(Био) зеленчукова градина 6

  • 85 867
  • 744
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 26
Веселчето, виж какво ми пратиха днес. Вашите хора сън не спят да мислят поразии  devil! А нали ги сочат за пример, скоро като го приемат ще плъзне и при нас.

People,

There is a highly dangerous bill in the US Senate at this time, that would
make it a CRIMINAL ACT to save seeds and do your own gardening! This is
clearly a ploy by those in power to control the world's food supply
(starting with the US) and turn us into dysfunctional, obedient automatons.
Mike Adams of Natural News just posted this today. I'm repeating the
information on how to contact your Senators at the beginning of his article
as well as the end, because this is so important.
Those of you who live in the States, f you have the inclination-and I hope
you do-please take action. It won't take too much time.

Best,
Nenah



Скоро в един друг форум обсъждахме, че в Европа мислят закон за забрана на отглеждането на билки в частните градини, който ще влезе в сила от Април догодина Rage.

# 31
  • Мнения: 803

За оцветяване на вино съм чувал , че се добавя малко пулп от къпини. Колко, кога и как - виж, не зная. Ако съдя по компотите от къпини, ще стане с плътен цвят. Имаме и винари в темата, ще кажат - Дедо, помогни на другарче  Simple Smile.


Не мога да помогна. Знам, че има сортове, които се слагат в купажи точно за цвят. Но при нас не се използват. Мерлото, мавруда, кабернето, сира си имат доста.

# 32
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 615
Да добавя за баклата, че сготвена , като изстине, се желира.

# 33
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 896
Ягоди за домашни нужди, макар че искам да са повечко. Ще засадя, ако си намеря корени, пък каквото стане...ама защо да не стане  ooooh! Но се чдя с тоя полиетилен как ще се поливат, копаят, като се скъса как ще сложа друг?

# 34
  • Мнения: 86
Еллиее,аз писах,но ми се загуби поста. Laughing
Според мен за домашни нужди е неоправдан и ненужен полиетилена.Но ще обясня.
Първо е късно,защото скоро ще започне да мръзне,ягодките няма да имат време да се прихванат и на пролет ще имаш много празни места.Но нищо не пречи да опиташ Hug
Трябва ти перфектно обработена почва-без коренища и камъни.И да е добре наторено-предсеитбено ягодите се торят с оборска тор като за 4 години-горе-долу тон на декар.Торта трябва да е много добре угнила,защото суровата ще повиши киселинността на почвата,а ягодите не го понасят.Освен това е хубаво торта да се внесе преди предшественика/обикновено бобови/,за да може при обработките да се изчисти основната маса превели от семена.Ако всичко това е направено се прави леха висока 10-15 см/колкото е по-тежка почвата,толкова е по-висока лехата/.Широчината и трябва да е 80-90 см.Подравнява се добре и се валира,в противен случай после се образуват буци и ямки и съответно локви по полиетилена.При използване на полиетилен трябва да се предвиди и маркуч за капково напояване-иначе мисията е невъзможна.А при сушава година завръзите просто ще се опекат.Ягодата е сочен плод-трябва и много вода и не много горещо време.Платното се опъва добре върху лехата,като отстрани остават по 15-20 см,които се засипват с пръст.И тук трябва да се внимава засипаното да не е много близо до перфорациите на полиетилена,защото после ягодките ще лежат в калта.
Сади се в перфорираните отвори със садило.Внимава се да не се подгъват коренчетата,а те трябва преди това леко да се подрежат с ножица.Притиска се добре-трябва при рязко дръпване да се скъсва листото,а не да се изскубва растението-ако не е добре притиснато при замръзването на почвата растението ще бъде изтикано навън и ще измръзне или изсъхне напролет.Полива се всяко стръкче за допълнително стягане и уплътняване.
Имайте в предвид,че полиетилена не е в състояние да спре копривата,балура,поветицата,троскота-те си пълзят под него и щом стигнат до перфорация се измъкват силни и доволни и задушават ягодата.А напролет трябва да се извърши оплевяване на отворите-ягодките са още малки и не могат да подтиснат плевелите от семена.Ако още не сте се уплашили-действайте.И повярвайте-всяко неспазване на гореописаното превръща полиетилена от помощник във враг Laughing.Успех Hug

# 35
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Написах долното, преди да се включи  vili_66, тя е казала всичко, браво и благодаря!  Ама ми е жал да трия  Wink

elliee , внимавай с посадъчния материал. Не всяко разклонение от ягода е годно за пресаждане, много зависи от сортовете. При посадъчен материал, взет от плододаващи растения от повечето съвременни сортове, се получава често така наречената "плевелна ягода" - с много шума, но дребни, малко и деформирани плодове. Може би е малко късно за засаждане, растенията ти няма да имат време да се вкоренят добре, и е възможно да загинат през зимата, или, дори и да оцелеят, да не се развиват хубаво. Има и пролетно засаждане на ягоди, изчакай него. Полиетиленът си е за стоково отглеждане, за по-големи площи. Предпазва донякъде от заплевяване, ускорява узряването със поддържане на сравнително по-висока почвена температура.
За домашна градинка може да плевиш ръчно, да окопаваш и да не бързаш да си на пазара през май. Да мулчираш със слама, или трици. И аз мислех да ползвам полиетилен, ама тука ме разубедиха  Wink.

Слагам в ястие по половин коренче, Вес. Не повече, като подправка го ползвам пащърнака.

genoveva0504, аз за тора от животинки много писах назад, и пак ще пиша  Grinning, няма как, обичам. Хубаво е да се слага, разбира се, има си и плюсове, и минуси. Големият минус на оборския тор е именно заплевяването, аз затова препоръчвам птичи. Има си и причини, обаче, да се слага и оборски. А в дупката на овошките при засаждането се слага лопата две угнил тор, и толкоз им е торенето, поне в началото.

# 36
  • Мнения: 86
Още малко за ягодите.
При производството на сортово чист разсад в маточника се изрязват цветоносите.Това се прави,защото ягодата освен чрез прелки може да се размножи и от семка-но точно тогава се получава зашумено и с дребни плодове растение.А пък абсолютно първото размножение се прави в лабораторни стерилни условия,в лабораторни стъкла чрез клетъчно деление.
Ние сме постигали добиви от 2,5 тона ягоди от декар при използване на сортово чист разсад bowuu Laughing и без растежни стимуланти и изкуствени торове.
Прави ми впечатление,че и при ягодата навлизат сортове с "добър търговски вид"и лоши вкусови качества.
За мен най-вкусната ягода е Кембридж Фаворит-тя е по-скоро оранжева,отколкото червена,супер крехка/почти не търпи транспорт/,с лек аромат на пъпеш,сравнително едроплодна.Разкошна за прясно консумация.Произхожда от Албиона,а там разбират от ягоди и ги реколтират по няколко месеца.
След нея поставям Зенга-Зенгана.Дребнички,стегнати плодчета,с аромат на горска ягода,наситено тъмно червени. От тях става разкошно ягодово сладко,добри са и в компот,а в Германия ги използват основно за замразяване.Доколкото си спомням е селектирана от дивата калифорнийска ягода кръстосана с европейски сортове.При нея съм изброявала над 340 плодчета на едно растение.
В моята класация следва Белруби.Лъскава,тъмно червена,твърда,издължена,с характерна шийка и обърната опашка.Плътна,с леко киселеещ вкус,атрактивна на вид.Ягода за шампанско и сметана и за пикантни забавления LaughingС френски произход.
Следва ягодата Горела-алено червена,с изпъкващи семчици,добър аромат,едроплодна,със сравнително удължено плододаване.Ягода като от детска книжка.
За преработка в компоти препоръчвам Редгаунтлет-едроплодна,твърда,не се разварява.Отрицателните и качества са,че много трудно се откъсва и няма особен аромат.
Дано не съм ви досадила Hug

# 37
  • Мнения: 30
 Hug О, напротив, беше много полезно да прочета поста ти. А какво мислиш за ремонтантните сортове, имат ли те място в любителската градина? И откъде може да се закупи чист сортов материал?
Минах през пазара, и какво ми направи впечатление: хората продават фиданки. Загледах се в ябълка сорт Муцу. Единият производител сложил снимка на червена ябълка, а другият-на зелена! ooooh! Да се смееш ли, или да плачеш?

