Reduce-Reuse-Recycle по български

  • 78 074
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 1 934
Андро, ще се постарая да те оборя за домашния хляб  Simple Smile
   Смятам, че спестява няколко неща:
   1. яденето на боклучав хляб
   2. количеството изяден хляб /откакто правя домашен ръжен, ядем пъти по-малко от купешкия/
   3. спестявам ел. енергия, защото не използвам цяла програма от по 3-4 часа, а винаги замесвам тесто за 20 минути, след което изключвам и то си втасва естествено, без подгряване. Когато достигне желаното удвояване или утрояване на тестото, тогава набирам програмата за печене и така реално използвам само 1.30 минути ел. енергия.
  4. спестява килограми-слабеем и хубавеем с мъжа ми  Flutter
  5. спестява пари /купешкият ръжен е много скъп и пак не е истински/
  6. спестява изхвърлянето на мухлясал хляб /домашният ми хляб е издържал 14 дни-първите 7 в кутия, следващите в хладилник/

Елхичка, ние с теб се разбрахме на лични  Simple Smile Ако още някой от Пловдив иска закваска, с удоволствие ще дам.

# 526
  • Мнения: 241
...тока изразходван за опичане на един хляб в домашни условия е много по-голям от този за опичането му в промишлени такива. Там няма изстиване, подгряване, загуба на енергия. Така е и за всичко което подлежи на конвеирно производство. Иначе щеше да е по-евтино всеки да си прави коли, машини сам у дома.

 hahaha  Представа си нямате от бг. производство на хляб, особено в сивия сектор, който е по-голям от официалния.
В бг. много неща са по-евтини ако си ги направиш сам у дома! Wink
 Иначе на теория сте напълно прави  Peace

# 527
  • Мнения: 1 934
Еее, Андро е прав, по принцип правилно разсъждава. Бедата е само, че наистина в Бг няма стандарт за качество, който да се спазва. Тоест купувам хляб мек като дунапрен, на който пише, че е направен с 50 % ръж  #Crazy- ами той ще има съвсем друг вид и вкус, ако това е истина.

# 528
  • Пловдив
  • Мнения: 27 078
Мдааа, ръжта не бухва. 50%ръжено брашно си е половин тухла, а чисто ръжен хляб - кисела тухла. Докато убедя домашните, че това е ВКУСЪТ на истинския ръжен хляб много усилия положих.

# 529
  • Мнения: 1 934
Янтра, снощи правих ръжен хляб /естествено слагам и малко типово брашно, за да има с какво да бухне/ и такава мъка и в машината  Tired Направо ми причернява вече като трябва да го правя.
   Ръжта маже под перките, като кал е, не може да се превърта топката в машината-просто ааааад.
   Непрекъснато вися и помагам с лопатка и добавям брашно.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 11:06 от Clivia

# 530
  • Пловдив
  • Мнения: 27 078
Ами аз правя 50%, иначе не го ядат. Чисто ръжен 2-3 пъти съм правила, за опит.

# 531
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Аз слагам една трета ръжено, иначе не го харесват вкъщи.

# 532
  • Мнения: 1 934
Аз много си го харесвам моя на вкус. То реално идва ръж около 70 %. Обаче вече сериозно се замислям дали да не го меся на ръка, че 20 минути /толкова е цикъла за месене/ да вися над машината и да се ядосвам, няма да я бъде.

# 533
  • Pb
  • Мнения: 1 183
Късметлии сте, че и с 50 % ръж ви го ядат  Laughing Малкия хапва, де, но мъжа - не и не. Та, винаги и бял хляб трябва да се свърта вкъщи.

Clivia, отново благодаря за заквасчицата! Страхотна си!   bouquet

# 534
  • Мнения: 1 934
Ъъъъ, да кажа, че точно дъщеря ми, която е с диабет, не вкусва от ръжения. Свекър ми, който е на 81 години и също с диабет и той не го иска /за него е разбираемо-протезите и най-вече преживяното военно време с клисав хляб  Mr. Green/ Та, и при нас винаги се свърта бял хляб  Crazy
   Да ви кажа, че последно четох, че ръжта държи ситост 4 часа, а пшеницата-3. И съм склонна да вярвам  Peace-от опита си

# 535
  • Мнения: 112
Да ви споделя една бърза, лесна и изключително вкусна рецепта за домашен диетичен черен хляб. Научих я от социолога Андрей Райчев, когато беше гост на Иван Звездев преди няколко години.

ПРОДУКТИ:

• Тиквено семе - 2 с.л.
• Маково семе - 2  с.л.
• Слънчоглед - 2  с.л.
• Ленено семе - 1  с.л.
• Сусам - 1  с.л.
   
• 100 гр ръжено брашно
• 100 гр пълнозърнесто брашно
• 100 гр типово брашно
• 1 кофичка кисело мляко *
   
• 1 ч. л. сода *
• 1 ч. л. чесън на прах
• 1 ч. л. чубрица
• 1 ч. л. червен пипер
• 1 ч. л. сол

ПРИГОТВЯНЕ:

Всичко се разбърква в купа с дървена лъжица, след това се слага в омаслена със зехтин тава, в предварително загрята фурна. Пече се на 250° за около 10 минути, след което фурната се намалява на 150° и се пече още 20 минути.

* Брашната може да бъдат заменяни с всякакви диетични. Важното е, горе-долу да са общо 300 гр.
* Може да се ползват 200 гр диетични брашна и 100 гр пшеничени трици.
* Може ядките да се заменят с други или да се добавят (счукани орехи, бадеми и прочее).
* Не е задължително да имате от всички семена - всичко е въпрос на вкус.
* Когато всичко се смеси с киселото мляко представлява една грозна смеска...
* Когато се изпече, има вид на плоска питка, много тъмно кафява, с много хрупкава коричка - не бухва и не трябва да бухва.
* Разтилайте сместа с намаслени пръсти, лъжица или каквото имате под ръка Simple Smile
* Ползва се тава с размери приблизително 20 см х 30 см. Дебелината трябва да е около един пръст.
* Консумира се по всяко време, във всякакви количества Simple Smile


* СЪВЕТ:
Купувате си три вида брашно, и разпределяте в торбички - 10 броя. Добавяте всички продукти без содата и киселото мляко. Завързвате, прибирате в кутия и когато ви се наложи (неочаквани гости, диета и прочее), вадите, добавяте кисело мляко и сода, печете и след половин час имате нещо разкошно!

Може на пръв поглед да ви се струва много сложно, но номера е да го направите веднъж, да усетите консистенцията на смеската, вида на готовия хляб и оттам насетне всичко е само удоволствие... особено когато имате в долапа още 9 готови смески Simple Smile

  bouquet

# 536
  • Мнения: 15 376
Ще се пробва!
Блик, мерсаж!

# 537
  • Мнения: 19 999
В какво съхранявате домашния хляб? Моят след два дни става като камък и се рони.

# 538
  • Мнения: 15 376
Съхранявам го в кутия за хляб. Отдолу постилам чиста ленена кърпа.
Ако съм приготвила по-голямо количество понякога, поставям в хартиен плик в хладилника. Може и във фризер.

# 539
  • Мнения: 14
Поздравления за интересната тема!
Записвам се да ви следя и се връщам да изчета повече назад.

Напоследък все по-често се замислям за начини да намаля вредите нанесени от консуматорския ни начин на живот, поне от моя де  Grinning
Прекрасно е, че сте създали тук място, където да се обсъждат подобни идеи. За мен е знак, че лека-полека обществото ни ще започне да им обръща повече внимание.

Общи условия

Активация на акаунт