(Био) зеленчукова градина 6

• 86 299
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
И аз съм отворил един петлитров буркан, много ми се услажда, ама с постна манджа не оди. От няколко години слагам и обелените корени на целината, на филийки. Днес засях малко зимен чесън, последните балучки. Направих ревизия на семената си, посях салатки от семе. Най фрапантното бе, че намерих наченати пакетчета от репички - големи червени японски - 2, червени едно, червени с бели опашчици - едно, и едно за продълговати, от половината надолу - бели. Ако преди месец бях сял репички, сега щях да скубя. Посятият магнолд е на 4 листенца, а от опадалото семе след него са поникнали самораслеци, но разминаха тоя в лехата. От първите набучени балучки вече си скубя, около 15-20 см имат перцата. И магданоза нищо му няма. Защо не е такова времето цяла година, а? като студент имах приятел сириец, той каза, че при тях, ако не го мързи арабин, може да изкара три реколти пипер годишно.
Веселчето, балур има и при нас. В нашето село - в ниското, в ливадето покрай Лома. Преди трийсетина години една млада, нахъсана агрономка му се закани да го унищожи. Разпределението й свърши, написа дисертация, но балура остана. Mr. Green

# 61
Благодаря за подробните отговори!Дедо,как само си го описал!Разбирам настроението ти.Наистина е неприятно,има я болката,когато посягаш на живо дърво... Надявам се да не ми се налага да посягаме повече Sad
В понеделник ще пристигнат новите овошки от разсадника Grinning,цели 13 броя!Череши-2,ябълки-2,круши-2,сливи-2,дюля,праскова,нектарина,смокиня,кайсия...
Утре ще садим аризонски кипариси и две брезички на полянката за отмора WinkБая едрички екземпляри взехме.Смятам да насипем по кофа прегорял тор, Winkфосфор и калий в дупките/по 200-300гр/.Обилно поливане накрая...Допълнете или коригирайте намеренията ми,моля!                   

# 62
  • густо майна Филибето
Първата година увивахме стеблата на овошките с найлон , за да не гризат зайците - така ни посъветваха. Но ние не живеем там и сме на самия край на квартала, та зайци могат да влязат отвсякъде.
Брезичките обичат много водата, от пролетта нататък поливайте обилно, растат бързо. Аризонския кипарис също расте бързо, аз го подстригвам докъдето стигам , за да е по-гъст, но догодина вече няма да мога. Confused

# 63
Кипарисите ми харесват в композиция с червенолистни храсти.А брезичките задължително в група.И в природата и в парковете наоколо рядко са самотни.Допи ми се брезов сок.
Вчера прочетох за проекта на двама мъже от Бруклин.Да вземем да ги поканя в темата ли... Thinking
И тях ги мъчи,че зарзаватът трудно и дълго достига до трапезите на хората.
Какъв е смисълът да ядеш дори и органик марули 10 дни след бране?
Един стар пикап модел1986г ....и зарзаватът расте и достига хората по улиците на Бруклин.Видео:
 http://www.youtube.com/watch?v=SSFJPqzJp8M
В останалите епизоди двамата разказват за зеленчуковите градини по покривите на небостъргачите.С чалъм направени.
Manandy-запалва ли те идеята?
Аз съм в листата на чакащите за комунална земя,ако не излезе номерчето ми до напролет ще потърся същишленици за идеята с ферма на колела.След празниците ще питам конгресмена,за когото гласувах по въпроса за семената на билките.Ще пиша на ЛС. Laughing

# 64
  • Пазете Гор
Веселчето, аз съм да идват клиентите да си го скубят в градината. Нали и споделих от одеве, за моята бахча за гости. Инак тоя бус малко площ има. Може да се направят платформи, които си ги гледаш във фермата, и като стане време, качваш платформите, и караш на пазара. Там клиентите скубят, берат, но под контрол. Няма фира! Колкото спанак наскубе, мериш. Хубава идея!

Хората може и да сеят върху покривите, но просто по-малко покриви са нужни, и повече зелено, градини, бостани. Всеки да сади, да чопли, та да се центрова. Има как да стане. Ще останат психоаналитиците без хляб, обаче  Confused

Ljuboznatelna даде добър съвет, важен, Добавям от опит - става и да се увият с парцали. Тъкмо някаква полза и от моловете да има.
Вълк, то кой да знае тая есен, че ще си кара до Никулден. Аз на шега засях репички преди две седмци - вече са изкарали семеделите. Правя сметка да станат в края на март, ама ако свие като предната година - за април

# 65
Дръвчетата могат да се завият със оглозгани от овцете царевични стъбла, или от слънчоглед.
ще държат по-топло от найлон и ще дишат.
Куркума, и аз пръснах малко семе от репички вчера, но мечтата ми е да станат за Коледа.
Яд ме е на себе си, ама много, защо не го направих това преди месец. В градината се показали тревички, играх им едни мотики. Обаче имаше пет - шест копърчета поникнали, и те отидоха.

# 66
  • Пазете Гор
Няма да станат, Вълк. Не че не искам, ама...Не знам, да кажат тези, които имат тунелчета, парници, оранжерии. Чалъми разни.

Гледам как се радва спанакът на късия ден. Налива листата, сочни, плътни, не изкарва цветонос. Ама да не кажа голяма дума, тая есен май си го поделих с охлювите поравно. Голяма напаст, ей.

# 67
Ljuboznatelna,ние взехме направо големи кипариси по над 1,80см са,та ме е страх дали ще се вкоренят добре.Като се има предвид как им бяха поокълцали корените работниците в горското ThinkingБясна бях вчера.
Веселче,сещам се за какви съчетания говориш,красиви,но сега караме поред от по едрите екземпляри почнахме,после ще допълвам Wink.Брезов сок ли?Разкажи повече Grinning
Овошките задължително ще увиваме,царевични стъбла едва ли ще намеря,но някъде назад писахте за някакво велпепе... newsm78
Ще потърся информация.Само да дойдат и да не са окепазени нещо,че вяра нямам вече.Уж лицензиран е разсадника,гаранции давали ,но...
Мен също много ме е яд,че не си боцнах навреме салатки,репички ,чесънче зимно,ама карай...Киселото зеле вече е готово  chef
Куркума,наистина заразяваш....така хубаво говориш за някой култури,че те послушах и сега си бера вкусен спанак,сочен Матадор HugНапролет пак ще заложа на него.

# 68
  • густо майна Филибето
misisbg , всички така ги кълцат, наистина по-трудно се хващат по-големи Confused За кипариса не мога да гарантирам, но брезата ще се хване и с такъв корен. Само че не трябва да остава суха сега и догодина. Ако ще правиш цветна градина, можеш да пишеш тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=526708.0 Тя сега е поумряла малко, пролетта ще живне Simple Smile

# 69
  • Пазете Гор
Мъгла при мене.

misisbg, хубаво е станало със спанака. То и добра есен се случи, че можеше да има сега педя сняг.
Тука в темата хората са вече заразени с тоя бацил, зарзаватчийството, и не е трудно да си споделяме.

За голям успех в склоняването към земеделие считам комшията, професионален шофьор и монтьор, който вече от години търчи с мотичката, сеитбообръща, и налива с канче птичи тор. Както и един приятел, който, бидейки веднъж склонен, сади в две тенекии на терасата си, старателно, спазва агротехниката точ в точ.

Ljuboznatelna
, тя и тая темичка малко ще позамре сега, обаче напролет, еееех. Всички жужат, сеят, садят. Хубаво е, когато има ентусиазъм.
Аз организационно да питам, как може да се направи нещо като анкетата за сливите на geripe, за доматените и пиперените сортове, когато дойде време да сеем?

# 70
  • густо майна Филибето
Автора на темата може да направи анкета. Може да я замени с нова /струва ми се/.
Ти на тази тема ако й казваш замряла.... Един ден да пропусна и после не мога да ви изчета Grinning А аз обичам да е на малки порции, иначе я карам малко по диагонал Embarassed После за някои неща се налага да се връщам, като усетя, че съм изпуснала нишката.

Да ви дам малко материал за четене? Микоплант - иновационен продукт в сферата на биотехнологията.

Преди бях писала тук за един руснак, който си гледа растенията мулчирани с дървени стружки. Но тъй като дървото се разгражда трудно и бавно, потърсил помагачи - гъби. Така постигнал двоен ефект, от една страна храна за растенията, от друга - микоризата увеличила добивите му. Използва препарат, който се оказва, че се продава и в България. Немски е. Микоплант. Подробно може да прочетете тук: http://www.bulagro.com/brochure_4_bg.html , като дръпнете с ролката малко надолу. Дългичко е, затова не го копирам тук. Попаднах на това по повод едни поръчки в цветарски форум - красивите патентовани сортове рози на Остин се предлагат с такива гъбички - за обилен цъфтеж.
Като чуете гъбички, да не се плашите - тези се хранят само с мъртва материя и не са патогенни.

Какво е микориза - симбиоза между растение и почвени гъби.
По време на развитието на живота гъби и растения многократно са се обединявали. Това е довело до голямо разнообразие на симбиозните форми и до разпространението на симбиозата при повечето видове растения.
Според структурата и гъбата-партньор се наблюдават раз-лични типове микориза. Най-често срещаната и по-важната за селскостопанските култури е ендотрофната везикуларно-арбускуларна (VA) микориза. Нейната характерна особеност е обширно нарастване на мицел в слоя на кората на корена, както и образуване на Vesikel и Arbuskel. Гъбите-партньори при VA микоризата спадат към видовете: Acaulospora, Gigaspora, Colomus и Sclerocystis от семейството на Endogonacae.
Изследванията при много видове растения показват, че VA-микориза е в състояние да увеличи растежа на корените. Този ефект се дължи на способността на VA-микориза при бедни на фосфат почви да доставя на растенията допълнително количество фосфат.

Последна редакция: нд, 21 ное 2010, 09:32 от Ljuboznatelna

# 71
Стенлей  -  (23.5%)
Чачанска лепотица -  (5.9%)
Ренглота -  (23.5%)
По малко от всичко споменато -  (47.1%)

Това са резултатите от приключилата анкета. Публикуването на анкета е точно както го е описала Любознателна

Куркума, с радост може да пускаме от време на време, или по-често анкетки.

# 72
Да живее натуралната размяна. Заприказвах се с една позната, и си стиснахме ръцете на жълто димитровче и шапка мушмули, за ръждивокафяво димитровче и две туфички разсад салатки. Та реших проблема със салатките. Бучнах 25 и се мръкна. На останалите капнах малко водичка и ще продължа утре. Два вида са - къдрава и жълт зимен цар.

# 73
Mмм, хрупаме марулки от две седмици. По три марулки ката вечер. Имах 500 Laughing
Вълк, да живей! Аз, кат' се заприказвам с познати от тоз' пол не стигам до натурални размени.
Жена ми не го допуска и е права, щото ме познава Twisted Evil Все давам повече, отколкото ще получа.
Блазе ти, исках да кажа!

# 74
  • Пазете Гор
Според синоптиците от следващия уикенд започва зимата. Зазимяваме, банда! Инструментите под навеса, суджуците - по прътите  Simple Smile.

Чак сега се сетих, че моя асмалък всъщност е Отел (май), и дава много плътен цвят и аромат на вино. Може и да бъркам сорта, един съсед го нарече "унгарка". Много силен аромат на горски ягоди, от метри се усеща. Когато го режа през март, да запазя в пясък пръчки, за който иска? За сарми пък е идеален.  Simple Smile

Всъщност, как се приготвя правилно в домашни условия посадъчен материал за лози?

Общи условия

Активация на акаунт