Подсъзнанието може всичко 32 /Линкове за всички техники има на първа стр./

• 83 545
  • 730
  •   1
Отговори
# 630

И на мен по тая причина изобщо не ми хареса този филм. Изобщо не можа да ме убеди даже.

Да , филма не е за харесване   Sunglasses

Не е като Тайната и т.н.   Wink 

Няма как да се хареса на всички  Sunglasses

То си е ясно че няма как да се хареса на всички,но не разбрах аналогията с "Тайната".Филмът е много слаб ,ако ти харесва повече тоя израз. Simple Smile

# 631
  • Universe
http://liternet.bg/publish9/ekacarov/s_grof.htm 

Доктор Гроф, Вие и Вашата съпруга Кристина сте разработили нови психотерапевтични методи, които наричате "холотропни"... Разкажете ни за това?  

Холотропните състояния на съзнанието са всъщност подкатегория на "необичайните състояния на съзнанието", те са тази част от тях, които лекуват, трансформират, правят човека цялостен и носят много важна информация за него. Класически пример за холотропно състояние е шаманската инициация или лечителския транс, в който шаманът общува с най-дълбоките нива на своята психика, както и с тази на пациента, за да го излекува.

Такива преживявания са, например, йогинските и таоистки практики, посвещението в древните мистерии на смърт и прераждане, техниките на екстаза в суфизма, дихателните упражнения в някои християнски мистични школи... примерите са безкрайно много... Холотропните състояния са познати на човечеството от дълбока древност.

Странното е, че за тези преживявания съвременните психология и психиатрия не са изнамерили подходящ термин. Аз ги наричам "холотропни" - от старогръцкия език - "холо" означава "цял", а "тропеин" - "движение към": тоест "движение към целостта на човешката личност". Това предполага, че в обичайно състояние ние се идентифицираме с много малък фрагмент от това, което наистина сме, че не сме цялостни.

Холотропните психотерапевтични методи, които разработихме, имат за цел да предизвикат такива състояния на съзнанието. Те са смесица от специфични учестени дихателни упражнения, работа с тялото на подходящ музикален фон, рисуване, моделиране с пясък и глина. Открихме, че тези методи постигат състояния на съзнанието и резултати, подобни на психеделичните терапевтични сесии

Професор Тимоти Лиъри, един от героите на ЛСД-изследванията в САЩ през 60-те години, открива прилики между ЛСД-пътуванията и менталните състояния, описани в Тибетската книга на мъртвите (Бардо Тьодол)... какво е вашето лично мнение за тази идея?

Мисля, че съществува подобна връзка, но моето лично мнение е, че по-скоро трябва да говорим за прилики между психеделичните пътувания и менталните състояния, описани не само в Тибетската книга на мъртвите, а и в повечето древни мистични текстове и учения - например, Египетската книга на мъртвите, шаманските практики, елинските мистерии, африканската митология, аборигенските мистични практики и т.н. Изглежда цялото колективно несъзнавано, описано от Карл Густав Юнг, става напълно достъпно в подобни състояния на съзнанието
.

# 632
  • Tам през Атлантическия океан
nikolexa, за някой слаб за други не  Wink

иначе просто го дадох като бърз пример  Peace тъй като са различни

Момичета, а какво мислите за сугестологията Thinking

На мен ми се иска да чуя мнение на човек възползвал се от тази "прпграма" за учене .

# 633
  • София
Филмът беше много добър пример по обсъжданата тема с рибъртинга, да.

Обаче аз така и не мога да схвана, защо регресивната хипноза се отрича, а рибъртингът - не. В края на краищата, методите са различни, но целта е една и съща, както и резултатите. Каква е разликата дали ще се видиш в Индия преди 200 години под хипноза или посредством някаква техника на дишане?
Даже при хипнозата се предполага, че вероятността да си измисляш и фантазираш, както и да халюцинираш, е нищожна, за разлика от трансовите състояния,

# 634
Хъм не си спомням във филма да става на въпрос за рибъртинг newsm78

или го споменаваш във връзка с разразилата се дискусия  Rolling Eyes

КЛОНКА  bowuu

# 635
  • София
Е, Дес, във филма има един, дето е подложен на регресивна хипноза и се вижда по време на раждането си, после като някакъв индиец, даже говори на непознат източен език. Затова реших, че си го пуснала като линк, щото е по темата с рибъртинга, който има същата цел, само методът е друг - не чрез хипноза, а чрез изпадане в транс чрез техника на дишане.

# 636
  • Universe
Момичета, а какво мислите за сугестологията Thinking

За щастие, съм запозната отвътре със сугестологията, тъй като 80-85г. бях студентка във Философски факултет на Софийския университет и тази система, както  и книгата"Фашизмът" си бяха запазена марка за него.
Системата беше щедро финансирана /с активната подкрепа на Л.Живкова/ и, въпреки това, много трудно се уреждаше да учиш чужд език по системата на проф. Лозанов. Носеха се градски легенди, че ги приспиват, хипнотизират - е, поне аз не зная такова нещо, ама като чета за онези подпраговите програми и "Зовът на бездната" / и аз го харесах още от време оно, въпреки, че доказателствените средства не бяха особено убедителни, ама кой ще каже повече Wink/ - може и да е имало нещо Peace

След завършването си, моя приятелка  беше назначена в Института по сугестология като психолог и работеше по метода включено наблюдение /т.е. беше част от обучаваната група/. Не си спомням точно каква тема е разработвала, но със сигурност не научи езика, въпреке че няколко пъти изкарваше 1-во ниво. Вероятно ще кажете, че не е била мотивирана, обаче под сурдинка се знаеше, че успеваемостта не е толкова голяма, колкоте се отчиташе пред съответните инстанции.
Иначе имаха чудесно оборудвани кабинети;
- говореше се само на езика;
- по стените имаше изгледи от Лондон и правилата на езика /дискретно/
- звучеше англ. музика /цяло щастие за българина, слушащ тайно чужди радиостнции/
- учебникът /имам тъкъв/ беше странно направен - от едната страна имаше английски текст, от другата страна - празно бяло поле. И като стигнеха с колективни усилия до превода /понякога отнемаше и цял ден/ им го даваха и с един телбод и си го закачаха отстрани. Всичко беше еднакво като подредба от двете страни и ако имаше нещо с курсив, също беше и от двете.
Научаваше се предимно за разговорния английски, казваха, че за 2 месеца проговарят /вярно, обаче не всички/.

Това мога да споделя от време оно Laughing

Искрено съжалявам, че е бил под домашен арест  newsm34

# 637
  • Добрич
Десс, благодаря за цитата!

И според мен във филма не се споменава рибъртинг. Макар, че съм го гледала отдавна, мисля, че щях да си спомням. Споделям мнението, че има пропаганда, но като се абстрахирам от това филмът ме заинтригува. Може би, защото винаги ми е била интересна хипнозата. Не разбрах защо се сравнява с"Тайната". Според мен при "Тайната " същественото е било по-голям касов приход и филмът е правен по-скоро за масовия потребител, отколкото за хора, които се интересуват от духовности. Разбира се това е само моето мнение и просто го споделям.

# 638
Е, Дес, във филма има един, дето е подложен на регресивна хипноза и се вижда по време на раждането си, после като някакъв индиец, даже говори на непознат източен език. Затова реших, че си го пуснала като линк, щото е по темата с рибъртинга, който има същата цел, само методът е друг - не чрез хипноза, а чрез изпадане в транс чрез техника на дишане.
Да така е и аз не виждам разлика м/у двете  Thinking

уФ да , затова го пуснах този филм  ooooh!

# 639
Това, което аз съм чувала за метода на Лозанов е, че ако дава някакви резултати, то те са много кратковременни и че училите по неговия метод (без да влизам в подробности до каква изобщо степен са овладявали съответния език) много бързо са забравяли почти всичко научено. Явно познанията, придобити по този метод, се съхраняват в някоя временна папка в мозъка  Wink
Чужд език се учи с мотивация, желание, търпение, постоянство и практика. Но и аз с интерес ще очаквам включване на човек, научил трайно език чрез хипноза, че и мен вече взе да ме домързява да уча  Laughing

# 640
  • Costa Rica

Седя и се чудя кво е трансперсонална психология.Питам Гугъл , горе долу успях да разбера.После намирам и това-
Друга често срещана трансперсонална тема, която изглежда ,се приема е медитацията. Уолш прави преглед на литературата и защитава медитацията като нескъпа, саморегулирана и ефективна процедура, която може да доведе до най-дълбоки трансформации в идентичността, жизнения стил и отношенията със света.
оттук- http://tpsy.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/03/11/transpersonalna-psihologiia.50599
Именно.
Не откриват топлата вода. Просто Гроф, с цялата тежест на авторитета си, изтупва от праха добре забравеното старо, облича го в научен език и му придава достоверност. И изведнъж научната общественост почва да гледа с нови очи на източните практики... Mr. Green
За което му свалям шапка.

КЛОНКА, по дефолт рибъртингът няма за цел да те връща в минали животи. Не знам кой и как смесва 2 неща - явно пак побългаряваме чуждия челен опит Sick

За сугестологията ще се самоцитирам от една стара тема:
Преди години ме викаха да преподавам по тази методика, но нещо не успя да се осъществи. Идеята е да се учи така, както би учила ако попаднеш насред Лондон. Професионално ти казвам - не става. Не и за минимума от часове, който предлагат фирмите.  А и на "стари" години - тоест след 7-8 годишна възраст Wink мозъкът губи способността си да попива по бебешки (т.е. несъзнателно и без усилие). Много малко са хората, които успяват да запазят тази си способност.

Не, нещо не ми се иска да ми "бърникат" из мозъка  Peace
Спокс, никой не ти бърника. Отпускаш се и попиваш знания несъзнателно. На теория звучи идеално, на практика трябва да го правиш 24/7 за да подейства. И да потиснеш импулса си да знаеш "Ама това защо е така и не може ли иначе?" -- мнооооого трудна задача за възрастен.

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 21:44 от Делфина фон Ю.

# 641
  • София
Хахаха! Еййй, откъде тръгнахме, до къде стигнахме!
 Laughing
Ивонска не се прави на ощипана госпожица, ами е добра домакиня на РД на любимия. Надявам се, че като изтрезнее ще се появи да се включи отново.

Пускам си филма, който споделихте, надявам се да си заслужава.
Аз, лично, съм на мнение, че стига да сме отворени към вътрешния си глас всичко си върви по реда на нещата. Т.е. ако си достатъчно отворен към информацията, която така или иначе върви към теб - няма нужда от кой знае какви намеси. Но не всеки е така, някой хора искат, търсят, но не намират сами пътя. Някои хора стигат до себе си с помощ, други никога не са се губили (трайно). Няма универсална истина.

Аз от чисто любопитство бих се подложила на регресивна терапия. Но иначе не смятам, че имам кой знае каква травма, до която трябва непременно специалист да стига, че да я изведе на светло. Държа си очите и сетивата отворени и се надявам, че това е достатъчно. Към дадения момент от 100% интуиция, предчувствия, пресантиман (както и да искате го наречете, ако щете гласа на Бог), 100% са верни. От време на време, като по-малка съм си правила опити, ей  така, на инат да направя обратното - ами пълно фиаско, направо трагедия. Последния път, когато този глас направо ми крещеше в ушите правилното решение, си дадох сметка, че не трябва да го пренебрегвам в никакъв случай. Решението беше съвсем буквално на живот и смърт и никога няма да съжалявам, че послушах себе си. Ако не бях, сега на Земята щеше да има един човек по-малко.

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 21:54 от Klemy

# 642
  • София
зарадвах се на Ивонска...
струва ми се доста тъпо някой да размахва пръст - това да, това не...

знаем, че нещата идват при нас, когато сме готови за тях... в темата се обсъждат толкова много неща, говори се за съзнание, за подсъзнание...Този попули май си мисли, че насреща му са малоумни дечица, които не могат мислят и разсъждават самостоятелно  Confused ooooh!

споделям, защото ивонска ми се струва интелигентна личност с опит, който със сигурност ще ми е интересно да сподели и да надникна в такива преживявания!

а това, че някой учи нещата по трудния начин, а друг по лесния... така е в живота, но ако някой се е опарил, не означава, че всеки ще се опари...например хора със силен Сатурн получават нещата по-бавно и по-трудно от тези със силна Венера или Юпитер, с това искам да кажа - да някои падат, но други могат да летят!

# 643
Момичета,стискайте палци.След малко ще се опитам да разговарям с Висшия Аз на приятеля си. Снощи ми затвори телефона,цяла сутрин го търся,а той ми затваря.Това положение ми разклати нервите до последно,пих хапчета,въобще бях много зле.Тази вечер се чухме,но определено е много сърдит.Нямам никаква вина,но...........аз го отнесох.
Надявам се утре  да се похваля с добри резултати. Peace

# 644
Лени, mijjjka -благодаря,че споделихте за сугестологията. Моя позната се записа скоро, все още няма реални впечатления, но аз започвам да се замислям за този метод - много ми се ще да не си оставам само с няколкото езика,които знам, а да прибавя и още Peace А ми се ще да е бързо,при все ,че отлично знам,колко труд и практика трябва на един език Crazy

И понеже се чувствам "отговорна" за темата за ребъртинга/доколкото си спомням аз го споменах и от там тръгнаха личните и не толкова лични преживявания/, искам само да ви припомня нещото,което многократно съм срещала из тази прекрасна тема -  ако едно нещо е ок за един, за друг то е тотално недопустимо и неприемливо. И понеже думата дума води, мисълта -мисъл докарва Wink, вчера в разговор се оказа,че моя много  близка е правила ребъртинг - при една от най-добрите специалистки в България/то май не са много/.  Това,което тя ми разказа обаче, няма нищо общо с разказа на ..простете,забравих и името/Иванска Thinking/,което ме навежда на мисълта, че и в този метод има "движения" . Естествено, всеки твърди,че е най-добрият,или пък на всеки му се иска да е ходил "при най-добрият" - а какво е най-доброто за всеки-това,което го прави щастлив,хармоничен и балансиран. Така,че,точно на вас-тук в тази тема едва ли е необходимо да ви казвам да следвате интуицията си и да сте готови да посрещнете Учителите си в този аспект,който е най-подходящият за вас, а не това,което на някой много му е "помогнало" Peace Това ме подсеща винаги,когато някой "експерт" твърди например, че в момента "жълтото е на мода" - е да де,ама аз ако не харесвам жълто и не се чувствам добре в него,трябва ли да го нося,само защото е модерно Crazy

Липсва ми спокойният и различен тон в темата-онзи успокояващият, пътеводният, май тези дни нещо има страсти тук Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт