Атопичен дерматит и характеропатия.

• 8 036
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Да, ок...така е най-лесно Wink

# 16
  • София
Да, ок...така е най-лесно Wink
Права си, но как да споря като нямам аргументи? След като детето ти има АД със сигурност си чела и знаеш повече по темата. Включих се, за да споделя онова, което ми е известно, а не да твърдя, че това единствено вярно, правилното и тн. Не съм специалист по въпроса.

# 17
На годинка синът ми направи алергична реакция от нещо, заведох го на алерголог каза АД. Разказа ми, че ще ми бъде трудно, защото тези деца са по емоционални, инати,липса на концентрация и подобни. Каза ми какво да правя ежедневна грижа за кожата, при обрив с какво да мажа.
Това за характера на детето, не го взех на сериозно. На този етап детето ми е с по суха кожа, а обривите са били в следствие от някаква алергия, от треви, цветя ухапване от комар, паяк. Обривите го сърбят, но го мажа с каквото е необходимо и облекчавам сърбежа.

За характера, няма нищо общо с описаното поне при моето дете.Заиграва се дълго с коли, пластелин, инструменти, гледа детски с интерес без да ме ангажира с неговата игра. Прибира си играчките когато приключи. Слуша когато му чета приказки, разглежда си книжки, реди пъзел и т.н.
Нормално е да има тръшкане и отказ от нещо да направи, нормално е да ми опонира и да има претенции, като всички други деца.

Но, никога не съм си и помисляла, че щом ми откаже нещо, аз се примирявам и казвам Ох да, това е, защото е с АД.
Когато искам да посигна нещо, го правя под формата на игра.

# 18
Синът ми е с диагноза АД и описаната характеропатия напълно съвпада с неговото поведение-просто все едно са гледали него и са го писали това нещо.Ако някой се интересува ето целия материал-интересно е да се прочете http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=268И да ,Бояна е права,че АД и невродермит е едно и също,поне според учебника по кожни болести за медици

# 19
  • София
Дъщеря ми направи на 3-4месеца силно изразени кожни прояви на АД.Успяхме да овладеем положението на кожния проблем.За характера и-все едно нея са описали със статията. CryДобре,че пуснахте темата и статията,досега не се бях замисляла за ужасния и характер,че може да има и друга причина.Тя обаче голям проблем с концентрацията няма.

# 20
Гледам, че сте засегнали типичните симптоми.

Сърбеж - да има го. Особено нощно време. Сърби и се чеше до кръв, това в спящо състояние.
Единствено с терапиите помагат и овладяваме положението. Обикновено това са кортизонови дерматологични кремове.

Бронхиална астма няма, но има .... обострен bronchiolitis (не зъм сигурна, че точно така се превежда заболяването). Всяка зима по няколко пъти провеждаме лечение с инхалатор и лекарства. (Пак кортизонови и други препарати).

Уф, днес сутринта имахме поредната разправия за това, че дрехите пак й боцкат на кожата, дрязнат я, сърби я. Мазахме се с кремове преди училище. Рев и сълзи, докато избере блузата, която най-малко й дразни кожата.

Когато заболяването не е обострено, дерматологът каза - само бебешка козметика. Тази, която е предназначена за новородени, Когато заболяването е обострено - само козметика от аптеката.

Казаха ли ви за някаква конкретна диета или пък начин на хранене?

# 21
Големият ми син имаше АД като дете, но го овладяхме, когато разбрахме причината и започнахме да я избягваме. Не е имал оплаквания вече 2 години. Вече е диагностициран с астма - не тежка, но все пак.
Поведенчески проблеми обаче не съм наблюдавала. Има много добра концентрация за възрастта си и спазва правилата до степен на вманиачаване понякога. 

АД по принцип се свързва с възможни неустановени алергии (трудно е да определиш към какво е алергично едно бебе, защото няма точни тестове за бебешка възраст), а от друга страна алергиите към някои храни водят до поведенчески проблеми заради токсините, които се натрупват в тялото при реакцията му към алергените. Може би това е възможната връзка. Иначе просто да се каже - самият факт, че едно дете има АД, води до поведенчески проблеми - е прекалено обобщаващо и невярно.

Моля, имайте предвид, че концентрация не означава детето да се занимава самостоятелно дълго време, а да се занимава с едно и също нещо дълго време - т.е. да рисувате, да строите или да храните куклите заедно по негово желание за известно време е признак на добра концентрация за едно тригодишно дете. Да изсипете чувал играчки на пода и детето да се забавлява само в продължение на 10 минути, като подмята играчките из стаята обаче не е признак, че детето е концентрирано.   

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 11:28 от Шлябада

# 22
По възможност памучни дрехи, без ципове, копчета и твърди ръбчета, кожата не понася много топла вода, да се избягват мъхести плодове, кисела храна... ох ще си спомня и ще пиша пак. Препоръчваха плуване, ядки, сусам, специален сапун за къпане и лосион за след това. Имаше много хубава статия в едно интернет списание за медицина, но беше на английски. Ако се сетя, ще пиша линк.

# 23
И двете ми деца са с диагноза Атопичен Дерматит. Имам син на 10 години и дъщеря на 3 и половина. Има връзка между заболяването и характера на децата и тя се изразява предимно в по-голяма раздразнителнот. Не е каприз, а продиктувано от вътрешен дискомфорт. Някой лекари, светила в областта, твърдят че тези деца ги "сърби отвътре". При моите и при двете има сърбежи, като при малката са предимно през нощта.
Посещавала съм две от така наречените "Училища за родители на деца с Атопичен дерматит" - http://www.derma.bg/uchilische-za-roditeli-na-deca-s-atopichen-dermatit/
Споделят се интересни приложни подходи за "работа" с тези деца. На мен ми бяха полезни  Peace
В същия сайт видях, че в момента тече кампания за профилактика на кожните алергични заболявания - http://www.derma.bg/vtora-nacionalna-kampaniya-diagnostika-i-pro … ni-zabolyavaniya/
Тъй като темата е за връзката между АД и характера, мога да споделя това което спазвам с моите деца като правила - добър, нормален тон при разговор, внимателно контактуване, изслушване; не говоря за АД като болест и че ги лекуваме - това ги подтиска и травмира; съобразявам се с исканията им , като внимателно слушам и се съгласявам, след което обсъждаме и решаваме как да постъпим.
Не изпълнявам всички желания, да не останете с погрешно впечатление. Опитвам се само да бъда спокойна и внимателна.
Дано съм била полезна на някой   Hug

# 24
  • София
Убягва ми дали споменатите особености на характера се проявяват само при наличие на дразнещи екземи, или вкл. когато кожата е изчистена? newsm78

# 25
  • софия
Дъщеря ми беше с т.н. АД от 2 месец до към 5-я. После отшумя. С астма е - лека форма . Не забелязвам поведенчески проблеми. Голям инат е. Но баща й , на когото прилича по- всичко, няма здравословни проблеми , нито е имал като дете..

# 26
Здравейте, синът ми е с диагноза Атопичен дерматит, като четох описанието на характера все едно аз съм го писала. Относно сърбежа, много го сърби, със сила му махам ръцете като вземе да се чеши. При всеки обаче се проявява по различен начин. Дъщеричката ми като беше на 10м и поставиха същата диагноза, за два три месеца всичко отшумя, но тя нямаше сърбящи обриви, а просто изключително суха и леко напукана кожа  на определени места.

Общи условия

Активация на акаунт