Майчинството счетоводно - 35

• 33 214
  • 734
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, скоро дъщеря ми навършва две години и тъй - като не е приета в ясла трябва да подам молба до работодателя за неплатен отпуск(който ми се полага за отглеждане на дете до 8 години). Въпросите ми са следните:
1.освен молба до работодателя, трябва ли да подавам други документи
2. как да формулирам точно вида отпуск в молбата
3. при този вид отпуск работодателя какви данъци на служителя заплаща (само здравни или и други)?
Предварително благодаря!  bouquet

# 346
  • София-Младост
Здравейте, скоро дъщеря ми навършва две години и тъй - като не е приета в ясла трябва да подам молба до работодателя за неплатен отпуск(който ми се полага за отглеждане на дете до 8 години). Въпросите ми са следните:
1.освен молба до работодателя, трябва ли да подавам други документи
2. как да формулирам точно вида отпуск в молбата
3. при този вид отпуск работодателя какви данъци на служителя заплаща (само здравни или и други)?
Предварително благодаря!  bouquet
1. Да, една декларация:
Декларация за ползване на отпуск по чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на труда от майката/бащата (осиновителката/осиновителя)

Подписаните:
1. .........................................................
(трите имена по документ за самоличност)
2. ...,
(трите имена по документ за самоличност)
декларираме, че за отглеждане на детето ....................
...,
(трите имена на детето)
родено на ............................... 20 .... г., ЕГН ......................
1. не сме ползвали отпуск по чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на труда;
2. ползвали сме отпуск по чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на труда в общ размер ........ месеца и .................... дни;
3. не сме давали съгласие за ползване на отпуск по чл. 165 от Кодекса на труда преди изменението му от 1 август 2004 г. от други лица по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда;
4. давали сме съгласие за ползване от други лица на отпуск по чл. 165 от Кодекса на труда преди изменението му от 1 август 2004 г. и от него са ползвани ......... месеца и .......... дни.
Лицето, което ползва отпуска, се задължава при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, както и при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето и при прекратяването на осиновяването от съда да уведоми работодателя, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

............. 20 .... г.
Декларатори:    1. ..............................
     2. ..............................

Забележки:
1. Декларацията се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Излишното се зачертава.

Приложение № 6 към чл. 49д, ал. 2

2. Ето ти типова молба за отпуск: http://www.msoft-bg.com/infodocs/word/molba_otpusk.doc, отпуска е на основание чл.167а от КТ
3. Само и  единствено здравно за негова сметка

Само имай впредвид, че документите за този вид отпуск се подават минимум 10 дни преди ползването, иначе работодателя не може да го откаже

# 347
  • В полите на Пирин планина
Днес ходих да си подам приложение 4 при счетито.   Пуснах си и  72 дни платен отпуск. Каза, че ще го подаде в  НОИ в нач на декември. Кога най-рано да очаквам превод някакъв на това 1/2 майчинство, пак ли в срок от 15 дни? Нашите хора в счетоводството може да не разбират много, но са коректни в подаването на документи. Имате   bouquet и от тях, че сте помогнали със знанията си!

Да, в срок от 15 работни дни, като трябва да са подадени и данните за обр.1 за предходния месец, но това е задължение на ЛС или счетоводството.

# 348
 Ала-Бала, много благодаря  bouquet   bouquet   bouquet! Мога ли да взема например два месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г., а ако се наложи по - късно да го продължа newsm78? Ако детето ми се класира за детска ясла, трябва ли от същия ден да прекратя неплатения си отпуск или може  да  го използвам докато детето ми се адаптира в яслата?  bouquet

# 349
Здравейте, бременна съм в 6-тия месец налага ми се да изляза в болничен .Помогнете ми да разбера как ще се изчисли болничния ми  като от 6 мес назад 3 мес съм била безработна .През тези три месеца каква сума ще се начисли 0 лв или МРЗ?Благодаря ви много

# 350
  • Пловдив
Ала-Бала, много благодаря  bouquet   bouquet   bouquet! Мога ли да взема например два месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г да., а ако се наложи по - късно да го продължа-да  newsm78? Ако детето ми се класира за детска ясла, трябва ли от същия ден да прекратя неплатения си отпуск или може  да  го използвам докато детето ми се адаптира в яслата?-не е нужно да прекратяваш неплатения.може детето да е на ясла,а ти в неплатен  bouquet

Здравейте, бременна съм в 6-тия месец налага ми се да изляза в болничен .Помогнете ми да разбера как ще се изчисли болничния ми  като от 6 мес назад 3 мес съм била безработна .През тези три месеца каква сума ще се начисли 0 лв или МРЗ?Благодаря ви много

за 3 те м без работа ще ти смятат 240 лв

# 351
Ще се взима МРЗ и за бруто и за нето.

# 352
Благодаря на Elfita,  Ала-Бала и изобщо на всички, които ни помагате! Спестявате ни толкова "ходене по мъките"- до месторабота, до НОИ и други подобни места. Време, което ние, като майки  с малки деца, трудно можем да отделим. БЛАГОДАРЯ ВИ!

# 353
Здравейте момичета,
410-те дни платено майчинство ми  изтичат и сега ще попълвам документите за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.:
Имам следните въпроси:
1. В молбата за отпуск -
Моля да ми бъде разрешено да ползвам:
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                                                            /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ..????................. календарни
дни за периода от ....кога............. г. до ..........кога..................... г. включително.
В НОИ пише че ще получавам обезщетение до 06.01.2011, но до 06-ти включително или не? И в този случай коя ми е началната и крайната дата за ползване на отпуск?
2. В декларацията -
точка  9.      Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете, считано от ......................... 20.....г.
Коя дата се пише тук? 45-дневния преди раждане ми е от 22.11.2009...Тази дата ли трябва да напиша?
Сърдечно Ви благодаря за помощта!  bouquet

# 354
А месечната помощ не е ли половината от минималната работа заплата ?  Rolling Eyes Тоест 140.
Август една приятелка роди и тя ми каза, че взема 140, тя също няма никакъв стаж.
Тая всичката документация предполагам се подава в социалните ?

Ето прочети сама - може би сумира с месечните помощи за дете - т.нар. "детски", които съм пропуснала да посоча и са 35 лв на месец.

http://www.mlsp.government.bg/bg/public/deca.htm

Като човек с висше образование може направо да прочете ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
както и Правилника за прилагането му
а не да слуша кой какво й казва

# 355
Здравейте момичета.Днес ходих при счетоводителката ми да дам 45 дневния болничен,а тя ми каза да го оставя и да отида след края на месеца.Понеже тогава подавала документите за майчинството ми(в заварено положение съм).Каза че трябвало да разучи как стоят нещата.Значи като подаде документите за майчинството за първото дете(на края на месеца),тогава да отида да попълвам прил.4 и прил.12.Та въпросът ми е-болничния ми го издадоха днес.При положение че тя ще го пусне чааааак другия месец,кога да чакам болнични превод,и тези 120 лв. от първото?

не си спомням твоя случай, но ако не си подала Приложение 12, го подай сега с болничния преди раждане
имаш срок 3 дни, както и колежката - 3 дни за да го отнесе в НОИ

# 356
Здравейте момичета,
410-те дни платено майчинство ми  изтичат и сега ще попълвам документите за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.:
Имам следните въпроси:
1. В молбата за отпуск -
Моля да ми бъде разрешено да ползвам:
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                                                            /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ..???? може и да не се попълва................. календарни
дни за периода от ....от 411-я ден - 06.01.2011............. г. до ..........датата на раждане на детето за 2011г. .................... г. включително.
В НОИ пише че ще получавам обезщетение до 06.01.2011, но до 06-ти включително или не? И в този случай коя ми е началната и крайната дата за ползване на отпуск?до 05.01.2011г. вкл.
2. В декларацията -
точка  9.      Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете, считано от 06.11.2011г.датата на 411-я ден
Коя дата се пише тук? 45-дневния преди раждане ми е от 22.11.2009...Тази дата ли трябва да напиша?
Сърдечно Ви благодаря за помощта!  bouquet

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 16:18 от Viva_123

# 357
  • София-Младост
Ала-Бала, много благодаря  bouquet   bouquet   bouquet! Мога ли да взема например два месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г., а ако се наложи по - късно да го продължа newsm78? Ако детето ми се класира за детска ясла, трябва ли от същия ден да прекратя неплатения си отпуск или може  да  го използвам докато детето ми се адаптира в яслата?  bouquet
Можеш да ползваш два месеца , а остатъка след време. При записване в ясла не езадължително да прекъснете отпуска, двете нямат връзка.

# 358
Като човек с висше образование може направо да прочете ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
както и Правилника за прилагането му
Забранено е питането във форума или какво ... ?  Tired

# 359
... или ти давам сламка къде да четеш - ако имаш желание, естествено

а защо пишеш почернено?

Общи условия

Активация на акаунт