Пчеларство 2

• 125 724
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте.Искам да ви попитам нещо-купихме си къща на село и се оказа че комшиите ни от ляво са.....15 кошера.От нас ги дели една ограда и до скоро проблеми нямаше но от 2-3 седмици започнаха да ни нападат-проверихме имат си вода,явно не е заради това.Имам син на 6 годинки който онзи ден както си чеше седнал на едно столче в двора го нападна 1 пчела и го ужили-сега не иска да стои навън и като чуе пчела започва да вика-как да постъпя-и освен това няма ли някакво ограничение-не трябва ли да има някакво разстояние от кошерите до къщата-само информативно да ви кажа че аз госпожата която гледа пчелите ги отглежда от разстояние-идва веднъж на 2 седмици и живее на 80 км,та не можем да се обърнем към нея за съвет.Аз лично много обичам мед и нямам нищо против пчеличките ама освен момченцето ми имам и едно млада госпожица която е на 7 месеца и не знам какво ще направя ако я ужили и нея някоя пчела.Има моменти когато не може да се излезе на двора-помогнете ми моля ви дайте ми съвет #Cussing out

# 436
Мисля че никой от нас пчеларите няма да ти обърне внимание защото въпроса ти е много неуместен точно тук , задай го към някоя институция която да ти отговори  ,само ще ти споделя че аз съм алергична към пчелната отрова и от едно ужилване може и да е фатално и въпреки това имаме 38 броя кошери от 40 години и се грижим за тях .ЗАПОМНИ ЕДНО пчелите не нападат ако си стоиш мирно ,тя прелети обиколи и ако си стоиш без да размахвах ръце или каквото и да е било тя си отлита , те не са месоядни.Мога да ти обясня много неща но сигурно ще напусна добрия тон  и затова ти се разрови из Интернет и виж какво пише за пчелите

# 437
съжалявам ако мислите че въпроса ми е неуместен-аз търся мирно решение на проблема-в закона пише че пчелите трябва да са на минимум 3 метра от къщата ако правилно съм разбрала-или не е така?Пчелите ги има от много години-до ден днешен ние им наливаме вода защото иначе са при нас на мивката или в басейна на малкия.Колкото до това че не нападат-не съм съгласна .Онзи ден бягах с бебе на ръце да се скрия защото бяхме излязли на слънце и както си стояхме започват да ни кацат.Може би има някакъв проблем-това ви питам-нямам нищо против пчелите или кошерите-5 години не са ми пречели не мисля че ще ми пречат и за в бъдеще .Не разбирам и защо трябва да "напускате добрия тон "защото аз не се заяждам а питам-ако ще напускаме добрия тон-като се разрових в интернет попаднах на такива като мен които директно прибягват до пръскане с препарати против насекоми-ама аз не искам това #Cussing out

# 438
И ти това да пръскаш с препарат за насекоми го имаш за нормално поведение на нормални хораЕдин такъв сектор е пчеларството. Както се казва в последния доклад на ЕП относно здравето на пчелите и предизвикателствата пред сектора на пчеларството, той е от голямо значение за запазване на биоразнообразието. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване. Моята страна България е една от най-богатите на биологично разнообразие страни в Европа. Същевременно българското пчеларство, също както и пчеларството в други страни в Европа и света, се сблъсква с проблема със загуба на пчелни семейства – факт, който застрашава биоразнообразието в Европа”, посочва Мария Неделчева.

# 439
pakita80, трябва да са на определено разстояние от оградата, която ви дели. Вероятно е това, което ти си споменала - 3 метра. От миналата година не съм търсила нищо по въпроса. Забравям.
Пчелите, когато има какво да събират, нямат време да се занимават с нас, човеците.
Миналата година имах подобен проблем. Съседи, чието дете беше ужилено от пчела, се оплакали в кметството на селото, кметът предал случая в общината и оттам пратиха комисия, за да провери дали са спазени отстоянията и изискванията, наложени от закона. Ако това ти върши работа. Grinning

# 440
pakita80, тези отстояния не могат да окажат никакво влияние.. пчелите не летят до 2.90 метра от кошера, че да има смисъл от това отстояние 3 метра от ограда.
И да ги преместят хората - ти пак ще имаш проблеми с пчелите, и да ги принудиш да си махнат кошерите - ти пак ще имаш проблеми с пчелите на съседите от другия край на селото...
Намери друго решение, като например да обясниш на детето.. аз имам 5 годишно дете, което също го е жилила пчела и въпреки, че пищя както никога дотогава, сега пак се вре покрай нас при кошерите. Вече знае, че не трябва да ръкомаха и ако някоя се разлюти - то тръгва да върви бързо към изхода на двора и тя се отказвала.  Wink Пък и е мъж и едно боцване го прави само по-мъж - като татко му...  Laughing Laughing
Пък пръскането - къде ще пръскаш, като видиш пчела ли? Е то да не са една или две? Все ще пръскаш из градината си против насекоми ли? Ами вие все пак сте си купили къща на село  Wink намерете начин да свикнете с него, а не то с вас.

