Майчинството счетоводно - 35

• 33 288
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
  • София-Младост
Бременна съм с второ дете,първото е на 10 м.На 24.01.2011 ми изтича първата година за гледане на дете и започва втората.Въпроса ми е мога ли да  си взема болничен до края на  бременността след като първото ми дете навърши годинка и  трябва ли да се върна поне един ден на работа или може и да не се връщам?И какви документ тр. да подам за гледане на дете до 2 год. и после някакво приложение към тях че съм в болничен?Не ми е ясно каква е процедурата.И доколкото разбрах ще вземам за първото 120 лв. ако съм в болничен/или на работа,но точно с какъв документ се уведонява за това?.И последно на каква база ще ми изчислят майчинството за второто дете, ако цялата бременност съм в болничен - като за първото или 12/18 мес. назад - и кое е по изгодно?Надявам се да съм задала правилно и разбираемо въпросите си Embarassed.и още нещо 410-те дни изтичат на 24.01.2011 - от кога да си пусна болничен - от 24.01 или от по ранна дата?
Можеш без да се връщаш да ползваш отпуск, прил.4 се подава за 1/2 обезщетение. Обецзщетението за второто на база 12/18 месеца назад, смятано от месеца преди болничният лист. Болничен си вземи от следващият ден, за да нямаш прекъсване и да се налага да се връщаш на работа или да подаваш други д-ти.

# 271
Благодаря Ала-Бала.А от къде мога да си изтегля Приложение 4?

# 272
  • София-Младост
Благодаря Ала-Бала.А от къде мога да си изтегля Приложение 4?
http://www.noi.bg/content/laws/07/Prilojenia.zip

# 273
Благодаря.Не ми става ясна т.9 от декларираните обстоятелства "9.   Не ползвам отпуск за отглеждане на дете и не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо)."Това означава ли, че не трябва да подавам молба-заявление до работодателя за отпуск за отглеждане на дете до 2 години?

# 274
  • София-Младост
Благодаря.Не ми става ясна т.9 от декларираните обстоятелства "9.   Не ползвам отпуск за отглеждане на дете и не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо)."Това означава ли, че не трябва да подавам молба-заявление до работодателя за отпуск за отглеждане на дете до 2 години?
Според мен не трябва, тъй като ти дефакто няма да го ползваш този отпуск. Затова декларираш, че не го ползваш и не си го преотстъпила на баща, баба , дядо.

# 275
И още нещо трябва ли да подавам декларация по чл.53 отКСО и после прил.12 за промяна на обстоятелствата или направо си подавам само прил.4  и болничния?Аз май си отговарям сама.Локиката е да подам само прил.4 нали?

# 276
Писала съм преди време.... заради компетентността на счетоводителя на фирмата... получих болнични и майчинство когато детето беше на почти 2 години  #2gunfire
Всичко се разреши, когато ходих няколко пъти до НОИ и от там глобиха счети и му помогнаха да си оформи документацията. Ако знаех колко ще се проточи всичко, хич нямаше да се връзвам на приказките на счетито  Peace
Не забравяйте, че  част от отговяращите тук са счетоводители.
Ни най-малко не съм искала да засегна тук списващите  Peace Вие явно си разбирате от работата и отделяте от времето си, за да давате съвети на всички тук   bouquet Но истината е, че голяма част от счетоводителите не са запознати и се нуждаят от повече разяснения. Преди няколко дни обсъждах с приятелка - счетоводител какво съм прочела тук. Нейния отговор беше: "Трима счетоводители се събрахме и така и не разбрахме как НОИ изчислява обезщетенията"  Shocked

# 277
  • София-Младост
И още нещо трябва ли да подавам декларация по чл.53 отКСО и после прил.12 за промяна на обстоятелствата или направо си подавам само прил.4  и болничния?Аз май си отговарям сама.Локиката е да подам само прил.4 нали?
Болничният ти прекъсва отпуска, а понеже при теб няма да има отработен ден, дефакто няма  и започване на отпуска. Затова за мен се обезсмисля подаване на молба+прил+3, а впоследствие на прил12+4.
Нека и другите момичета да кажапт все пак. А ти можеш да попитайш счетоводителката н работата.

# 278
  • София-Младост
Писала съм преди време.... заради компетентността на счетоводителя на фирмата... получих болнични и майчинство когато детето беше на почти 2 години  #2gunfire
Всичко се разреши, когато ходих няколко пъти до НОИ и от там глобиха счети и му помогнаха да си оформи документацията. Ако знаех колко ще се проточи всичко, хич нямаше да се връзвам на приказките на счетито  Peace
Не забравяйте, че  част от отговяращите тук са счетоводители.
Ни най-малко не съм искала да засегна тук списващите  Peace Вие явно си разбирате от работата и отделяте от времето си, за да давате съвети на всички тук   bouquet Но истината е, че голяма част от счетоводителите не са запознати и се нуждаят от повече разяснения. Преди няколко дни обсъждах с приятелка - счетоводител какво съм прочела тук. Нейния отговор беше: "Трима счетоводители се събрахме и така и не разбрахме как НОИ изчислява обезщетенията"  Shocked

Всички грешат, аз също съм бъркала. Добре, че не съм доктор;)
НОИ имат програма, не смятат на ръка. Данните се взимат от персоналния регистър, там пък те са подадени от работодателя...счетоводителя на база ведомост. Така, че грешки винаги могат да станат, въпросът е да не са фатални.

# 279
  • Leeds, UK
Да питам и аз пак нещо малоумно, то и сигурно го пише някъде, ама с това мрънкалниче...не остава много време за мислене и четене, въпреки, че сещам за отговора - ако бащата е безработен може ли да му се прехвърли втората година от майчинството или трябва да е на трудов договор?

# 280
  • Пловдив
Да питам и аз пак нещо малоумно, то и сигурно го пише някъде, ама с това мрънкалниче...не остава много време за мислене и четене, въпреки, че сещам за отговора - ако бащата е безработен може ли да му се прехвърли втората година от майчинството или трябва да е на трудов договор?

не може
трябва да работи бащата

# 281
Не може, трябва да е осигурен.

# 282
Болничният ти прекъсва отпуска, а понеже при теб няма да има отработен ден, дефакто няма  и започване на отпуска. Затова за мен се обезсмисля подаване на молба+прил+3, а впоследствие на прил12+4.
Нека и другите момичета да кажапт все пак. А ти можеш да попитайш счетоводителката н работата.
Права е Ала-Бала, трябва само приложение 4 с болничния, ако той започва от 411-я ден.

# 283
  • В полите на Пирин планина

Трябва да е на трудов договор.

# 284
  • Варна
Ако в 18 месеца , база за изчисляване  на обещетението за майчинство включват , 6 месеца на майчинство за гледане на дете до 1 г , 3 за гледане на дете след 1 година и останалите 9 лицето се е върнало на работа, как се изчилява  бъдещото майчинство ? И по точно за месеците в които лицето е било в майчинство как се смята дохода , на минимална  заплата или реално получавано обезщетение или 0 ?

Общи условия

Активация на акаунт