(Био) зеленчукова градина 6

• 86 336
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
Веселчето Здравей!
За сорта на ряпата ще трябва да погледна на пакета. Иначе, тя е един от малките ми провали. Същите репи на магазина и съседите стигат до 50см, а моите най-големи нямат и 20. Икономисах компост и така се получи smile3538. Е поне няма да ям само ряпа цяла зима, както стана с марулите на пролет и лято.
Патладжана и краставиците са някакъв местен сорт от семена made in china. Но са добри, доволен съм.
Мулчирането с полиетилена го копирам папагалски от другите. Причината за ползването му я виждам в това, че пази влагата през пролетта и есента, ограничава преовлажняването и предпазва от ерозия на почвата през лятото, подтиска развитието на плевелите. Като недостатък виждам по-бавното загряване на почвата през пролетта. Освен това, голите охлюви го ползват за прикритие на есен и се множат на воля. На лехите с полиетилен ми се наложи да засаждам зелето поне 3 пъти тази есен, докато на откритата минах почти без загуби на разсад.
А за буболечки и болести и аз имах в изобилие. Даже още ми настръхва косата като си спомня. Това е индикатор за отглеждането на неподходящ сорт или за неправилно отглеждане на растенията или за нарушения в баланса на средата или за всичко това заедно. И така. Българските ми доматите  от сорта "на дядо от село" имаха мана и върхово загниване. Местните черита бяха непукисти в това отношение. Краставиците имаха брашнеста мана и пълчища листни въшки. Пипера (и българския и местния) имаше листни въшки. Тиквичките имаха мана. Патладжана го ядяха някакви жълти космати буболечки. Не беше колорадски бръмбар. Тук не е разпространен. Пролетните репички бяха нападнати от молци. Есенното зеле голи охлюви и листни въшки, ряпата - мишки.
Как се борех. За маната пръсках с отвара от пелин и полски хвощ. Помагаше, но трябва да се пръска често и обилно. Върхово загниване беше от много влага. Бях се олял с поливането. Всеки път като поливах краставиците и хайде и 2 лейки на доматите. Когато спрях, нещата се пооправиха. Жълтите буболечки ги чистех на ръка когато ги забележех. Молците ги игнорирах. Но най-голям проблем ми бяха листните въшки. Пръсках с отвари от лайка, картофени листа, пелин, полски хвощ, чесън, лук, сапун. Не помогна. Не знам защо. Може и концентрациите да са били неподходящи. Пробвах и с тютюнева отвара. Най-вероятно съм я направил много силна и изгоряха листата на тестовите растения. Изхвърлих я, не я ползвах. Много късно чак на есен пробвах вода от дървесни сажди. Оказа се доста ефективна. Но трябва да се внимава с концентрацията, че лесно гори листата.
Та след като се провалих с пръскането започнах чистене на ръка. 2 седмици по час-два сутрин и вечер. Ужасна работа. Появиха се калинки да помагат. Но аз докато разбера как изглеждат яйцата и ларвите им унищожих няколко дузини. Така също и няколко от ларвите на хищните мухи погубих. И изведнъж в средата на юни листните въшки изчезнаха. Ама всичките Shocked. Не знам какво стана. Вероятно ще да е от времето, защото се появиха чак на есен - октомври. Есента напръсках зелето 2 пъти със саждената вода и нещата се понасяха. Охлювите ги събирах сутрин на ръка.
Краставиците ми бяха много сладки. Като бонбони почти. Това направи впечатление на всички, които ядоха от тях. Този факт и това, че имаха ужасно много листни въшки ме навежда на мисълта, че корените им не работеха добре newsm78. Когато корените не работят, растението произвежда повече захари отколкото протеини и се получава дисбаланс. И всички смучещи и гризящи гадини от околността пристигат на пир. Да в прородата болните и слабите не оцеляват.
Корея е малкото братче на чичо Сам. Каквото стане там при вас. Бързо го довличат и тук. Уж не обичат много Америка, а попиват всичко като гъба. Плодове, зеленчуци, зърнени, месо - всичко е менте. Корейското телешко, отгледано с ваша ГМО царевица минава за 1 качество и му искат 50-80 $ за кило. А по рекламите на американското пък, едни зелени поляни, едни зализани крави и осмети фермери. Ех мечти мечти... А най-лошото е, че вече 2 пъти попадам на откровенно фалшиво БИО(органик). Единият път моркови с вкус на машинно масло, втория път на ябълки с бял прах по тях и изразен химически вкус. #2gunfire

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 06:15 от manandy

# 121
Привет на всички!
Вчера ми донесоха бидон пластмасов с канелка и днес най-после ще купувам зеле - незнам дали съм закъсняла, но мисля, че не съм, съдейки по топлото за сезона време. Купих за мъжа ми от Алати една джаджа маркуч с хармоника за преточване на зеле, да не се мъчи да смуче и духа Simple Smile Принтирах си вашите рецепти и за първа година ще слагаме кисело зеле.
Веси, много късно, но ти отговарям, че джумерката (звучи смешно) е пръжка - мазничка с месце - по нашия край така се казва. Употребява се също и като прякор за някой човек - шушумига, майтапчия, зевзек и т.н. Simple Smile
Със сигурност няма превод на английски Simple Smile
Приятни занимания през почивните дни от мен за всички!

В гнездата на розите ми има опадала орехова шума. В лехите с чесъна и лука има опадали листа от дюля. Чудя се дали да ги оставя да топлят на растенията или да ги изчистя? Вие как мислите?

# 122
Все се каня като слагам зеле за кисело да сложа една помпичка за пречистване водата на аквариум, да ръгна щепсела в контакта и след месец да я спра. И все не се наканвам.

# 123
В гнездата на розите ми има опадала орехова шума. В лехите с чесъна и лука има опадали листа от дюля. Чудя се дали да ги оставя да топлят на растенията или да ги изчистя? Вие как мислите?
И аз се чудя кое е правилно,Лейди Л.Ако оставиш листата и падне дълбок сняг-те се напластяват,прилепват едно за друго като мушама.Плевелите-жълти,хилавки идват пролетно време отдолу.Но пък и чесънът може да го отнесе.Не е кактус все пак-да нараства по 20 см на нощ...
А ако одрапаш шумата и дойде минусова температура без сняг.Пак лошо. newsm78
То,аз не знам колко е долната температурна граница на оцеляване на чесъна..Вили,Ани споделете ,моля...
......Хайде от вас джумерки,от мен-цвръцняк(косачка  супа).ПрОкарна,киселка ..да върви мръвката по-лесно.
Куркума-ти,супи няма ли да предлагаш на Чифлика?Ние тук за активно градинарство говорим ,а ти-ще ги отбиваш хората по пътя,първо барбекю,после да си берели зарзават.Ха,па да видим кога се наядеш у Куркума и си затопиш чиния с краешник дали ти се рАботи.
След обилен обяд хората стават философи,а не градинари.Полягат леко на сянка... Joy
Предлагам-първо ги вкарваш да поплеват,окопаят,прекарат по количка фъшкия до полето и после глезениците.Скари-мари...Като се изпотят. Naughty
Manandy-същата картинка бях и аз.Успокоявах се до едно време,че съм била био-чиста,та за това събирам гадините.След това видях увеличените популации на мравки,въшки,щипалки,трамвайчета.Полях ОТГОРЕ с тор от червено месо. Rolling Eyes
Та,нахраних грешната част на веригата.Пиши-полезно забавно ми е да чета постовете ти.
Вълк- Joy JoyЩе го снимаш обаче съоръжението,нали?

# 124
Вес, аз съм бивш конструктор, но бивши конструктори няма. Каквото и да видя, веднага започва да ме човърка мисълта кавно може да се направи от него, за какво може да се използва, как може да стане. как може да стане, ама с най-малко пари, електроенергия, или с най-малко труд. А не може ли съвсем без труд. на дъното на аквариума има край на маркуче, с което помпичка смуче вода и увлича лайницата им и неизядена храна по дъното. Помпичката е над водата, и изпуска изсмуканото върху една цедка. На зелето и цедката не му трябва. На пръв поглед всичко е наред, ще засмуква най-солената вода отдолу и ще я хвърля отгоре, което е и претакането. Остава открит въпроса как ще се отрази соленото на помпичката, ще я повреди ли, и ако я повреди, колко време ще издържи да работи.
Ето тая помпа например е с прекалено голям дебит, 350л/час. В моя бидон 220 литра водата е около 100л, значи за 15 минути ще я преточи всичката. Връзваме го към един часовник за дневна-нощна за електромер, в 0ч да почва да работи и в 00.15 да спира /разбира се, че на нощна енергия/.

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 16:30 от Вълкът с дълъг ник

# 125
Относно съоръженията, моля ви се дайте идея какво да направя със стари авто гуми, ама да е красиво, защото  са ми поне 10 в мазето. Hug

# 126
Запас на метала по прочност,издръжливост..спомняш ли си,Вълк... Laughing
Основният жабуняк се получава в бидона точно отгоре на повърхността на саламурата.Млечнокиселата бактерия като че ли там се множи най-силно.Трябва цетка.
Ако може помпичката не да бълбука постоянно,а да пуска периодично един голям въздушен балон.Пльок,пльок през 30 мин.

# 127
Ти говориш за помпичката, която нагнетява въздух да бълбука. Нейната цел е да обогатява водата с кислород. Аз ти говоря за помпичка, която смуче от дъното и излива отгоре, върху повърхността. Даже като ти се допие зелева чорба, само си държиш каничката под изходящата струя на помпата, да ти е напълни.

# 128
Ама загледах се в аквариума до крака ми.И той-за претакане. Joy
Логичен си,Вълк.Трябва ти помпа за соленоводни риби-повърхностите на апарата ще имат антиерозионно покритие.
Колко солено е морето?

# 129
  • Пазете Гор
Вес, пише, че е 3,5 %, а пък аз препоръчвам за зеле 4 %. Почти съм сигурен, че маслините и зелето първоналчално са приготвяни с морска вода. Тя, маслината иначе няма ядене. Намерили са на прибоя няколко маслини, изкиснали се колкото време е нужно, и така се е почнало.
Абе, Вълчо, що си не преливаш с кофата? Колко му е? За две седмици работа е.
А на чифлика ми ще е основно работа и малко софра, естествено.

Случи ми се вчера да вися към 5 часа в полето. Бивша слънчогледова нива, засята сега с жито. Житото поникнало, във фаза "вретенене", ако правилно си спомням от часовете по селско стопанство.
 По полето имаше разпилян слънчоглед с питите, много нещо. Покълнал. От скука пощех семки, а те повечето с коренчета - кълнове ядох демек. Здравословно, и утрепах времето.

# 130
  • густо майна Филибето
Лелее, много сте модернизирани! Слагам зеле в 100 литров бидон, един маркуч има вътре, единия край на дъното, другия отгоре. И духаш. В началото веднъж на ден, като втаса - хич. И пак става.
Аз имам проблем с трушиите. Затискам с чиния, но отстрани изплуват парченца и омекват. Вие как ги правите?

# 131
Ние го правим в съд с тясно гърло - стъклен буркан от три или пет литра. Отгоре се слагат венче от вишневи, дюлеви, клончена или лозови пръчки, с листата. Не се пълни догоре, като сложиш венчето и долееш още вода, в стремежа си да изплуват, заклинват венчето на стеснението. Може да затиснеш венчето с плосък речен камък.
Ти нали събираш разни старинни работи, оглеждай се за плетени стъклени буркани, делви.
http://media.snimka.bg/2880/012014600-big.jpg (снимката е на Дръмон)

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 19:39 от Вълкът с дълъг ник

# 132
Веселче, чесъна и лука не се боят от студовете, ни най-малко! Нямат нужда от топла завивка. При луковете може и да има по някое премазано от сняг листо, но напролет започва вегетация отново и всичко се нормализира. Есенните листа е добре да се съберат и изгорят, или изхвърлят. Така, на повърхността на лехата, трудно ще угният. И са идеално убежище за пакостници като охлюви, стоножки, спори на гнилостни гъби.... За ореховите листа си спомням, че дори и в компостния куп не се слагат, вредни са.
Притеснявам се за салатите, прерастнаха, а така трудно ще изкарат зимата. Според технологията трябва да са добре вкоренени, с 3,4 листенца. Но топлата есен ги "издърпа".
Люб, с проблема се справяме с ... ядене. Няма да ни стигне трушията, както сме я почнали.

# 133
  • Пазете Гор
Ей, тая механизация и на претакането посегна Grinning!
Една канелка трябва на бидона или кацата и толкова. Слага се бидона на малко по-височко, на 4 тухли примерно, че да влиза под канелката кофа. Всяка вечер клякаш там, или си пренасяш столче. Докато се точи сока, си разпускаш от стреса, деня си осмисляш.

Вълкът е отговорил на Ljuboznatelna , ама писах, писах, че не ми се трие. Ей и аз:

За затискане на туршиите си оплитам нещо като кръгла мрежичка от лозови, или вишневи леторасли. Почти всеки съд се стеснява в горната си част, и затова напъхването на мрежичката е лесно, и по-важното - мрежичката остава, където сме я пъхнали. Отгоре И може да се сложи камък, за зелето. По-дребните зеленчуци тази мрежичка лесное  удържа под повърхността. Просто сама се запъва в стените на съда. Минимумът е 4 см саламура.
За туршии ползвам трилитрови буркани. В такъв случай върху зеленчуците поставям дюлеви листа, и отгоре им навивам една гъвкава лозова пръчка, напъхвайки я под гърлото на буркана. Така се получава лек пружинен ефект, който държи зеленчуците на нужната дълбочина. Вълкnewsm10

С много думи описах, но е простичко, утре ще снимам и покажа.

Дюлевите и вишневи листа, както и клонките от тях и лоза, съдържат вещества (танини), които стабилизират туршията. Чрез тях се избавяме от разни синтетични стабилизатори  като натриев бензоат, калиев сорбат.

Люлин, за гумите:

- легнали, стават за кашпа. Малко са грозновати, де
- може, пак легнали, да се използват за попълване и укрепване на нивата на алпинеум. В такъв случай може и да са скрити
- може да се дадат на някой с каруца, но те ги предпочитат с джанти
- полузаровени изправени в земята, може да ограничат някаква площ - да кажем малко градинско фонтанче, езерце
- закрепени стабилно за някопе препятствие, пазят като буфер колата при паркиране на неудобно тясно място: да кажем на заден, без видимост. Даваш назад лекичко, докато опре в буферчето. Готово
- търсиш из нета организация за рециклиране и им ги предаваш. Много слабо верочтно да намериш, според мен  Confused

# 134
Люлин, изхвърляй гумите по две по две в контейнер за смет, нямат място в градината под никаква форма и за никакви цели. Не знам точно как, но замърсяват околната среда. Затова преди години включиха в цената им еко такса, уж, че някой ще ги унищожи екологично.
Гърците дават по едно евро на изнесена от Гърция гума. Което означава, че екологичното им унищожаване в Гърция е по-скъпо от евро. Нашите роми ходят в Гърция, товарят гуми, носят ги у нас, изгарят ги и носят телта за скрап.
Ако пътувате към границата и видите черен дим да се изнася възбог, това е.

Общи условия

Активация на акаунт