Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 162
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 90
В България, ... Много се дразня като виждам, че масово се хвърля разнороден боклук, в произволен контейнер.

много мои познати го правят с твърдото убеждение, че боклукът така или иначе отива на едно и също място. аз го разделям, но все си се чудя какво става с него след това. някой знае ли със сигурност?

# 91
Там е работата, че и аз не знам. Въобще не съм обръщала внимание с какви коли го прибират и как го разпределят в колата. А след това пък къде го носят...

# 92
аз гледах по Ботев , пишеше 10 стотинки на килограм ,
някъде близо до гарата беше ,
и на още едно място - пресечка на Тодор Александров , пак близо до Ботев ,
в понеделник ще видя коя беше ...
Аз точно в този район обикалях и не успях да открия. Така че ако споделиш ще е супер!  bouquet Иначе Младост ми е много далече – изгорелите газове от колата многократно ще надхвърлят ползата от предадената хартия!  hahaha

# 93
Там е работата, че и аз не знам. Въобще не съм обръщала внимание с какви коли го прибират и как го разпределят в колата. А след това пък къде го носят...

При нас съм забелязала, че една и съща кола ги събира. Чух версията, че в различни дни събират различните контейнери...не ми звучи убедително.
И естествено, всеки хвърля всичко където му падне...Къде е смисъла от това "разделно" не знам  Tired

# 94
  • София
При нас съм забелязала, че една и съща кола ги събира. Чух версията, че в различни дни събират различните контейнери...не ми звучи убедително.
И естествено, всеки хвърля всичко където му падне...Къде е смисъла от това "разделно" не знам  Tired
Основният смисъл е, да се научим и да свикнем да разделяме боклука, а това е нещо, което се гради с поколения. Ако ние не си научим децата, някой друг после тях трябва да ги учи.  Peace

# 95
Е, добре, ние ще се научим, но ако действително така процедират само да научат нас, а да струпват накрая всичко на едно и също място, е просто безумно.

# 96
Основният смисъл е, да се научим и да свикнем да разделяме боклука, а това е нещо, което се гради с поколения. Ако ние не си научим децата, някой друг после тях трябва да ги учи.  Peace

Спор няма, че все от някъде трябва да се започне  Peace
Нямам против да е от нас, просто коментирах, че в квартал въобще не се събира, изхвърля и т.н. разделно...А сега в зимния сезон и малкото останали пластмасови контейнери очаквам да си изгорят от изхвърлената "разделно" пепел от печките  Tired

# 97
  • София
Няма да е вечно така. След някоя-друга година ще ни подпукат от ЕС.  Peace

# 98

Дано  Praynig

# 99
Дано  Praynig

Знаете ли откога го чакам този момент?!
Контейнерите за разделно събиране винаги преливат от разнородна смет, никой не се замисля къде да си метне плика.
На никой не му пука, малко са изключенията, като пишещите в тази тема.

Нашите контейнери са до спирка на автобус. Като си разпределям боклука в контейнерите и хората, които чакат рейса ме гледат смаяно. Това силно ме забавлява, те просто се чудят какво правя и най-вече защо го правя.
Но и хиляда директиви да спуснат от ЕС повярвайте ми нищо няма да се промени. Щото няма да има ченге до всяка кофа, което да ти проверява пакетите и съдържимото им, и после как ги разпределяш в контейнерите.
И ако нещо грешиш да ти друсне я глоба, я суперувеличен данък например.
И всичко ще си остане като сега, за огромно съжаление.

# 100
  • София

Знаете ли откога го чакам този момент?!
Контейнерите за разделно събиране винаги преливат от разнородна смет, никой не се замисля къде да си метне плика.
На никой не му пука, малко са изключенията, като пишещите в тази тема.

Нашите контейнери са до спирка на автобус. Като си разпределям боклука в контейнерите и хората, които чакат рейса ме гледат смаяно. Това силно ме забавлява, те просто се чудят какво правя и най-вече защо го правя.
Но и хиляда директиви да спуснат от ЕС повярвайте ми нищо няма да се промени. Щото няма да има ченге до всяка кофа, което да ти проверява пакетите и съдържимото им, и после как ги разпределяш в контейнерите.
И ако нещо грешиш да ти друсне я глоба, я суперувеличен данък например.
И всичко ще си остане като сега, за огромно съжаление.

В Германия контейнерите за разделното събиране са доста на рядко понякога и обикновено трябва да се ходи докато се стигне до тях. Там ако някой комшия види, че си хвърляш боклука не по правилата, директно ще вдигне телефона и ще те накисне. И глобите не са малки. А май при някои контейнери има и камери.
По-лошото е, че все още няма достатъчно фирми за рециклиране. Много пъти рециклираният продукт е сравнително скъп (особено в криза) и всеки предпочита да вземе нерециклиран. Затова тези дейности трябва да се дотират от държавата. Може би, като се вдигне още много цената на петрола, ще се задвижи този процес по-осезаемо.

# 101
В Германия контейнерите за разделното събиране са доста на рядко понякога и обикновено трябва да се ходи докато се стигне до тях.

Живяла съм в Западен Берлин. Всяка кооперация или каре от такива разполага с пълен набор контейнери (по-скоро кофи) за разделно сметосъбиране.
На повечето спирки на метрото, на гарите също има 4 броя кофи за дребни отпадъци.
И в самият Берлин не е по-различно - около магазини, спирки автобусни и пр.

И за Бога! Говорим за мръсна и пренаселена София, а не за световни столици с традиции за разделно събиране на отпадъци.

# 102
Говорим за мръсна България, изоставена на всеобщата безотговорност  Confused

Но обикновен е прав! Утре започва от днес  Peace

# 103
  • Пловдив

Спор няма, че все от някъде трябва да се започне  Peace
Нямам против да е от нас, просто коментирах, че в квартал въобще не се събира, изхвърля и т.н. разделно...А сега в зимния сезон и малкото останали пластмасови контейнери очаквам да си изгорят от изхвърлената "разделно" пепел от печките  Tired
Едно нещо да ми харесва в Габрово - контейнерите са си контейнери, за разделно събиране, за общия боклук и отделно са сложени от ония металните кръгли кофи с надпис "за пепел". Хем не се чудиш къде да изхвърлиш пепелта от печката, хем не се палят шарените пластмасови контейнери. Събират си ги отделно изсипват си ги отделно - много е се пазят да не се запали сметището, ако се запали е огромен проблем, с години тлее.

# 104
Мила, така е, затова 3-годишният ми син събира и изхвърля заедно с мен разделно. И прекрасно знае в кой контейнер, кои боклук да изхвърли.
Възпитаваме децата си да бъдат био, в пълният смисъл на тази дума, но колко са като нас?
И не е само до боклука, не само той замърсява и унищожава.

Общи условия

Активация на акаунт