Майчинството счетоводно - 35

• 33 197
  • 734
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Забранено е питането във форума или какво ... ?  Tired

не е забранено,но ти се отговаря,а ти казваш ама една приятелка ми каза друго .....

защо питаш тук тогава

половината на 240 лв 140 лв ли е -май не

# 361
В НОИ грешно тълкуват една точка от декларацията по член 54 /прил. 4/
1.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. - на счетводителката са й казали, че детската градина/ясла това означава  ooooh! Аз го тълкувам като дом 'майка и дете' един вид, а те търдят, че ДГ е също такова заведение  Shocked Ако все пак откажат по тази причина да ми дадат 50% от обезщетението, дайте съвет какво да направя? При мен става въпрос за един месец, но и тези 120 лв не желая да им подарявам.
Както ми казахте, така и направих - подала съм прил.12, прил. 4, т.е. каквото е трябвало - подписала съм.
Благодаря ви!

# 362
В НОИ грешно тълкуват една точка от декларацията по член 54 /прил. 4/
1.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. - на счетводителката са й казали, че детската градина/ясла това означава  ooooh! Аз го тълкувам като дом 'майка и дете' един вид, а те търдят, че ДГ е също такова заведение  Shocked Ако все пак откажат по тази причина да ми дадат 50% от обезщетението, дайте съвет какво да направя? При мен става въпрос за един месец, но и тези 120 лв не желая да им подарявам.
Както ми казахте, така и направих - подала съм прил.12, прил. 4, т.е. каквото е трябвало - подписала съм.
Благодаря ви!
Щом майката е тръгнала на работа получава 50% майчинство независимо, че детето посещава ясла. Не знам в кое поделение на НОИ са казали обратното, но не е вярно. Може и счетоводителката да не е разбрала добре. Яслата не е на пълна държавна издръжка, защото родителите заплащат такса.

# 363
Момичета, имам нужда от малко помощ Hug.
Фирмата, в която е назначена майка ми и чрез която получава майчинство ( като баба, дете до 2г) прекратява дейност. Предполагам, че това означава и спиране на майчинството. Може ли да бъде назначена в друга фирма и да ползва остатъка от майчинството до 2г ?
Всъщност, не съм наясно как се процедира в такъв случай Thinking.

# 364
Фирмата, в която е назначена майка ми и чрез която получава майчинство ( като баба, дете до 2г) прекратява дейност. Предполагам, че това означава и спиране на майчинството. Може ли да бъде назначена в друга фирма и да ползва остатъка от майчинството до 2г ?

Да, може. Трябва да има поне един отработен ден в новата фирма.

# 365

Здравейте, някой може ли да ми каже дали задължителният осигурителен стаж ще си остане 12 месеца или и той ще стане 18 като базата за изчисление на обещетението?

# 366
  • Пловдив
Здравейте, някой може ли да ми каже дали задължителният осигурителен стаж ще си остане 12 месеца

да

# 367
  • Айтос/Бургас
Здравейте! Искам да помоля за помощ,защото не съм на ясно с тези неща,в 13 г.с.съм,но смятам от 03.01 да съм в болнични до 45-дневния,който ми започва на 10 април,заплатата ми е към 510 лв. основната,при това положение с болничните,какво майчинство ще получавам,имам 7 години непрекъснат трудов стаж,заплатата ми е такава от 3 години.И още,какви са сумите,които се получават еднократно при бременност и майчинство.Другото,което ме притеснява е,че не съм предупредила работодателя си,че ще излизам в болнични,кога трябва да го сторя?Може ли да ме съди,ако им кажа в последния момент? Благодаря ви предварително! Simple Smile

# 368
  • Пловдив
Здравейте! Искам да помоля за помощ,защото не съм на ясно с тези неща,в 13 г.с.съм,но смятам от 03.01 да съм в болнични до 45-дневния,който ми започва на 10 април,заплатата ми е към 510 лв. основната,при това положение с болничните,какво майчинство ще получавам-колкото ти е чистата заплата сега ,имам 7 години непрекъснат трудов стаж,заплатата ми е такава от 3 години.И още,какви са сумите,които се получават еднократно при бременност и майчинство-еднократна при раждане 250 лв за първо дете,детски ако влизаш в прага.Другото,което ме притеснява е,че не съм предупредила работодателя си,че ще излизам в болнични,кога трябва да го сторя?-за болничен не се предупреждава-това е внезапно събитие Може ли да ме съди,ако им кажа в последния момент?-разбира се че не Благодаря ви предварително! Simple Smile

# 369
Здравейте, може ли някой да ми даде отговор - работя като ЕТ от 2005г. вкл. и сега, имам неплатени осигуровки за 2008-2009г. това ще бъде ли проблем за изплащане на майчинство - термина ми е през м.март 2011г. И  мога ли  да прехвърля фирмата на друго лице което е на трудов договор в др.фирма, за да не плащам осигуровки по времето на майчинството. Благодаря!!!

# 370
Здравейте, притеснявам се, че от фирмата, в която работя, ми бавят документите, случвало се е и преди. Подадох декларация за гледане на дете до 2 години, би трябвало преди 10-ина дни всички документи да се подадени, където трябва - по думите на счетоводителката. Въпросът ми е дали тази декларация би трябвало да фигурира в списъка с подадени от мен документи, който си проверявам чрез ПИК (та дори и със статус "обработва се" или подобно)? Защото не я виждам.

# 371
  • Пловдив
Въпросът ми е дали тази декларация би трябвало да фигурира в списъка с подадени от мен документи, който си проверявам чрез ПИК (та дори и със статус "обработва се" или подобно)? Защото не я виждам.

да,трябва-под дек за 410 те дни ще я виждаш

кога са ти изтекли 410 те дни???

# 372
Искам да попитам ако реша с мъжът ми да имаме дете,колко време трябва да работя че да имам право на майчиство???(на 20 години съм до сега не съм работила нищо)?Някой ако може по подробно да ми обясни???И аз както не съм работила до сега,той има ли право да вземе майчинството?И ако го вземе аз трябва ли да почна работа?

Тука намерих нещо подобно,само дето аз още не съм бременна:)

Въпрос:
Бременна съм, на 19г. (тази година завърших училище) , без трудов стаж и не знам към кого да се обърна. Искам да разбера имам ли право да получавам майчинство или някакви помощи? Живея с родителите си и няма да живея с бащата на детето, поне за сега. Можете ли да ми помогнете или да ми кажете към кого да се обърна за повече информация?

Отговор:
Имаш право на майчинство в рамките на една година,като ще получаваш минималната работна заплата за страната от социалните.Ако имаш възможност да си намериш някоя фирма,която да те води на работа си внасяш осигуровките(върху минималната работна заплата) за 6 месеца и ще си получаваш пак минималната ,само че 2 години.Успех и лека бременност

Отговор:
Здасти мила.Доколкото знам имаш право на майчинство една година , като размерът му ще бъде една минимална работна заплата.Ако си в началото на бременността и ако имаш възможност да си внасяш осигуровки,трябва да внесеш за шест месеца и колкото на по- голяма заплата ще внасяш , толкова по-високо майчинство ще получаваш- 90 % от заплатата - девет месеца след раждането, а до наваршване на две години ще получаваш минимална работна заплата.Само да уточня , че трябва да си намериш фирма , която иска да те осигурява и да те предупредя , че размерът на осигуровката ще бъде около половината от заплатата , на която искаш да се осигуряваш. Аз , например имах 5 месеца стаж и си внесох една осигуровка от 700 лв,на заплата 1400 лв,.Размерът на майчинството се изчислява средно аритметично от шесте месеца. Незнам дали се изразих достатъчно ясно, ако имаш въпроси питай

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 11:40 от AnMary

# 373
Благодаря за отговора  bouquet!
Счетоводителката на фирмата е казала, че независимо, че се пркратява дейност, щом фирмата не е закрита, майчинството не се прекъсва. Това сега съвсем ме обърка. Ако може да се включи някой запознат, за да знам дали да правим рокадите с првхвърляне в друга фирма.

# 374
  • София-Младост
Благодаря за отговора  bouquet!
Счетоводителката на фирмата е казала, че независимо, че се пркратява дейност, щом фирмата не е закрита, майчинството не се прекъсва. Това сега съвсем ме обърка. Ако може да се включи някой запознат, за да знам дали да правим рокадите с првхвърляне в друга фирма.

Не се прекратява обезщетението , он важи само за първите 410 дни. За втората година не, така че търсете вариант с прехвърляне на бабата.

Общи условия

Активация на акаунт