# 38
  • Мнения: 86
Не гледай снимките,Ана,слушай какво те лъжат.Муцу са наполовина жълти,наполовина червени.
Чист разсад-второ размножение съм купувала от Берковица.От човек,който цял живот с това се е занимавал.Загубила съм му координатите,но преди време видях статия за него във фермерски вестник.От сърце му желая да е жив и здрав,и всичко да върви добре при него.Но той продава на едро големи количества.За любителите остава разсад със съмнителни качества от търговците или такъв от нечия съседска градина.
От сортовете,които съм изброила ремонтантни са Редгаунтлет.Дори ми се струва,че вкуса на второреколтните плодове е по-добър.

# 39
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
При мене от ремонтантните ми ягоди второто плододаване идва малко късно, по сланено време при едни корени, а при други, през юли-август  - тогава пък силно страда от напичането от слънцето. Следващите ми ягоди ще са пролетни само.

# 40
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 896
Благодаря за инфото!  Hug
Като не става с полиетилен, няма. Както казах-само за домашни нужди. Ако има повечко ще подарявам. Обичам да се ровя в земята, имам огромен двор, от който всяка година все по-голяма част пустее  Embarassed Ще засадя, каквото не оцелее ще допълня пролетта.  Wink

# 41
  • Мнения: 30
А, elliee, щом си се включила в нашата група на подстрекатели и ентусиасти, бъди сигурна, че мястото, което пустее, значително ще намалее! Joy Питай патили, като мен. Куркума толкова цветисто описваше достойнствата на бамята в гювеча по никое време /посред лято/, че се ентусиазирах и засях. Докарах я само до цвят, но нищо. Ще помня за напролет.
И аз изкорених целогодишните ягоди. Нещо ме изнервиха с дребни плодчета. Хем дребни, хем гризнати. Сега около корените на пролетните съм разхвърляла талаш. Като се размисля, от това полза сега няма, голите гадове спят в земята, събрани по 5, 6, може и повече.

# 42
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 896
Ооо, на мен сърцето ми се къса като я гледам, ама като няма време и само с 2 ръце не става. Едва смогвам едни домати и чушки да изгледам. Иначе напролет съм голяма ентусиастка, иска ми се от всичко да засадя, но то си иска времето. Не чака събота и неделя да го полееш, пък другата да прекопаеш...Иначе от вчера ви чета и какви пъклени планове вече ми се въртят в главата...

# 43
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ana.Ivanova , мило упрекваш  Wink. Ама ти колко бамя тури, че Ljuboznatelna се беше поунесла... Simple Smile.
По наблюдения считам, че 40 корена бамя задоволяват едно гювечоунищожително семейство. Поне за прясна.
Понеже сме си в етап на плануване, аз да кажа какви нови (в смисъл, че не ги е имало тази година) неща ще гледам от тази пролет: капии, бакла, коренов магданоз, ряпа, зелки, праз. На пчелина ще заровя гнезда с фасул за зрял. Покрай оградата, като кулиси, млечна царевица. А в задкулисието ще градинарствам, старите си работи: домати, пиперки, тиквички, краставички, патладжан, спанаци, грах...сърбят ме ръцете вече.

# 44
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 615
vili__66 , благодаря и аз за ягодите Hug Моите като че ли са Зенга зенгана.
С бамята и аз закъснях, но да я засея имаше заслуга Куркума Simple Smile Всички цъфтяха, но да съм обрала 5-6. Не раждаха. Догодина ще има по-малко бройки, но засети както се полага - навреме и с разстояние.
Чудя се за млечната царевица, дали да я сея поетапно, защото ако е така, ще се наложи да я пазя от гъсениците. Първите кочани не бяха засегнати, но последните - всички. Някои целите не ставаха за ядене. Каква хитринка подсказа някой тук - увиване на върха на кочана с хартия ли беше? Или тиксо?

Общи условия

Активация на акаунт