Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 044
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 930
  • Враца
..... ама възрастните по-трудно се учат май. Crazy
така си е!
е, аз зо родителите ми положих усилия, и с успех-  -събират разделно от около 3 години.
Мисля, че най-много им повлия това, като започнах да си гледам детето с многократни пелени и кърма, и нищо не ни стана и на двамата, не ни  пораснаха рога и копита  Crazy

# 931
  • София (Възраждане)
Много ме е яд на непукизма на българското човечество, ще се пръсна буквално Sick #2gunfire Гледам днес хигиенистка прочиства кошчето за батерии в Билла, с ръкавици вади от там хартийки, касови бележки, обелки, опаковки, носни кърпи и т.н. - набутал си ги там Ганьо и си подминал. Добрата новина е, че батериите не отидоха за по-лесно в общия буклук, т.е. останаха си в кошчето за батерии.
В контейнерите за разделно събиране, жълтите, пък съм се отказала да поглеждам за да не се гнервирам. Онзи ден приятелка обаче ме повика да видя - листа от зеле, изхвърлени от близкия камион със зелки, а до жълтия кош стои метален за общи отпадъци, буквално залепен за него. Кога ще свърши това?!

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 16:56 от Mooimeiske

# 932
  • Враца
Е, кога е свърши- много е просто- когато направят някаккъв тип "хигиенна полиция", следят зорко кой кое къде изхвърля и глобяват с истински, сочни глоби.
Ганьо е свикнал да се съобразява с нещо, само когато му бъркат в джоба при неспазване на предписанията. В случая с разделното събиране на боклука всичко е доброволно, няма нарушение, няма санкция... в България рядко нещо хубаво се прави доброволно, малко са ентусиастите, за каквото и да става въпрос.
Като има санкции е друго.
Научиха ли се всички да слагат колани? Да палят фаровете? Да спазват ограниченията на скоростта? Можело, значи!

И аз имам дразнещ пример- до нас има един срредно голян квартален магазин, от който ежедневно бълват може би поне 10 кашона, някои дни сигурно и повече.
е, не се научихя тия продавачки да изхвърлят кашоните разделно, въпреки, че двете кофи- за битовия отпъдък и за хартията - са на 2 метра един от друг. Нарочно ли го правят, тъпи ли са, незнам, но винаги в битовия са кашоните им!

Аз вече имам такова мислене, че лятото, като бяхме на почивка на къмпинг, не можех да си изхвърля пластмасовите и найлоновите отпадъци в кофата. Първите 2 дни ги събирах в  плик, с надеждата, че ще открия контейнер, но не намерих такъв. На третия ден вече нямаше как, и след дълго мислене, колко нелогично ще бъде боклука от 10 дни почивка да го съхранявам до софия, с прискърбие изхвърлих всичко в контейнера за боклук. Не ми беше никак лесно да се преборя със себе си, но не навсякъде има как да събираме и изхвърляме разделно...

пропуснах да добавя- глобяването не е единствения вариант за мотивация- другият е ако има материално стимулиране.
Незнам колко от вас знаят, но разделното събиране на отпъдъци в българия тръгна от един град- враца, преди повече от 15 години.
Поставиха се малко на брой кофи- за идеята, но основното, което мотивираше хората, беше.... отстъпката в данъка на имота.
имам бегли спомени калко е била тая отстъпка, но примерно от порядъка на 50 процента, ако занесеш в определени пунктове отпадъци. и имаше такова деление- например отстъпка получаваш ако занесеш: 30 кг хартия, или 20 кг желязо, или 5 кг алуминий и т.н., а от пункта получаваш удостоверение.
Спомням си като днес, как тати имаше едни чугунени радиатори, свалени от парното у нас и заменени с по-модерни, които занесе в пункта и получи отстъпка.
много хора го  правеха това, и баба ми събираше някакви неща, не помня какви, за да занесе.

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 16:32 от Трън в Очите

# 933
  • София (Възраждане)
Трън, не се нервирай за кашоните в общия боклук, клошарите бързо ги намират там и ги предават разделно. Но матнталитета..ах, тази мръсна дума...и аз съм на мнение че санкции му е майката, ама да има кой да ги приложи. Аз нямам скруполи, стига да има на кого мога да се обадя за да съобщя за нередност,  и съм го правила...но или няма на кого или няма никакви последствия, ех..

# 934
Вместо запис, да кажа, че живея в квартал, в който има контейнери за разделно сметосъбиране само на 2 места и в тях се хвърля всичко до животински трупове  Tired (кварталът е бившо село).

# 935
  • София (Възраждане)
...има контейнери за разделно сметосъбиране само на 2 места и в тях се хвърля всичко до животински трупове  Tired (кварталът е бившо село).

грррр #2gunfire #2gunfire

А да се организира разделно сметосъбиране пък в бивше село е супер лесно, хората имат дворове и съответно място, раздаваш контейнери - индивидуални, инсталираш компостери, махаш общите по улиците и публикуваш календар за извозване. Налагаш зверски глоби ако извън определения ден нещо е изнесено на улицата ..ненепосилна инвестиция от страна на местната влас с дълготраен и доходоносен ефект, всички са доволни, чисто е, народът - превъзпитан. Доколкото знам има села където отчасти се практикува именно така.

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 17:04 от Mooimeiske

# 936
  • София
И аз имам дразнещ пример- до нас има един срредно голян квартален магазин, от който ежедневно бълват може би поне 10 кашона, някои дни сигурно и повече.
е, не се научихя тия продавачки да изхвърлят кашоните разделно, въпреки, че двете кофи- за битовия отпъдък и за хартията - са на 2 метра един от друг. Нарочно ли го правят, тъпи ли са, незнам, но винаги в битовия са кашоните им!

Явно са тъпи, и собствениците също. В магазина, в който работя, се събира ежедневно огромно количество боклук. Всякакъв, кашони, найлони и метални тенекии. Фирмата е инвестирала в голяма преса за хартия, която прави едни квадратни бали и ги опакова. Има и машина за тенекиите, май ги мачка на квадрати и тях. Найлона е ясно, хвърля се на едно място и пак се опакова от служители. Едно от задълженията ми е да издавам фактура всяка седмица на фирмата, която идва и изкупува боклука. Сумира се една нормална заплата за месец, демек един служител е готов. Това е в нормална седмица, не в предпразнично зареждане, а при нас празници и почивни дни да искаш  Laughing Та, затова, тъпи са  ooooh!

# 937
Санкциите вършат работа, но има и други начини. Ще опитам да обясня с пример.
Известно време живях в центъра на голям град в Холандия. Боклукът се събира по график, за нашия квартал беше в петък. Т.е. всеки петък сутрин изнасяш торбата на улицата и по някое време минават и я събират. През другите дни не е разрешено и ако се изхитриш и се хвърлиш боклуците някъде, посто ще платиш такава глоба, че няма да ти дойде друг път на ума за тарикатлъци. Глобите са факт. Контейнери за боклук няма. НЯМА. Торбите се държат или на балкона, или в кухнята, ако нямаш балкон. Абе ако искаш, и в спалнята може. Но не на етажната площадка, защото това е недопустимо. Та оттам насетне почваш да мислиш - тия пластмасови шишета и опаковки - в тая торба, стъклото - в оная, хартията тук, бирените бутилки там и преди да тръгнеш за супермаркета, си нарамваш торбалаците и си ги мяташ в контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Защото това е най-лесния начин да се оттървеш от боклука, буквално! И за една седмица на мен ми се налагаше да изнасям средно половин чувал "общ" отпадък. Вярно, живеех сама, ама в БГ на ден имах три пъти повече.

Стъклените и ПВЦ бутилки се връщат на автомати, повечето знаят за какво става дума. Тук на бирена бутилка депозитът е 0,10 евро, а на ПВЦ (като по-опасен отпадък, предполагам) - 0,25 евро.

Знам, че повечето ще си кажат - да бе, ама в БГ всеки ще си метне торбите някъде, кой е луд да събира боклук и да го изнася веднъж в седмицата. Това може би няма да е подходът, който ще доведе до резултати у нас, но все нещо ще доведе, ако се мисли в тая насока. А на мен ми се чини, че мисъл липсва.

ПС. Примерът от поста на Мимето е показателен, всъщност  Grinning

# 938
  • София (Възраждане)

Явно са тъпи, и собствениците също. В магазина, в който работя, се събира ежедневно огромно количество боклук. Всякакъв, кашони, найлони и метални тенекии. Фирмата е инвестирала в голяма преса за хартия, която прави едни квадратни бали и ги опакова. Има и машина за тенекиите, май ги мачка на квадрати и тях. Найлона е ясно, хвърля се на едно място и пак се опакова от служители. Едно от задълженията ми е да издавам фактура всяка седмица на фирмата, която идва и изкупува боклука. Сумира се една нормална заплата за месец, демек един служител е готов. Това е в нормална седмица, не в предпразнично зареждане, а при нас празници и почивни дни да искаш  Laughing Та, затова, тъпи са  ooooh!

Мисля, че няма лошо да кажеш на всички кой е магазинът, макар и да е реклама, такова екоповедение трябва да бъде поощрено поименно Peace

# 939
  • София
уууу, колко хубав пример с Враца. Не съм го знаела.

# 940
  • София
С ясното съзнание че наливам масло в огъня-Къде живеете ми е интересно?
Поглед в/у Баш София Ц-Македония,Ндк,Люлин * и Лагера-Красно село.
Да,има кофи за разделни отпадъци,но в тях има какво ли не и се събират с общия боклук.Има крайно недостаъчни контейнери( от всякакъв разделен и неразделен вид).Наоколо не се чисти,циганите ровят,но разхвърлят и взимат само метал.Чула съм че събират и пластмасови бутилки с едни огромни каруци-но НЕ СЪМ виждала.Хартия не взимат-лично аз я оставям в прозрачен здрав плик на дръжката на кофата,подредена вътре и завързана-боклукчиите я мятат вътре в камиона че им пречи.Хартиена торба за продукти в супер не съм виждала ,хората си плащат псувайки пликчетата(на централния ти ги "калкулират" като те излъжат в грамажа и ако претендираш ти казват-да,разликата в цената е за пликчето)
И наистина не разбирам с какво пликове тип "чувалче" за по-еко от пликове с уши-за мене си е все плик(замърсител)
Та така-това е пост от убеден еко (със съпруг убеден против)

# 941
  • София
Живея в района на Плиска. оставям нещо до кофата след половин час минавам и го няма. същото важи за картони от близките магазини. В същото време хора от ромски произход или клошари в квартала виждам изключително рядко. минават два вида каиони - един за жълтия контейнер и друг вид за железните. Идея си нямам дали взимат правилните контейнери.

# 942
  • София
Ние сме в Хаджи Димитър, контейнери за разделно събиране на боклука не виждам около нашите блокове (преди години имаше на улицата, но ремонтираха тротоара и ги няма). Писах на Екопак, да видим дали ще се промени нещо.

От известно време събирам в голям чувал на терасата хартията, от скоро и пластмасата и стъклото; обаче мъжът ми се сърди, че много място заемам на малката (и единствена) тераса. После ги носим на вторични суровини, надявам се 50-те стотинки, които ми дават да ми покриват поне бензина до там  Laughing Laughing (едва ли).

Ако не сложат разделни контейнери мисля да слагам чантите с разделения боклук до общия контейнер, често виждам хора минават и обират хартията, пластмасата. Оставям и дрехи и счупени играчки така, взимат се. Само да не мине веднага след мен боклуджийския камион, защото хвърлят всичко вътре.

# 943
  • Враца
С ясното съзнание че наливам масло в огъня-Къде живеете ми е интересно?
Поглед в/у Баш София Ц-Македония,Ндк,Люлин * и Лагера-Красно село.
Да,има кофи за разделни отпадъци,но в тях има какво ли не и се събират с общия боклук.Има крайно недостаъчни контейнери( от всякакъв разделен и неразделен вид).Наоколо не се чисти,циганите ровят,но разхвърлят и взимат само метал.Чула съм че събират и пластмасови бутилки с едни огромни каруци-но НЕ СЪМ виждала.Хартия не взимат-лично аз я оставям в прозрачен здрав плик на дръжката на кофата,подредена вътре и завързана-боклукчиите я мятат вътре в камиона че им пречи.Хартиена торба за продукти в супер не съм виждала ,хората си плащат псувайки пликчетата(на централния ти ги "калкулират" като те излъжат в грамажа и ако претендираш ти казват-да,разликата в цената е за пликчето)
И наистина не разбирам с какво пликове тип "чувалче" за по-еко от пликове с уши-за мене си е все плик(замърсител)
Та така-това е пост от убеден еко (със съпруг убеден против)

аз съм точно в лагера- този край, близо до пирогов.
не мога да се оплача, имаме кофи.
а това съм го чувала поне 100 пъти досега аз не събирам разделно, защото всичкия боклук камионите заедно го отнасяли- ами ,не е вярно, и на всимки, които имат желание да ме слушат, обяснявам:
никога не съм видяла камиона за битово да пипа кофите за разделно, и обратното.
а камионът за разделно, дори да събира заедно пластмасата с хартията, в завода те се разделят на ръка.
хора, които мислят така, сами не се замислят- защо да продължават да минавата камионите за разделно, ако нямат интерес- тоест, ако не оползотворяват боклука след това.
или другояче казано- да не са луди да плащат заплати и гориво, ако не печелят.. явно на тях самите не им е пречка, че хартията е в един камион с пластмасата, оправят се след това. ама върви та обяснявай на разни хора- то, като не искаш да правиш нещо- оправданиямного.
впрочем, в нащия квартал незнам кофите наистина ли ги мешат, аз съм виждала и камиони само за пластмаса, а и такива камиони, на които пише само, че са за разделно- може би зависи от квартала.
доколкото ми  е известно, има поне 5-6 фирми за разделно събиране, които извозват и оползотворяват тези отпадъци. явно всеки си има организяция някаква, каквато са счели за удачна...

# 944
Аня♥♥, аз съм в Суха река и си нося разделените боклуци до съседния квартал "Оборище", където разделни кофи има.

Общи условия

Активация на акаунт