Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 126
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 60
Много хубава тема  Peace.
Прегледах постовете. Това за което се сетих, че не сте споменали е рециклирането на батерии, зарядни, стари мобилни телефони. В по-големите магазини за техника и тези на мобилните оператори има такова място, а те са доста големи вредители.
Сигурна съм че ще науча полезни неща тук  Wink

# 61
  • София
Поздравления за темата!
Засега като запис, ще кажа, че освен, че трябва да се ограничи използването на найлонови торбички, тези, които все пак са използвани, е добре да се завързват на възел, за да не ги духа вятъра и да ги закача по дърветата.
 Peace

# 62
Като гледаш сайта на Екстрапак- най-големия български производител на найлонови торбички, оставаш с впечатлението, че тия хора са загрижени за околната среда и са склони на някакви компромисни действия (цъкни тук) Написали са "4. Включете се в нашата затворена система за рециклиране "  Wink Обаче, аз като тяхен клиент (вече бивш) се заинтересувах за тази система за рециклиране и се оказа абсолютно бла-бла. При така планираната организация би трябвало клиентите на супермаркетите като Метро, Кауфланд и т.н да могат да си връщат торбичките на касата на магазина, а от своя страна Екстрапак да им ги изкува, рециклира и връща отново в магазина. Добре замислено, но тази система още не е задействана, въпреки че имат възможност да го направят. Защо отлагат? Казват, че веригите нямали готовност за такава организация, но според мен нямат интерес да се занимават с "толкова сложно нещо". Добре де, как е решен този въпрос в Европа? Има ли подобна система за рециклиране, с която да работят големите вериги?

# 63

Още малко идеи за коледната и новогодишна украса - звездички от слама (има и видео на изготвянето), по-надолу топка от слама за елхата. А тук още топки за украса от смачкан вестник, омотан с конци и налепени отгоре по желание - ядки, мидички..........кой каквото измисли. Peace

# 64
  • София
Като гледаш сайта на Екстрапак- най-големия български производител на найлонови торбички, оставаш с впечатлението, че тия хора са загрижени за околната среда и са склони на някакви компромисни действия (цъкни тук) Написали са "4. Включете се в нашата затворена система за рециклиране "  Wink Обаче, аз като тяхен клиент (вече бивш) се заинтересувах за тази система за рециклиране и се оказа абсолютно бла-бла. При така планираната организация би трябвало клиентите на супермаркетите като Метро, Кауфланд и т.н да могат да си връщат торбичките на касата на магазина, а от своя страна Екстрапак да им ги изкува, рециклира и връща отново в магазина. Добре замислено, но тази система още не е задействана, въпреки че имат възможност да го направят. Защо отлагат? Казват, че веригите нямали готовност за такава организация, но според мен нямат интерес да се занимават с "толкова сложно нещо". Добре де, как е решен този въпрос в Европа? Има ли подобна система за рециклиране, с която да работят големите вериги?

Големите вериги предлагат предимно торбички от Дегрален, който уж се разпадал в природата за 2 години (не се знае след разпадането какво остава), така че според мен те си правят сметка да се изхвърлят торбичките, а не да се рециклират. Другият проблем е прозрачните торбички, които се използват при плодовете и зеленчуците ...
Сетих се, че някой по-напред в темата беше написал, че за икономия на вода може да се сложи пълна бутилка с вода с тоалетното казанче. Често това е невъзможно, защото няма място, но по принцип нивото на водата в казанчето може да се регулира и да се направи, каквото искаме.  Peace

# 65
Другият проблем е прозрачните торбички, които се използват при плодовете и зеленчуците ...

От Нова година вече няма да се предлагат.
Изискването е да се използват торбички от Дегрален, които ще се заплащат от клиента, ако желае да използва такава.

asyalein, не всяка фирма, която произвежда бира в Германия, изкупува наново бутилките си. Много често бутилките са за еднократна употреба и заминават в контейнерите за стъкло.

# 66
Sourcherry , искаш да кажеш, че от Нова година няма да се предлагат ПЕ торбички ли? Вместо това навсякъде ще има само деграленови?

# 67
На мен този дегрален ми звучи по зле и от другите, някой има ли информация наистина на какво се разпада?

В Германия наистина не всички стъклени бутилки са за многократна употреба, но има и много такива. Има и прясно мляко и кисело - плодово в стъклени. Друг е въпроса, че на мен точно тези марки не ми допадат. За пласмасовите бутилки - по закон за всичко което е газирано бутилките се връщат в едни автомати, които ги нарязват на парчета. Друга част не се връщат и се изхвърлят в пластмасовите отпадъци - къде е логиката незнам.

За коледната украса - една приятека е изплела на една кука страхотни елхички. Не пречи да бъдат и рециклирани, от стария пуловер напимер  Wink

# 68
Sourcherry , искаш да кажеш, че от Нова година няма да се предлагат ПЕ торбички ли? Вместо това навсякъде ще има само деграленови?

Така разбрах от позната, която има Плод-зеленчук в квартала ни. Това е ново и задължително изискване.
В доста квартални магазинчета, от които пазарувам, торбичките се купуват, защото са деграленови.

Ще разпитам и ако науча нещо ново ще пиша.

# 69

На мен този дегрален ми звучи по зле и от другите, някой има ли информация наистина на какво се разпада?

Ето малко инфо за дегралена. Peace

# 70
Откъс от този сайт: "Разлагането протича на два етапа: първо се накъсват веригите на полимера на малки парчета, а после накъсаните вериги стават обект на атака от гъбички и бактерии, които разграждат остатъците, отделяйки въглероден двуокис и вода." Това, което ме притеснява в обяснението е, че полимера, макар и на малки парчета пак си остава синтетичен нефтопродукт, който реално не съществува в природата. ОК!, гъбичките и бактериите ще го хапнат щом става за ядене, но после от тези гадинки какво ще стане? Май не си дават много зор да проучат как се развива процеса от "хапването" нататък. То и ГМО-то става за ядене, но последиците лека полека започнаха да излизат наяве Confused Прави сте да се съмнявате за дегралена.

А за другите ПП(целофанови) и ПЕ торбички, то и в Пловдив по складовете се говори, че ще ги спират, но в същото време са заринати до горе със същите. Аз допреди два месеца, когато си търсех изгодно хартиени торбички и пликове за хляб, същите склададжии ме гледаха много учудено, че търся такива и в същото време коментираха, че скоро ще има по-голямо предлагане, ще им паднат цените и т.н. Та мисълта ми е, че все още масово се предлагат торбички от HDPE, LDPE и PP, включително и по веригите. Торбичките на Билла са LDPE, Карфур имат голям формат с дръжка, която също е LDPE... Май само се говори, апък основните играчи във веригата - производителите на торбички и веригите се ослушват newsm78  Някак си ми се струва невероятно, че от януари изведнъж ще изчезнат и ще се заменят с деграленови и хартиени

# 71
И в текста постоянно се повтаря, че помагат за намаляването на визуалното замърсяване  Thinking newsm78

# 72
  • София
...
За пласмасовите бутилки - по закон за всичко което е газирано бутилките се връщат в едни автомати, които ги нарязват на парчета. Друга част не се връщат и се изхвърлят в пластмасовите отпадъци - къде е логиката незнам.
В Германия голяма част от пластмасовите бутилки за безалкохолни газирани напитки (Кола, Фанта, ...) са пластмасови за многократна употреба (поне така беше преди години) и затова се изкупуват от автомати, или се връщат в магазина.  Peace

# 73
Много интересно! Разкажете повече за тези автомати за изкупуване на пластмасови бутики. Къде са разположени, в магазините ли? Как ти връщат парите? Собственост за производителите на напитките ли са или се обслужват от посредници (ако знаете)?

# 74
  • София
Не помня точно как беше, май машината издаваше бон, на които имаше сумата и можеше да се използва в магазина.

Общи условия

Активация на акаунт