Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия - 1

• 46 587
  • 756
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
Във вашите градини има ли съкратен персонал? В смисъл намален. При нас вече не са две лелките на групата. Една и другата минава през няколко групи. При вас така ли е?

# 16
  • На морето!
При нас е само една само на редовна смяна, която м-у другото е голяма сладурана. Всъщност съм изключително доволна от всички в групата на детето.

# 17
  • Бургас
Не съм забелязала да са по-малко лелите, същите са си и се сменят.

# 18
  • Бургас
Момичета, знаете ли след колко време отсъствие от ДГ е необходимо да се правят нови изследвания?

Поне до лятото след 2 месеца отсъствие се искаха нови изследвания, не съм чула да са го променяли

# 19
При отсъствия (непрекъснати) 2 месеца се искат изследвания от ХЕИ за глисти. Ако се налага детето да отсъства и да продължи да отсъства е хубавао да го пуснеш 2 дена на градина, преди да направи 2 месеца, за да се избегнат изследванията... спестяваш си време, занимавка с простотии, а мисля че и средства... При отсъствия 10 или повече дни, но по-малко от 2 месеца се иска само бележка от личния лекар, че детето е клиничноо здраво.
Колкото до лелите по групите, мисля че всяка група си има леля, която обслужва 2 групи. т.е - две лели на две групи, катоо едната е първа смяна от 6.00 до 14.30, а другата от 10.00 до 18.30 ч. във времето, когатоо е само едната - тя обслужва 2 групи едновременно.

# 20
  • Бургас
В нашата градина, ако детето отсъства повече от 1 месец искат изследвания за чревни паразити, ако е повече от два месеца искат и кръв и урина.

# 21
  • Бургас
Имате ли представа, дали е възможно в ясла или градина, да извършат някаква медицинска манипулация върху детето (да бият някаква инжекция, да дадат някакво хапче, сиропче и т.н.), без да се допитат до родителите предварително? В смисъл, закона позволява ли го? Някой с по-голям "стаж" по градините да знае някакви конкретни случки? Thinking

# 22
Не би трябвало без съгласието на родител да правят или дават нещо на детето.
Миналата седмица ме извикаха да си взема детето от яслата, защото имало температура. Аз изрично питах дали са й давали нещо, за да знам какво да кажа на лекаря. Нищо не бяха направили, освен да ме уведомят, но и аз отидох след 15-20 мин.
Ами ако състоянието е спешно /мн.висока температура, пристъп, тежа алергична реация/? Ако някой знае моля да каже и на мен ще ми е полезно.

# 23
Здравейте момичета.Мисля да пускам малката на ясла другата есен.Знаете ли какви документи се изискват и най-вече кога трябва да подам молбата.Каката е вече ученичка и при нея беше едно-сега разбрах че обстоятелствата са се променили.
Миналата седмица ме извикаха да си взема детето от яслата, защото имало температура. Аз изрично питах дали са й давали нещо, за да знам какво да кажа на лекаря. Нищо не бяха направили, освен да ме уведомят, но и аз отидох след 15-20 мин.
Ами ако състоянието е спешно /мн.висока температура, пристъп, тежа алергична реация/? Ако някой знае моля да каже и на мен ще ми е полезно.

На моето дете са му давали  сиропче за температура,за да я свалят и са ми се обаждали да я взема.При старшата сестра винаги има лекарства за спешни случаи.

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 08:51 от mi6a81

# 24
  • Бургас
Здравейте момичета.Мисля да пускам малката на ясла другата есен.Знаете ли какви документи се изискват и най-вече кога трябва да подам молбата.Каката е вече ученичка и при нея беше едно-сега разбрах че обстоятелствата са се променили.

За документите за ясла - като отидеш при директорката ти дава наръч документи за попълване. После отиваш при педиатъра и той пуска направление за кръв и урина, фекална проба за глисти и салмонела, Васерман на единия родител. Безплатни са изследванията без Васерман-а. Искат бележки от работодателя на двамата родители, копие от акт за раждане на детето и бележка от данъчното за платени данъци, ако семейството има имоти, иначе не искат. Изследванията трябва да са правени до 2 седмици преди постъпването в яслата, а 3 дена преди постъпването с изследванията се ходи при педиатъра и той дава заключение.

