Приучване към гърне

• 107 335
  • 2 131
  •   1
Отговори
# 1 290
Здравейте! Дъщеря ми е на 2г. и 7 м., от 4 дни й махнах дневния памперс, не й слагам дори и за следобедния сън, за да не я изкушавам да го чака да направи акото в него, че си имахме малко драма по този въпрос. За сега положението е горе-долу приемливо.
Изчетох почти цялата тема и споделения опит ми е много полезен, но имам нужда от съвета ви  Praynig  Първия ден нещата вървяха добре, тя сядаше при подканяне, всички се радвахме на попаденията (които бяха значително повече от пропуските), два пъти за деня ходи по голяма нужда и двете бяха в гърнето. Ноооо...на втория ден нещо взе да се отегчава от подканянията, два-три пъти сама си каза, но имаше и доста напишкани гащички. Вчера показа сериозно раздрзанение като я подакням. Днес реших да я оставя сама да решава, но резултата е много напишкани гащички, ако в гащите и нито едно пишкане в гърнето. Май ми е доста трудно да прекривам раздразнението си, много се старая, но не съм сигурна дали успявам. Това, което ме притеснява е, че въобще не й пречи мокрото.  Ясно е, че връщане назад няма, но ви моля за съвет - как е по-добре въпреки раздразнението й да я подканям или да я оставя да си пишка на воля...?

# 1 291
Смайл, моят опит сочи, че е по-добре да я оставиш да пишка на воля, а ти да переш и да се въоръжиш с цялото търпение на света.
Когато е мокра, докато я преобличаш просто й кажи "Сигурна съм, че другият път ще използваш гърнето.".
В един момент (вероятно съвсем скоро) тя просто ще започне да ти казва. Остава напишкването при разсейване, когато например играят.
Но прикривай, че си ядосана. По-добрата позиция е на пълно игнориране на факта, че е отново мокра, но пък пълната увереност, че следващият път ще си каже и ще използва тоалетната за целта.

# 1 292
Здравейте! Дъщеря ми е на 2г. и 7 м., от 4 дни й махнах дневния памперс, не й слагам дори и за следобедния сън, за да не я изкушавам да го чака да направи акото в него, че си имахме малко драма по този въпрос. За сега положението е горе-долу приемливо.
Изчетох почти цялата тема и споделения опит ми е много полезен, но имам нужда от съвета ви  Praynig  Първия ден нещата вървяха добре, тя сядаше при подканяне, всички се радвахме на попаденията (които бяха значително повече от пропуските), два пъти за деня ходи по голяма нужда и двете бяха в гърнето. Ноооо...на втория ден нещо взе да се отегчава от подканянията, два-три пъти сама си каза, но имаше и доста напишкани гащички. Вчера показа сериозно раздрзанение като я подакням. Днес реших да я оставя сама да решава, но резултата е много напишкани гащички, ако в гащите и нито едно пишкане в гърнето. Май ми е доста трудно да прекривам раздразнението си, много се старая, но не съм сигурна дали успявам. Това, което ме притеснява е, че въобще не й пречи мокрото.  Ясно е, че връщане назад няма, но ви моля за съвет - как е по-добре въпреки раздразнението й да я подканям или да я оставя да си пишка на воля...?
Няма да стане от раз. Поне при нас не става. Ще има гафове, ще има напишкани гащи и локвички по пода. А за ограничаването им трябва да си съобразителна, хитра и нащрек. Не притискай детето, а преговаряй с него или го разсей с нещо. Аз, когато отказва да седне на гърне, а знам, че й е време, взимам примерно някой книжка и сядам до нея да й чета. Или пък й казвам, че ще правим кула от кубчета след като се изпишка или ще я извикам да ми помага докато простирам. Веднага сваля гащите и сяда. При нас гафовете стават, когато забравя, че трябва да я сложа на гърне, а тя се е заиграла и е забравила да си каже.  Grinning
Успех, на прав път сте!

# 1 293
И аз съм на мнение, че е по-добре да я оставите да си върши работата в гащите. Вече е голяма и когато усети дискомфорта от мокри студени дрехи, много бързо ще започне да си казва. Може би я преобувате веднага и затова не и прави впечатление.
Успех и много търпение!

# 1 294
И аз съм на мнение, че е по-добре да я оставите да си върши работата в гащите. Вече е голяма и когато усети дискомфорта от мокри студени дрехи, много бързо ще започне да си казва. Може би я преобувате веднага и затова не и прави впечатление.
Успех и много търпение!

Да бе! Crossing Arms Ела да видиш моята дъщеря!Седи си мокра,ходи като пате,но... не  ooooh! С всичко е наясно ,но Овнето му с овне въпреки всичко не иска да седне на това гърне и това си е Tired

# 1 295
Цитат
дискомфорта от мокри студени дрехи, много бързо ще започне да си казва
.

Точно така е,моето момче е на 1г и 10м и като се на пишка и идва и казва,че му е мокро с гърнето сме ок вече 5 ден сяда пишка,ака и нощтно време е с гащи до сега не се е напикавал през нощта,
Скрит текст:
днес имахме малко изпълнения с гърнето,казва че ще ака ама не иска да седне и по средата на стаята си свърши работата, Joy

# 1 296
Smile*S, аз лично мисля, че ако я оставиш да си пишка свободно навсякъде и я преобличаш без да и обясняваш,  тя няма как да разбере, че не трябва да го прави.
Според мен Жаве е писала много точно как да я осмиряваш като не иска да сяда. Може да я поущряваш с някакви награди. Да я придумваш да седне и да се изпишка или изака и ако има нещо в гърнето ще има награда, нещо от този род. Тя вече е доста големичка и би трябвало да те разбира напълно.

# 1 297
Киди, и аз пробвах,че ако седне и свърши работата в гърнето ще има даже шоколад  Blush ,но уви.... Вече не давам зор,че и двете се изморяваме.

# 1 298
Аз не съм сигурна, че само поощтряването върши работа - трябва да има и някаква санкция при напишкани гащи - аз отнемам занимание - примерно рисуване, при нас имаше ефект и инцидентите станаха по-малко Peace

# 1 299
  • София
Успех и много търпение!

Да бе! Crossing Arms Ела да видиш моята дъщеря!Седи си мокра,ходи като пате,но... не  ooooh! С всичко е наясно ,но Овнето му с овне въпреки всичко не иска да седне на това гърне и това си е Tired
не е овен, водолей е, но е същата стока. Казва, че има пиш, стиска, но категорично отказва да седне на гърне или тоалетна. Чака да му сложа памперс, за да се изпишка ooooh! Може да си стиска цял ден...

# 1 300
Аз не съм сигурна, че само поощтряването върши работа - трябва да има и някаква санкция при напишкани гащи - аз отнемам занимание - примерно рисуване, при нас имаше ефект и инцидентите станаха по-малко Peace

Съгласна съм  Peace

sparkling eyes, знам, че всяко дете е различно, аз затова много много гледам да не давам съвети. Явно си зависи от детето и от нашето търпение.

# 1 301
Успех и много търпение!

Явно не е от зодията. Когато махнахме памперса, мокротата и нечистотата бяха най-големия кошмар на личното ми рогато дете. Просто не трябва да има хокане, когато това  се случи, а обяснения, че следващия път ще си седне навреме на гърненцето и гащичките ще останат чистички. 

# 1 302
Моето момче е теле - пак е рогато, но и за него най-кошмарно беше ако го оставя (броени минути) с мокри гащи. Стана почти на 3 и нощем продължавам да му слагам памперс, понеже пие много течности и понякога не се събужда навреме. Плаче със сълзи и е много разстроен, когато се изпусне в памперса.
Не съм сигурна обаче дали това му отношение е вродено или манипулирано от мен. Бях чела тук съвети, да се правим на безразлични, когато детето се изпусне в гащите, а не е отишло на гърне. Но аз лично никога не съм била безразлична. Когато това станеше, казвах: "Като не искаш да пишаш в гърнето, ще стоиш с мокри гащи." Казвах го със спокоен тон, без да се карам. Целта ми беше да го провокирам и да разбере, че неходенето на гърне има негативни последствия за него. А не, че прави напук на мен. В последствие, когато той започна без дърпане да сяда на гърнето, т.е. когато прояви добра воля, спрях да му говоря така, а го окуражавах, че другия път ако седне по-рано на гърнето, няма да намокри гащите. Сега съм на етап успокояване и съчувствие, ако случайно се изпусне.
Наистина децата и подходите към тях са много различни. Изберете начина, който най-ще пасне на Вашето дете. Ясно е, че универсална рецепта няма.

# 1 303
Благодаря на всички ви за съветите и споделения опит   bouquet
Вчера цял ден я оставих без напомняния, без подканяния и резулата беше над 10 напишкани гащички+клин+чорапи и 2 пъти ако пак в гащите. Абеее....чудничко й беше. Накрая на вечерта философски ни обясняваше, че като пак се напишка мама ще я смениииии - щастлива, та щастлива... Мокрото въобще не я впечатлява.
За сега мисля да прилагам някаква "средно аритметична" тактика - тези дни ще я подканям и мотивирам, без да я притискам и без лоши емоции от моя страна, но мисля по-нататък като се сприятели с гърнето да я оставя (ама това са си само моите планове, ще видим тя какво ще направи). Тя явно се нуждае от одобрение, защото вчера ме пита "мамо, ще се гордееш ли с мен?" (първия ден така й казвах като имаше попадения в гърнето). Изрязала съм звездички - жълти и червени, сутринта й обясних новата игра и вече имаме две жълти звездички залепени на днешното ни листче. Ще видим... Много ми се иска да имам времето и търпението да я оставя да си пишка докато сама проумее ситуацията, но от понеделник пак е на ясла, обещали са ми съдействие, но не съм сигурна какво точно имат предвид.
Докато си напиша поста имаме още една звездичка. А дано... Praynig
Жаве, sparkling eyes, колко са големи дечицата ви? И като ги подканяте има ли напредък да си казват и сами?

# 1 304
...но от понеделник пак е на ясла, обещали са ми съдействие, но не съм сигурна какво точно имат предвид.

Ще я слагат на гърне, заедно с другите хлапета - под час.
Ако са съвестни, детето за ден-два ще забрави за пишкането и акането в гащите.
Пожелавам ти го от сърце!

Общи условия

Активация на акаунт