Има ли пътували до остров Мадейра?

• 8 244
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
Моля споделете вашите впечатления. Организирано ли пътувахте или самостоятелно, през кое време на годината, какво посетихте....
Благодаря на всички, които ще се отзоват.

# 1
На няколко пъти все отлагаме , заради нещо друго.
Организацията е лесна има и евтини полети. В никакъв случай не ходи преди март .  Януари и февруари вали доста и има бурни ветрове. За къпане става  добре някъде към началото на  месец май.

# 2
И аз планувам Мадейра евентуално за септември до година, така че се записвам да следя отзиви. По принцип съм за самостоятелните пътувания, но веднъж докато ровех из интернет за информация попаднах на това.

# 3
Наши близки приятели бяха там за миналата нова година. Върнаха се силно впечатлени, а са хора, които все ходят по разни дестинации. Меко казано бяха влюбени в Мадейра - от начина на живот, хората, уреденоста на острова, история, минало и т.н. При техните пътувания ползват Астрал холидейз.
После след няколко месеца там имаше природно бедствие и когато даваха репортажите по тв, те бяха съкрушени. Всичко изглеждаше опустошено. Но спомням си, че някоя мама от форума ходиха лятото и беше писала, че всичко си е било наред и впечатленията им бяха чудесни.
И на мен ми се ходи, но няма да е скоро...

# 4
  • София
Около НГ е атрактивно, пищно украсено, зрелищно шоу с фойерверки. Местните празнуват на покривите на сградите, а след 12ч. излизат по улиците. Около Коледа-Нова Година почти нищо не работи. Температурата е около 20-22 градуса през деня и около 15-16 вечер. За къпане в морето не става. През лятото става за къпане. Самата Мадейра няма хубави плажове, вулканичен и стръмен остров. Най-хубавият плаж, изцяло изкуствен, е в Калета. Хубавите (естествени) плажове са на съседния остров - Порто Сантош, 2ч. път с ферибот, 40 мин. със самолет. През лятото температурата е много приятна, защото рядко се качва над 30 градуса. Приятно е за плаж и разходки. Единствено трябва да се има предвид, ако се къпете по по-малките плажчета, че може да има подводни течения.
Най-ценното на острова е природата. Повечето обекти са свързани с красиви гледки. История кой знае каква няма. Другото типично е виното.
В центъра: има музей на виното, красиви паркчета. С лифта можете да се качите до тропическата градина и на връщане с автобус да слезнете до ботаническата градина. В близост до ботаническата градина има музей на орхидеята.
Местности: Сантана (типичните къщи на Мадейра), Куррал даш фрейраш (сърцето на вулкана), Порто Мониш (особено красиво през зимата), Рибейро Фрио (ако си фен на планината и носиш дебели дрехи). Задължително се разходете из старата част на острова, седнете в някое ресторантче, опитайте морската кухня, ако сте любители. Португалските сладкиши с тиква ги има и тук.
Ако разполагате с повече време, може да комбинирате с Канарските острови, т.к. са на около час и половина със самолет от там.
Последиците от наводненията миналата година са оправени, бяха предимно в новия център на Фуншал.
Не те съветвам да наемате кола. Теренът е много специфичен и стръмен, по завоите се разминават по особен начин, свиркат си с клаксони. За човек, непознаващ пътя и острова, ще му е много трудно. Ако все пак решите, задължително се убедете, че ще карате по мaгистралата, опасваща острова. Магистралата е много нова, добра, осветена и с указателни табели, така че на нея няма проблем. 
Питай по-конкретно, ако нещо друго те интересува.

# 5
Mart месец организирам пътуване до Лисабон. Има удобни самолети до Мадейра - отиване сутрин и връщане вечер. Около 10 часа на острова. Струва ли си пътуването за толкова време престой.

# 6
  • София
Категорично не.
Пътят от Лисабон е около час и половина-два, от летището до Фуншал е още около 30 минути с кола. С автобус е повече.
Събират ви се около 8 часа из Фуншал и ще препускате като коне. Нито ще успеете да видите нещо като хората, само ще се изнервите от бързане.
Местата за разглеждане са разпокъсани, градините са извън града, най-много да се разтъпчете из центъра.
Има достатъчно други интересни места в Португалия, за да биете пътя до Мадейра за няколко часа.

# 7
Благодаря!   bouquet Подозирах, че е така, затова оставих билетите за Мадейра за дообмисляне.

# 8
  • София
Не те съветвам да наемате кола. Теренът е много специфичен и стръмен, по завоите се разминават по особен начин, свиркат си с клаксони.

Точно обратното - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си наемете кола - нещо малко като Смарт. Минете не по магистралите, а по старите пътища, по които движението е само в едната посока примерно: когато пътуваш към Порто Мониш от Сао Висенте (по обратния път щеш не щеш е по магистралата и през тунели). Гледките са изумителни, пътя се вие, изкопан направо в скалата и минава през стари тунели, целите обрасли в зеленина, а на места, направо в/у пътя пада вода от водопадите. Това ми беше топ преживяването за цялата почивка.  Grinning
Ние обиколихме целия остров с наетата кола - много, много красиво.

Бяхме там август и за съжаление имаше пожари в планините.

# 9
  • София
Въпрос на усещания. Simple Smile
От Фуншал до Порто Мониш се стига за около 3 ч. по старите пътища (около 80-90 км.).

Забравих да добавя нещо: ходила съм през различни сезони и ако авторката тепърва планира ходенето, препоръчвам лятото. През зимата атмосферата е по-пенсионерска, щъкат баби от круизните кораби. Вероятността да вали дъжд е по-висока, а ако се разхождате из планината, там задължително времето е с един сезон назад. Лятото е приятно, рядко има екстремни жеги и всичко е шарено, цветно, весело.

# 10
  • София
Въпрос на усещания. Simple Smile
От Фуншал до Порто Мониш се стига за около 3 ч. по старите пътища (около 80-90 км.).

Права си, че е въпрос на предпочитания.   Peace Аз лично бих се върнала в Мадейра само заради пътищата покрай океана с водопади.
Ъъъ - аз не съветвам да се пътува изцяло през старите пътища, а само където си струва. Simple Smile Фуншал - Порто Мониш ни отнемаше не повече от 1-1,5 часа(до колкото помня). Иначе ние обикаляхме  предимно по старите пътища.

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 00:41 от Isa

# 11
Здравейте!!! Ходила съм на Мадейра ,най- удобния момент за посещение там е в началото  на декември,докъм 10 декември,тъй като времето след това не е много подходящо
И важното е ,да се следят метеорологични условия.Но ,ако искате наистина да преживеете едно незабравимо пътешествие е по време на карнавала на цветята ,той е някъде около Великден,но винаги трябва да видите времето какво ще е в периода ,за който сте решили.
И следващата визита е за новата година ,когато се изстрелват ракетите директно от корабите в океана ,това е нещо невероятно красиво .Надявам се да съм била полезна

# 12
Категорично не. За остров Мадейра ви трябват поне три дена минимум ,за да видите всичко ,наемате кола на летището предварително ,когато си купувате билета за самолета и така е нсй- удобно ,но ви казвам ,че е приказно
Пътят от Лисабон е около час и половина-два, от летището до Фуншал е още около 30 минути с кола. С автобус е повече.
Събират ви се около 8 часа из Фуншал и ще препускате като коне. Нито ще успеете да видите нещо като хората, само ще се изнервите от бързане.
Местата за разглеждане са разпокъсани, градините са извън града, най-много да се разтъпчете из центъра.
Има достатъчно други интересни места в Португалия, за да биете пътя до Мадейра за няколко часа.

Общи условия

Активация на акаунт