Майчинството счетоводно - 35

• 33 273
  • 734
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив

и според мен

на 4 часа  и осиг под прага-2 г минималното
ако има 12 м осиг стаж през живота си

# 301
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

В момента ползвам отпуск по чл. 50 ал.1 от КСО, като 410-те дни изтичат на 11.12.2010г. Междувременно на 03.12.2010г. ще бъде прекратен трудовият ми договор с настоящия ми работодател по мое желание. Предстои ми процедура по регистрация за упражняване на свободна професия, което ще отнеме технологично време от около месец /може би и повече/. Желая да отглеждам децата си до навършване на 2г. възраст. Въпросите ми към Вас са следните:

1. Имам ли право на обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53 ал.1 от КСО за времето от 03.12.2010 до датата на регистрация /примерно 20.01.2011г./, при положение, че трудовият ми договор ще бъде прекратен, а на практика няма да съм започнала дейност като самоосигуряващо се лице? - Не, трябва да си осигурено лице, за да вземаш каквото и да е обезщетение от НОИ

2. Ако нямам такова право-какви са вариантите ми сама да внеса осигуровки за риска "Общо заболяване и майчинство" за този период от 30-40 дни? - Не може сама - според мен няма смисъл да прекратяваш трудовият си договор предварително, още повече, че може да си в отпуск от там, а да получаваш доходи на друго основание, без да си губиш обезщетението.

3. Започвайки дейност като самоосигуряващо се лице и осигурявайки се за горепосочения риск, на обезщетение в какъв размер имам право-на 100% или на 50% ? - Ако осъществяваш дейност, най-вероятно на 50 %, но не съм 100 % сигурна ...

4. При така описаната фактология, какви документи и в какви срокове следва до подам към НОИ след прекратяване на трудовия ми договор /или съответно след регистрацията/? - Декларация Приложение 4 при започване на дейност.

5. По какъв начин  удостоверявам "деня на започване или възобновяване на трудова дейност" по смисъла на чл. 1, ал. 1 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица /задължението за осигуряване за лицата, упражняващи по регистрация свободна професия, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване/. - С декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице в НАП

- Това датата на регистрация ли е или датата, от която реално осъществявам дейност, носеща ми някакви доходи и по какъв начин се удостоверява това /с първата издадена фактура, с първият сключен договор с клиент или..../? - Започването на дейността деклараираш ти в НАП и не е задължително обвързано с получаването на доход.

Благодаря Ви предварително за отделеното време!

# 302
  • София-Младост

и според мен

Тя категорично под прага не може да се осигурява според мен, програмата за д-1 няма да го приеме. Но пак ако осигурителен праг= брутна заплата и за 8часа е 400лв, то за 4 часа става 200лв, което е под МРЗ...така че май пак се получава обезщетение гарантирано равно на МРЗ...дано не бъркам.

# 303
  • В полите на Пирин планина

и според мен

Тя категорично под прага не може да се осигурява според мен, програмата за д-1 няма да го приеме. Но пак ако осигурителен праг= брутна заплата и за 8часа е 400лв, то за 4 часа става 200лв, което е под МРЗ...така че май пак се получава обезщетение гарантирано равно на МРЗ...дано не бъркам.

Според мен е така. Ще взема 240 лева.

# 304
Здравейте момичета,
Нещо се оплетох и бих искала да ми помогнете  Praynig
В момента съм в платен годишен отпуск, тъй като дадох малката на ясла. Тя е на година и половина. Ако изляза в неплатен отпуск след това, ще ми се изплаща ли от НОИ пак половината майчинство?
Благодаря предварително!   bouquet
Зависи какъв неплатен отпуск.
Интересуват ме два случая...
1) по лични причини - 30 раб. дни;
2) за отглеждане на дете до 8 годишната му възраст - за баткото, за който до момента не съм използвала.
При кой от двата вида неплатен отпуск имам право да ползвам да ми се изплаща от НОИ половината майчинство?
Благодаря Ала-Бала предварително!   bouquet

# 305
  • София-Младост
Здравейте момичета,
Нещо се оплетох и бих искала да ми помогнете  Praynig
В момента съм в платен годишен отпуск, тъй като дадох малката на ясла. Тя е на година и половина. Ако изляза в неплатен отпуск след това, ще ми се изплаща ли от НОИ пак половината майчинство?
Благодаря предварително!   bouquet
Зависи какъв неплатен отпуск.
Интересуват ме два случая...
1) по лични причини - 30 раб. дни;
2) за отглеждане на дете до 8 годишната му възраст - за баткото, за който до момента не съм използвала.
При кой от двата вида неплатен отпуск имам право да ползвам да ми се изплаща от НОИ половината майчинство?
Благодаря Ала-Бала предварително!   bouquet
Според мен и при двата, но само вторият не могат да ти го откаже работодателя.

