Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 039
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ваня,не ми се смей,но зюмбюлът може ли да цъфти отново?? Това е любимото ми цвете,но вече не само цветовете паднаха,но и листата започват лееко да пожълтяват Sad

Да си призная не знам. Аз имам един в саксия от тази година и един от миналата.
И двата от тези, които са на грудка в малка саксийка. Доста, по - издръжливи са от откъснатите.
На мен ми е покарал миналогодишния. Миналата година като прецъфтя първо пожълтя, изсъхна - както и при теб. И после може би за около месец изсъхна цялата грудка. Питах какво да я правя - казаха ми - не я хвърляй, остяви я. И така направих. Вчера се сетих да проверя какво е станало - грудката беше суха отвън, но като я разгледах видях, че по средата е покарал. Полях я и ще видя какво ще стане.
При всички случаи предпочитам зюмбюлите да ги получавам в саксия Simple Smile

Торбички избягвам да взимам(някои ги ползвам повторно за коша за боклук-в магазина твърдят че са специални и за 2 год.се разграждат,макар и много да не им вярвам).

Стават на прах тези торбички. Няколко пъти вече се натъквам в къщи на такива. Дори да изглежда цяла, в момента, който я докоснеш се разпада. Не във всички магазини, обаче, торбичките са такива. Обикновено на самата торбичка си пише.

# 556
За зюмбюлите в саксийка - щом престане да цъфти и листенцата започнат да пожълтяват, отрязвате всичко, вадите луковицата и я оставяте някъде на сухо и тъмно. Може например в хартиен плик.
Щом настъпи есента я засаждате отново в саксийка. И на пролет ще си имате красив хиацинт в саксийка.

# 557
Да дам по-сигурно предложение за оживяването на пролетни цветя, подарени в саксия-като прецъфтят ,просто ги посадете в градина. Така със сигурност ще оживеят  Peace

# 558
Моите зюмбюли си седят в сандъчето, не ги вадя грудките...Първата година от мързел и забрава, но на следващата като видях как цъфтят и по две от грудка, си ги оставих там  Sunglasses
След прецъфтяването само режа всичко  Peace
Цяла година нито поливам, нито нищо...И към декември започвам по малко водичка  да наливам...
Днес сутринта ги гледам-цъфнали и ароматни 5 бели зюмбюла за първа пролет  си имам  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Честита да ви е и на вас!- По-светла и по-чиста да е всяка следваща!  Heart Eyes  Hug

# 559
Аз имам люляк на балкона от миналата година. Сега ще разбера дали е презимувал. Имам и един храст с червени цветове, ама му забравих името. Има го по дворовете наред с кучешкия дрян. И за тях ще разбера сега ще ги бъде ли в саксия или не. Някой има ли идея за друго храстовидно, което може да се гледа на балкон /без туя - не ги обичам/.

# 560
  • София
Ами и аз можех да си сложа зюмбюла в саксия, ама кой да се сети... До преди година - две сама цветя не бях отглеждала, все с майка ми. Тази година със сигурност ще го направя!

Ние на балкона всяка година действаме със семена.
Имам от преди няколко години посаден див карамфил - пак от семена. Надявам се и тази година да цъфне. Много го обичам. Здравец - задължително също. Много цъфтят и двете.
Също навън през лятото - мандарини, юка, бенджамин (мисля, че това беше вид фикус с малки листа), но тях ги прибираме задължително през зимата.

# 561
Ваня, като каза карамфил и аз съм почитател на карамфилите, защото са многогодишни и не искат никакви грижи  Simple Smile
   Разсадът за тях се прави през лятото и става лесно. Сега съм си купила едни нискостеблени около 10 см.
   Много разводнихме темата с лиричен уклон към цветарството  Crazy ама ни е простено, щото днес е първа пролет  Mr. Green
   Все се каня да ви снимам една пола на детето, сътворена от мен в стил Reuse- това е циганска пола на волани с де що бяха останали парчета платове вкъщи. Стана много шантава и с нея спечелихме конкурс  Laughing Идеална е за маскаради.

# 562
Привет отново,
най-сетне намерих малко време да направя снимки и да споделя другото, което ми се струва много полезно, но не е моя заслуга - по-скоро на законодателите и не е по български, а по белгийски. Та ето малко интересни факти за апартамента, в който се нанесох отскоро.
По новите им закони има супер данъчни облекчения за къщи отговарящи на следните показатели:
Повече от 80% от светлината да е от естествен източник. За това са сложили огромни прозорци от стъкло, което задържа топлината вътре - с филтри.

За съответните хидро и топло изолации - това вече го имаме и в България. Но - самият апартамент по изискване трябва да е почти вакуумно изолиран. Тества се като се вкарва въздух под налягане и се мери дали ще спадне в следващите часове. Това разбира се поставя много сериозни изисквания към вентилацията. Ето защо във всяка една стая има отдушници, които водят към централен колектор. Там компютър анализира въздуха и засича в коя стая има хора по въглеродния двуокис. След това започва да вкарва свеж въздух контролирано, но за да няма загуба на енергия, т.е. да го подгрява наново - минава през тръбите на вътрешния въздух за да вземе топлината му.

Сега за осветлението - във коридорите и мокрото помещение - лампите са с датчици за движение - буквално се светват за теб само докато минаваш и след това изгасват. При нужда от постоянно осветление с едно бутонче отгоре мога да ги накарам да стоят светнати постоянно, но само за един час, след това се връща в нормален режим:

Самите лампи - в коридорите са със слъчеви батерии от покрива - понеже е пентхаус - аз съм последен етаж. Естествено ЛЕД , но с интересни отражатели - осветява много добре.

Отделно - самият блок си има собствена пречиствателна станция за отходните води в гаража. Гарантираме на града, че изливаме идеално чиста вода. Но заради това нашите данъци са в пъти по-малки от другите.

Надявам се да е било интересно, пък макар и доста техническо....

# 563
Все още не съм изчела цялата тема до началото, но ще се върна да я дочета.
Иначе и аз от няколко години насам се опитвам да живея до колкото мога по-малко консуматорки живот. Стъклените буркани с интересни форми измивам и запазвам. В тях държа, например храната на котката от консервените кутии - за по-здравословно Simple Smile А по-големите стъклени буркани използвам, когато правя някои ароматни, мариновани сиренца, сосове и т.н. Заемат по-малко място в хладилника.
Имам и още хитринки за Reduce-Reuse-Recycle, но ще първо ще прочета назад, за да не се повтарям, а и да не става много дълго и досадно за четене мнение Simple Smile

Макар че не искам да връщам спора отново, искам да внеса малко ясноти относно различните тенджери, метали и подобни.
Алпака - търговското наименование на сплав от мед, никел и цинк като никелът е със съдържание най-малко 5%. Алпаката не се емайлира!
Емайлираните съдове се правят от нискокачествен чугун или желязо, а след това се покриват с 2-3 слоя стъкловиден емайл, който е инертно вещество, защитаващо метала от корозия. Точно наличието на тези стъклени слоеве позволява безопасното съхраняване на храна за по-дълго време в емайлираните съдове.
За разлика от алуминиевите или чугунените, при които е препоръчително нищо да не се съхранява, поради бързото корозиране и контактуване на метала с онова, което е в съда.

# 564
Андро, споделяй, много е интересно. То направо си е като филм от бъдещето /особено за нас в БГ/  Simple Smile
   Да те питам като сте толкова изолирани и вакуумирани, мухъл намира ли се?  Wink Щото това е проблем №1 в Бг. Нямам познат с нов вид дограма, който да не се е обзавел редом с нея и с мухъл  Thinking Най завиждам за собствената пречиствателна система  Flutter
  Да дам идея на тези, които имат домашни любимци-малко гнусно може да ви се стори, ама ... 
Имахме зайче и то си се изхождаше в единия край на кафеза-отлична тор за цветя се явяват изпражненията му  Peace Твърди са и се съхраняват без проблем  Mr. Green Само внимавайте да не прекалите с количеството в саксиите и сандъчетата, защото е доста силна тази тор  Peace

# 565
  • София
Андро, интересно е това, което пишеш...
Аз бих искала да попитам как стои въпроса в различните квартали, как да кажа в различните социални слоеве. Ясно е, че изискванията са за всички. Може да не съм права, но на мен ми се струва доста скъпо удоволствие въпреки данъчните облекчения.
И има ли някакви специални изисквания към материал за строеж на блока? Външни/вътрешни изолации може би...

# 566
Срам - несрам, след като Clivia повдигна въпроса за торенето ... и аз да попитам.
На село имаме една голяма овчарка, която по цяла седмица тича на воля из двора и о..ира всичко. Бяха ми казали да събирам гуаното и да го ползвам за тор, което и почнах да правя. След това прочетох в нета, че кучешките изпражнения не са добри за торене, защото се хранят с месо и т.н. Нашето се храни с гранули, ако това е от значение. Та в тоя ред на мисли, има ли някой със специални знания, да ме осветли да продължавам ли с тая практика. ПРоверих с гугъл,у попаднах на противоречиви мнения. Опитни градинари твърдят, че няма проблем и кучешки изпражнения да се ползват за торене, ако не са пресни, естествено.

Извинявам се за леко л..няната тема, ама ми е интересно да чуя мнения.

# 567
А, сега, сварваш ме неподготвена за състава на кучешките изпражнения  Laughing

# 568
Ми то със заек и баба знае  Laughing

# 569
Аз мисля, че тор може да бъде само от онези животни, които са тревопасни - овце, крави, кози, коне, зайци... От всичко останало, вкл. и от човек, куче, котка и т.н. не става тор.

Общи условия

Активация на акаунт