Приучване към гърне

• 107 290
  • 2 131
  •   1
Отговори
# 2 115
  • Sofia
здравейте, мамита
ние сме на годинка и 3месеца и това лято безуспешно пробвахме да свалим памперса, знае какво е "пиш", но изобщо не асоциира къде трябва  да го извърши....ако му събуя гащите и кажа "хайде пиш", веднага ще се изпишка, но друг път просто подема инициативата веднага като сваля памперса и изобщо не осъзнава, че е в хола или на килима или дори в леглото...
Но пък една съседка ми каза нейн опит, на който така й завидях....хахаха, мислю, че е доста хитър и успешен. Тя е научила дъщеря си още на 6-7 месеца да се изхожда по голяма нужда на гърне, когато е започнала да стои самостоятелно, наблюдавала е кога долу горе се изаква и е започнала да я слага с похвали и да изчаква, докато си свърши работата. Много бързо се е научили и е адски хигиенично, за пищането е решила да изчака, за да "не я тормози" прекалено, но мисля също доста успешно може да се приложи и за малката нужда. Просто трябва момента да се улучи.
Относно местоположението на нашето "пиш" някой може ли даде съвет как да му покажа правилното място, защото аз с цел да не го травмирам го похвалвам, където и да се изпиша, а това май не е много добра идея...

# 2 116
darina_g, ти си познаваш най-добре детето, но според мен не е готово за сваляне на памперса. Първо може да започнеш да го слагаш на гърне, за да разбере за какво служи. Моят син от 8-месечен го слагам на гърне, а беше готов за сваляне чак около 2 год. Всичко е относително - някои свалят на 1,5 г., други на 2,5, но не мисля, че това е голям проблем.

# 2 117
  • Пловдив
Дарина, този хитър метод не може да сеприложи при всички деца. Всичко е индивидуално. Моето дете добре знае кое къде се прави, как се казва "пиш" и "ако", но категорично отказва да сяда на куко. Иначе го показва, знае какво е, показва тоалетната и казва, че това е кукото на мама и тате. Явно още не е готов за махане на памперса. Племенницата ми например се научи за 2 седмици да ходи на куко и сега е без памперс. А разликата във възрастта им е 1 месец.
Според мен трябва да обясняваш на детето, че не правилно да пишка, където свари (без да се караш, естествено), а че се пишка в куко. Може да му покажете как вие ходите в тоалетната.
Според мен детето само ще си покаже кога е готово за това. Аз с моя син виждам, че е така. Много пъти съм искала нещо да стане "насила", защото другите деца го рпавят вече, но не става, защто не е готов. Минава време и той сам започва да го прави и си казвам: "Ето, само дето бързах и се ядосвах, че не става". Затова и сега се успокоявам, че детето ще покаже кога е готово.

# 2 118
Моето сега е на етап:"ака",но като го питам "да отиваме ли в тоалетната" или "да донеса ли гърненцето" казва "не,не,не"....
Спрях и опитите,защото стана доста студено и е леко хремав,та най-вероятно напролет TiredЛелеее,че той тогава ще е над 2 и половина ooooh!

# 2 119
  • Once there was a Hushpuppy...
Моето сега е на етап:"ака",но като го питам "да отиваме ли в тоалетната" или "да донеса ли гърненцето" казва "не,не,не"....
Спрях и опитите,защото стана доста студено и е леко хремав,та най-вероятно напролет TiredЛелеее,че той тогава ще е над 2 и половина ooooh!

Яни, не се притеснявай че ще е над 2г. Peace
Както винаги съм казвала тук и няма да се уморя да го повтарям, детето ще стане само готово за махането на памперса. С ваша помощ разбира се, но помощ е тогава, когато го отучвате постепенно и ако виждате, че не става да прекъснете. Все ще дойде момента, важното е да имате спокойно дете Peace
И точно, когато са болнички имат нужда от повече спокойствие и правене на познати неща, не е момент за учене на нещо и въобще нововъведения.

# 2 120
  • Sofia
Дарина, този хитър метод не може да сеприложи при всички деца. Всичко е индивидуално. Моето дете добре знае кое къде се прави, как се казва "пиш" и "ако", но категорично отказва да сяда на куко. Иначе го показва, знае какво е, показва тоалетната и казва, че това е кукото на мама и тате. Явно още не е готов за махане на памперса. Племенницата ми например се научи за 2 седмици да ходи на куко и сега е без памперс. А разликата във възрастта им е 1 месец.
Според мен трябва да обясняваш на детето, че не правилно да пишка, където свари (без да се караш, естествено), а че се пишка в куко. Може да му покажете как вие ходите в тоалетната.
Според мен детето само ще си покаже кога е готово за това. Аз с моя син виждам, че е така. Много пъти съм искала нещо да стане "насила", защото другите деца го рпавят вече, но не става, защто не е готов. Минава време и той сам започва да го прави и си казвам: "Ето, само дето бързах и се ядосвах, че не става". Затова и сега се успокоявам, че детето ще покаже кога е готово.

Благодаря, Стасита. И аз съм на същото мнение, просто явно нямам търпение.... И нашият юнак знае кое къде се прави, знае и тоалетната, но също само сочи и казва "пиш пиш пиш" или когато си свърши работата Simple Smile

# 2 121
  • Варна
Най-новият ни номер е когато я сложа на стола за хранене да казва: "пиш". Аз съответно я събувам слагам я на гърнето, чакам 15 минути- нищо, посягам да я вдигам, а тя възмутено ми казва: "е пишам", чакам още 5 минути, махам я от гърнето, слагам я на стола и тя се напишва. И това вече няколко пъти, а иначе не казва: "пиш".

# 2 122
  • Варна
Най-новият ни номер е когато я сложа на стола за хранене да казва: "пиш". Аз съответно я събувам слагам я на гърнето, чакам 15 минути- нищо, посягам да я вдигам, а тя възмутено ми казва: "е пишам", чакам още 5 минути, махам я от гърнето, слагам я на стола и тя се напишва. И това вече няколко пъти, а иначе не казва: "пиш".

# 2 123
  • Пловдив
Момичета, позволих си да пусна нова тема, че тази много набъбна.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=742498.new#new

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 23:54 от Стасита

# 2 124
  • София
И двете си по-големи деца "запознах" с гърнето след втория им рожден ден. Синът ми беше на 2 г. и 3 месеца, а дъщеря ми на 2г. и 5 месеца. Научиха се изкючително бързо за какво служи гърнето и за 6-7 дни започнаха да си казват когато им се ходи до тоалетна. Живот и здраве, и с малкия ще постъпя по същия начин. За мен е изключително безсмислено уж да свалим памперса и да подсещам детето през 10 минути или да дебна кога точно ще му се доходи до тоалетна. Това си е живо дресиране на майката, а не приучаване на детето.

# 2 125
  • в огледалото на живота
Стасита,мисля,че тази тема нямаше да се затваря  Rolling Eyes
Най-добре питай модератор,да не се объркват нещата.
Ако беше така,до сега 3 пъти да е заключена...виж на коя страница сме вече..  Simple Smile

# 2 126
  • UK
Ние имаме голям проблем, от 3 седмици ходи на ясла, първите две беше бомба, харесваше му докато стоеше до обяд, после пробвахме да го оставим да спи там два дни и се стресира тотално. Махнахме памперса и дневен и нощен през юни, сега започна да се напикава всеки ден, всеки път, когато има нужда. Не го прави на инат, казва си, но докато си каже и го сложа на гърнето, вече половината е по гащичките. Гузно му е, приема го тежко, никога не съм му се карала, сега също, но знае, че не трябва така и чувства вина. Върнах памперса изцяло, защото не мога да смогна с пране на чаршафи и дрехи, спрях го от ясла в сряда, оттогава си е в нас, но няма подобрение.
Току що пак се събуди целия облян в сълзи и ужасен, че се е напишкал докато спи, почти всичко беше в памперса, сложих го на гърнето, но почти не беше останало за него.
Някакви съвети какво мога да направя оттук нататък? Не е въпроса, че прави напук или не знае, но не се усеща, прави го несъзнателно и после го приема тежко.
Сблъсквали ли сте с това? Не намерих актуална тема за напикаване от стрес от ясла/градина, затова пиша пак тук. Как мога да му помогна?

# 2 127
  • Once there was a Hushpuppy...
Ние имаме голям проблем, от 3 седмици ходи на ясла, първите две беше бомба, харесваше му докато стоеше до обяд, после пробвахме да го оставим да спи там два дни и се стресира тотално. Махнахме памперса и дневен и нощен през юни, сега започна да се напикава всеки ден, всеки път, когато има нужда. Не го прави на инат, казва си, но докато си каже и го сложа на гърнето, вече половината е по гащичките. Гузно му е, приема го тежко, никога не съм му се карала, сега също, но знае, че не трябва така и чувства вина. Върнах памперса изцяло, защото не мога да смогна с пране на чаршафи и дрехи, спрях го от ясла в сряда, оттогава си е в нас, но няма подобрение.
Току що пак се събуди целия облян в сълзи и ужасен, че се е напишкал докато спи, почти всичко беше в памперса, сложих го на гърнето, но почти не беше останало за него.
Някакви съвети какво мога да направя оттук нататък? Не е въпроса, че прави напук или не знае, но не се усеща, прави го несъзнателно и после го приема тежко.
Сблъсквали ли сте с това? Не намерих актуална тема за напикаване от стрес от ясла/градина, затова пиша пак тук. Как мога да му помогна?
Ойй, миличкото..
Въобще не прави на пук или нещо друго. Стресирало се е от яслата.
Върни му памперса, така ще му върнеш поне малко спокойствието....
Иначе може да го травмираш, без да искаш...
Не го карай да се чуства зле от това, че не ходи в гърнето, моля те Peace
Направи така, че той да е сигурен в мама, че тя го подкрепя където и да пишка....това сега ще е от значение за него. Покажи му, че това че НЕ пишка в гърне на теб въбще не ти е проблем.
СЛожи му памперса и да се успокои. Ще го махнете в друг момент пак.
Няма дете останало с памперс, важно е да няма сълзи в очите и мъка...заради един "скапан" памперс Peace
Пиши как е детенцето Hug

# 2 128
  • UK
Даа, сега сме си с памперс, показвам му по всякакъв начин, че всичко е наред, че няма нищо лошо, но просто той толкова много е свикнал без памперс, че сега без значение с какво е, не прави разлика, знае, че се е изпишал не където трябва и изпитва огромна вина, до сълзи.  Sad Всеки път като седнем на гърнето и проверява щателно слипчетата/памперса да види дали има нещо по тях, след съня на спалнята беше ужасен просто от локвата, която беше направил. Отвратително се чувствам и аз, че го накарах да мине през това и да стигне до там.

# 2 129
Ойй, миличкото..
Въобще не прави на пук или нещо друго. Стресирало се е от яслата.
Върни му памперса, така ще му върнеш поне малко спокойствието....
Иначе може да го травмираш, без да искаш...
Не го карай да се чуства зле от това, че не ходи в гърнето, моля те Peace
Направи така, че той да е сигурен в мама, че тя го подкрепя където и да пишка....това сега ще е от значение за него. Покажи му, че това че НЕ пишка в гърне на теб въбще не ти е проблем.
СЛожи му памперса и да се успокои. Ще го махнете в друг момент пак.
Няма дете останало с памперс, важно е да няма сълзи в очите и мъка...заради един "скапан" памперс Peace
Пиши как е детенцето Hug
       Душичка миличка... Аз също си мисля, че това е стрес от яслата. Детенце явно е по-чувствително и може някоя изпусната реплика да е допринесла за напрежение и дискомфорт за спане в яслата. По мое мнение, през деня го подсещай да ходи до тоалетната преди много да му се е допишкало, а за сън слагайте памперса, за да бъде спокоен. Също мисля, че е добре да продължите да го водите на ясла до обяд, а не да го спирате напълно, както и да споделите с персонала. Може би на детенце му трябва още малко време, за да се отпусне да спи там.
       Има ли големи разминавания между режима на детето в яслата и у дома?

Общи условия

Активация на акаунт