За лекарствата в яслата - преди 2 седмици като си взимах малкия следобед, госпожата каза, че има 37,4, но не му е давала нищо, защото не била висока температура. Това ме навежда на мисълта, че дават лекарства ако се наложи. Peace

На моето дете са му давали  сиропче за температура,за да я свалят и са ми се обаждали да я взема.При старшата сестра винаги има лекарства за спешни случаи.

# 25
bubabo благодаря за изчерпателния отговор. Hug

# 26
  • На морето!
И при нас звънят и питат. Ако има алергия или хронично заболяване, което има нужда от спешни мерки на моменти, то това се уточнява със сестрите и ако се наложи се оставя някакъв препарат. Иначе за Т дават Панадол или нещо друго с Парацетамол, но е в краен случай и то ако не отидеш веднага да си прибереш детето. Това мисля са общи правила за всички градини, но най-добре е да се говори конкретно на място и да се предупредят сестрите ако детето е алергия или се лекува с хомеопатия.  Peace

# 27
Случвало ми се е да се обадят от градината, че детето е с висока температура. Не бях в града и ми трябваха поне 30минути, за да стигна, звъннаха ми след 5 минути, за да питат Панадол или Нурофен да му дадат.

По повод съкратения персонал в градините, в групата на сина ми лелята си е една на редовна смяна вече четвърта година.

# 28
В нашата градина искат нови изследвания след отсъствие 2месеца, това ми го казаха още в началото. Но уточниха, че това е тяхно изискване, по закон било 1месец, най-добре питай конкретно при вас как е.

За намален персонал не съм забелязала засега, но пък ние вече 3та седмица сме си вкъщи, в момента даже на планина малко.

За Т не са звъняли да ме питат, един път се случи да дигне Т там и са били дали Панадол, само такова имали.... а аз съм алергична към парацетамола.....трябвало било предварително да им кажа...стана малко конфликтно, но малката го понесе добре. Казах им, че ще им купя Нурофен следващият път.

Като цяло аз НЕ СЪМ ДОВОЛНА от яслата, или поне от г-жите, които ни се паднаха. Вечно наакана до ушите, не й свалят жилетката(след изрично молене от моята страна, понеже я оставям много рано и е студено), съответно не веднъж съм си я взимала чисто мокра, по мое наблюдение нощничката й не е ползвана, само надраскана с химикал. Нищо не ни казват, даже и са ми се карали защо всеки ден съм била питала как е и дали е слушала.... незнам при вас как е. Моето дете все още не говори, така че няма как да ми отговори на тези въпроси, затова питам тях и мисля, че това е нормално!Така сега да ви питам вие получавате ли нужната ви информация от г-жите?

# 29
  • Бургас
И аз не съм доволна от нашата ясла, моята щерка за два месеца й се събират две седмици, през които да е оставала да спи там (през останалото време или беше до обяд, или болна), и почти не сме имали ден да не е била преобличана или направо да си я заваря мокра. И то при положение че тя си казва като има пиш, поне вкъщи от доста време не сме имали инциденти. По време на сън също отдавна не е мокрила памперса.
 Според мен причината е, че децата са прекалено много и не успяват да им обърнат достатъчно внимание. В нашата група са над 20 деца и изглежда не смогват да се оправят с всички. Някъде срещнах една наредба, според която в яслените групи не трябва да са повече от 18 деца, но явно тези наредби си съществуват ей така, само на хартия.
Иначе и двете госпожи са страшно отзивчиви (става въпрос за ОДЗ Морска звезда в М. рудник), не съм имала случай да попитам нещо и да ми подминат въпроса.
Е, случи се едната да я хвана в лъжа, но беше за нещо дребно, а и разбрах в последствие.

Общи условия

Активация на акаунт