Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 157
  • 886
  •   1
Отговори
# 135
  • В полите на Пирин планина
Аз мисля,че даването на детска ясла не е основание за прекъсване на отпуска по чл.163 -в наредбата за работното време и отпуските чл.45 много ясно е казано,в кои случаи се прекъсва "при даването на детето на пълна държавна издръжка".
Може и да си права. Предлагам да попиташ с един мейл до НОИ.

# 136
Досега най-често се дискутира случая когато се прекъсва отпуск по чл.164-там е ясно,но не се дискутира случая за прекратяване на отпуск по чл.163-в наредбата за работното време и отпуските много ясно е казано,че той се прекратява само при даване на детето на пълна държавна издръжка-чл.45 от наредбата.Има съществена разлика с чл.46,където е казано детско заведение.Надявам се да ме разбираиш.Вече писах мейл до НОИ.

# 137
  • В полите на Пирин планина
Досега най-често се дискутира случая когато се прекъсва отпуск по чл.164-там е ясно,но не се дискутира случая за прекратяване на отпуск по чл.163-в наредбата за работното време и отпуските много ясно е казано,че той се прекратява само при даване на детето на пълна държавна издръжка-чл.45 от наредбата.Има съществена разлика с чл.46,където е казано детско заведение.Надявам се да ме разбираиш.Вече писах мейл до НОИ.
Да, отлично те разбирам. Може би имаш право, в смисъл, че и в самата декларация по чл 50 и 51 декларираш единствено, че детето не дадено в "заведение на пълна държавна издръжка", което не касае яслите. Възможно е аз да съм се заблудила.

# 138
  • Пловдив
по време на 410 те дни може да го дадеш на ясла,а ти да си вкъщи и да взимаш обезщетение
вече за отпуска за гледане на дете до 2 г не може

разбира се един мейл с официален отговор от НОИ е задължителен

# 139
Ако майката започне работа преди детето да е навършило 1 годинка(преди 410 ден) обезщетението и се прекратява, ако го пусне "ясла" също се прекратява. И с двата случая се сблъсках по служебни причини и ... на майките им се спряха парите.Едната колежката, която си пусна детето на ясла по-скоро се опита да го пусне, но след "едноседмично" посещение на детето майката отново си пусна отпуската за отглеждане на детето(в крайна сметка до 2 години). На другата - която започна работа без детето да е на ясла (баба му го гледа)и се спряха парите и по стечение на обстоятелствата започна работа на 31.05 и се наложи да връща пари за ... 31.05(един ден, но я разкарваха по доста институции). Така че, мой съвет е до едната година си го гледай. А след като навърши една година(410 ден включително) започни работа и ще получаваш 50% от майчинството.

# 140
Момичета благодаря ви за отговорите.
Larr,аз също като Elfita мисля,че ако майката не е почнала работа и даде детето на ясла не могат да откажат обезщетението.Но в случаите,за които ти говориш вече има основание за прекратяване на обезщетението -отказване на отпуск по чл.163 с връщането на майката на работа,без значение дадено ли е детето на ясла или не.Това са да различни случая.Глупавото е,че в този случай майките нямат право на 50% обезпечение.

# 141
  • Пловдив
Това се декларира в дек за 135-410 дни.няма точка,че детето не трябва да посещава детско заведения.заведение на пълна държ издръжка са домовете за сираци,а не яслите

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6/12 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия осигурителен стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г., е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)

5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск при раждане на дете по чл. 163 КТ, считано от ......................... 20....г.
10. През периода на бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 календарни дни не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.

# 142
Точно и аз като сравних декларацията ,която се подава от 135 до 410 и тази след 410 ден,видях разликата в "детско заведение с пълна държавна издръжка" и само "детско заведение" при втората декларация и от там направих извода,че нямат право да ти спрат обезщетението стига да не започваш работа.
Друг е въпроса,коя майка ще си клати краката в къщи,а ще си даде детето на ясла.

Момичета имам и още един последен въпрос.Ако майка започне работа през периода след 410-ия ден и съответно прекъсва отпуска по чл.164 и получава 50% от полагащото и се обезщетение,но в последствие,да кажем след 2 месеца работодателя я освободи поради закриване на предприятието или фирмата,има ли право на 50% от обезщетението до навършване на 2 години на детето или то автоматично се прекратява?Как мислите?
Ако това се случи в периода от 135 до 410 ден се дължи обезщетение,доколкото разбирам от закона,но за след 410-я ден?
Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването

Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 17:32 от AnMary

# 143
Само исках да споделя нещо което ми мина през ръцете, че им спряха парите. Просто се сблъсках с този парадокс, че дори и майката да не си е прекъснала майчинството от 135 до 410 ден, ако детето не го гледа тя, а го е дала в заведение на пълна държавна издръжка "6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка." и се прекратява. Едва ли само в Русе го прилагат този "наказателен" момент. Споделям мнение. Това е. Simple Smile

# 144
Larr,благодаря ти,че сподели личен опит,но аз разбрах, че майките,за които говориш първо са почнали работа и след това са дали децата си на ясла и на баба,което е предпоставка за прекратяване на отпуска по чл.163 от КТ и съответно и прекратяване на обезщетението,в обратния случай ако дедето е дадено на ясла,но майката не е почнала работа би трябвало обезщетението да не се спира!

# 145
  • Пловдив
Само исках да споделя нещо което ми мина през ръцете, че им спряха парите.майчинството от 135 до 410 ден, ако детето не го гледа тя, а го е дала в заведение на пълна държавна издръжка "6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка."

яслите не са на пълна държ издръжка,,това са домовете за сираци

за яслите както знаем родителите заплащат месечна такса

# 146
по разисквания въпрос намерих ето това.
"По повод на въпроса, който е много актуален ТАЗИ година , ДАЛИ се прекъсва отпускът по чл. 163 - отпуск за бременност и раждане и ДАЛИ се спира обезщетението, което майката трябва да получава до 410 дни, когато даде детето си на ясла, бих искала да поместя мнението на Емил Мирославов, директор "Идустриални отношения" към МТСП":

Съгласно чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда, работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 календарни дни, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Редът за ползване на отпуска е регламентиран в Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО).
Съгласно чл. 45, ал. 2, т. 3 НРВПО отпускът на майката поради бременност и раждане, който е разрешен от работодателя в размер на остатъка до 410 дни, се прекратява, когато детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. С оглед на това и в декларацията съгласно приложение № 7 е предвидено задължение на майката да уведоми работодателя при настаняване на детето в заведение на пълна държавна издръжка.
Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата.
От горното следва, че когато детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, а в детско заведение (детска ясла), за което се заплаща такса, то отпускът поради бременност и раждане не се прекратява.
През периода на отпуска поради бременност и раждане (410 календарни дни) майките получават обезщетение, което се изплаща за срока по чл. 50, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), а изплащането се прекратява при наличие на обстоятелствата по чл. 50, ал. 4 КСО. Обезщетението се прекратява, когато детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, т.е. когато детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, а в детско заведение (детска ясла), за което се заплаща такса, не се прекратява и изплащането на обезщетението при бременност и раждане.
Следва да се има предвид, че майката има право на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 1 от КТ след използване на отпуска поради бременност и раждане. Това означава, че след изтичане на разрешения отпуск поради бременност и раждане, майката има право или да се върне на работа или да ползва отпуска за отглеждане на дете. Ако майката иска да ползва отпуска за гледане на дете, тя следва да подаде писменото заявление по чл. 46, ал. 1 от НРПВО с приложена към него декларация по ал. 2, в която тя декларира и обстоятелството, че детето не е настанено в детско заведение (обхванати са всички детски заведения, вкл. и детски ясли, т.е. и тези, които не са на пълна държавна издръжка).
Когато детето Ви ще посещава детска ясла, поради което липсва правно основание да ползвате отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ, т.е. след изтичане на разрешения отпуск поради бременност и раждане следва да се върнете на работа. Съгласно чл. 54, ал. 1, т. 1 КСО, когато майката не ползва отпуска за отглеждане на дете, а работи, и в случай че не е прехвърлила ползването на отпуска на друго лице (баща, баба или дядо на детето), тя има право на парично обезщетение в размер на 50 % от обезщетението при отглеждане на малко дете, т.е. 120 лв. за 2009 г.

"От гореизложеното е видно, че правната уредба за ползване на отпуска поради бременност и раждане се различава от тази на отпуска за отглеждане на дете, т.е. настаняването на детето в детска ясла не е пречка за ползване и съответно не е основание за прекратяване ползването на отпуска поради бременност и раждане, докато при отпуска за отглеждане на дете – е обратно"

# 147
до тук разбрах, че ако си в отпуск поради бременност и раждане и дадеш детето на ясла продължаваш да получаваш обезщетението
не ми стана ясно само възможно ли е майката въобще да прекрати този отпуск и да се върне на работа или няма право да прекратява отпуска преди изтичане на 410-я ден?

# 148
до тук разбрах, че ако си в отпуск поради бременност и раждане и дадеш детето на ясла продължаваш да получаваш обезщетението
не ми стана ясно само възможно ли е майката въобще да прекрати този отпуск и да се върне на работа или няма право да прекратява отпуска преди изтичане на 410-я ден?
Може да го прекрати и да се върне на работа. Няма да получава никакво обезщетение.

# 149
  • Полски Тръмбеш
здр. мамчета да ви попитам...- има ли проблем ако болничният миза задържане се застъни с този за 45 дни преди термина?
сега ми издадоха от клиниката за 34 дни- до 10,01,2011г., а 45-те дни трябва да ми издадът на 1-2,01,2011... и се притеснявам да ли ще ми направят проблем в нои

Общи условия

Активация на акаунт