# 306
Бременна съм с второ дете,първото е на 10 м.На 24.01.2011 ми изтича първата година за гледане на дете и започва втората.Въпроса ми е мога ли да  си взема болничен до края на  бременността след като първото ми дете навърши годинка и  трябва ли да се върна поне един ден на работа или може и да не се връщам?И какви документ тр. да подам за гледане на дете до 2 год. и после някакво приложение към тях че съм в болничен?Не ми е ясно каква е процедурата.И доколкото разбрах ще вземам за първото 120 лв. ако съм в болничен/или на работа,но точно с какъв документ се уведонява за това?.И последно на каква база ще ми изчислят майчинството за второто дете, ако цялата бременност съм в болничен - като за първото или 12/18 мес. назад - и кое е по изгодно?Надявам се да съм задала правилно и разбираемо въпросите си Embarassed.и още нещо 410-те дни изтичат на 24.01.2011 - от кога да си пусна болничен - от 24.01 или от по ранна дата?
Можеш без да се връщаш да ползваш отпуск, прил.4 се подава за 1/2 обезщетение. Обецзщетението за второто на база 12/18 месеца назад, смятано от месеца преди болничният лист. Болничен си вземи от следващият ден, за да нямаш прекъсване и да се налага да се връщаш на работа или да подаваш други д-ти.
Обезщетението за второто дете се смята 12/18 мес. назд,но за периода в който съм била по майчинство /до 410 ден/ каква сума ще се взема - тази от която е изчислена първото майчинство ли или реално получената за тоя период сума?И изгодно ли е изобщо да ползвам болничен до края не бременнсотта?

# 307
ПИК от всеки клон на НОИ ли се вади или трябва да е централно, а не РУСО напр.?
Друг документ освен МОЛБА трябва ли и може ли да е собственоръчно написана?

# 308
  • на една крачка от Дунав Мост
Здравейте,вярно ли е че за 4то дете се полагат 6 м след изтичането на 410те дни

# 309
  • София-Младост
Здравейте,вярно ли е че за 4то дете се полагат 6 м след изтичането на 410те дни
Да.

# 310
Lady Brinne, благодаря ти от сърце!

# 311
Здравейте,
в момента съм по майчинство. Детето ми е на 1г. и 9 м. Моя позната ми каза, че ако труд.договор ми бъде прекратен от работодателя и се регистрирам в бюрото по труда ще получавам 90% от раб.заплата преди майчинството. Каза обаче, че детето трябава да бъде прието в ясла. Знаете ли колко време се взима това обезщетение? Изобщо има ли такова нещо? Също детето първо трябва да е прието в детско заведение или първо трябва да ми е прекратен труд.договор.
Благодаря предварително.

# 312
Здравейте, в средата на януари ми започва 45-дневния болничен преди раждането. По-късно през годината при нас се изплащат годишните премии за предходната година. Нашата счетоводителка каза, че понеже тогава ще съм по майчинство няма как да ми платят премията Sick. Това вярно ли е от финансова и законова гледна точка. Тя ми обясни, че ако го направи и ми плати, НОИ щели да ми спрат майчинството. Какво може да се направи?

# 313
ПИК от всеки клон на НОИ ли се вади или трябва да е централно, а не РУСО напр.?
Друг документ освен МОЛБА трябва ли и може ли да е собственоръчно написана?
Може и от РУСО в съответния град /Пловдив, Варна, Бургас и т.н./ по адресна регистрация. Трябва да се носи лична карта за справка.
Молбата я има тук http://www.nssi.bg/content/ukazania/2007/Pr-11.doc

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 15:04 от Viva_123

# 314
Добър ден,
Бихте ли ми казали откъде бих могла да изтегля бланката за декларацията след изтичане на 410 дни-за отглеждане на малко дете до 2 годинки?
Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт