Пчеларство 2

• 125 753
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
извинете ме че така се намесвам директно с въпрос, но моля който е запознат по въпроса да ми помогне с инфо.
Баща ми  е пчелар от доста години, но в момента е командировка и майка ми се обади притеснена, че чужди пчели нападали кошерите и видяла доста измрели пчели. Чувал ли е някой подобно нещо, на какво може да се дължи и какво може да се направи по въпроса?

# 481
На тоя храст по нашия край му викаме жив плет. Цъфти дълго и има страхотен облет, като го наближиш, направо жужи от пчели. Снимката е актуална. Става за жив плет, а се унищожава с едно третиране с Раундъп. Друг начин няма.
http://prikachi.com/images/149/5291149Z.jpg

# 482
Зори, съжалявам, че чак сега се включвам и вероятно вече е твърде късно (жалко, че никой не се е включил със съвет от темата)... аз преживях това с два кошера миналата година. Точно сега им е периода да крадат.
Нападат се и се крадат, и докато се усетиш са убили майката и се разпада и семейството, но пък можеш да спасиш евентуално малко мед. Защото те изнасят и меда.
Има опасност да наберат още повече сила и по този начин да ликвидират целия пчелин. Положението е сериозно. Вечер си отиват и днес може пак да са там - за другите кошери.
Трябва да стесниш входовете, за да може семействата да се отбраняват по-лесно.

Аз за да пресека нападението освен стеснението и натрупах много трева на входовете на здравите семейства. Сложих и и една пръскачка, която разпръсква вода (все едно вали дъжд).

Успех! Дано имате малко поражения.
Пиши какво е станало.

# 483
Бо_ , благодаря ти много за отговора! Баща ми се е прибрал навреме и е овладял ситуацията за сега, аз в неделя ще ходя при него и ще видя какво е станало. Дано оцелеят пчеличките ни  Praynig.

# 484
  • София
Здравейте,
 Тези дни трябва да решим един въпрос.

Кой вариант е по-удачен и икономичен, за да узаконим продажбата на мед (и пчелни продукти) - директна по принцип, че не можем само на познати да го разпродадем.
 За отваряне на фирма знам, че в края на годината е най-добре.

Като земеделски производител или като фирма(последната и за други дейности може да ни потрябва)?

За ЗП - може ли работещ да се рег-ра и каква е разликата с безработен? За безработен по спомен са около 70лв на месец, други разходи има ли?

Само със сертификат не става ли? За да ми го издадат какви документи ще ми трябват? Ако меда ми е от различни места?

Искам като си пусна обява някъде да дишам спокойно - иначе санкцията не знам каква е, но сигурно не е малка?! Мисля и сайт по-натам да си направя.

Благодаря

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 16:05 от hakama

# 485
# 486
че интересна статия...
какъв ли ще бъде резултата на пролет  Laughing

# 487

Смъртността сред пчелите в Германия вдигна цената на меда
ноември 5, 2012

Смъртта на  много пчели в Германия повиши цената на меда в страната драстично, съобщават от Германската федерация на пчеларите.
Тази година се оказва тежка за германските пчелари. Поради неблагоприятни атмосферни условия тази пролет и “епидемията”, която унищожи пчелните популации в Германия с 25%, е произведен по-малко мед, отколкото в предишните години. В резултат на това цената на този продукт в германските супермаркети заплашва да нарасне до абсолютния си максимум.

“Що се отнася до производството на мед, то  2012 г. е лоша”, – заяви президентът на Германската федерация на пчеларите Петер Маска. Според него, на първо място, това се отнася за баварските пчелари, които в следващите два месеца, просто нама какво да продават, Ето защо “медът тази година ще бъде по-скъп, както никога”, – каза той. Цените са се увеличили не само в супермаркетите, но и при пчеларите, които продават мада за  4 до 8 евро за 500 грама.
Освен това през пролетта са измрели около една четвърт от всички пчели в Германия. Причината – опасния вид паразитен акар Varroa destruktor. Този вид е открит в Южна Азия, през 1970 г. достига Западна Европа и Южна Америка, а през 1980 г. стига и до Съединените щати. В резултат на това той се е разпространил в голяма част от света, нанасяйки сериозни щети на пчеларството.

http://30dumi.eu/2012/11/sma-rtnostta-sred-pchelite-v-germaniya- … da/#ixzz2BMFABEwd

# 488
Привет на всички!Радвам се,че и тук има такава тема.Аз съм млада пчеларка или по-скоро чиракуваща пчеларка на 1 година.Чета много и от всичко свързано с пчелите.Питам къде ли не и кого ли не за тях.Удивлявам се на страхотни решения и хрумки по света и у нас. И тъй както си чета два поста надолу за цветния и вреден мед от Франция,днес представяте ли си с какво недоумение откривам ето тази статия: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1626230
При това в родната ни татковина  по -точно у Варна.

# 489
Добре дошла beekeeping  Peace

Прием по програма "Пчеларство" 2011-2013

http://www.economynews.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%BF% … 13-news39055.html

# 490
Здравейте, случи ми се нещо странно и ще се радвам ако ми помогнете.
Синчето ми много обича зимата да си пийва билков чай с мед и аз често му правя.Последният път мъжът ми донесе домашен мед от пчелар.И друг път е носил от същият производител, но като сложих от този мед в чая и чаят потъмня много, да не кажа, че направо почерня  Shocked Не ми се е случвало досега и не знам на какво се дължи.Реших, че може да е от чая и пробвах с друг-същата работа.А в буркана медът е захаросан и светъл.Не съм специалист и се ориентирам за качеството на меда само по това дали се захаросва или не  Blush Бихте ли могли да ми дадете някакво обяснение, ще съм ви много благодарна  Hug Благодаря!

# 491
Някой може ли да каже , как се казва медоносния храст, който може да се използва като жив плет    

# 492

Влад@
, за втори път чета за такова потъмняване на чая, но при мен не се е случвало. Предполагам, че меда има съставка, която взаимодейства с водата и чая и се получава така. Както, когато сложиш лимон в тъмен чай и чая изсветлява, така сега е потъмнял от меда. Но честно да ти кажа, нямам представа на какво се дължи.

сиси , ето какво е казал Вълка за живия плет в темата.

На тоя храст по нашия край му викаме жив плет. Цъфти дълго и има страхотен облет, като го наближиш, направо жужи от пчели. Снимката е актуална. Става за жив плет, а се унищожава с едно третиране с Раундъп. Друг начин няма.
http://prikachi.com/images/149/5291149Z.jpg

# 493

Влад@
, за втори път чета за такова потъмняване на чая, но при мен не се е случвало. Предполагам, че меда има съставка, която взаимодейства с водата и чая и се получава така. Както, когато сложиш лимон в тъмен чай и чая изсветлява, така сега е потъмнял от меда. Но честно да ти кажа, нямам представа на какво се дължи.

Благодаря ти! А дали да го ползвам?Притеснявам се, защото е за детето. Или май за него ще купя друг, а този ще го ядем по друг начин.

# 494
Влад@, ти сама казваш, че и друг път сте купували от този производител и може би вече му имате доверие. Защо не го попитате и него - да видим той какво мисли... сподели после в темата.

Най-много, което си мисля, че меда може да има малко примеси на манов мед и това може да оказва влияние. Казвам "малко примес", защото казваш, че меда е светъл на цвят.

Общи условия

Активация на акаунт