ползване на неплатен отпуск по майчинство

• 16 583
  • 54
  •   1
Отговори
  • sliven
Здравейте,
На 22.07.2010г. ми изтекоха двете години майчинство. Детето тръгна на ясла и аз на работа.
Но  детето ми е постоянно болно и за мен се оказа доста трудно да съчетая двете неща.
Личната лекарка  ме посъветва детето временно да не ходи на ясла, за да се възстанови напълно.
Въпроса ми е мога ли да ползвам  неплатен отпуск по майчинство, въпреки че съм се върнала на работа и колко време?
Има ли право работодателя да ми откаже?
Предварително ви благодаря за отговорите.

# 1
Имаш право на 6 месеца неплатен отпуск, който можеш да ползваш когато ти решиш, но до навършване на детето на 8 години. Работодателя няма право да ти откаже този отпуск.
Право на 6 месеца неплатен, има и таткото.

# 2
  • sliven
А по време на неплатен отпуск по майчинство, трябва ли детето да го отпиша от яслата?

# 3
  • София
А по време на неплатен отпуск по майчинство, трябва ли детето да го отпиша от яслата?
Не

# 4
  • sliven
благодаря ви за отговорите. Hug
Сега ми остана трудната задача- да им съобщя решението си на работа baby_neutral

# 5
  • Варна
Здравейте,
извинявайте но темата ме интересува- на мен ми казват че имам право на един месец неплатен годишен отпуск за годината, къде идва разминаването според вас и коя е истината?

# 6
  • Пловдив
имаш право годишно на 30 дни неплатен,който ти се зачита за стаж

имаш също право на 6 м неплатен /ако с таткото имате брак/ за гледане на дете до 8 г.може да го ползваш като направи детето  2 г

# 7
  • Варна
Разбрах , благодаря много  Hug

# 8
  • Русе
Здравейте!
  Аз също имам подобен казус.С малката разлика,че съм подала молба и за напускане.Понеже не искат да ме освободят по взаймно съгласие исках да си пусна неплатен отпуск,но ми казаха че нямам право на такъв.На работа съм от Април месец и до сега не съм ползвала неплатен.Само платените .Понеже също разбрах,че ако ползвам тези неплатени за гледане на дете малкия не трябва да посещава яслата за този период на отпуска.Въпросът ми е този 1 месец ,който се полага   на година имат ли право да ми го откажат?Остават ми около 2 седмици от предизвестието,а не искам повече да работя в тази фирма по лични причини.

Пр5едварително ви благодаря за отговорите   bouquet

# 9
  • Пловдив
SUNI_22 ,по време на неплатен детето може да ходи на ясла разбира се-не е проблем това,че ходи

този 1 месец неплатен могат да ти го откажат,да.Не могат да ти откажат 6 те м неплатен за гледане на дете до 8 г.искай писмен отказ и отиди в инспекцията по труда

# 10
  • Русе
Не могат да ти откажат 6 те м неплатен за гледане на дете до 8 г.искай писмен отказ и отиди в инспекцията по труда
А ако  ми разрешат такъв отпуск (от тези 6м) детето може ли да посещава яслата?

# 11
  • Пловдив

А ако  ми разрешат такъв отпуск (от тези 6м) детето може ли да посещава яслата?

даааааааааааа

още в предния пост ти писах,че може.защо да не може

# 12
  • Русе
Още в предния пост ти писах,че може.защо да не може

Ами нали отпуска е за гледане на дете  Embarassed .Защото  с това ми се оправдаха на работа.Искам да съм сигурна,че да си търся правата  Peace Благодаря за разяснението  Simple Smile .Още утре ще  отида до офиса да  се разберем   bouquet

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 10:01 от SUNI_22

# 13
  • Пловдив
няма проблем с неплатения

има проблем,ако си в майчинство,детето е на ясла,а ти не си се върнала на работа

# 14
Здравейте,
На 22.07.2010г. ми изтекоха двете години майчинство. Детето тръгна на ясла и аз на работа.
Но  детето ми е постоянно болно и за мен се оказа доста трудно да съчетая двете неща.
Личната лекарка  ме посъветва детето временно да не ходи на ясла, за да се възстанови напълно.
Въпроса ми е мога ли да ползвам  неплатен отпуск по майчинство, въпреки че съм се върнала на работа и колко време?
Има ли право работодателя да ми откаже?
Предварително ви благодаря за отговорите.

Сестра ми виж това в кодекса на труда

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.

(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

Общи условия

Активация на акаунт