Да избера ли нормално раждане без упойка?

• 35 652
  • 411
  •   1
Отговори
# 120
Моите води изтекоха 36 часа преди раждането. В 1 през нощта на 22 юли, в 7 сутринта отидох в родилно, без абсолютно никакви болки или признаци за раждане, но доктора ми каза да отида. Никакво разкритие. Сложиха ми таблетка и започнаха контракции. В 12 на обяд отново никакво разкритие, в 16 часа отново нищо, а имам конкракции. Включиха ми осцитоксин и до 4 през нощта яки контракции, ужасно болезнени от системата и 1 см разкритие. Аз имах уговорка за епидурална упойка, се молех за заветните 3 см за да могат да ми я сложат. Накрая се развиках на доктора да ми спират осцитоксина и той ми направи с ръка още 2 см и така ми сложиха епидуралната. От там нататък всичко стана приказка. Болките моментално спряха и съм заспала, в 6 сутринта ме събудиха и бях с 4 см, след това в 7 ч бях с 8 см и в 8.45 ч. на 23 юли родих. Благодаря на Господ, че не се отделих от ума си и не се отказах от упойката, защото изобщо нямаше да се навия за второ, ако трябваше да изтърпя тази болка до края. Месеци наред като дойдеше числото 22 се сещах, че преди еди колко си месеца, съм преживяла страшен кошмар, но се забравя. От упойката не съм имала абсолютно никакви странични ефекти. Сега за второто изобщо не стои за мен въпроса с упойка или без, защото със сигурност ще искам да ми сложат.

# 121
Аз си бях избрала втория път нормално раждане без упойка. Обаче не издържах.  Laughing  Примолих се за упойка по едно време и ми сложиха. Така имах възможност да се посъвзема и да събера сили за напъните. Най-добре си остави такава възможност - ако усетиш, че не издържаш вече, да ти сложат.

# 122
  • София
goldi81 при мен нещата протекоха по същият начин едно към едно, само че аз успях да направя едва 1см разкритие за 22ч. и за това се наложи секцио.

# 123
  • София
Добре де, те водите понякога не изтичат ли преди самите контракции? newsm78 newsm78
Аз нямах никакви контракции преди и след изтичането на водите. Контракциите ми започнаха доста след изтичането на водите.
При второто раждане ми спукаха водите в родилното. Имах си контракции.

# 124
Моите води изтекоха около час преди напъните и след около 15 часа контракции.

# 125
  Аз преносвах 3- ти ден, имах 3 см разкритие и почти напълно скъсена шийка и ме сложиха на Окситоцин в 10 сутринта. Нямах почти никакви контракции докато водите не ми изтекоха към 3 следобед. След това имах достасилни контракции, с разкритието вървях добре, но бебо се оказа доста едър за таза ми. Роди се 5160гр. и 56 см. Grinning Два пъти ми слагаха но- шпа и болките леко намаляха, но според мене всичко е от нагласата на човек.

# 126
. родих естествено. първо изтекоха водите, след час започнаха контракциите, след 5 часа се появи детето. на термин. ако трябваше да избирам - пак така щеше да е. за съжаление никой не избира, само се надява, че ще е по най-добрия начин. в смисъл - няма как да знаеш дали естественият процес ще е поносим като болка, като време ... хубаво е да има и резервен вариант, твоят план Б.

# 127
  • Варна
Аз също се чудих какво да избера, питах и разпитвах. Обаче както и да решиш да раждаш, най-вече при нормалното раждане, винаги може да има изненади, така че не го мисли много.

Аз бях убедена (и все още съм), че е най-добре да родя нормално без упойка. Стоях УЖ до последно вкъщи и "геройски" си търпях контракциите. Когато станаха на 2-3 мин. тръгнах с усмивка за болницата. Обаче изненада № 1 - бях само с 1 см разкритие. Чакахме 5-6 часа в болницата и разкритието не помръдваше. Дойде анестезиолог да ме пита искам ли упойка да ползвам при раждането и аз казах НЕ  Naughty. Изпратиха ме обратно вкъщи и от друсането в колата ли, от какво ли, процеса се засили. Върнах се в болницата. Бях с една непрестанна контракция, нещо което се случва обикновено накрая малко преди излизането на плода и изненада № 2 - глупавото разкритие беше само 4 см. И както бях убедена, че не искам упойка, така се примолих да извикат анестезиолога да ми сложи. По принцип ме беше страх и от голямата игла и от болка при слагането, а чувствах едва ли не удоволствие докато ми я слагат - толкова исках тази болка от контракциЯТА да мине. Изненада № 3 - почувствах нищожно облекчение от упойката, даже никакво (това незнам какъв случай съм, всички мои познати са проспали контракциите, даже и списания са чели) и след час-два се примолих за още. Накрая напъвах доста време и направо се отчаях, че не се получават нещата и се примолих чак и за секцио  ooooh! Изненада № 4 - нямаше как да ми направят секцио, беше късно вече - сложиха ми пълна упойка и извадиха бебо с форцепс. Той юнака 4,350 кг., на всичкото отгоре се беше и завъртял с муцунката нагоре (а така не трябвало).

Та искам да кажа, че е хубаво да отидеш с нагласата нещата да се случат както искаш, но все пак не го мисли много. Всичко минава и заминава много бързо, колкото и банално да звучи това.  Hug

П.П. Наистина и на мен не ми дадоха да сложа бебо на гърда 2 дена, най-вероятно заради упойките. Та имах голям проблем с кърменето, но и това се преодолява с упорство. За радост, се кърмим успешно и до сега.

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 23:05 от *Галя*

# 128
  • София
Галя, благодаря ти много за съветите!!! Синът ти е много много сладък!!!  Hug Hug Hug

# 129
  • Варна
Галя, благодаря ти много за съветите!!! Синът ти е много много сладък!!!  Hug Hug Hug

Благодаря много  smile3525

Пожелавам ти и на теб едно такова сладурче. И всичко да мине бързо и леко.  Hug

# 130
аз имам същата дилема.нито ми се плаща за екип 1000 лева.нито за упойка..но ме е страх и без.///много сложен избор

# 131
  • София
roniko44, до скоро не бях никак информирана и мислех да плащам за екип, но сега много се чудя. Мисля ако има усложнения да платя, но иначе да се опитам да си спестя тези пари.

*Галя*, благодаря много и Дай Боже!!!

# 132
  • Варна
При вас софиянки май е по-сложно.  newsm78

Аз родих във Варна и ако искаш упойка +100 лв. Т.е. мога да си реша да я ползвам по време на раждането. Така предварително е гадно - от къде да знаеш кви са болките и дали няма да си ги изтърпиш.  newsm78

# 133
  • София
Мисля че и тук можеш да поискаш и при започнало раждане стига да не е много напреднало раждането:)))

# 134
Ето статийката   
"5. В началото или в края на раждането?
Епидуралната упойка се поставя, когато разкритието на шийката е достигнало поне 3-4 см, но не повече от 6 см. Смята се, че ако анестезията се постави още в началото на раждането, това би могло да причини повече усложнения и носи голям риск от спешна операция с цезарово сечение. Ако упойката се постави по-рано, има реална опасност контракциите да спрат и раждането да се отложи. Затова в началото се поставя система с окситоцин, за да се регулират контракциите и едва тогава може да се сложи епидуралната упойка.
След 6-тия сантиметър рядко се прави епидурална упойка, защото раждането е в ход и се смята, че ще приключи до 1-2 часа. Ако болките станат нетърпими, в такива случаи се използват венозни упойки. "

Общи условия

Активация на акаунт