Пчеларство 2

• 125 709
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Ако на пролет се престраша да започна поне с един кошер, може ли да ми препоръчате от къде да си купя.
Казват, че Кошерите Лангстронг - Рут  са по-добри?
Имам нужда от всичко.

# 346
в темата има хора, които произвеждат кошери и да не се срамуват, ами да  си кажат  Grinning

инак, гледай да е здрав, че да не ви се разпадне бързо, бързо  Peace не мога да те посъветвам нищо конкретно по тази тема, тъй като ние си стегнахме старите кошери и не ми се е налагало да търся. Мислехме първо да си направим сами кошер, но после преценихме, че ще е по-добре да използваме старите ни кошери - здраво, хубаво и дебело дърво. И така..  Peace

# 347
  • Сливен
Здравейте на всички Hug ,Кентга ние също имахме такъв случаи, решението е купуваш си оплодена майка  смачкваш старата и след 5 часа слагаш новата .Сега от две седмици в един кошер няма пило ooooh! ,пчелите намаляха и не можем да намерим майката а и те не залагат маточник .Утре внимателно ще се занимаваме с него.  newsm78

Как лесно го казваш, Горската... Работата е там, че аз майка до сега съм намирала само 2 или 3 пъти. Явно не ми е свиканло окото, но не мога и не мога да я откривам...
Благодаря ти за отзивчивостта. Вижда се, че пак ще трябва да търся помощ от някой "на живо".

Ябълка, аз съм съвсем начинаеща. Все още карам с Дадан-Блат, но живот и здраве, когато тръгна да ги подменям с нови, бих избрала многокорпусните - точно Лангстрот-Рут. Има много доказателства за предимствата им. Simple Smile

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 15:58 от Кенга

# 348
  • София
Знам, че се започва с поне три кошера, не един.

Иначе два кашона с восъчни пити не бяхме ги опаковали и за един месец са се развили ларви на восъчен молец. Дано в сандъците с голямата част от питите няма пролуки.

Сега искам поне восъка да запазя за претопяване.  Ако не са много повредените ще ги мина през фризера.

От друга страна в помещението може да са останали индивиди някъде (въпреки, че питите ще са запечатани в кашони и сандъци

От статиите, които прочетох яйцата се различавали, а също и следите от ларвите (екстрементите). Трябва всичко да извадя и да проверя, че тези орехови шуми явно не са гаранция...

Помещението е 20 квадрата и е сравнително уплътнено. Чудя се да пробвам това със запалената сяра да опуша всичко вътре за 24 часа - през 2 седмици.

Четох, че е най-добре да се съхраняват навън, в магазини и корпуси, на комин, с мрежа  и капак отгоре и отдолу - течението няма да им хареса на молеца и спиш спокойно.

Резервните пити в склада се подреждат на известно разстояние една от друга като често се проветряват. Най-често използваните химически средства за обработка на питите се прилагат във вид на фумигация и изпарение.
- Опушване на помещението със сяра. В съд с разгорели въглени се поставя сяра на прах - по 5 грама за всеки куб. метър. Помещението се затваря и уплътнява добре за 24 часа. Повтаря се след 10-15 дни, тъй като образуваният серен двуокис не убива яйцата на восъчния молец. Да се внимава за пожари - съдовете да бъдат от глина или негорим материал - консервни кутии и др. Обработката със сяра трябва да се извърши двукратно през пролетта и двукратно през есента, за да има траен ефект.
- При използването на оцетна или мравчена киселина се постига унищожаване на всички форми на восъчния молец. За 1 куб.m е необходимо 100-120 ml 90% оцетна киселина, поставена отгоре върху питите (напоява се някаква тъкан). При прилагането й през пролетта питите се проветряват, преди да се използват. Оцетната киселина има корозивно действие и трябва да се внимава с инвентара, направен от метал.
- Формалиновите пари също се използват за унищожаване на восъчния молец. За 1 куб.m са необходими около 50ml.

http://atanasov.alpobg.com/molez.php

# 349
  • София
Слагаме ги в един кошер с два магазина отгоре /имаме си свободен за тази цел/ и го завиваме с голям найлон /супер голяма торба/ и запалваме сяра да тлее вътре, и вързваме торбата. След две седмици пак. Помещението в което стои този кошер е доста студено през зимата и няма как да оцелее нещо, ако се е появило случайно в периода от опушването до студа.
Отделно орехова шума слагаме в помещението и между питите, но само тя не е достатъчна против молците.
Може и да бъдат в някой стар хладилник или фризер. При минусови температури всичко умира, после като се изключи и да си останат вътре. Няма как да припари нещо до пролетта, ако не се отваря.

Бо ако си във Варна да пием по кафе?

сега съм по-свободна, че по време на празниците лудницата у дома беше пълна!  Crazy Мятах едни тави и тенджери...  Laughing
Звънкай!

Направих това с покривало и тлееща сяра, кофти ли е ако стои така повече от 24 часа?
Прегледах всички рамки и 2/3 от тях имаха следи от молец, а по запазените не видях нито яйца нито друго - тях не съм ги опушвал.

Яйцата не ги лови серния оксид нали?

# 350
Здравейте пчелари, с мъжа ми имаме огромно желание да си вземем кошери, бихте ли ни препоръчали някакви конкретни книги, откъдето да започнем все пак.
Преди години баща ми имаше няколко кошера, но се оказа, че е алергичен и ги подарихме. Тъй като той е в друго населено място, не можем да разчитаме на помощ от негова страна.
Благодаря ви предварително  bouquet

# 351
Яйцата не ги лови серния оксид нали?

не ги лови и за това се опушват втори път - след като се излюпят. Ние го правим след около 2 седмици, но за по-точен период трябва да погледна пак и да прочета за да ти кажа точно след колко дни се опушва втори път.  Peace
Не се притеснявай от миризма или нещо подобно от серния двуокис - той се изпарява и миризмата също се изпарява и не остава.
Инак и виното ще ти е с миризма на сяра, а то не е. Когато се отваря бутилка с вино се оставя да "подиша" около 1/2 час за да се изпари миризмата на сяра.  Wink

D_e_s_i_t_o старите книги са най-добри. Всички /почти всички нови книги/ са преписани стари такива.
Това обаче не означава да се водите по стари методи на пчеларстване. А по-скоро да разберете основни принципи и начина на живот на пчелите и от там нататък да си създадете свой начин.  Peace Мога да ти цитирам заглавия /писала съм ги по-напред в темата/.  Peace

# 352
Здравейте мили дами  bouquet и драги господа Hug, след дълго търсене открихме майката в нашия кошер .Млада много дребна и започнала да снася пило ,та сега го подхранваме със меден сироп,много желаем Praynig да се оправи и изкара зимата .Сам е сменил майката но как точно така и не разбрахме newsm78.За сярата,  ние само с нея се справяме аз писах и преди ,питите ги държим  в стар гардероб и сярата стой там в един съд отворена непрекъснато даже сме поръсили и по земята.БО чакам newsm64 stork-boy

# 353
  • Сливен
Здравейте мили дами  bouquet и драги господа Hug, след дълго търсене открихме майката в нашия кошер .Млада много дребна и започнала да снася пило ,та сега го подхранваме със меден сироп,много желаем Praynig да се оправи и изкара зимата .Сам е сменил майката но как точно така и не разбрахме newsm78.

Моят пък се беше превърнал в първокачествна търтовка. За съжаление така се стекоха обстоятелствата, че чак този уикенд успях да отида да го видя. Ако преди месец нямаше грам пило, то сега имаше много, но... търтеево. Изглежда и те са решили да сменят майка по никое време, но по някаква причина се е загубила. Най-вероятно е станало точно в началото на септември. Вероятно ако им бях придала майка както Горската ме посъветва можеше и да се спаси нещо, но... дали щяха да успеят да направят зимни пчели... Кой знае? А и аз идея си нямам от къде можех да взема майка, за да им придам.
Сега по съвет на моя учител ги обединих с друг кошер. Сложих вестник върху корпуса и отгоре два магазина. В тях наредих питите от търтовката и изсипах пчелите от кошера. Леко надупчих вестника, за да можели да си го изгризят сами. Идеята е пчелите от долния кошер да убият търтовките, а здравите пчелички да си останат в кошера и да го подсилят за зимата. Дали ще се случи? Ще видим напролет. Във всеки случай голяма война се беше заформила, защото на следващия ден като погледнах беше пълно с трупове отпред. И в резултат аз пак съм с 2 кошерчета. Дано все пак изкарат зимата.

# 354
по този начин обединени пчелите...  Rolling Eyes струва ми се е бил най-неудачния.
Сигурна съм, че си загубила повече от колкото спечелила, с това обединяване. В смисъл, че не са ти умирали само от търтовките, ами и от годните пчели в основния ти кошер. Умирали са и нетъртовки от горния /въпреки, че те са били много малко, ако въобще ги е имало - повече от месец си нямала годно пило от майка, това показва, че си нямала млади пчели/. И ако ги е имало изобщо, то те са умирали защото нямат еднаква миризма с другите...Разликата в миризмата на едните и миризмата на другите се притъпява с лук, пърцуца..., но аз не бих експериментирала с търтовка, още повече със стара търтовка.
+ това / и според мен най-важното/ търтовките са много враждебно настроени към всяка майка и се стремят да я убият... поела си голям риск за майката в основния ти кошер. В такива случаи майката се слага в клетка и когато вече всичко е спокойно се пуска отново.

само един линк ще дам, инак има много писано по въпроса за търтовките в нета
http://agronet.bg/bee-keeping/bee-articles/193-tartovachni-semeistva.html

# 355
  • Сливен
Звучи  много логично, Бо.  Rolling Eyes Но каквото съм направила - направила съм го.  Sick
Човек се учи от грешките си... Дано да имам защо да уча...

# 356
  • София
Лентите против акари колко време трябва да стоят? Вече мина 1 месец и 3 дни

# 357
 :stop  GiftЧЕРПЯ имам внук ,кръстен е на мен Виктор Hug  ylinfant

# 358
Всичко съм из побъркала  със иконките но истината е че съм много радостна и благодаря на Бога че всичко премина добре.

# 359
ха хаааа оправдана си тогава...
честито горскааа  Wink.. да ти е живо и здраво внучето! .. че и на твоето име  Simple Smile браво!  Simple Smile   bouquet  bouquet
Много да те радва, да те обича, а ти също да си жива и здрава и яка, че да помагаш на децата Hug

Общи условия

Активация на акаунт