Пчеларство 2

• 125 703
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
... Агастачето цъфти цяло лято и е доста медоносно растение, а японската дюля е обожавана от пчелите - цъфти доста рано

Peace

luna, бях чула, че е доста скъпо изследване.. и как няма да е като нямат сметка да знаем истината.

моето мнение е че ритаме, неритаме ГМО е бъдещето... за жалост разбира се, но тъй като населението само се увеличава, то нямаме много избор. Инак ще настане глад.
Рапицата също предвещава глад и покачване на цените на храните.. тъй като заема площи от земята, където може да се отглеждат култури за изхранване. Но пък е лесна за отглеждане и до колкото знам доста безрискова и това предизвиква хората да я отглеждат.

# 406
  • Popovo
До колкото на мен ми е известно рапицата като растение е генномодиицирано.Искам да кажа,че нормално в природата  не се среща такова растение. От всичките видове рапица само 4 сорта са медоносни и не е задължително, че като е посята рапицата ще даде и нектар. Но да от рапицата пчелите стават много агресивни и жилят ужасно. Не споря че информацията ми за рапицата е 100% вярна,затова трябва да се пита някой специалист, но това е това което знам. и другото което знам от миналата година, или по-точно от моите наблюдения,че на местата където имаше посята рапица там пчелите се развиха много добре и пчеларите извадиха много мед.
   Съгласна съм с luna как може човек да сбърка мед от рапица с мед от магарешки бодил.Но като се замисля,когато човек не знае вярва на всичко което му кажат. Като например е много грешно твърдението,че кристализиралият мед е фалшив, защото съдържа захар. Или,че акациевият мед не може да бъде чисто бял. Но хора различни, различни мнения.

# 407
Хей къде се изгубихте мили дами? А може би празнувате? Rolling Eyes
И макар  почти в края на този празник искам да ви пожелая да сте здрави,желани и обичани.  bouquet

# 408
  • Сливен
Здравейте!
Само наминавам да ви поздравя! Чета от време на време, но като нямам какво да пиша, само си чета.
Що отношение рапицата аз също съм чела, че няма растение "рапица"., Тя е изкуствено създадена и всичката рапица (не само тази у нас) е ГМО. Аз лично се радвам, че поне засега кооперациите около нашето село не я сеят. Дано така да продължава!

# 409
Здравейте Stop ,след зимен сън ще се събуди и нашета група .Зимата не бяхме много активни .Преди десетина дни когато времето се беше позатоплило облитаха ,вярвайте ми беше ми мъчно като ги гледах как щом се покажат на прелката и изпускат секрета си ,снегът пред кошерите почерня  ,използвахме та разтопихме мед и ги подхранихме но сега пак заваля сняг..Прочетох всички коментари  бях изпуснала много но сега ще ви следя редовно.Лични поздрави  Hugна БО и на ЖАБЧЕ
 Heart Eyes

# 410
  • София
Привет,

Има ли читави програми за подпомагане на пчеларите?
Искаме да увеличим кошерите с още 30-40 (в момента са 16).

Откъде може да се набавят асклепиас, кариоптерис, лофант и други високо медодайни растения?

# 411
Ехооооо, момичета къде сте,Здравейте ,да побутнем темата напред , очаква се вече хубаво време и мисля че всички вече ще трябва да започнем да се трудим и пчеличкити и ние.

# 412
  • Popovo
   Здравейте! gorskata_49 мерси за поздравите.
   За сега след прегледите се оказа,че имаме около десетина жертви.Като казвам жертви имам в предвид не измрели, а без майки и ги смесихме с други по-слаби семейства .Така се надяваме поне да станат по-силни за пролетта.
  Подхранвахте ли вече? И с какво? ние вече веднъж подхранвахме с питки.

# 413
Здравей тук все още е много студено и не може да видим какво става но два пъти в началото на месеца давахме в хранилките мед.Сега като се затопли ще видим точно какво става  и ще споделя.

# 414
Здравейте,
    Днес е един страхотен ден за пчеличките ,не знам от къде но носят и прашец да се не начудиш, тук там има цъфнали кокичета а снегът вече прошари и на места се вижда земята

# 415
Наистина времето беше разкошно.Горска, а при мен кокичетата вече прецъфтяха,но пък лешниците сега започват и дряна също да цъфтят.
Пчеличките са живи  Grinning  всичките даже им направих един бърз преглед днес и имаше пило вече запечатано тук там newsm78 не съм очаквала такова нещо.Имат си храна достатъчно само на едно семейство сложих допълнително рамка с мед .
Но това което ме впечатли е голямото количество пчели очаквах да видя по-малко.
Това е от мен, надявам  Praynig се при всички да е така и да се похвалите.
Спорна седмица на всички работещи.  bouquet

# 416
Здравейте - и аз да се похваля, че са ни живи здрави пчеличките. Подхранихме 2-3 пъти, че тази зима ги зазимихме с малко мед и се притеснявам дали си имат достатъчно.
Мислим да си купим 2 отводки.  Blush

Горскаааа  Hug  Каним се да обикаляме из България - ако не е по Великден, то малко след него.. може да ви навестим.  Heart Eyes

# 417
Здравей Бо Hug ,да чуя една хубава новина ,много ще се радвам да се видим няма значение по кое време ще бъде винаги сте добре дошли .Жабче  StopHug защо ли така се е получило при вас -сигурно са ги смачкали като са местили кълбото ,не мога да си го обясня newsm78.                                                                         Привет на всички , днес тук беше много топло и ги прегледахме -добре са.Изкарали са тая дълга зима милите и сега започват да се трудят. 

# 418

само с мед подхранвам... но ако имахме много кошери сигурно щях да мисля за друг вариант.

# 419
  • София
Рових се за програми подмомагащи пчеларите, но нищо работещо не открих, освен мярка 112, но тя се готви да започне не с 2 икон. единици а с 3 (70пч. семейства) и да се достигнат след 3години 8 икон.ед, (160пчелни семейства), което е доста рисковано и отговорно. При сегашния регламент е от започване с 2 и.е. след 3 години на 5и.е. и се поддържат още 2 години (общо 5години), получават се 2х25 000лв.  Peace

За регистрация за земеделски производител (до 25 март) освен осигоровки (към 80-90лв на месец) - каква е процедурата за документа от ветеренирания лекар - скъпа ли е?
http://www.pchelarstvo.com/плюсове-и-минуси-на-регистрацията-кат/

Последна редакция: вт, 20 мар 2012, 11:39 от hakama

Общи условия

Активация на акаунт