Майчинството счетоводно - 35

• 33 091
  • 734
  •   1
Отговори
# 540
Момичета, отново един въпрос, свързан с изчисляването ..

Вече съм в болничен 45 дни преди раждане. В сайта на НОИ си видях какво ще ми преведат, но нещо не ми излизат сметките.

Среднодневното съвпада, но това, което ще ми преведат не е 90% от него, а около 85-86% newsm78  Не мога да разбера защо?

Някакви идеи?

Извинявай, но би ли ми посочила къде точно влизаш за тази справка. Мерси много

# 541
  • Майничка

Вече съм в болничен 45 дни преди раждане. В сайта на НОИ си видях какво ще ми преведат, но нещо не ми излизат сметките.

Среднодневното съвпада, но това, което ще ми преведат не е 90% от него, а около 85-86% newsm78  Не мога да разбера защо?

Някакви идеи?

Смятат 90% от среднодневното бруто или 100% от среднодневното нето - което е по-малко, него плащат.

# 542
  • Пловдив

Среднодневното съвпада, но това, което ще ми преведат не е 90% от него, а около 85-86% newsm78  Не мога да разбера защо?

Някакви идеи?

Извинявай, но би ли ми посочила къде точно влизаш за тази справка. Мерси много

в дясно менюто СПРАВКИ и в ляво ще ти излезнат всички справки

в първия пост има линкове-разгледай

# 543
Здравейте!
Сигурно е дискутиран въпроса, но не можах да открия нищо! Въпроса ми е следния: Може ли втората година от майчинството да прехвърля на роднина (примерно свекърва ми) АКО Е НА ТРУДОВ ДОГОВОР и ако да какво би било възнаграждението, което ще се получава? 240ЛВ. Благодаря ви предварително! Peace

# 544
Здравейте!
Имам издаден болничен лист 35 дни преди термин и доколкото разбрах тук, губя 10 дни. Педиатърът на бебето ми обаче твърди обратното и ми издаде изравнителен болничен, който е върнат от НОИ, вероятно поради тази причина. Можете ли да ме упътите къде точно в закона (или в кой закон) е описано това?
Наредба за медицинската експертиза: Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

# 545
Bueno, Viva- 123, благодаря ви за отговорите!

# 546
Mомичета, моя приятелка  ми каза, че са приели промяната за изчислявне на майчинството от 01,01,2011г.- от досега 12 месеца на 18 месеца назад. Търсих в нета но открих само предложенията за тази промяна. Някой знае ли подробности?

# 547
  • До морето :)
Здравейте, искам да ви попитам: Чувала съм, че болничните се отразяват на майчинството (като изчисление) Как точно седят нещата?  newsm78

# 548
  • В полите на Пирин планина
Mомичета, моя приятелка  ми каза, че са приели промяната за изчислявне на майчинството от 01,01,2011г.- от досега 12 месеца на 18 месеца назад. Търсих в нета но открих само предложенията за тази промяна. Някой знае ли подробности?

Проверих в ДВ - няма нищо обнародвано, все още.

Здравейте, искам да ви попитам: Чувала съм, че болничните се отразяват на майчинството (като изчисление) Как точно седят нещата?  newsm78

Ако въпросът е дали се отразяват негативно, то в общия случай не се отразяват така. Единствено, ако имаш резки промени в осиг. доход за предходните 6 месеца ще има отричателен ефект.
Изчисленията са обяснени на 1-ва страница.

# 549
Здравейте,от 21,11 излязох в 45 дневния ,а преди това бях 11 дена в болничен.Занесох ги на счетоводителката,а тя ми каза че ще ги представи в Нои след като дадат ноемврийските заплати,след 20 декември.Та въпросът ми е няма ли да е късно за моите болнични.В такъв случай кога горе-долу ще ми бъде първия превод.

# 550
  • Пловдив
Та въпросът ми е няма ли да е късно за моите болнични

не,не е късно

изплащат ги до 15 работни дни,но обикновено по-рано

# 551
Знаете ли къде се издава изгубен нотариален акт?

# 552
  • В полите на Пирин планина
Знаете ли къде се издава изгубен нотариален акт?

В Агенция по вписванията  newsm78

# 553
Здравейте разбрах,че съгласно чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
  Въпросът ми е:''Тези 12 месеца трябва ли да са непрекъснати или може да има прекъсване от няколко месеца?''Например аз имам около 3 години осигурителен стаж,като съм осигурявана тогава за този риск,след това имам 6 месечно прекъсване и до раждането ще имам още 9 месеца осигурителен стаж.Моля ако някой може да ми отговори!
Отговор

# 554
  • София-Младост
Здравейте разбрах,че съгласно чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
  Въпросът ми е:''Тези 12 месеца трябва ли да са непрекъснати или може да има прекъсване от няколко месеца?''Например аз имам около 3 години осигурителен стаж,като съм осигурявана тогава за този риск,след това имам 6 месечно прекъсване и до раждането ще имам още 9 месеца осигурителен стаж.Моля ако някой може да ми отговори!
Отговор
Без значение кога и къде във времето е придобит стажа, не се иска и да нито непрекъснат, нито непосредствено преди излизане в отпуск. Ти ги имаш.

Общи условия

Активация на акаунт