Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 089
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 495
В Германия чашките са хартиени. Има машини и с пластмасови, но се плащат екстра и може да я върнеш в автомата.

# 496
  • Бургас
С нетърпение чакам снимка на постелката, че съм се засипала от скъсани чорапогащи, които упорито не хвърлям  Laughing

Само да можеш да плетеш.
Махаш им краката и талията. Нарязваш им крачолите, така, че да станат на гривни с ширина около 1,5 см. Подпъхваш ги една в друга http://www.solarnavigator.net/images/rope_common_knots.png 3та картинка, опъваш и става прежда за плетене. Майка ми плете терлици и чорапи, а ти-каквото решиш.

# 497
  • Варна
Видях много добри идеи тук. Но за мен има и друга страна на нещата. От една страна бих преправила стари мебели или използвала кутия за саксия Grinning.От друга страна обаче не бих направила на децата кухня от кашони. Просто им купих такава от дърво,не по пластмаса. Да,за нея са отсечени дървета. Но тя е осигурила работа на хора. Ако само преправяме,как ще се изхранваме? Някои бяха споменали,че са използвали 2,3,7-ма употреба детска количка. Бих дала старата на някой,който не може да си купи никаква. И бих купила нова. Замърсяване? Вероятно. Ами глад? Нека не забравяме,че все пак в тези фабрики работят хора и ако никой не купува нови колички,колко от тях няма да имат работа?
За мен много по-страшни са разхищенията по строителни обекти /искали нови компютри и просто изхвърлили старите или свършил обектът и изхвърлили бюрата от офисите/. Или разхищенията по партита,където се изхвърлят тонове храна. Или басейните,които се чистят и пълнят оново,въпреки че собствениците им няма да си дойдат още 4 месеца. Заливането с брошури също е просто отвратително. За торбичките в магазините вярвам,че всички сме на едно мнение.

Хм, проявяваш много интересна социална загриженост!!! Мнението ти звучи малко провокационно в темата, в която повечето участници изповядват и живеят с девиза: Reduce, reuse, recycle!
От къде да започна! Първо, факт е, че съвременната продукция се произвежда предимно в бедни страни: Китай, Индонезия, Индия и др., като все повече реномирани европейски и световни фирми предпочитат да откриват фабрики именно в такива страни, защото могат да се възползват от експлоатацията на местното население и прекомерно евтината работна ръка! Така, на практика, цената се оскъпява предимно от огромните печалби за шефовете на съответните фирми, транспортирането, самите материали за изработката и т.н., но не и от самите заплати на трудещите се работници! Но да не отиваме толкова далеч, чак в Китай! Всички знаете много добре и сте чували за експлоататорските шивашки фабрики дори и в България на реномирани гръцки и германски фирми!!! Има ли нужда да обяснявам в колко тежки условия на труд са поставени работниците, че един човек върши работа за 10-има а получава месечна заплата колкото един европейски работник за 1 ден!!!! В този случай, повишаването на търсенето на произвежданата стока няма да облекчи ама абсолютно никак тежкото положение на обикновения работник!!! Ако те тревожи толкова работната заетост на населението - би било от много по-голяма полза повече хора да бъдат ангажирани с био земеделие, био производство, зелена енергия, залесяване. Дори и преработването на вторичните суровини в световен мащаб е все още с толкова ниска ефективност, че и в тази област има огромно поле за изява, повярвай ми. Въобще - по-полезни за човечеството и за планетата професии - БОЛ, стига да я има насоката!!!

Световни проблеми си остават материализмът и материалистичният егоизъм в най-низшата си форма, свръх-потреблението, свръх-експолатацията на природните богатства, което няма никакво МОРАЛНО извинение и всеки, който намира някакви привидни икономически причини да оправдае цялото това безумие, явно не се замисля за ужасяващите последици!!!

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 14:22 от В хармония с природата

# 498
  • Пловдив
ira_d, с преправянето на старите си мебели няма да спреш производството. Преправяйки ги, ще спестиш изхвърлянето им на боклука, ще удължиш живота им. Съвременния човек е научен на свръхпотребление - постоянно да купува и да изхвърля след няколко месеца.  И къде отива целият този боклук?! А ако всеки потреблява разумно, без да се влияе от моди ...
Имаше едно хубаво филмче по въпроса, може би ще е интересно за всички, които не са го гледали.
http://vbox7.com/play:ef69a1fe История на нещата

# 499
Лубрикант, старите мебели освен, че са от истинско дърво и са много красиви, имат и своя история, натоварени са със спомени и стойност.
   Сега за моето килимче-идеята дойде от бившата ми хазяйка. Беше много оправна жена и от нея научих много неща. Освен, че ме молеше да не изхвърлям старите чорапогащи, молеше ме да не хвърлям и коренчетата от спанак Laughing
   Сега от нея една рецепта с коренчета от спанак-почиствате коренчетата от власинките и се задушават с лук и мазнина, после се прибавят смлени орехи, малко червен пипер, чесън пасиран, среда на хляб и става разкошна разядка, пастет-който както иска да го нарича  Simple Smile
   Напоследък разсъждавам върху следния въпрос: как никой производител не се сети да си предлага стоката в стъкло-например боза, кисело мляко, прясно мляко. Смятам, че веднага ще му се увеличат клиентите

# 500
  • София

Напоследък разсъждавам върху следния въпрос: как никой производител не се сети да си предлага стоката в стъкло-например боза, кисело мляко, прясно мляко. Смятам, че веднага ще му се увеличат клиентите

Да, но това би оскъпило продукта от една страна. Съответно по - малко хора ще го купуват, защото каквото и да си говорим всеки гледа цената.
От друга страна, в България все още пазаруват жените САМИ (все още не всички практикуват пазаруване за цялата седмица) - често майките, често водейки малките си или по - големи деца. Не всяка жена би се натоварила с едно или две кила отгоре (по - често ги мъкнат от по - евтините магазини в градския транспорт по обективни причини), защото "мисли зелено".

На мен лично ми липсва времето, когато бутилките бяха стъклени. 

# 501
  • Пловдив
Защо да го оскъпи? Идеята е бутилките да се връщат, както бирените. Тоест одрусват те веднъж яко за амбалаж, после моя мъж си ходи с касата да смени празни за пълни.

# 502
  • Пловдив
То хубаво да са стъклени ,но примерно Кауфланд от миналия месец са въвели политика като си връщаш бутилките от бира на информация да представиш и касовата бележка. Само дето свидетелство за съдимост, не искат за да си върнеш бутилките.Добре ,че на касата изрично ни предупредиха та я пазихме като връщахме, но пък не завторихме да взимаме бира оттам.

# 503
  • Пловдив
То хубаво да са стъклени ,но примерно Кауфланд от миналия месец са въвели политика като си връщаш бутилките от бира на информация да представиш и касовата бележка. Само дето свидетелство за съдимост, не искат за да си върнеш бутилките.Добре ,че на касата изрично ни предупредиха та я пазихме като връщахме, но пък не завторихме да взимаме бира оттам.
Как иначе на касата да разберат, че ти си лицето Х върнало 5 бутилки? Или за друго става дума?

# 504
  • Пловдив
В Германия например можеш да върнеш бутилки които не са купени от този магазин. Иначе досега процедурата в Кауфланд беше такава- Взимаш бира плащаш с бутилките . Следващия път като върнеш на информация ти дават бележка с бар код която на касата като мине през скенера през баркода се приспада сумата на бутилките.  А сега не ти позволяват да върнеш бутилки на информация ако нямаш касова бележка от покупките на бирата. Тоест , да не би да върнеш бутилки от бира която обаче не си купил от Кауфланд.

# 505
  • Пловдив
Така вярно е тъпо.

# 506
В Германия чашките са хартиени. Има машини и с пластмасови, но се плащат екстра и може да я върнеш в автомата.

Аз съвсем вече не съм сигурна кое е по-малкото зло.. Най-добре стъклени/керамични чаши за многократна употреба..  Confused

Ето това е цитат от екопак от този линк http://www.ecopack.bg/kids/?m=collect&id=21 който беше пускан тук

ХАРТИЯ ИЛИ ПЛАСТМАСА?

Картонена чашка или пластмасова чашка? Трябва ли да предпочитаме картонените чашки пред пластмасовите чашки понеже картонените са направени от естествени дървесни материали и ще се разградят? Не и ако пластмасовата чашка е направена от полистирен (другото име на стиропора).

Едно изследване на канадския учен Мартин Хокинг показва, че при направата на картонена чашка се използва също толкова петрол или природен газ, колкото при полистиреновата. Плюс, при картонената чашка се използва и дървесен пулп. В канадското изследване пише: „Картонената чашка изразходва 12 пъти повече пара, 36 пъти повече електричество и двойно повече вода за охлаждане от пластмасовата чашка." И понеже картонената чашка използва повече суровини и енергия, тя е 2.5 пъти по-скъпа от пластмасовата. Но картонената чашка ще се разгради, нали? Вероятно не. Съвременните сметища са проектирани да възпрепятстват разграждането, така че токсичните отпадъци да не се просмукват в околната почва и подпочвените води. Картонената чашка ще бъде картонена чашка и след 20 години. Научете повече за това колко време им трябва на заровените боклуци, за да изчезнат.

# 507
 Stop В хармония с природата, не съм съвсем съгласна. Но няма да изказвам доводи,нито споря. Не обичам да развалям теми и щом някой си е помислил,че търся провокация ooooh!,по-добре да спра до тук. Grinning

# 508
И аз мисля, че няма да оскъпи продукта, а напратив стъкленият амбалаж би следвало дори да го поевтини.
   Доколкото разбрах, една кофичка за кисело мляко струва около 9 стотинки-хич не е малко.

# 509
  • Pb
RadostinaDa, благодаря за напътствията.
Аз всъщност почнах да плета - уж ще е постелка за пред баня, но "преждата" свърши  Laughing Чакам зареждане от майка ми.

Момичета, тези от вас, които правят домашно кис. мляко, може ли да споделите кое купешко става за подквас? Последното ми мляко се получи ужасно - лигаво и точещо се.

Общи условия

Активация на акаунт