Машина за хляб-36 част

  • 62 593
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 4
alys рецептата за хляб с майонеза е някъде тук в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0 , но не успях да я намеря. Ето какво съм си преписала:
Хляб с майонеза
1 яйце се разбива с лъжичка в празна чаена чаша и се долива догоре с вода.
1,5 ч.л.сол,
1 с.л. захар,
1 с.л. олио/ масло/ зехтин//,
100 гр. майонеза,
500 гр. бяло брашно,
7 гр. суха мая /аз слагам 1/6 пакетче прясна и пак удря в капака/,
пека го на основна програма със светла коричка

# 661
  • Мнения: 224
Според мен тестото ти е мн тежко (сухо) и машината не смогва да го меси. сложи малко вода

# 662
  • София
  • Мнения: 4
Аз пак имам въпрос. Правя хляб от готова ръжено-пшенична смес и сега той се меси, но не помръдва (дано ме разбирате). Дали това значи, че водата е малко? Според рецептата е 320 мл на 500 гр брашно. Ако това е причината мога ли да добавя още вода?
Тестото ти става като от калните бани, нали? С ръженото и аз имах същият проблем и му сложих допълнително още бяло брашно и малко водичка да се промени калта и пак пуснах машината да меси отначало. Но трябва малко да се остави да почине, защото съпротивата на тестото е голяма и може да прегрее. Резултатът ще е тухла четворка, но много вкусна  Laughing

# 663
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 187
alys рецептата за хляб с майонеза е някъде тук в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0 , но не успях да я намеря. Ето какво съм си преписала:
Хляб с майонеза
1 яйце се разбива с лъжичка в празна чаена чаша и се долива догоре с вода.
1,5 ч.л.сол,
1 с.л. захар,
1 с.л. олио/ масло/ зехтин//,
100 гр. майонеза,
500 гр. бяло брашно,
7 гр. суха мая /аз слагам 1/6 пакетче прясна и пак удря в капака/,
пека го на основна програма със светла коричка
  това със 1/6 прясна мая вярно ли е?Не е ли малко?

# 664
  • София
  • Мнения: 4
Ами аз слагах по 1/4 пррясна мая, но преди няколко дни бях на гости и ядох чуден хляб, и ми обясниха, че го правят с 1/8  Laughing И на мен ми се стори адски малко, затова опитах с 1/6 и стана.

# 665
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 187
Добре просто помислих,че си се объркала затова попитах.Ей ще ме накараш да рискувам.Аз от доста време се чудя да пробвам да правя хляба със жива мая ама все се чудя дали ще ми се получи.Относно сухата съм много доволна.Общо взето незнам във какво съотношение да я измисля.Аз правя всеки ден хляба със айрян и той е със 550г. брашно.Някой ако има някаква идея да ми предложи някакъв грамаж на жива мая.

# 666
  • Мнения: X
Ето резултата от правенето на козунак в машина на три фази. Пекох 50 мин. в машината, после запекох във фурната за 4-5 минути на горен реотан. Много му дойде (и 50-те минути, и запичането). Следващия път ще намаля времето за печене и може би ще понамаля малко рецептата, както Ивелина. От престараване овъглих горния слой на козунака, но го изрязах внимателно. А, забравих да споделя, че преди печенето превключих машината на 1 мин. печене и оставих да втасва още 30 мин. и тогава вече се залепи за капака. А иначе беше под ръба на контейнера. Нали се правих на фоторепортер, та може да е избягало топлото. Намазването с яйце го направих 20 минути от началото на печенето и отстрани се беше позапекъл, а отгоре си беше тесто, та хлътна. При мазането трябва ли да се е позапекъл или не?
На последната снимка изглежда изгорял и отстрани. По-светла е кората, но си я има.





Благодаря на Люси за рецептата (сухата мая спокойно можеш да намалиш наполовина, на моя отговорност; аз ползвам 1 1/4 ч.л. мерителна на 720 г брашно).
За Ивелина - на 550 г брашно спокойно можеш да сложиш 7-8 г жива мая (няма да е малко, но ако е много, после намали още). Това всъщност е 1/6 от пакетчето. Аз правя хляба с 1/4, но и брашното ми е повече (може би още трябва да намаля, но ме мързи да го деля).

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 18:03 от Анонимен

# 667
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 187
Фоторепортерчето козунака изглежда отлично.Не виждам да е хлътнал или ти подбра подходящо парче за пред хората.Аз на 335г. брашно слагам 7г. суха мая-става въпрос за козунака.Благодаря за пропорцията за живата мая.Ще се престраша да пробвам.

# 668
  • Мнения: 4 615
Благодаря! Всъщност по стечение на обстоятелствата забравих за хляба, но пък той си е станал много хубав.  newsm78 lucy60, наистина е вкусен.

# 669
  • Мнения: X
Фоторепортерчето козунака изглежда отлично.Не виждам да е хлътнал или ти подбра подходящо парче за пред хората.Аз на 335г. брашно слагам 7г. суха мая-става въпрос за козунака.Благодаря за пропорцията за живата мая.Ще се престраша да пробвам.

Имах предвид, че хлътна в момента на мазането (сравни първата с втората снимка), а после си е възвърнал формата, защото пак се залепи за стъклото.

# 670
  • Разград
  • Мнения: 3 114
alys ,тестото се намазва преди самото печене,след последното втасване.Малко по-малко е трябвало да втаса,защото и при самото печене тестото продължава да втасва.

# 671
  • Мнения: X
alys ,тестото се намазва преди самото печене,след последното втасване.Малко по-малко е трябвало да втаса,защото и при самото печене тестото продължава да втасва.
Мax-mama, благодаря за включването. За пръв път реших да пробвам метода на Ердинч (той съветва да се маже по средата на печенето). Следващия път няма да снимам и да изгоня топлото и вероятно втасването ще стане по-добре. Дано не се залепи отново за капака, че не мога да преценя дали се е изпекъл.

# 672
  • Мнения: 1 110
Здравейте, майстори Simple Smile!
Имам питанка. След много, много миене и ползване измих из основи смазката на казанчето си  Mr. Green (това, което задвижва перката и е на дъното на казанчето, щото не знам как да го обясня ...). Имате ли идея с какво може да се смаже машинката, защото се страхувам, че ще си изговоря в скоро време моторчето ...
Не ми пречи да питам и в сервиза на Мулинекс, но се надявам вие да ми помогнете по-бързо Simple Smile.

# 673
  • Мнения: 9 785
Някой питаше за това колко жива мая да сложи вместо суха на 500г брашно. Аз слагам 1/4 кубче.
За хлябът с айрян не мога да кажа за консистенцията на тестото, защото въпреки, че много го хвалите, аз не съм го правила много отдавна Crazy. Но мисля, че трябва да бъде както на всеки друг хляб - хубава топка.

Хубави са и хлябовете, и козунаците, които показвате  bouquet!

# 674
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 187
Някой питаше за това колко жива мая да сложи вместо суха на 500г брашно. Аз слагам 1/4 кубче.
За хлябът с айрян не мога да кажа за консистенцията на тестото, защото въпреки, че много го хвалите, аз не съм го правила много отдавна Crazy. Но мисля, че трябва да бъде както на всеки друг хляб - хубава топка.

Хубави са и хлябовете, и козунаците, които показвате  bouquet!
  аз бях.Благодаря ти

Общи условия

Активация на акаунт