Пчеларство 2

• 125 762
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
Кенга, браво на теб! Първия мед е най-сладък... помня малкия на 2 години как си слагаше пухкавите ръчички под канелката и ги облизваше ли облизваше hahaha не можехме да го махнем от там...  Laughing Laughing

забележи самите пити как вътре килийките им имат лек наклон. не са точно перпендикулярно разположени на питата, ами лееееко нагоре. Когато слагаш питата в центрофугата трябва да се съобразиш с този наклон, защото ако ги сложиш така, че да въртиш срещу наклона, то наистина няма да ти излезе всичкия мед и тогава ще трябва да усилиш оборотите, а пък тогава се чупи и питата.

Аз подхранвам само с мед, а го вадя защото:
1. Трябва да се освободи място за нов нектар - пчелите се активизират при липсата на мед в кошера.
2. пчелите се подхранват само пролет и есен, и то с цел -- или запасяване с мед /есента - гъст мед/ или с цел - имитация на непрекъснат поток от нектар, който да успокои пчелите и така да се увеличи пилото /пролет, есен - разреден мед/.
Така, че подхранването е с някаква цел, но в точно определен момент и самия акт подхранване гони някакъв резултат.  Peace

Тази зима за първи път ги оставих с магазините отгоре /по два магазина/ - не съм ограничавала никакъв достъп до горе и и ги оставих да си нареждат меда вътре както те си искат. Не съм и стеснявала. Искам да ти кажа, че се развиха много добре. На пролет си изпълниха кошера без моя намеса, тъй като не съм ги и стеснявала и отпада опасността да пропусна да ги разширя навреме. Роеве съм нямала.
Единствения проблем който срещнах беше, че на единия кошер майката реши да си остане горе в магазините и не открих начин да я сваля долу /тъй като нямам ханеманова решетка, а и не искам с такава/. Много се зарадвах като прочетох в твоя пост, че за да се ограничи майката и да не се качва горе се разреждат магазинните пити. Има логика в това, но аз не се бях сетила. Важното е, че се намери решение на този проблем и ще го използвам за другото лято.  Hug

Мнението ми, че колкото по-малко се бърка /особено в плодника/ толкова по-добре за пчелите, съответно и за нас. В плодника много рядко пипам. Вече така ще ми зимуват пчелите, а сега като се намери решение и то такова, което ми хареса за сваляне на майката в плодника - по-хубаво от това няма.  Peace

Последна редакция: пн, 08 авг 2011, 09:09 от Бо_

# 301
 StopКъде сте бре пчелари и пчеларки  newsm78,темата съвсем замря  Naughty,много лятно го давате. Hug

# 302
  • Popovo
   Тук сме (поне аз) ама все нямам време да пиша. Само минавам да прочета какво ново има. Mr. Green
   gorskata49 на 20. август сме на Беклемето. Там ще останем три дни и ще съчетаем полезното и приятното - хем по работа, хем да се забавляваме. Ще се разберем на лични да се видим. А други няма ли да присъстват?
  Ние вече приключихме с ваденето на мед, но май ще има още едно вадене. Но това зависи вече от времето, каквото покаже.

# 303
 StopНа Беклемето сме Hug.Бях няколко дни при децата и като си дойдох днес моят хубостник извадил около 60кг. манов мед черен като менче ooooh!.За подхранване ще оставим от билковия а тоя харесвам не харесвам ще трябва от него да употребявам . Crossing Arms

# 304
Има ли някой от тук, който е регистриран като земеделски производител, във връзка с отглеждането на пчели и получаване финансирания по Програмата за пчеларство и би ли споделил плюсовете и минусите.

# 305
4акита, на първа страница БО е написала програмата прочети я. На Беклемето на събора много се коментираше но ние сме със 30 кошера и хич не съм слушала защото не ме интересуваше.

# 306
Програмата съм я чела, само че си разсъждавам дали за малко количество кошери - например 20, си струва да се участва, да се регистрираш като производител и така...

# 307
Плюсове и минуси на регистрацията като земеделски производител

# 308
4акита ,напиши го и го отвори там пише всичко

# 309
Здравейте на всички! Тази година мисля и аз да зазимя с магазина. Интересува ме къде се слагат лентите против акари? Трябва ли да ги сложа в плодника или може и в магазина? newsm78

# 310
veno49, в плодника  Peace

да ви се оплача - имах нападение и единия кошер даде фира  Cry Опустошиха го и нищо  не помогна да го спасим. Когато намерихме начин да го преместим - беше вече късно.
никога не бях виждала такова нещо, но почти веднага разбрах, че е нападение и затрупах бързо отворите с трева, но явно е било късно. Такова нещо...  Shocked никога не ми се беше случвало... и едно нещо ме впечатли - влизам в рояка около кошера за да сложа трева на входа и нито една пчела не ме напада, а около мен черно от пчели... не знам дали ме разбират тези, които не са виждали нападение - около кошера - под него на купчини се бият, отстрани него - черно от пчели и летят, но нито една не ме напада /явно, заети с кражбата/.  Shocked

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 11:07 от Бо_

# 311
Здравейте, знаете ли какво е това насекому с този голям хобот което взима прашец от лофанта на страницата на фирма платан http://platan.imario.de/produkti2.jsp долу на лявата снимка?

# 312
Това е колибри. Най- малката птичка в света. Храни се с нектар. Интересна е с това че може да лети както напред така и назад, а може да се задържи и на място.

# 313
извинете ме аз само засега запис..ще чета на първо време после може и да пиша:)

# 314
Това е насекомо от рода на пеперудите и на Български се нарича Вечерник Macroglossum stellatarum е латинското му име.Характерното за него е че си снася яйцата само на билката Еньовче http://en.wikipedia....sum_stellatarum                                 

Общи условия

Активация на акаунт