това време и майката не е ползвала болнични за гледане на болно дете.

# 127
Тя бабата не е ползвала болнични, за времето в което детето е било болно - просто го гледа.
През това време и майката не е ползвала болнични за гледане на болно дете.

Ясно, че не ползвала, щом не е била прекратила отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст. Просто казвам, че това е редът.

# 128
  • окр Пазарджик
Здравейте! Голямото ми дете е на 1г9м , а второто на 11 дни.  Въпросът ми е дали обезщетението за  първото и второто дете  се изплащат заедно , или за първото трябва да се внесат осигуровките от работодателя? Благодаря ви!

# 129
Здравейте! Голямото ми дете е на 1г9м , а второто на 11 дни.  Въпросът ми е дали обезщетението за  първото и второто дете  се изплащат заедно , или за първото трябва да се внесат осигуровките от работодателя? Благодаря ви!

За първото обезщетението се изплаща след като работодателят представи данни в Персоналния регистър.

# 130
  • София
Още едно допълнение само да попитам към горните ми въпроси.
Нали когато майката даде детето си на ясла, преди то да е навършило 2 години и се върне на работа има право да получава половината на майчинството.

# 131
Още едно допълнение само да попитам към горните ми въпроси.
Нали когато майката даде детето си на ясла, преди то да е навършило 2 години и се върне на работа има право да получава половината на майчинството.

Да.

# 132
Здравейте,
Имам следния въпрос -ако майка даде на ясла детето преди да е навършило една година,тоест приди 410-ия ден,спира ли се обезщетението за бременост и раждане?И трябва ли майката да се върне на работа.От прочетеното разбрах,че в случай ,че детето е дадено на ясла и няма навършена една година обезщетението се прекратява,но това само в случай,че майката се върненене на работа ли е?Ако остане в къщи или напусне тогава прекратява ли се обезщетението?
Моля,по компетентните да отговорят,срещат се различни мнения точно за периоа от 135 до 410 ден?
А ако майката даде детето на ясла и започне при друг работодател-спира ли се обезщетението?

# 133
Здравейте,
Имам следния въпрос -ако майка даде на ясла детето преди да е навършило една година,тоест приди 410-ия ден,спира ли се обезщетението за бременост и раждане?И трябва ли майката да се върне на работа.От прочетеното разбрах,че в случай ,че детето е дадено на ясла и няма навършена една година обезщетението се прекратява,но това само в случай,че майката се върненене на работа ли е?Ако остане в къщи или напусне тогава прекратява ли се обезщетението?
Моля,по компетентните да отговорят,срещат се различни мнения точно за периоа от 135 до 410 ден?
А ако майката даде детето на ясла и започне при друг работодател-спира ли се обезщетението?

Ако детето е на ясла майката губи равото на обезщетение. Ако работи, естетствено, че не може да получава и обезщетение едновременно. Ако си прекрати договора и детето е на ясла също не може да взема обезщетение.Пише го и в самата декларация.

# 134
До колкото разбирам ако майката започне работа и даде детето си на ясла след като то е навършило 1 година,тоест изтекли са 410-те дни получава 50% обезщетението по чл.53 от КСО,но ако започне работа и дадеде детето на ясла преди то да е навършило 1 година не получана абсолютно нищо-тоест обезщетението по чл.51 не се дължи?Тоест в втория случай майка не получава нищо,а в първия 50%.Правилоно ли съм разбрала?

Извинявам се за многото въпроси,но в случай,че майката тръгне на работа,но не даде детето на ясла,което не е навършило една година,прекъсва ли се отпескът по чл.163?За чл.164 е ясно,но закона нищо не казва за прекъсване на отпуска по чл.163?

Аз мисля,че даването на детска ясла не е основание за прекъсване на отпуска по чл.163 -в наредбата за работното време и отпуските чл.45 много ясно е казано,в кои случаи се прекъсва "при даването на детето на пълна държавна издръжка".

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 17:50 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт