Да избера ли нормално раждане без упойка?

• 35 764
  • 411
  •   1
Отговори
# 180
  • Край ''синьосиньото синьо море''
Прочетох по  диагонал,това което сте писали....Преди  100 години бабите ни са раждали в синура,че там не духа и е по-закътано...Болки,болки...ами не е чак толкова...Забравяш на секундата като ти дадат'' мишлето'' в ръцете Peace
Против съм всякакви намеси като упойки,секцио и т.н. Не прекъсвайте кармата на детето си за собствено удобство......Господ си знае работата!!!!!! Да не Му даваме акъл Naughty

# 181
  • Pb
И отново, и отново бих избрала естественото раждане без упойка. Имаше болки и то големи, на моменти едва търпими дори, но въпреки това не бих избрала упойката, като спасение. Установих няколко неща, които мисля да взема предвид следващия път - включването на системата с окситоцин беше повратен момент - болките станаха ужасни и неконтролируеми, преди това имах също големи болки, но бяха търпими и по "моя мярка", системата направо накара тялото ми да полудее. Извод първи - следващия път без система!
Всичките тези часове, прикована на леглото са много тежки. Когато имах възможност да сменя позите и да не съм по гръб, се чувствах по-добре. Няколко пъти ходих до банята, където си правих масаж с топла струя - действаше като балсам на болките. Но не можех да стоя дълко там, акушерката ме чакаше да ме върже за всичките салтанати, а аз млада и зелена гледах да съм изпълнителна  doh Извод втори - няма да бързам никъде да ходя следващия път, имах безкрайна нужда от спокойствие и усамотение.

Сега като съм минала през това, въобще не ме е страх по-малко, дори май повече ме гони шубето - тогава си нямах идея какво ще е, що ще е...

Успех!

# 182
  • София
елхичка, благодаря ти много за споделения опит! Аз нямах стратегия преди да пусна темата, но сега съм на твоето мнение. Ще опитам да си остана вкъщи по-дълго и да отида в последния момент в болницата. 

# 183
  • София
Абе и аз някакви стратегии си правех, ама оная вечер, след 2-3 часа нередовни контракции си събрах багажчето и тръгнах да раждам. Пък то - фалшива тревога! Mr. Green

# 184
Да и аз си мислех същото - че в последния момент ще тръгна за родилното, но съвсем не стана така. Контракциите ми се струваха доста на често и с мъжа ми право към болницата. Там се оказа, че съм само с 1,5 разкритие. Родих чак след около 12 часа  ooooh!

# 185
Аз също раждах  естествено и без упойка.Че има болки-има си, и то ужасни....,но всичко може да се изтърпи и преживее.Според мен важна е нагласата,с която отиваш да раждаш.Знаех,че ще ме боли и то ужасно много и бях подготвена да изтърпя.Нито за миг не съжалих,че съм без упойка и не поисках такава.Както моят лекар казва-сложим ли упойка,спираш да усещаш контракциите,спираш с напъните,от  там спираш самото раждане.Самата болка ти е индикация,че трябва да напъваш ,за да се развива родовия процес
Тяма нищо страшно.....всичко зависи от теб самата и дано Богородица бди над  вас в този важен момент.
Леко и успешно раждане ти желая.

# 186
  • Paris, France
Добре де епидурална и спинална не е ли едно и също - и двете са в гръбнака, или се бъркам? newsm78
За нормално раждане си питам какви са масовите използвани, понеже имам изкривяване на гръбнака, аа бях чела в списание 9 месеца, че може да се появи проблем, заатова питам.. Искам да си раждам нормално, но ако не мога да изтърпя на болките и ако поискам упойка, каква биха ми предложили друга освен тази в гръбнака?
А за секциото - само тази в гръбнака ли се използва?
Чувам, че пълната упойка, която пак незнам каква е - венозна ли е, каква е.. вече не я ползват.
Местната каква е - замръзват ли по някакъв начин, маска на устата ли ти слагат, венозна ли е? newsm78

И спиналната и епидуралната са в гръбнака. При хора с гръбначно изкривяване се избягват тези упойки. Не мисля, че някой анестезиолог ще са съгласи да постави епидурал или спинална при гръбначно изкривяване. За нормално има и други упойки, но не са толкова ефективни. Местната упойка, хм, на мене ми сложиха такава след раждането за да шият и да видят състоянието. Ми, не ме хвана  Mr. Green. Бих предпочела да родя още 2-3 пъти без упойка отколкото да ме шият с местна. Беше си като шиене на живо.

Кой и от къде го измисли това, че не се ползва пълна упойка?!  ooooh!
Естествено, че се използва, ако обстоятелствата го налагат.
И обикновено не, не е венозна, защото през кръвоносната система ще стигне веднага до бебето, а за него това не е никак безопасно.
Не че която и да било от упойките е напълно безопасна де.
Но всеки си преценява за себе си.
Както съм казвала много пъти, аз упойка не съм и не бих си поискала за нищо на света.
  Naughty

И за секцио ли не би си поискала упойка Mr. Green newsm78 Мене с венозна ме приспаха. Дали ще стигне до бебето зависи от дозата и от това колко бързо ще го изкарат. Нещо смешно. Аз съм упоявана преди секциото, като дете, с маска. Като легнах за секцио анестезиологът ми сложи маска, обаче не заспивах и се развиках. Той ми каза, че това е кислород за бебето и че упойката е в спринцовката. В същия миг усетих парещата течност във вената си и ............ после се събудих в леглото оперирана.

# 187
Да и аз си мислех същото - че в последния момент ще тръгна за родилното, но съвсем не стана така. Контракциите ми се струваха доста на често и с мъжа ми право към болницата. Там се оказа, че съм само с 1,5 разкритие. Родих чак след около 12 часа  ooooh!

Не, че е правило, разбира се (при всеки организъм е индивидуално), но първият път целият процес протича много по-бавно. Първото си дете родих по-бавно. Вторият път си стоях вкъщи с контракции на 15 мин. с идеята, че е фалшива тревога или най-много да имам 2 см. Кокато отидох в болницата, се оказа че сантиметрите са 6. Докато легнах в предродилна бяха станали 8  Shocked През цялото време бях с усмивка на уста, това е самата истина. Бях щастлива, нетърпелива, весела дори.
включването на системата с окситоцин беше повратен момент - болките станаха ужасни и неконтролируеми, преди това имах също големи болки, но бяха търпими и по "моя мярка", системата направо накара тялото ми да полудее. Извод първи - следващия път без система!
И, наистина, на 8 см. ми сложиха окситоцин - направо откачих  Twisted Evil Shocked Нямаше 15 мин. след като системата потече и се качих да раждам. Но болките бяха много по-силни, а напъните... направо мислех, че ще си изкарам карантиите  Crazy Стана бързо, наистина, но много по-болезнено. Не планирам да имам трето дете, но ако се случи - ще  #2gunfire всеки, който се опитва да ми набучи системата. Естественото раждане е направо песен, но заради такива интервенции жените са наплашени от болката.

# 188
  • Pb
Точно така, нагласа е определяща. В този смисъл и обкръжението от хора, и информацията, която поглъщаме през тези 9 месеца са изключително важни! Исках всичко да преживея, да съм пълноценна и да съм активен участник в това, което се случва.
Както казваш mamita_desita и за миг не ми е минало през главата да искам обезболяване.

В началото на 9я месец бях на пореден престой в болницата и съответно всеки ден ходех в предродилна за запис на тонове - гледката на толкова измъчващи се жени ми действаше смазващо на бойната слава и все повече се притеснявах от "момента". Но когато раждането започна, изпаднах в най-спокойното състояние, което можех да си представя. Все едно бях ударила една водка. Не ме интересуваше никой и нищо, много е особено състоянието.

mama_leone, дай Боже всекиму такова раждане!

# 189
И за секцио ли не би си поискала упойка Mr. Green newsm78

Говорим за нормално раждане, Невенче.  Wink

# 190
  • Paris, France

Дубре. Да дефинираме нормално, защото, като чета тука, май секциото се налага като норма. От прочетеното в темата, окситоцинът е норма. Ох, май съм........ извън норма  Joy Joy Joy

# 191
Говорим за нормално раждане, Невенче.  Wink

Дубре. Да дефинираме нормално, защото, като чета тука, май секциото се налага като норма. От прочетеното в темата, окситоцинът е норма. Ох, май съм........ извън норма  Joy Joy Joy

За мен нормално е: вагинално, без форсиране, без упойки, без епизиотомии.  Wink

# 192
  • София

Дубре. Да дефинираме нормално, защото, като чета тука, май секциото се налага като норма. От прочетеното в темата, окситоцинът е норма. Ох, май съм........ извън норма  Joy Joy Joy

ми за по-лесно - да го наречем вагинално просто.... защото естественото наистина е далеч от нашата действителност за повечето родилки.

# 193
  • Paris, France

Дам, този вид раждане е нормален при котки и мечки, но много рядко срещан в развитите човешки общества. Ох, професионално изкривена съм. В статистиката норма е начинът, по който са родили най-голям брой жени, а той определено не е описаният от тебе. Не се заяждам, просто си разсъждавам. Верно, глупаво е.

ми за по-лесно - да го наречем вагинално просто.... защото естественото наистина е далеч от нашата действителност за повечето родилки.

Вагинално, но ако е форсирано с окситоцин и с епидурална и накрая за капак направят епизиотомия, тогава.......  newsm78

Имам приятелка, раждала естествено първия път, с епидурал, окситоцин и епизиотомия втория път и секцио третия, която ми е казвала, че и се гади като си спомни за второто раждане и че предпочита секцио, бррррррр, 10 пъти пред окситоцин и епидурал.

# 194

Дам, този вид раждане е нормален при котки и мечки, но много рядко срещан в развитите човешки общества. Ох, професионално изкривена съм. В статистиката норма е начинът, по който са родили най-голям брой жени, а той определено не е описаният от тебе. Не се заяждам, просто си разсъждавам. Верно, глупаво е.

Статистиката не ме вълува особено, честно да ти кажа.
Щом аз можах да направя така, че да го изпитам два пъти, значи всеки може.
Само трябва да си упорит.

Общи условия

Активация на акаунт