Млечна баница

• 7 523
  • 10
  •   1
Отговори
Млечна баница

Продукти:

Фини кори за баница – 400 гр.
1л. прясно мляко
5 бр. яйца от щастливи кокошки    Laughing
250 гр. бяла захар (1 -1.5 ч.ч)
125 гр. разтопено (не препържено) масло + малко олио (това по желание)
4-5 малки пакетчета ванилия
1 бр. бакпулвер

Приготовление

Загряваме фурната на 200 гр.

Тава с диаметър 28-32см. се намазва с малка част от разтопеното масло и по стените включително.

Покрива се с 3 листа от корите, поставени на кръст, като краищата се изправят по стената на тавата. Между тях се слага по малко мазнина.

Останалите кори се намачкват, събират се с длан, във формата на розичка (надиплена топка) и се подреждат една до друга в тавата

Всяка розичка се полива с разтопеното масло докато не свърши.

Пече се в предварително загряната фурна за около 10 минути. Необходимо е корите да достигнат хубав златист цвят.

Яйцата се разбиват със захарта, добавя се млякото, ванилията и бакпулверът и с ръчен миксер разбъркваме до получаване на хомогенна смес.

Разпределяме равномерно млечно-яйчената смес върху запечените кори с черпаче, не изливане наведнъж.

Печем на 160-180 градуса между 30-45 минути, първо направо на дъното на фурната, после вдигаме на средна скара, докато баницата не се надуе, а заливката премине от течно в твърдо състояние.

След като баницата поистине губи от обема си, постигнат по време на печене, но това е нормално.

Приготовлението отнеме 15-20 мин.

Последна редакция: пн, 13 дек 2010, 23:20 от silviti

# 1
  Много хубава и чудесно преподнесена рецепта!
  Определено имам желание да я пробвам. (Стига да има подходящи яйца в супера!  Laughing )

Кажи,моля те,какъв ти е диаметъра на тавичката?  Simple Smile

И още въпросче.....Не виждам набухвател в рецептата,а ме сърбят ръцете да го сложа....Дали няма да сгреша?  Thinking

# 2
Селма, тавата, в която я правя е 28 см. Колкото по-малка тава, толкова по-набухнала баница. На снимката е в 32 см, ма нещо тънка дойде баницата и после се поправих с по-малка тава.

А за набухватела -- ееееййй, експерт си!!! В интерес на истината тази рецепта я бях публикувала отдавна в една друга тема, и сега само я копнах. А истината е, че после направих експеримент с един бакпулвер в млечно-яйчената смес и се получи страхотен ефект. Много по-пухкава и надута. Така че, сега ще редактирам, ти ме подсети, тенкс    bouquet

# 3
  Благодаря,silviti !  Hug
  После ще споделям какво се е получило.  Simple Smile

# 4
silviti   bouquet  любима ми е млечната баница   Party   
 аз я правя с домашна юфка  Peace

# 5
Аз и сложих и две ч.л. канела, стана страхотна! Много благодаря за страхотната рецепта!  Simple Smile Simple Smile

# 6
Виж ти, с канелата се получава коледният вариант на баницата, не бях се сетила, ма ще я пробвам така  Simple Smile

# 7
  • Пазарджик/Лондон
silviti , то аз съм си копирала рецептата, ще я направя след празниците, много вкусна ми изглежда:hug:.

# 8
  • Бургас/Пз
А дали може по същия начин да се направят крите на топки, но вместо със захар да я направя със сирене?  newsm78

# 9
  • Пазарджик/Лондон
ani_d , аз имам рецепта за такава баница, ето я :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_10.html

# 10
  • Бургас/Пз
Аелис, много ти благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт