Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 152
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 75
Не помня точно как беше, май машината издаваше бон, на които имаше сумата и можеше да се използва в магазина.

Точно така.
И в САЩ има такива автомати, за съжаление на малко места. Предимно вехтошари връщат там амбалаж, за да изкарат някой долар и да го изпият/изпушат. Храната не им е проблем, останалите хвърлят с лека ръка.  Confused

Тук съм направо отчаяна за преразхода на материали за опаковки.  ooooh! А в магазините много често ти дават по две (2!) торбички, да си имаш...  #2gunfire
Аз нося винаги няколко големи платнени, свикнали са ми продавачите по касите.

# 76
  Имам едно чекмедже, в което държа торбички и преди време взех една на Глобул за да слагам в нея някакъв колет в пощата. Пътя до там беше към 20 мин и съм сигурна, че беше абсолютно здрава. Като я отворих там обаче, изглеждаше като надрана от котки, прокъсана като парцал, направо се втрещих. Значи седяла е може би към година в това чекмедже, беше от тези сините, най-дебелите. Явно при някакъв контакт се е активирал този процес.

# 77
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Много интересно! Разкажете повече за тези автомати за изкупуване на пластмасови бутики. Къде са разположени, в магазините ли? Как ти връщат парите? Собственост за производителите на напитките ли са или се обслужват от посредници (ако знаете)?

ето го автомата:

пъхаш бутилката, лазер чете баркода и ти маркира сумата, която ще получиш. като върнеш всички бутилки ти издава бон, който го даваш на касата и ти го приспадат от сметката.
автоматите са във всеки супермаркет или магазин за напитки.

# 78
  • Варна
  Имам едно чекмедже, в което държа торбички и преди време взех една на Глобул за да слагам в нея някакъв колет в пощата. Пътя до там беше към 20 мин и съм сигурна, че беше абсолютно здрава. Като я отворих там обаче, изглеждаше като надрана от котки, прокъсана като парцал, направо се втрещих. Значи седяла е може би към година в това чекмедже, беше от тези сините, най-дебелите. Явно при някакъв контакт се е активирал този процес.

Teзи са от еко торбичките, затова се разграждат за година две, даже и като си стоят в шкафа Wink

# 79
Много интересно! Разкажете повече за тези автомати за изкупуване на пластмасови бутики. Къде са разположени, в магазините ли? Как ти връщат парите? Собственост за производителите на напитките ли са или се обслужват от посредници (ако знаете)?
ето го автомата:
Аз да допълня, че автоматите вземат бутилки, на които има "знака за връщане". Има обаче и други, които могат да се връщат, но нямат този знак и тях трябва да си ги връщаш най-често там, откъдето си ги купил. И в един прекрасен момент се оказваш пълен с бутилки, които трябва да носиш къде ли не. Няма угодия  Crazy

Teзи са от еко торбичките, затова се разграждат за година две, даже и като си стоят в шкафа Wink
Въпросът е разграждат ли се или се разпадат на малки парченца  Close

# 80
 HugЗА ХУБАВАТА ТЕМА
ще следя

# 81
Знаете ли някъде в София да е останал пункт за изкупуване на хартия?
Преди време обиколих света, за да намеря; бях натоварила в колата купища стари вестници, тетрадки и какво ли не. Всичките ми познати пунктове, обаче, бяха затворили. Нови не открих. Накрая се ядосах и трупнах всичко до един контейнер, поне клошарите да го вземат. Да, ама вече не виждам и тях да обикалят кофите...

И за пластмасовите елхи да споделя: аз също използвам такава, вече 10 години. Знам, че производството на пластмасов артикул не е най-екологичното нещо на света. Знам и че не носят онази коледна атмосфера, като мириса на борови иглички. Обаче за мен няма по-тъжна гледка от изхвърлената, вече ненужна коледна елха след празниците.

# 82
Знаете ли някъде в София да е останал пункт за изкупуване на хартия?
Лятото в Младост 4 имаше, ама как да обясня къде точно...Някъде в района между магазин Европа и (май  Embarassed) Банишката река. Братята цигани казаха, че изкупуват хартия и стъкло. И цена ми казаха, ама забравих...

# 83
Пункта за вторични суровини в Младост 4 се намира до бл. 434. Точно до него има една много голяма, червена нова кооперация, останалите са панелки. Пункта е залепен за тази новата кооперация.Под него има Китайски ресторант, над него е Европа. Работи си в момента, и то под пълна пара Laughing. Не знам обаче дали изкупуват хартия, но явно го правят, тъй като виждам, че циганите мъкнат картони.

# 84
аз гледах по Ботев , пишеше 10 стотинки на килограм ,
някъде близо до гарата беше ,
и на още едно място - пресечка на Тодор Александров , пак близо до Ботев ,
в понеделник ще видя коя беше ...

# 85
Прочетох темата. Полезно е постоянно да има такава. Поздрави, Кабив!

# 86
  • София
Един полезен съвет:
Когато се купува мляко, или сок в кутия, която не е с капачка, а се отрязва(откъсва) ъгъла на кутията, той да не се отрязва(откъсва) до края, защото така се генерира още един боклук, който гарантирано няма да се рециклира, докато ако остане закачен на кутията, има шанс за рециклиране.
Спомням си, че преди години, като се вземеше алуминиева кутия за бира, или безалкохолно и се отвори, тапата се откъсваше изцяло. След време, производителите на кутии разбраха, че така се губи много алуминий и направиха тапата да остава закачена за кутията.
 Peace

# 87
  • Пловдив
...
За пласмасовите бутилки - по закон за всичко което е газирано бутилките се връщат в едни автомати, които ги нарязват на парчета. Друга част не се връщат и се изхвърлят в пластмасовите отпадъци - къде е логиката незнам.
В Германия голяма част от пластмасовите бутилки за безалкохолни газирани напитки (Кола, Фанта, ...) са пластмасови за многократна употреба (поне така беше преди години) и затова се изкупуват от автомати, или се връщат в магазина.  Peace
В Дания също, пластмасовите бутилки от безалкохолно се връщат обратно, както и много от стъклените. Останалите си ги събират и веднъж на седмица или на две минава колата, която събира само стъкло и ги оставяш там. Отделно се събира хартия, метал. И домакински боклук. А си има и шарените контейнери, обаче аз не можех да се справям с тях - има за три типа хартия, за дрехи, за не знам какво си #Crazy

# 88
В България, всичко това се случва много трудно, знаете колко години се променя манталитета. Много се дразня като виждам, че масово се хвърля разнороден боклук, в произволен контейнер. Ясно е написано-стъкло, хартия...е, не, мята се торбичката с боклука и толкова.Да не говорим за батериите и старите мобилни телефони, които се изхвърлят заедно с другите отпадъци.

# 89
  • София
В Дания също, пластмасовите бутилки от безалкохолно се връщат обратно, както и много от стъклените. Останалите си ги събират и веднъж на седмица или на две минава колата, която събира само стъкло и ги оставяш там. Отделно се събира хартия, метал. И домакински боклук. А си има и шарените контейнери, обаче аз не можех да се справям с тях - има за три типа хартия, за дрехи, за не знам какво си #Crazy
Чувал съм, че в Япония хората разделят боклука на 12 вида ...

Общи условия

Активация на акаунт