Майчинството счетоводно - 35

• 33 258
  • 734
  •   1
Отговори
# 330
Да попитам и аз, винаги ли взимат дохода 9 месеца назад, не е ли 12 месеца и още от началото ли плащат 60 процента?

по проекто Закон за БДОО от нова година ще е 12 месеца назад

има тема за обезщетенията за безработица
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=313071.0

# 331
  • pomorie
Здравейте аз имам малка по-особен въпрос...преди няколко дни стана ясно че съм в 5-та седмица,сега работя в Български пощи касиер но поради сливане на пощенските станции от декември ще се наложи да работя и като пощальон което е доста трудоемко и работа с физическо натоварване.има доооста ходене и мъкнене на цели стекове с рекламни брошури,което вече не мога да върша.Та въпроса ми е какво мога да направя мога ли да изляза по-рано в болнични и до какъв период те са платени.имам познати които по-голямата част от бременността си изкараха така вкъщи.или ще се наложи да напусна????????при първата бременност работех сезонно и нямах такива проблеми за това сега се чудя какво да правя 

# 332
Дали някой може да ми отговори newsm78...Благодаря предварително
Здравейте, в средата на януари ми започва 45-дневния болничен преди раждането. По-късно през годината при нас се изплащат годишните премии за предходната година. Нашата счетоводителка каза, че понеже тогава ще съм по майчинство няма как да ми платят премията Sick. Това вярно ли е от финансова и законова гледна точка. Тя ми обясни, че ако го направи и ми плати, НОИ щели да ми спрат майчинството. Какво може да се направи?

# 333
  • В полите на Пирин планина
Здравейте аз имам малка по-особен въпрос...преди няколко дни стана ясно че съм в 5-та седмица,сега работя в Български пощи касиер но поради сливане на пощенските станции от декември ще се наложи да работя и като пощальон което е доста трудоемко и работа с физическо натоварване.има доооста ходене и мъкнене на цели стекове с рекламни брошури,което вече не мога да върша.Та въпроса ми е какво мога да направя мога ли да изляза по-рано в болнични и до какъв период те са платени.имам познати които по-голямата част от бременността си изкараха така вкъщи.или ще се наложи да напусна????????при първата бременност работех сезонно и нямах такива проблеми за това сега се чудя какво да правя 

Няма проблем да ползваш болничен. До 180 календарни дни в годината ти се полагат. Издават се от ЛКК.

# 334
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Здравейте,
Имам и аз един въпрос - понеже от фирмата ми много ми мотаят документите и все ме залъгват, че са ми пуснали болничните/декларациите, а после се оказва, че не са, се чудя колко време след като ми подадат документите, това се отразява в сайта на НОИ? Последно казаха, че в понеделник са ги пуснали, но в сайта на НОИ нищо не излиза по въпроса, та се чудя дали да чакам още, за да се отрази или пак да се разправям с работодателя си?

Kremena_Mama, не знам как е обосновано законово, но моя приятелка преди 3 години излезе в 45-дневен болничен в началото на ноември, през януари-февруари от фирмата й пуснаха по сметка годишни премии и не е имала никакви проблеми с майчинството.

# 335
Здравейте,
Имам и аз един въпрос - понеже от фирмата ми много ми мотаят документите и все ме залъгват, че са ми пуснали болничните/декларациите, а после се оказва, че не са, се чудя колко време след като ми подадат документите, това се отразява в сайта на НОИ? Последно казаха, че в понеделник са ги пуснали, но в сайта на НОИ нищо не излиза по въпроса, та се чудя дали да чакам още, за да се отрази или пак да се разправям с работодателя си?

Kremena_Mama, не знам как е обосновано законово, но моя приятелка преди 3 години излезе в 45-дневен болничен в началото на ноември, през януари-февруари от фирмата й пуснаха по сметка годишни премии и не е имала никакви проблеми с майчинството.

До 2-3 дни се оптразяват в сайта на НОИ. Най-добре ги попитай и за входящия номер, за да си сигурна кога са подадени.

Kremena_Mama, по-назад съм ти отгововрила, същото, което писа и Анири  Peace

# 336
с риск да си навлека "гнева" на четящите .. но ми в един момент ми омръзна да обяснявам едно и също .. и започнах да отговарям само на мейлите .. спечелих няколко съдебни битки с НОИ .. вкл. и тази на жена ми .. за съжаление .. е имаше и поражения /съдебни/ .. май напоследък все повече се "отдавам" на това .. покрай съдебно-счетоводните експертизи
още веднъж .. адмирации   bouquet .. че поддържате духа на темата

# 337
Зададох си въпроса и в другата тема, но да питам и тук:

Някоя ще бъде ли така добра да ми обясни за социалното майчинство, или там както се нарича. Нямам нито един ден трудов стаж, завърших унито и след два месеца видях  EFP Нямам намерение да плащам на фирма, за да трупам стаж, тъй че каквото дадат, дадат. Така или иначе няма да разчитам само на тях за да си гледам бебето. Та мисълта ми е колко време се взема и каква е сумата ?
Разбрах, че имало и някакви еднократни помощи за раждане, но като цяло изобщо не съм запозната с тия неща. Кога се подават документи - след като се роди бебето или преди това. Мерси !

# 338
Зададох си въпроса и в другата тема, но да питам и тук:

Някоя ще бъде ли така добра да ми обясни за социалното майчинство, или там както се нарича. Нямам нито един ден трудов стаж, завърших унито и след два месеца видях  EFP Нямам намерение да плащам на фирма, за да трупам стаж, тъй че каквото дадат, дадат. Така или иначе няма да разчитам само на тях за да си гледам бебето. Та мисълта ми е колко време се взема и каква е сумата ?
Разбрах, че имало и някакви еднократни помощи за раждане, но като цяло изобщо не съм запозната с тия неща. Кога се подават документи - след като се роди бебето или преди това. Мерси !

1. Еднократна помощ за бременност - 150 лв
2. Месечна помощ 100 лева
1 и 2, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лв

3. Еднократна помощ за раждане - 250 лева за първо дете - важи за всички майки, независимо от дохода.

1. се подава деклрация 45 дни преди термин, като се взема бележка от наблюдаващия гинеколог.
2. и 3. след раждането.

# 339
А месечната помощ не е ли половината от минималната работа заплата ?  Rolling Eyes Тоест 140.
Август една приятелка роди и тя ми каза, че взема 140, тя също няма никакъв стаж.
Тая всичката документация предполагам се подава в социалните ?

# 340
Здравейте момичета.Днес ходих при счетоводителката ми да дам 45 дневния болничен,а тя ми каза да го оставя и да отида след края на месеца.Понеже тогава подавала документите за майчинството ми(в заварено положение съм).Каза че трябвало да разучи как стоят нещата.Значи като подаде документите за майчинството за първото дете(на края на месеца),тогава да отида да попълвам прил.4 и прил.12.Та въпросът ми е-болничния ми го издадоха днес.При положение че тя ще го пусне чааааак другия месец,кога да чакам болнични превод,и тези 120 лв. от първото?

# 341
  • София-Младост
Здравейте момичета.Днес ходих при счетоводителката ми да дам 45 дневния болничен,а тя ми каза да го оставя и да отида след края на месеца.Понеже тогава подавала документите за майчинството ми(в заварено положение съм).Каза че трябвало да разучи как стоят нещата.Значи като подаде документите за майчинството за първото дете(на края на месеца),тогава да отида да попълвам прил.4 и прил.12.Та въпросът ми е-болничния ми го издадоха днес.При положение че тя ще го пусне чааааак другия месец,кога да чакам болнични превод,и тези 120 лв. от първото?
Чаак след като подаде документите, около 15 работни дни.

# 342
А месечната помощ не е ли половината от минималната работа заплата ?  Rolling Eyes Тоест 140.
Август една приятелка роди и тя ми каза, че взема 140, тя също няма никакъв стаж.

Ето прочети сама - може би сумира с месечните помощи за дете - т.нар. "детски", които съм пропуснала да посоча и са 35 лв на месец.

http://www.mlsp.government.bg/bg/public/deca.htm

# 343
  • София-Младост

МРЗ за момента е 240лв.

# 344
  • Leeds, UK
Днес ходих да си подам приложение 4 при счетито.   Пуснах си и  72 дни платен отпуск. Каза, че ще го подаде в  НОИ в нач на декември. Кога най-рано да очаквам превод някакъв на това 1/2 майчинство, пак ли в срок от 15 дни? Нашите хора в счетоводството може да не разбират много, но са коректни в подаването на документи. Имате   bouquet и от тях, че сте помогнали със знанията си!

Общи условия

Активация на акаунт