# 441
Ние сме си свикнали-малкия вече изпитва ужас като чуе жужене-госпожата беше дошла да си рови в кошерите в събота по обяд и пак го ужили-сега не ще и да чуе да си ходи на село и даже пред блока не иска-видял пчела-това исках да избегна.Иначе обеща че ще направи ограда висока 2,5м и ще се постарае да не идва почивните дни ама 1 седмица след обещанието си дойде в неделя сутринта-с буркан мед newsm78и вие ли така правите?Обяснила съм на малкия че не трябва да ръкомаха и да ги дразни ама момента беше такъв че те ни нападаха без нищо-пчеларката комшийка го обясни с цъфтежа на рапицата.Последният път нямаше такива проблеми,ама малкия вече има проблем-та за кое да ми е жал-за пчелите или за детето?Разбирам че вие имате пчели и детето ви расте покрай тях-това е хубаво,иска ми се и моето да не го е страх. #Puppy dog

# 442
Като казах - вие да свикнете - имах предвид семейството ви, защото децата са част от него.

Съжалявам, че така се е получило с детето, но не мисля, че е необратимо. Сигурно има начин да му се обясни, така че да се успокои.

# 443
От къде може да  се купи един кошер/с пчелното семейство/ за начинаещ пчелар от района на Враца?

# 444
Здравейте:) пчелички -как почна за вас пчеларската година извадихте ли вече първия мед?

# 445
     Ооооооооооооооо тук вече почти не се появява никой .Здравей те ,  да извадихме от ябълки и череша около сто кг. но от акацията нищо ,днес ги проверявахме складирали са само долу ,горе нищо не са качвали , ама то три седмици само вали.Имаме четири нови кошери от Ловеч ни ги дадоха и всичките роиха ,една череша е осечена вече няма клони по нея,хванах ме ги всички и са в нови кошери ,ще видим какво ще се получи.

# 446
Здравейте,
Как са ви пчеличките,има ли мед.
Тази година за мен е г/д добра.Останах с 3 кошера,и този които беше най силен миналата година тази година беше останал само на 2 рамки.Другите само 1 подхранване минаха ,закъсних с махането на платната под магазините и доста от пчелите се бяха прехвърлили горе.Така направо с магазините с  пчелите го сложих на слабия и от всеки един взех една рамка с най прясното пило и го сложих в слабия.Така до края на май от най силното семейство стана пак най силното,а другите от толкова дъждове нямах възможност да прочиствам маточниците и роиха всеки по 4 пъти.Хванах си 3 рояка другите ги изпуснах че съм бил на работа.Така от първия който хванах

преди седмица извадих 17 кг. мед,този които за последно е роил за две седмици от празен магазин го напълни.Общо до ся от 4-те съм извадил 75-76 кг. и очаквам до една седмица да вадя пак.

# 447
Здравейте,ние вадим яко...ама и много ме жилят нещо тая година Grinning.Май разбраха кой им взема продукцията.Кандидатствахме за тая субсидия и както всичко в БГ пак няма да дадат каквото първоначално казаха.И така в общи линии.Да става края на август че да си почина малко .

# 448
Здравейте,ние вадим яко...ама и много ме жилят нещо тая година Grinning.Май разбраха кой им взема продукцията.Кандидатствахме за тая субсидия и както всичко в БГ пак няма да дадат каквото първоначално казаха.И така в общи линии.Да става края на август че да си почина малко .
Не биха могли да дадат максимума от 15 лв., който бяха определили на база информацията, която е при тях. Кандидатствали са пчелари, които до момента не са вземали нищо от РА и за тях не е имало данни, но и 12 лв. е ок като за първа година. Grinning
Не сме приключили с ваденето още, а е трудно, че сме и на работа.

# 449
Искам да питам - за продаване на мед на пазар има ли някакви специални условия на които трябва да се отговаря?

Общи условия

Активация на акаунт