Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 029
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 570
Става, става  Peace
   Чувала съм, че жълтите нации се торят оризищата успешно с човешки фекалии.

# 571
   Чувала съм, че жълтите нации се торят оризищата успешно с човешки фекалии.
Може и да става, но задължително е нужна предварителна обработка!

# 572
  • Пловдив
Ох, големи сте гражданки, пък за торене говорите.  Laughing С пресен тор не се тори! Торът се оставя да отлежи в торища. Мся, специално за кучешкия не знам как стоят нещата, но оборския се оставя да отлежава и се ползва на следващия сезон.

# 573
Еееееее, Янтре, ми пишман селянките да не риюсваме ли, бре! Вместо да ме похвалиш за иновативния подход, си правиш майтап!

В моя защита да кажа, че акито на овчарката е доволно отлежало, но ако ще се прави торище, отказвам да съм толкова еко  и просто ще си го изхвърлям, пък на сметището да става каквото ще.

Отивам да се образовам за компостирането, щом Янтра не проявява никакво разбиране към моите селски еко-усилия  smile3516

# 574
И ние имаме пречиствателна станция на блока - живея в София и част от квартала просто няма канализация.  Интересното е че във фактурите на софийска вода има услуги отвеждане и пречистване на вода.
Доколкото знам станцията е доста скъпа, плащаме разбира се за профилактика и поддръжка, но не знам данъка да е по-нисък, а както писах и на софийска вода плащаме просто щото всички плащат ooooh!
Сега ще навивам съседите за общ компостер - стискайте палци да успея  Simple Smile

# 575
Интересен въпрос за разликите в доходите... Защото тук са измислили комунизма - минимална заплата Нето - 1000 Евро. От там нагоре колкото по-голяма е заплатата толкова по-голям е и данъка (който тук е убийствен). Буквално от един момент нагоре колкото и да ти расте заплатата - то има минимално отражение върху чистата заплата. Наистина - става въпрос за 66% удръжки. Така че социалната ножица не е толкова разтворена - постарали са се горе долу всички да изкарват достатъчно и еднакво - независимо от това какво работят. Т.е. разликата между шеф/директор и чистач е макс 3,4 пъти в чисто изражение. Така че наистина много хора тук могат да си позволят да модернизират домовете си. Разбира се - и тук има вратички - гледаме да взимаме повечето неща като социални придобивки от работодателя - коли, почистване по домовете, телефони, интернет и т.н. и т.н. защото на тях няма данъци.
Но да останем в духа на темата: една разлика от тази в България, е възможността да си поръчвам каква електроенергия искам - произведена от еко или не еко източници. Тока от възобновяеми източници е малко по-скъп, но мога да реша, че искам да стимулирам това. Ето защо мога да кажа че 50% или какъвто и да е процент от енергията ми на месец да бъде от такива източници. Така в зависимост от потреблението - самият пазар ще стимулира еко производството.

# 576
  • Pb
Сега ще навивам съседите за общ компостер - стискайте палци да успея  Simple Smile
Стискам с пълна сила! Успех!

# 577
  • Pb
Като говорим за наторяване, да споделя информация, на която попаднах. Случайно се зачетох в брошурата на фирма А-Рубиеколайн ЕООД, Сф, предлагаща еко-тоалетни. Давам извадка: "Екотоалетните са абсолютно безвредни за околната среда, а отпадъците могат да се използват за наторяване в градината, тъй като съотношението на разтвора към отпадъка прави сместа функционална за тази цел".

# 578
Знаех си аз  Wink
   Между другото, на вилата имаме външен нужник и като си представя какви богатства са скрити в недрата му   Mr. Green

# 579
  • Пловдив
androsbg, много интересен разказ в картинки Simple Smile Хората мислят в переспектива. Тук уж имаше някаква инициатива за енергийна ефективност, но дори и с мизерната подкрепа на държавата, повечето хора не могат да си го позволят. Трябва да имаш пари на куп, може да ползваш само няколко одобрени фирми (които в повечето случаи работят на по-висока цена) и след това ти връщат някаква част от инвестираните средства (30%, ако не се лъжа).

Попаднах на много хубав филм за климатичните промени
Ерата на глупостта - 9 части са.
„Ерата на глупостта" е документален филм за бедствията от промените в климата, който си поставя за цел да спаси Земята от разрушаване. Филмът е изключително амбициозен хибрид от драма, документален филм и анимация, в който участва Пийт Постълуейт в ролята на възрастен мъж, който живее сам в опустошения свят през 2055 г. и гледа „архивен" запис от 2008 г., питайки се: Защо не спряхме промените в климата, когато имахме шанс да направим това? През 2055 година климатичните промени вече са опустошили земята. Пийт играе ролята на основателя на „Световния архив", хранилище, което се намира в Арктика, където ледовете вече са се разтопили и там се съхраняват всички постижения на човечеството, с надеждата, че планетата един ден ще бъде отново обитаема или разумни същества могат да пристигнат и да се възползват от всичко, което сме постигнали. Той събира клипове от новини и документални филми от периода 1950-2008 г., за да може да подготви послание, което показва какви грешки са допуснати и защо.

# 580
Днес чух по новините, че е отлично време да се насади дръвче-Благовещение е  Simple Smile
   Снощи минах край фиданките, ама кивито им свършило, черешите ранните им свършили. Иначе имаше бол сливи, праскови и прочие. Това се намира на Четвъртък пазара на реда на магазинчетата за семена-влиза се навътре в двора.
   Айде, да видим кой ще открие сезона и ще се престраши пръв да посади  Hug

# 581
   Айде, да видим кой ще открие сезона и ще се престраши пръв да посади  Hug
Комшията  Mr. Green
Без майтап, преди няколко дни прекопа градинката пред блока и посади едно борче. Верно, гледаше ни мръсно през цялото време, все едно някой е насочил пушка насреща му да копае, ама на мен никак не ми стана гузно. Тая градина аз я копая от години сама ... Ами вече ми е ред да се порадвам отстрани  Laughing

# 582
При нас има малки подредени градинки в квартала и ги поддържат предимно бабите и дядовците-срааааааам голям  ooooh!
   За борчета-трудно се захващат. Понякога ме е яд на хора, дето ги изкореняват от горите, за да си ги носят в градовете. Чувала съм, че ако с конче отбележите посоката, после да се засади пак така, това увеличава шанса му  Peace

# 583
Clivia, ти къде ще садиш дърво?

# 584
Край блокчето ни-от южната страна. Но още отсега мисля по въпроса да не расте твърде голямо, че да ми закрие слънцето и гледката след години  Thinking Защото при съседите се е получило така.
   Снощи бях мнооого щастлива: в новините съобщиха, че торбичките стават платени  Hug Чудесна новина. Поскъпването на торбичките ще става поетапно. Аз съм съгласна направо на 1 лв едната като за начало  Mr. Green
   Подразни ме коментара на производител-щял да съкрати работници  ooooh! , безработицата щяла да се вдигне... Световна мъка ще настане...

Общи условия

Активация на акаунт