Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 2

• 81 525
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Д О Б Р О  У Т Р О!!! bouquet

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА  ПОМЕСТЕНИТЕ  ИСТОРИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ ЗА ЕПОХАТА НА СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ HugМНОГО СЪМ ДОВОЛНА,ЧЕ НАУЧИХ НЕПОЗНАТИ ЗА МЕН ФАКТИ,КОИТО ДОПЪЛНИХА ОСКЪДНИТЕ МИ ПОЗНАНИЯ ПО ТЕМАТА.

ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ХУБАВ ДЕН,ИЗПЪЛНЕН САМО С ХУБАВИ ЕМОЦИИ С ЛЮБИМИТЕ ХОРА!!!

# 271
Благодарности и на неуморната Лукреция която се грижи да сме осведомени за този период от историята   bouquet Heart Eyes Също така и на Лили и Павлинайо   bouquet Heart Eyes
Намерих един филм който искам да споделя с вас за Сулейман Великолепни. За съжаление е на турски но поне нагледно може да видим всичко това за което разказва Лукреция. Това е днешния ми подарък за всички в тази тема   love001 hug

http://video.google.com/videoplay?docid=7467729514984667784&hl=tr#

Ани, благодаря за филмчето!   bouquet  bouquet  bouquet Много ме зарадва!

# 272
  • на морето
Здравейте! Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes
Ще продължа с виртуалната разходка из Топкапъ  ..... Тъй като са минали повече от 2 години , откакто бях там ,моля за извинение , ако при обясненията допусна някои неточности или грешки ...Ще помоля , тези , които имат "по -пресни " впечатления да ме поправят и допълват.....
 Praynig Peace
До сега "разгледахме "само кухнята , съдовете  и макети на комплкса ...но още не сме влезли вътре ...Всъщност трябва да се върнем малко назад .

Както се вижда от макета , кухнята е така да се каже при входа на двореца . Сградата й огражда от дясно двора , на който при важни събития и празници са допускали да влезе населението. От тук тълпите са поздравявали султана ,който ги приветствал , излизайки от ето тези порти на сарая :

Последна редакция: сб, 13 ное 2010, 23:06 от asha

# 273
  • на морето
...те са с прекрасни стенописи ...

и златни орнаменти по тавана 

# 274
  • на морето
Влизайки , през нея ...пред нас виждаме  една чешма ....

Тази чешма е на входа на павилиона , в който султана приемал всички посетители -  посланници , търговци ,жалващи се и т.н. Тоест  -павилиона за аудиенции...

Това е поглед на сградата от ляво ...

А това е от дясно , от към " гърба й"

Всъщност такъв е хода на обиколката в Топкапъ - като се влезе през портата , през кухнята , през втората порта , павилиона за аудиенции, и от  ляво през съкровищницата , вътрешни градини , тераси    ....Излиза се отдясно .....  И....да продължим ...

Последна редакция: сб, 13 ное 2010, 23:08 от asha

# 275
  • на морето
Както ,предполагам , разбирате , изгледите на павилиона за аудиенции е от втория вътрешен двор на сарая .А самия двор , погледнат от терасата на павилиона изглежда така ...

А опашката от чакащи да видят султанските съкровища е ето толкова "малка "...  Grinning Grinning Mr. Green Mr. Green

# 276
Алекс  bouquet  благодаря ти за поредния превод Hug
 Но тая" журналистка"за мен е голямо недоумение  Mr. Green
Няма да се излага само Нова тв hahaha
Никак не ми допадат протеворечивите й оценки за Берг и Халит Thinking
Отвращават ме и ласкателите, но тя просто е толкова неадекватна ,горката Mr. Green
И как може, след като не е гледала "1001 нощ"да прави сравнение  на Онур с г-н   Дарси newsm78 Joy

asha   bouquet  bouquet  bouquet
Разглеждайки снимки на двореца, чешмата ми е "позната"но не знаех какво е предназначението и местоположението й Thinking
Впечатлиха ме стенописите, аз си имам слабост към изобразителното изкуство Hug

Благодаря ,че сподели с нас  bouquet   bouquet   bouquet

# 277
  • на морето
....По времето на моето прибиваване в Истанбул  ,на пристанището имаше акустирали и два няколкоетажни пасажерски корабчета  Mr. Green Mr. Green  от които , предполагам , бяха и тези колоритни посетители ....

.....

Изобщо ..там е неспирен поток от хора ..... , които изведъж ги забравяш , като излезеш на някоя тераса и се потопиш в един такъв пейзаж ...

......

ЛилиHug  аз още доста ще ви "досаждам " ...Тъкмо съм набрала скорост  hahaha hahaha

Предполагам ,че предназначението на чешмата е същото , както и на чешмите при входа на джамиите ...Все пак той е съсредточвал върховната религиозна и политическа власт ...

Последна редакция: сб, 13 ное 2010, 17:22 от asha

# 278
Цитат
И как може, след като не е гледала "1001 нощ"да прави сравнение  на Онур с г-н   Дарси

В този въпрос се крие подтекст , а той е ,че Халит не е чел "Гордост и предразсъдъци".

# 279
Цитат
И как може, след като не е гледала "1001 нощ"да прави сравнение  на Онур с г-н   Дарси

В този въпрос се крие подтекст , а той е ,че Халит не е чел "Гордост и предразсъдъци".
Това е ясно, но ако беше чел или гледал филма,как ще завържат разговор,след като тя не е гледала "1001 нощ" newsm78

# 280
Цитат

Това е ясно, но ако беше чел или гледал филма,как ще завържат разговор,след като тя не е гледала "1001 нощ" newsm78

Тя просто не се интересува от филма ,а от артиста.Можеше да бъде по- коректна.

# 281
asha, радвам се ,че ще споделиш наблюденията си с нас. Heart Eyes Това ,което пише в
Уикипедия е сухо и няма собственото виждане  на участника в разходката из двореца.Все едно е урок по история. Наскоро четох и в една друга тема и също беше много интересно.Хубаво е да имаш екскурзовод. Hug

Чешмата ,предполагам е, за да се измият преди молитва!?

# 282
  • на морето
И ако до сега "разглеждахме"  сградите от по -старата част , то както е писала преди време Лукреция , Топкапъ е дострояван и разширяван , като сградите са били съобразени със  съответните "световни архитектурни тенденции"  и най -вече пищността на стила "рококо"..(Ми ,естествено , кое друго би съответствало на един Велик султан  Mr. Green Mr. Green Mr. Green)

Ето по такава пътечка  пристъпваме в по-новото време ....

Тази градина се нарича -Градината на лалетата, а белия павилион е построен специално за един от султаните , който много ги харесвал ...и ..да може да седи и да им се наслаждава .....

# 283

ЛилиHug  аз още доста ще ви "досаждам " ...Тъкмо съм набрала скорост  hahaha hahaha

Много е красиво и интересно,продължавай  Hug       bouquet  Hug
Да се потопим в тази ориенталска приказна действителност и да се настроим за филма  Hug

# 284
  • на морето
Пав Hug Hug  специално за тебе ....Поглед към Босфора от вътрешна тераса в новата част ...

а това е терасата

Общи условия

Активация на акаунт