Пчеларство 2

• 125 705
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
hakama, две икономически единици, поне аз като кандидатствах,  бяха 60 и няколко семейства... Не си спомням точната бройка. Променили ли са икономическата единица!?
Започваш с две ик. единици, може да ги увеличиш с още 5 максимум - т.е. да ти станат общо 7 ик.единици.
Не е задължително да получиш 50 000 лв - това е максимумът, но зависи и от бизнес плана ти - какво е заложено и каква сума ти е необходима...

Последна редакция: вт, 20 мар 2012, 10:21 от luna

# 421
  • София
hakama, две икономически единици, поне аз като кандидатствах,  бяха 60 и няколко семейства... Не си спомням точната бройка. Променили ли са икономическата единица!?
Започваш с две ик. единици, може да ги увеличиш с още 5 максимум - т.е. да ти станат общо 7 ик.единици.
Не е задължително да получиш 50 000 лв - това е максимумът, но зависи и от бизнес плана ти - какво е заложено и каква сума ти е необходима...

Понеже това един консултант ми го каза - може ли дадеш повече инфо относно това или къде да търся?
Максимума е 7, а минимума след 3г колко е? Той ми каза, че се говорело да го вдигнат долната граница и така доста хора ще отпаднат, затова се колебаем дали да започваме - рег-я за ЗП [смяна на адресна регистрация], ветеринар, нови кошери, отводки... място и т.н. и това до май месец!  Защото ако ще се захващаме по-добре ще е директно за 3 и.е. иначе може да остана с пръст в уста (ако съм подготвен за 2 и.е.) все пак това са си няколко хиляди лева. Ви сами ли се готвихте?
Значи 25 000лв е тавана, хм това не го знаех!?  ooooh!

За биологичното пчеларство знаете ли нещо?

ПП: Да изчакаме ли и тази година и от следващата да се организираме...

# 422
Не бих могла да отговоря на всичките ти въпроси с точност. Не съм се интересувала скоро, говоря за времето преди три години. Тогава кандидатствах със 70 семейства - 2,15 икономически единици. Още при кандидатстването си избираш, кога да ти е втората проверка, след която, при одобрение, следва второто плащане. Имаш избор, дали да е на третата година, четвъртата или петата - при изтичане на срока на договора.
Какво се говори, не знам, важно е какво ще решат да има като изисквания, а те ще го обявят така или иначе. 
Имаше изискване регистрацията да не е по-назад от 6 месеца от датата на кандидатстването по мярката. Не знам, дали има промяна в тази част.
 Защо те тревожи документацията!? Тя лесно се набира, само има тичане много.
От края на миналата година има промяна в сроковете за пререгистрация на ЗП - от Октомври или Ноември /това вече го забравих  Crazy/ до Февруари, като по изключение 2012г. срокът е до края на Март.
Бизнес план могат да изготвят обучени експерти в областните служби за съвети по земеделие, съвсем безплатно. Там може и да те консултират, те при всички случаи са осведомени, ако има новости.
За биологичното пчеларство не знам нищо. Не съм се интересувала. Имам някакъв мъгляв спомен от лятното ми обучение, че сертификат се получава след няколко години наблюдение на фермата и целия процес, но как, идея си нямам.
Ще потърся линкове като инфо, с които да бъда полезна.

# 423

Здравейте , да се оплача и аз като Жабче ,два кошера са без майки -не носят прашец и като ги отворихме и прегледахме нямат  ,нищо какво да правим  newsm78, ще си произведат но това много забавя процеса.

# 424
  • Popovo
   Кошерите ни без майки от 4 станаха на 8. Мъжете решиха да сложат пчелите от кошерите без майки на слаби семейства. А там майките били стари и пчелите убили майките. И така вече бройката расте. Днес вече забелязахме ,че носят и прашец - бял, лилав и много се чудя от къде е този лилавият?

# 425
 StopТака ,днес нашите два осиротели си заминаха ,взехме питите и колкото пчелички има горките ще умрат ,ужас  но нищо друго не може да се направи .

# 426
горска, не разбрах - защо не ги събрахте осиротелите с някое друго семейство?

# 427
Здравей Бо ,не ги събрахме защото са един до друг и ако ги сложим в някой кошер от нашите те пак ще се върнат в техния и просто няма смисъл ,може но ако са на друго место в друг пчелин.Вие как сте  ако минавате за София винаги сте добре дошли при нас .Весели празници.

# 428
Здравейте, записвам се и аз.С мъжа ми за първа година ще гледаме пчелички и сме много нови в областта.Така че имам много да чета  Hug

# 429
Помощ при застраховане на пчелите от 50% до 80%.  Аз лично все още се чудя.
http://www.priceminister.bg/?p=504

# 430
Здравейте, от около месец се занимавам с пчели. Бих искала да ми дадете съвет ако пчелата ми има майка но е слаба какво да я правя за да не умре?

# 431
kitai4i, няма как да умре, ако семейството е здраво и има достатъчно храна.

# 432
  • Popovo
   Бо_ за силно семейство съм съгласна, че няма как да умре, но тази година видях, как семейство което има какво да яде (в смисъл,че има достатъчно мед) пчелите измряха. И от това се оплакват много пчелари. Забелязах,че кошерите който са високо надморско равнище оцеляха в студовете, а тези който са на ниско има много жертви.  Имаме два пчелина, който са на различна надморска височина и единият е (този който е на по-ниско) е направо плачебен, чак не ми се се говори.Другият е по на високо  и чак да ти е кеф да отваряш кошерите.

# 433
Искам да ви попитам тази година каква е цената на 4-рамкова отводка. Питам, защото търсим да закупим и цената, която ни беше казана е с 67% по-висока от миналогодишната. Очаквахме увеличение, но чак пък толкова!

# 434
   Бо_ за силно семейство съм съгласна, че няма как да умре, но тази година видях, как семейство което има какво да яде (в смисъл,че има достатъчно мед) пчелите измряха. И от това се оплакват много пчелари. Забелязах,че кошерите който са високо надморско равнище оцеляха в студовете, а тези който са на ниско има много жертви.  Имаме два пчелина, който са на различна надморска височина и единият е (този който е на по-ниско) е направо плачебен, чак не ми се се говори.Другият е по на високо  и чак да ти е кеф да отваряш кошерите.

Може, не споря  Hug
Изказах мнение защото имах такова семейство.. нищо му нямаше и само храна искаше си го влачихме 1-2 години, докато сега е силен кошер...
Не е рентабилно, но пък когато се занимаваш с такова пчеларство като нас - по-скоро си е кеф и експериментирахме да видим как от една шепичка пчели ще стане кошер.  Mr. Green

Пък и никой не отговори на kitai4i...

Но пък все ми се струва, че не надморската височина ще е причината за състоянието на пчелина ви, zhabche. Освен, ако са имали по-малко паша.. не знам.  Rolling Eyes
Поспряла съм да чета за пчелите и познайте как се забравя...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт