(Био) зеленчукова градина 6

• 86 325
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Мисисбг,аз сея дръвчета по метод завещан от баща ми.Копае се дупка метър на метър на метър.До половината/горната пръст/се слага на една страна.Следващата половина-долната,"мъртва пръст"-на друга.После се омесва горната с добре угнила тор и се насипва в дупката.Корените на фиданката се подрязват и разполагат в пръхкавата почва-без да са усукани или подгънати.Мястото на присадката трябва да е извън почвата и да сочи на юг.Дупката се допълва с мъртвата пръст,да стане купчинка,защото ще се слегне.Полива се обилно.Не се бой-дръвчетата вече са във фаза на покой,няма да измръзнат.
Ако искаш да запазиш корените свежи до почивните дни ги засипи с пясък или пръст-може и на терасата Laughing или в гараж.
Не знам за зайци,но преди три години козата на съседите прескочила оградата и ми съсипа една черешка.

# 106
Ей,какъв дъжд се изля-с гръмотевици и вятър,все едно е юни.Сега напече и има две дъги.

# 107
vili__66 ,  bouquetКакто винаги точен и ясен отговор!За това казват питай патило ,а не старило...Много е важно ,че тук в темичката има Човеци с опит,неуморни да се раздават,да споделят опита и грешките си,та и ний да се понаучим Grinning
Като малка,моята майчица,която е израснала със селото се стремеше  да ме приучи на туй-онуй,но кой ти слуша тогава.Не щях да стъпна на село даже EmbarassedСега сама се чудя как стана така,като купихме къща на село се обърнах наопаки,такъв мерак ми дойде,такова удоволствие изпитвам да ровичкам земята,да гледам как семенцата даряват живот...Мама със сигурност би се гордяла,ако ме вижда отгоре Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 ное 2010, 14:26 от misisbg

# 108
Като гледам ятата с диви гъски накацали в парковете и езерата наоколо се сетих,че есенно време на село тате пускаше кокошките в двора.Почопкат,поразровят,понаакат.След туй-и ние доволни,и те сити.
От вчера си мисля как да ги подмамя да минат през моите градини преди Голямото заминаване на юг...
Вили,в много говорят тук градинарите точно за запазването на на горния плодороден пласт на почвата.И във видеото с младия,атлетичен газда ,който двойно обръщаше по икиндия(Куркума го забеляза) точно тази техника беше показана.Тя е част от биодинамината обработка на земята за създаване на повдигнти легла.Отместваше горния пласт напред,след това с вилатадълбоко разрохвашеотдолу,сипваше тор и покриваше с поредния плас горен слой.Аз подключих Старото момче,че е голям и силен в ръцете.Вярно,Вълк ,че е много бавно. Rolling Eyes
Но ако се прави веднъж на 3 години и другото време само боцкаш зарзавата и въртиш синджинчето си заслужава.
Замислила съм се да терасирам  на дървено ъглово скеле едната градина.Зеленчукова-на рафтчета,стъпаловидни.Гледам,че продават една вълнообразна(като на чашки) гумена покривка за основа,да ми пази влагата.Мисля,че за пресен лук и репички ще стане,те нали бягат на горе.Или за млад спанак,ругола,Водяно́й кресс(не го знам на български)
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D1%80%D1%83%D1%85%D0%B … D0%BD%D0%B0%D1%8F
Завиждам на Вили за двете дъги и благодаря,че ги споделя с нас,както и мъдростта си. Hug
Утре празнуваме чудесен празник-Денят на благодарността!
Виртуално ви каня на трапезата си с уважение.Ако знаете колко радост ми донесе темата-вдъхновение в трудното ми ежедневие.
От пуйката,от тиквения пай със сметана,от ябълките,от запеченото кисело зеле-вземете си.
За Дедо,Куркума и Вълка-специално по филджанче джанкова ракия от Егълница. За дамите-Асеновградски мавруд. Hug

# 109
  • Пазете Гор
Веселчето , аз видях, че е по обед, а пък ти - че млад и атлетичен. Ей, ще ти спираме магданоза! Wink

vili__66, чудесно е, че пазиш методите на баща си. Знаеш ли как си обяснявам неговият метод? С характера на почвите на Предбалкана. Често там има сиви горски и канелени горски почви, чиито среден хоризонт е илувиално-метаморфен (сиреч, в него се вмиват почвени частици и се изменят на място). Сложно звучи, но хората по тези места  наричат втория почвен хоризонт (слой) "мъртвица". Тежък, плътен и неплодороден почвен слой.
Има и други видове почви с такъва особеност, и с по-тежки характеристики.

Разбира се, има и почви, за които това не важи - черноземите, алувиалните.

Понеже черпиш с ракия от Мраката, да споделя как пият често ракията в планинските райони на Краището, район, съседен на Егълница. Понеже я пекат от полуузрели джанки, тя е слаба, кисела и гадничка, поне за мене. Поднася се с купичка мед, захаросан. Няма пиене инак.

За съхранение на магданоз, но само като подправка, имам добри впечатления от един метод: смилат се с машинка магданоз, целина, лук, морков, домати Рома, няколко пиперки. Смляното се посолява обилно, не помня колко точно, но консервант е солта. Съхранява се в бурканчета, не се стерилизира, и при готвене се добавя по лъжичка-две, като се има предвид колко е солено.
С използваето на тази домашна подправка, в зимните гозби се усеща ароматът на милата Ви градина, препоръчвам!

И наздраве!

# 110
Над 2.15% сол не се разваля нищо. За по-сигурно 2.5%. Т.е. на килограм смляно 25гр сол.
На вкус ще е солено колкото саламура, в която вече е узряло сирене, поело е от солта на саламурата и са се изравнили.

# 111
  • Пазете Гор
О, не, Вълк. Много повече като че ли беше - отровно солено на вкус. Ти както си го описал, си е една лъжица, почти като за салата за килограм зайре. Да не си в грешка? Може и аз да бъркам, не помня.

Веднъж си правих експеримент - да съхраня магданоз в мноого сол. Е, получи се нещо като магданозена мумия: имаше аромат, сложено в гозба (махах солта), но кораво като кокал! Парченцата магданоз трополяха по черпака. Странни процеси се бяха случили.

# 112
Домашна вегета го наричат описаното от Куркума.В миналата тема бяха ни дали линк от Готварския на БГ мама Laughing

# 113
На Al Fasi e ъм 20% сол.

"По 1 кг червени и зелени чушки, домати, моркови, целина и магданоз на вкус,  по една връзка е в точната рецепта, всичко се смила с робота, добавя се килограм сол, обърква се и се оставя да престой поне 2h, аз оставям цяла нощ. На сутринта се разбърква хубаво и се сипва в съда за съхранение, може в бурканчета, може в по-голям бидон, само да не е алуминиево.
Солта е консервант, на 4кг смлени зеленчуци, по 1 кг сол, аз слагам около 1гк и 200гр, да съм сигурна, че няма да вкисне,  ама малко и на око слагам магданоз и керевиз, та затова.
Опитвай обаче яденето, да не пресолиш, аз сол отделно не слагам, само това, а то си мирише на лято през зимата."

# 114
  • Пазете Гор
Дали са хората рецепта, Вес, ама нали чукча писатель, не читатель  Embarassed. Е, уточнихме я тая магия на аромати градински все пак.

Ето моята бланширана замразена бамя. Аранжирал съм с хризантеми, но резултатът не ме радва, язък
http://media.snimka.bg/7647/021548944.jpg.

А Вълкът говореше за подготовка на семена. Ей ги моите целина и босилек, след сушенето:
http://media.snimka.bg/7647/021548922.jpg

Вземете си, сладки са:

http://media.snimka.bg/7647/021548923.jpg

# 115

ПС.Manandy-остави книгите.Спешно търси местни курсове по градинарство,почообразуване и т.н.Много ме стресна с липсата на червеи...И викаш-нито дъждовни,нито червени...Тц,тц...Рибарски магазн нямш ли наблизо...Пиши,заинтересува ме-минавах по този път.Покажи фотоси,моля Hug

Веселчето, това ми е градинката през този сезон http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina.551548.21546558 , а това почвата http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina.551548.21546605 . Ти как си реши проблема с отмиването? За следващия сезон не завитите с полиетилен редове аз смятам да сея бяла детелина и да мулчирам с шума. Шумата да пази влагата през пролетта, а детелината отмиването на почвата на лято.
Пикапа-градинка ми изглежда доста отчаяна работа. То беден човек жив дявол, казал народа. Иначе тук, често виждам градинки по покривите на частните къщи. Правят ги плоски отгоре и са супер за целта. Ама аз живея в блок, и се страхувам, че ще ме изхвърлят ако направя нещо такова.
Ти нали си в прерията.  Толкова ли няма 10 квадрата свободни? Едва ли е като тук, 100 маймуни на квадратен метър  family6

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 09:00 от manandy

# 116
Мананди, а тия парчета земя които ви предоставят, колко са големи? Всяка година на различно место ли се падат? Гледам, има и трайни насаждения, или това е горичка? Плащате ли нещо срещу ползването на земята. Поливни площи ли са? Колко е часа?

# 117
Мананди, а тия парчета земя които ви предоставят, колко са големи? Всяка година на различно место ли се падат? Гледам, има и трайни насаждения, или това е горичка? Плащате ли нещо срещу ползването на земята. Поливни площи ли са? Колко е часа?

Вълкът с дълъг ник, един парцел е 24кв.(чисто),  150$ на парцел за сезон(8 месеца). Има прекарани чешми за вода. Водата е включена в наема. Полива се с лейки и то предимно пролетта. Това около дръвчетата е паркинг. Под тях може да се почива, да се прави пикник и други щуротии.

# 118
Manandy-интересна е почвата ти.
Цвят на глина,пък не е мазна,разпада се.Поне разбрах на каква трябва да се отглеждат хубави ряпи.
Белите със заоблени грудки дайкони ли са?Очарована съм от лилавите патладжани-явно че и при теб годината е била щедра откъм сини домати.В темата това лято всички изкараха добра реколта.Колко кьопоолу се обърка и изяде...  chef
Опиши ни вкуса им,как ги готвиш?И краставичките ми харесват-да не си от Северозападна България?
Ние така им опъваме канапи от горе.Гледам ,че имаш маносани врежове.Как се пребори био?
С черните найлони от плевелите се браниш,или придържаш високите легла?Гледах на видео,че ги завиват и с платна от тензух тук.
Аз живея в градски прерийни  условия-разширен Чикагски център. Joy
Използвах до сега между блоковото пространство.Но на пролет ще рентвам комунална земя,ако 2 от руските баби пред мен на списъка заминат най-на края на заслужена пенсия на Флорида.Евтино е-30$ от април до октомври,но -отговорно.Подписваш договор,че ще бъдеш органик и няма да навредиш на почвата и съседските градини.Ако знаеш колко буболечка ,щипалки,катерици и въшки ме ядоха миналия сезон.Шубе ме е да не се повтори отново.Резил,човече... Embarassed
В идеята с пикапа само ме притесни колко е полезно тази мобилност за растенията?И преди питах при отглеждането на зеленчуци в контейнери дали позволява да ги местиш взависимост от слънцеогряването?За мен е ключово-не искат вече 10-та година да ми узреят доматите?А двамата автори на проекта в Бруклин с фермата на колела повдигат много болна за Америка и мегаполисите тема-ниското качество на предлагания зарзават в магазините.
Защо децата не искат да го ядат-защото ..не е вкусен.Дете не можеш да излъжеш сензорно,нали?Пуснали сокове от зеленчуци в бутилки с добавен вкус на сладки плодове(имитация) за да си..изпиели нужните витамини..Шменти -капели Sick
Дано в Корея да не сте го докарали до там... #Crazy

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 15:14 от Веселчето

# 119
  • Пазете Гор
За пикапа:
Аз си го представям, пък и единствено възможно ми се струва да е така: зеленчуците си се отглеждат в почва, но сложена на платформа, която, когато дойде момент на зрялост, се качва на пикапа и пайдос - към големия град!

Днеска  я видях, моята идея! Оказа се, че не е нова, нито гениална, но по-важното - видях я осъществена! На отбивка от 2-класен път има табелка: " Чифлик Еди-кои-си". 2 декара двор, една къщичка, навеси и сгоди за барбекю. Ново-новеничко! Идват хората, набират си зарзават и пекат кюфтета. Приказно!

Общи условия

Активация на акаунт