Reduce-Reuse-Recycle по български

• 77 979
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 600
  • Pb
ах, ах, ах, mumita, очичките ми останаха - безценни линкове! Благодаря!!!

# 601
   Този компостер няма ли да мирише доста? 
Мирише само ако не се прави правилно. Аз в първия си пост тук дадох линк към снимки на моя компостер, който е на терасата, нито аз съм го усетила, нито е дошъл съсед да се оплаче  Laughing
Е първия ми опит не беше така сполучлив, ама не се отказах Simple Smile

# 602
Здравейте отново!  Hug

alex99, капковото напояване с бутилки е изключително ефективно (поне според моите наблюдения): пълниш бутилката с вода, слагаш ръка на отвора, обръщаш бутилката и по най-бързия начин я забиваш в почвата; гледаш да я застопориш някак си, за да не падне, важно е да се уцели натиска при забиването, защото ако е много силно няма да пуска вода, може да се запуши отвора с пръс, а ако не е добре забита може да изтече бързо водата, но при няколко опита и 2-3 дни наблюдения ще усетиш как точно трябва да е. Изключително удобно е. Една година така поливахме с татко дините  Mr. Green  , такива големи дини до тогава не бяхме отглеждали .  Sunglasses  Преди време пак обяснявах за това напояване и имам снимки как точно става, ако искаш ги разгледай(първите три снимки)  : http://flori4ka.snimka.bg/other/primer.217748.5124711

За компостера - преди доста години четох една невероятна статия за една българка, която благодарение на отпадъците на един град, успяла да отгледа дръвчета в някаква пустинна местност близо до този град (ама ха де, не помня имена, трябва да се разровя за статията) и там беше изключително подробно и добре описано как се прави компостер, но основното е:
- не се изхвърля месо и млечни продукти - при разлагането мирише ужасно и може да съберете животинки, които няма да ви са въобще приятни;
- аз не изхвърлям и хляб (не мога в момента да се сетя какъв беше мотивът);
-може да се изхвърля и хартия;
- ако ще се ползва пръста за цветя, не се изхвърлят кори от цитрусови плодове (заради веществата в корите им);
-за да се разлагат по-бързо може да ги нарязвате (на който му се занимава).
Това си спомням в общи линии и е много важно да се заравят отпадъците:
първо се слага най-отдолу пръст, после отпадъци, пак пръст, пак отпадъци и така...
Аз си бях разработила схема с дупки: правя в единия край дупка, хвърлям, заравям, после друга и т.н., но това е защото саксията ми беше предварително пълна до горе с пръст.
Предупреждавам, че може да се появят малки червеи (това е съвсем нормално, дори желателно), добре е и да се подържа някаква влажност, но основното за да не мирише е да се заравят хранителните остатъци. Това е, нищо особено!

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 20:07 от Passiflora

# 603
Аз мисля, че е добре от време на време да се разместват пластовете на компоста-това позволява навлизането на въздух и смесването им, угниването им. Ама отдавна съм ги чела тези неща, може и да греша.
   За мен пак най-лесно е желателно си остава да си прави човек компост на двор. Възхищавам се обаче на ентусиастите, които си правят и в апартамент   bouquet
   Пасифлора, ти така напоявала ли си растенията, когато те няма?

# 604
Пасифлора, ти така напоявала ли си растенията, когато те няма?

И мен ме интересува това.
Отглеждам екзотични растения, които през лятото изискват често поливане.
Много трудно измислям варианти през лятото, когато отиваме на почивка, кой да ги полива.
Ако напълнените бутилки могат да напоят здраво пиещи растения за 1 седмица да речем, ще съм много доволна.

# 605
Sourcherry, пиши какви точно са ти растенията. Но за една седмица не би следвало да има никакъв проблем  Peace Миналото лято за една седмица оставих бугенвилея, плумбаго и разни други капризни в затъмнена стая, отворено малко прозорче за вентилация посред жарко лято, добре поляти. Нямаше никакъв проблем-бяха оцелели 
   За мен големият проблем идва от това, че крадците ще видят бутилките в сандъчетата и това е сигнал, че няма никой вкъщи. Та , обмислям, дали да не ги сваля на самата тераса,скрити от погледа на минувачите  Thinking Което пак си е същото: преди имаше много цветя-сега няма нито едно  ooooh!

# 606
Ооо, 1 седмица е абсурдно да издържат без вода.
Отглеждам киви, два кафеени храста, единият от които доста голям (в началото на есента роди кафе Heart Eyes), иксора, санталово дърво. Та те са ми притеснителните.
Бенджамините и някакви странни алоеподобни, не ме притесняват. Те издържат.
Но кафето и кивито пият страшно много вода, иксората и тя.

# 607
Сигурно ще ви омръзна, но нещо такова би ли помогнало за китките?
Това с конеца/дебеличък/ съм го пробвала и за седмица става
http://www.babyblog.ru/user/ane4ka85/1019931
http://www.liveinternet.ru/users/3374699/post135025632/

# 608
Ще пробвам с конците Peace.
Имам керамични фигурки - охлюв и сова. Кухи са във вътрешността си, която се пълни с вода и постепенно напоява пръстта. В саксиите на кафетата са, но те пак си изискват сериозно напояване.

# 609
Зависи от големината на бутилките. Както писах и преди поливахме дини, но с по-големи бутилки (7-10л), но при тези бутилки може да има проблем - свиват се наполовина и голяма част от водата остава неизползвана. Трябва да се експериментира, няколко седмици преди почивката може да се сложат бутилките и да се наблюдава за колко време изтича водата.
mumita   bouquet Ей мислих си тази година да правя нещо подобно: http://moizveti.ucoz.ru/f/z/r/p21.jpg  , само че с капачката надолу... Още е в процес на обмисляне, но с няколко маркуча и силикон ще стане!  Grinning
Ето това също е оригинална идея: http://i052.radikal.ru/1009/d8/cedbcb5a0a31.jpg

елхичка, подобни килимчета видях вчера в Кауфланд, ще ме накараш пак да ида да ги разгледам по-обстойно.  Laughing

Още една идея да ви дам: от старите дънки и джинси могат да се направят перфектни раници или чанти (аз вече имам две такива раници).

# 610
Искам да споделя с вас как един чудесен бг обичай /този с мартениците/ се превръща в сериозно екологично  зло.
   Гледам на дръвчета висят разни мартеници на снопове от години мърляви и грозни, всяка година се прибавят нови и нови и става все по-зле  Sad
   Аз не си връзвам мартениците по дръвчетата, моля не го правете и вие!  Peace
  Днес мият улиците на Пловдив /това след вчерашния дъжд/   #Crazy Явно е било планувано отдавна и няма значение, че точно сега няма нужда от това.
  И накрая все пак една хубава новина-в Евроланда са направили торбичките с пари и да видите как бързо-бързо народът се отказва от торбичката  Whistling

# 611
  • Пловдив
В някои от магазините за левче продават бълг. памучни торби за покупки. Струват 1лв., торби от плат продават и в Т -маркета и в Юск.  Peace

# 612
  • София
Не мисля, че мартениците са екологично зло, че чак сериозно и няма да престана да си връзвам бяло - червеното усукано конче на плодно дърво.

В някои от магазините за левче продават бълг. памучни торби за покупки. Струват 1лв., торби от плат продават и в Т -маркета и в Юск.  Peace

Торби за многократна употреба се продават във всеки един голям супермаркет на цена около 1 лев. Имам 5 такива от около 2 години - вършат чудесна работа.

# 613
  • Pb
Да, докато не ги направят еднократните торби платени всеки ще взема по инерция. Това е решението  Peace

# 614
Добре де, ако всички връзваме мартеници, а никой не развързва, огледайте се наоколо каква тъжна гледка представляват дръвчетата  Confused
   Нямам нищо против обичая, обаче наистина е много неприятно последствието. Освен това, има е друго поверие-когато видите щъркел  Wink Чух, че вече са пристигнали  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт