КИНО клуб 2

• 28 910
  • 739
  •   1
Отговори
# 30

На въпроса, защо филмите му са винаги изпълнени с тревога и подтиснатост, Ханеке отговаря:
"Публиката е привикнала само да се докосва до повърхността на нещата, това й поднасят телевизията и киното, предназначено за масите. Зрителите се дразнят, когато са изправени пред по-взискателен поглед към дълбините на нашето съществуване. Но тъй като можем да открием подобна взаимозависимост и в древногръцките трагедии, не е ли именно драмата призвана да изследва тайните на човешкото съществуване?!"
Благодаря за цитата, Кики29. Напълно съвпадащо с моето мнение за трудното кино... Предполагам Ханеке маратон, ще е трудно да направим, аз не бих се възпротивила, макар че съм гледала няколко негови филма. Някоя от вас каза, че е копирал от Бергман, а аз пак да повторя, че нямам нищо против копирането, все пак е вид вдъхновение. А и си мисля, че ако Бергман правеше ранните си филми сега, сигурно щяха много да приличат на филмите на Ханеке.

Знам, че не е моментът, но да предложа по някое време да гледаме руски филми малко. Например, любимият ми Балада за войника http://www.imdb.com/title/tt0052600/. Бих гледала и Броненосецът Потьомкин, http://www.imdb.com/title/tt0015648/ от кога му се каня.

# 31
   Аз снощи загледах "Забавни игри". Отказах се още в началото. Ханеке отпада от списъка ми за режисьори, които искам да опозная.
   Може да е крайно, но снощният филм ме убеди в подозренията ми- да показваш насиле заради самото насилие, за да е "интересно", и "забавно", не го намирам за майсторлък.  Друго е. А то е, че хората обичат да гледат такива жестокости, обичат да гледат насилие и Ханеке го знае, затова прави още една версия на филма десет години по-късно. Колко хуманно, наистина, "дайте на народа хляб и зрелища", и той му ги дава. Пък винаги може да се оправдае с красиви фрази, че изобразява насилието, за да покаже колко гадно е то, ха-ха.  
  По Труман Капоти ли е филма, на "Хладнокръвно" ми напомняше ? И на "Сало", донякъде.

Вижте този коментар от Замунда, не мога да го кажа по-добре, за филма "Бялата панделка" е :

"Никога никой филм не ме е дразнил... да повторя,  ДРАЗНИЛ като този. Ядосан съм. Чувствам се слаб пред него (филмът), боли ме. Сякаш съм изнасилен. Искам да убия Ханеке.

Това е гадно. Подигравка... Евтино е да манипулираш така.

НЕ ми хареса. И пак не мога да преценя дали това е, дали давам положителен или отрицателен коментар. Странно.

Тарковски е казал: "Искам да правя филми, които да помагат на хората да живеят, дори понякога да ги карат да се чувстват зле."
Е... този възрастен австрийски господин (Ханеке) прекалява и определено не ми помага да живея или да бъда по- добър... Съжалвям..."

Знам, че не е моментът, но да предложа по някое време да гледаме руски филми малко. Например, любимият ми Балада за войника http://www.imdb.com/title/tt0052600/. Бих гледала и Броненосецът Потьомкин, http://www.imdb.com/title/tt0015648/ от кога му се каня.

Хайде руско кино, подкрепям. Включваме предложенията в списъка.  Peace

Кой ще е следващият филм в програмата ни, аз с Ханеке приключих.  Изтеглила съм още два негови филма, но няма да ги гледам.
 Не ми дава нищо това кино, от една страна много ме дразни, от друга- празно ми е, кухо, без кой знае какви идеи и послания.
 При него мотото явно е обратно на това на Алмодовар :"да заместиш реалността с кино". Тук е по-скоро да искаш да се върнеш в реалността, защото едва издържаш на тази във филмите му.

Колко престижни награди от филмови фестивали, отишли нахалост, да. Но фестивалите отдавна не са кой знае какво мерило за качество, и това не е само моя мисъл :
   "В началото аз вярвах в Кан, но сега всичко това е само публичност. Хората идват в Кан, само за да рекламират своите филми, не с конкретно послание. Предимството е, че ако отидете на фестивала, ще се сдобиете с огромна реклама и то само за три дни, която в противен случай можете да постигнете за цяла година..."
  Годар

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 10:01 от С О Н Я

# 32
Ох, от опаковане на багаж и работа не ми остана време да гледам филма и да споделя мнението си, но се надявам да успея до края на седмицата със закъснение. Но ще се включа за The kids are allright, забавлявах се много.

Последно предложение от мен, че се оливам - по коледно време да обсъдим коледни филми, има бол както казва народът.  Laughing

# 33
  • Далече
  Аз снощи загледах "Забавни игри". Отказах се още в началото. Ханеке отпада от списъка ми за режисьори, които искам да опозная.

"Забавни игри" и на мен ми дойде прекалено, но може да пробваш Hidden/Caché. Там насилието е по -скоро психологическо, не физическо и по - лесно се гледа.

Аз не съм гледала The Piano Teacher/ Пианистката, който kiki29 е споменала ще взема да го гледам тези дни.

# 34
Биз, приеми го като знак на съдбата. Не е трябвало да го гледаш.  Laughing
 Кое е следващото заглавие?

# 35

"Забавни игри" и на мен ми дойде прекалено, но може да пробваш Hidden/Caché. Там насилието е по -скоро психологическо, не физическо и по - лесно се гледа.

Аз не съм гледала The Piano Teacher/ Пианистката, който kiki29 е споменала ще взема да го гледам тези дни.

Мммм, абе и той си е доста брутален  Embarassed Имай едно на ум, ако не си чела книгата (авторката Елфриде Йелинек има Нобел за литература, но човек от комисията е напуснал в знак на протест  Rolling Eyes , да не говорим за някои нейни твърде крайни възгледи (скоби в скобите - по отношение на нацизма особено) ). От друга страна си приличат някак си с Ханеке, за нея критиците казват, че ако човек се ужасява от текстовете й, значи се ужасява от същността си...Обаче Изабел Юпер и Беноа Мажимел ... Sunglasses

П.П. Винаги съм се възхищавала и учела от Ив за киното и не само..., не ми се иска да усещам горчивина и обида в постовете й  Sad  

# 36
Моето виждане за Ханеке е, че разглежда мнооого тъмните кътчета на душите на хората и се опитва да зададе въпроса, какво точно подбужда тази мрачна част да стане доминираща в характера на един човек... По същия начин, както да речем La Vita e Bella разглеждаше, как един човек може да запази оптимизма и радостта си дори в най-трудните моменти.

Мнеее, Тина, ще го гледам, няма да ми се размине.  Grinning

# 37
  • в сърцето на един мъж...
Биз, като го гледам и аз, че го оттървах, ще си коментираме двете на воля Mr. Green

# 38
Реално имате време, едва вторник е. Хайде, чакам някой запленен не само от кинематографията му.  Laughing

# 39
Реално имате време, едва вторник е. Хайде, чакам някой запленен не само от кинематографията му.  Laughing

Ами от кое...?

# 40
Реално имате време, едва вторник е. Хайде, чакам някой запленен не само от кинематографията му.  Laughing

Ами от кое...?

запленена съм от външния му вид, прилича на Христос с напрегнат поглед на мислещ интелектуалец  Laughing

# 41
 Joy Joy Joy

# 42
запленена съм от външния му вид, прилича на Христос с напрегнат поглед на мислещ интелектуалец  Laughing

# 43

Извинете, ама на мен ми прилича на Гандалф от "Властелина на пръстените" Mr. Green

# 44
  • София
"Бялата панделка"
ех, момичетааа, измъчихте ме с тези препоръки вие. Simple Smile
но аз съм инат и го изгледах!

ще бъда много кратка за филма:
скука, скука, скука Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт