Камъни в жлъчката - 1

• 244 498
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,

От три години съм без жлъчка. След няколко кризи, една от които завърши с едноседмичен престой в болница, и безброй препоръки от лекари да я махна, се реших на операция. За съжаление при мен това реши проблема частично. Оттогава често ми се случва да имам тежест в дясното подребрие. Случва се при консумация на храни, които знам, че са 'тежки' и непрепоръчителни при жлъчната болест (но нали вече нямам жлъчка, която да се дразни newsm78). Случва се обаче понякога и на гладен стомах, без да съм слагала залък в уста часове преди това. Няколко месеца след операцията, претърпях такава криза, каквато преди да махна жлъчката не съм изпитвала. Някой тук спомена, че жлъчната криза е по-болезнена и от раждане. Е, тази специално беше. Имам две раждания (второто без всякакви упойки), но такава болка не бях преживявала преди. Едва дишах от болка, имах чувството, че ребрата са ми стегнати в менгеме, което се затяга и затяга. Добре, че успях да се обадя на мъжа ми и че той работи наблизо. Закара ме в Спешното. Кризата продължи три дни с променлив интензитет. Правих изследвания, разбира се, и тук (Англия) и в България - нищо обезпокоително, всичко изглежда наред, но проблемите и неразположенията продължават. Така че, махането на жлъчката не е панацея. Разбира се процентно, хората с проблеми след това са много малко. Споделям моя опит след операцията не защото искам да разколебая никой, за който операцията може да е идеалното решение, а за повече информация, какво може да се очаква след това. Аз например бях прекрасно информирана и от хирурга и от други източници, че проблеми могат да възникнат. Това не ме спря. Но си мисля, че малко лекари отдават значимото на оплакванията на пациенти без жлъчка и че отдават тези оплаквания на нещо друго, а не на липсата на този орган. Може би повече изследвания са необходими в тази област - какво става след като се махне жлъчката, какъв е ефекта върху други органи и как това да се компенсира. Ще се радвам, ако хора без жлъчка споделят техния опит и какво/дали нещо в здравословното им състояние се е променило след махането й. Може и на лични.

# 676
  • София
А черният дроб изследван ли ти е? Rolling Eyes Предполагам, че са го гледали. Доколкото знам след отстраняване на жлъчката, черният дроб се натоварва повече, т.е. пак си трябва по-щадяща храна. При мен също се получава лека тежест от време на време, предполагам е точно, когато дробът е по-натоварен.

# 677
  • Варна
Здравейте, да се включа и аз към отбора на оперираните. Махнаха ми жлъчката на 6 ноември. Вече се чувствам добре. Рядко ме наболява нещо. Трудно ми е с измислянето какво да готвя, защото няма кой знае какъв избор.
Иска ми се да питам оперираните дали правите периодично някакво пречистване и какво?

# 678
  • където мечтите се сбъдват

Иска ми се да питам оперираните дали правите периодично някакво пречистване и какво?
Категорично не.Никакви диети,гладувания и прочие.Аз лично смятам да се храня разнообразно,от всичко по малко,без крайности и се надявам да нямам повече колебания в теглото,щото на мен от това са ми камъните.
Lucky girl,на теб казаха ли ти нещо за хранителния режим.На мен ми казаха един месец след операцията да спазвам режим и след това забравям за диетите  Simple Smile

# 679
Аня по времето когато ме оперираха установиха, че имам доброкачествена киста на черният дроб, и го наблюдавам редовно, това беше в далечната 2007г, и изкарана наскоро бременност даже, черният дроб слава богу си е наред, нищо му няма въпреки липсата на жлъчка.
lucky girl същото като при стефанел, не пазя никакви диети, само първият месец, и дотам, сега си ям всичко, което ми се яде и нищо ми няма  Wink Даже за пръв път чувам за някакви пречиствания  Shocked

# 680
А черният дроб изследван ли ти е? Rolling Eyes Предполагам, че са го гледали. Доколкото знам след отстраняване на жлъчката, черният дроб се натоварва повече, т.е. пак си трябва по-щадяща храна. При мен също се получава лека тежест от време на време, предполагам е точно, когато дробът е по-натоварен.

Да, кръвните изследвания и ехографията не показват нищо, но предполагам, че дробът се натоварва допълнително след като нямам жлъчка. Добре ми действа курс от Цинарикс, препоръчан ми беше от специалист в България и като си ходя винаги си купувам. Но пък не искам постоянно да ги приемам тези хапчета, въпреки че са на билкова основа. Забелязала съм, че след консумация на ядки винаги ме боли отдясно. Но това с храните, които дразнят е строго индивидуално. При мен кризите ги отключваше консумацията на готвени домати, но пък сурови, както и кетчуп си ям спокойно  и не ми създават проблем. Радвам се за тези, които могат всичко да си хапват без проблем.  Hug Е, и аз не се ограничавам кое знае колко, освен че минах на нискомаслена диета, но пък от сладко и шоколад не мога да се откажа и си търпя последствията Embarassed.

# 681
  • София
Забелязала съм, че след консумация на ядки винаги ме боли отдясно. Но това с храните, които дразнят е строго индивидуално. При мен кризите ги отключваше консумацията на готвени домати, но пък сурови, както и кетчуп си ям спокойно  и не ми създават проблем. Радвам се за тези, които могат всичко да си хапват без проблем.  Hug Е, и аз не се ограничавам кое знае колко, освен че минах на нискомаслена диета, но пък от сладко и шоколад не мога да се откажа и си търпя последствията Embarassed.
Ядките са тежка храна. Явно трябва да се ограничаваш от определени храни.
И, да, за храненето е строго индивидуално. Моя приятелка с камъни, яйцата много я дразнят, аз си позволявам от време на време дори пържени на очи (пържени е силно казано, печени на тефлонов тиган с много малко мазнина). Но най-много ми дразни мазнината (и отпреди операцията) - във всякаква форма, във ядки, в мляко (пълномаслено), зехтин и т.н. Вчера ядох баничка (готова), хем не беше от най-мазните и ми беше дискомфортно. Домати ям без проблем, но оранжерийна краставица - след това сякаш пластмаса имам в стомаха (явно ги пръскат с нещо, знам ли). Лятото прясна ядях без проблем, но пролетни и сега зимни, дори и от малко количество в друга салата, ми става кофти на стомаха.

# 682
Лимони може ли?

# 683
  • У дома
Аз пия цикория/инка, през лятото я цедя и добавям към зелени сокове.

Попаднах тези дни на нова информация. Три вида лечение, за което не бях чувала - Ursodeoxycholic acid, бавно разтваря камъните, пие се на хапчета и често се предписва за профилактика, ако има вероятност за образуване на камъни. Втория метод е Lithotripsy, ultrasonic shock waves, звукови вълни, които разбиват камъните. Трети метод е инжектиране на етер в жлъчката, което също разтваря камъните.
Покрай проучването за Ursodeoxycholic acid попаднах на инфо за Ox Bile. Има го и на амазон. Ox Bile се приема най-вече от хора с премахната жлъчка за премахване на лошо храносмилане и общо подобряване състоянието на стомах и черен дроб.
Другото, което помага на черния дроб е магарешки бодил и разни горчиви растения от рода на цикорията.

Аз направих една лека жлъчна криза преди два дни. Казвам лека, защото се усетих навреме и започнах да пия магнезий, ябълков оцет и билки, сложих грейка на жлъчката и всичко мина леко.

# 684
  • Sofia
Какъв ябълков оцет ползваш,домашен или купешки

# 685
  • У дома
Bragg Apple Cider Vinegar, пробвах да направя домашен, но се провалих.

# 686
  • Пловдив
Аз вече съм много отчаяна. Не знам какво да ям, какво да пия. Всичко си противоречи. Намирам инфо, че дори мазнините трябва да се приемат, за да стимулират жлъчката.
От друга страна пак започва болката и се чудя с какво съм я предизвикала. При мен определено голямо влияние оказва емоционалното състояние, защото смятам, че не прекалявам много с вредна храна.
Почнах едно пречистване с лимони. Ама преди малко ми се скараха вкъщи, че изобщо не трябвало кисело за жлъчката.
Абе ужас.
Поне кафето и шоколада ги спрях. За тях е сигурно, че вредят.
Направо се чудя как ще живея от тук нататък. С какво ще се храня...
Благодаря, че ме изслушахте.  Rolling Eyes

# 687
  • У дома
*ashley* не може без мазнини, но от добрите, ненаситени, от рода на зехтин, авокадо, кокосово...
Аз редувам оцета с лимони.
Не знам дали съм споменавала, но бях ученичка, когато баба ми направи жлъчна криза и откриха камъни. Лекарите отказаха операция поради напреднала възраст. Тогава попаднах на една рецепта във в.Лечител с лимон, зехтин, жълтък и ром. Баба ми се почувства по-добре почти веднага и я правихме още няколко пъти и после с години не се оплака от проблеми. За съжаление не помня пропорциите.

# 688
  • където мечтите се сбъдват
Преди операцията аз спазвах много строга диета-оцет и лимони не ядях.
Ашли,ето това е диетата:
http://gotvarstvo.net/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%B4%D0%B … D0%B5%D0%BD%D0%BD

# 689
  • Пловдив
Благодаря ви  Hug
Ето, жената се е оправила с лимони и жълтъци, а нали не трябваше да ги ядем  newsm78  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт