Пчеларство 2

• 126 621
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
veno49, сега подробно ще ти обясня ,но дали това е най -правилния начин не знам ние вече близо 10 г така подхранваме.Съотношението сега беше 4к захар 4к мед 3л вода 1ч.л.  лимонтозу 1 ч.л. сол всичко това в съд на печката на 40, 50, градус и се бърка докато се разтопи  охладено го сипваме в хранилките .Това го правим когато температурата е от 16 до 18 градуса и за 4 -5 часа няма нищо в хранилките.Преди това и ние с пудра захар, но резултата е същия.Когато се дава кристализирал мед предварително много се бърка и той става почти течен.Ние подхранваме само първия пъс с захар после само с мед.Тук при нас има пчелар който оставя съд с вода до хранилката и казва че това е правилно

# 76
Бо тук сега е много с лошо времето но до една седмица ще стане,не излизам че вилнее грипа. Hug Heart Eyes

# 77
Бо тук сега е много с лошо времето но до една седмица ще стане,не излизам че вилнее грипа. Hug Heart Eyes

Когато-тогава  Hug Здраве да има!  Peace

# 78
   Здравейте! В брой 295 на вестник "Пчела и кошер" от26 01-08 01 2011г  е публикувана програмата на 9 международно изложение-договаряне "Пчеларство-Плевен"

# 79
Здравейте, момичета Simple Smile

Не съм пчеларка, но не знам къде другаде да попитам . Днес гледах едно предаване, говореха за апитерапията. И се спомена нещо за направата на крем за лице от мед и други продукти ..... знае ли някоя от вас как точно се прави или изобщо има ли такава тема из форумите , че аз нещо не откривам. Пък и съм нова в бгмамма(ама важно е, че късно но се записах и аз )

# 80
ваповядаи  vha21bghttp://www.google.bg/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Abg%3Aofficial&channel=s&hl=bg&source=hp&q=%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%81&meta=&btnG=Google+%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

# 81
Днеска ги подхраних с това

Много се изненадах когато на един кълбото беше сформирамо на 8 пити  Shocked много се изненадах,докато на другите са на по на 3-4.

# 82
За какво подхранваш с  апитом?За стимулиране на майката да снася ли е? Ако е за това не е ли малко рано?Трябва ли да се  стесни сега гнезното след като не го стесних есента?Когато питах за кристализиралият мед, имах прадвид меда в питите които са в кошера, защото есента оставих всички пити. Извадих само една строителна рамка която баше пълна с мед, но тъи като не носех преносното сандъче я оставих в един празен кошер който уж беше добре затворен, но те намерили пролука и пренесли всичкия мед докато отида да прибера рамката. Изобщо при мене работата малко на майтап върви. Но имам голямо желание да се науча. За сега черпя знания само от книги и от форума. Просто няма кой да ми покаже.

# 83
Здравейте ,днес времето беше много хубаво и решихме да ги подхраним .Засега са много добре.Ще имат храна поне до края на месеца.

# 84
Здравейте и от мен  Simple Smile
днес времето беше разкошно и свеки каза, че са облитали всички кошери, което е супер новина за мен. Чаках със свито сърце, но всичко е наред.  Hug

Утре мъжо ще ходи и ще ги подхрани. Горската  Heart Eyes, дали е удачно да им сложим мед разреден с мааалко водичка? До края на седмицата ще е топло.   

veno49, не съм запозната с тестото по магазините. Аз научих тук от един съфорумец - studentbgbg за Апитом. Поразрових в интернет и се оказа, че си има предимства и недостатъци. Но ако не ти се прави тесто и нямаш мед, то той е добро решение.  Wink
вено, в интернет има много информация и клипчета включително - показват нагледно някои манипулации. Със сигурност ще ти помогнат. Темата едва ли ще ти е достатъчна.  Peace Поразрови с гугъл.  Peace

# 85
  • Popovo
   Събота и неделя ходихме и ние да ги храним. Правихме питки. За сега няма жертви, но е още рано да се хвалим.

# 86
МИЛА БО, ние така правихме вчера .Разредихме меда на сироп малко по гъст от обикновено но както казах слагаме малко лимонтозу и малко сол, това го знаем от много стари пчелари и така го правим отдавна .Времето трябва да е топло за да могат до вечерта да го изсмучат.

# 87
Здравейте, от година и половина се занимавам сериозно с пчеларство, изчетох 1 камара с литература и мнооого сайтове. В крайна сметка по мое мнение се оказа, че всичко е относително.
Всеки пчелар има собствено виждане и практика.
Искам да споделя какво направих и до какви изводи стигнах. Сега имам вече над 50 кошера Дадан Блат. Тази зима имам 3 загинали, всичките други са наред. Този резултат ме устройва.
Изводи и практически факти : Пчелите не трябва да се оставят гладни, няма голямо значение каква е храната, но в периода на липса на паша трябва да е суха. Аз им давам Апитонус и чист мед ; Трябва МНОГО да ги пазим от грабежи - те също се получават при липсата на храна. ; Трябва да осигурим приток на въздух. - На всички кошери имам отвори за въздух на дъното и на покривната табла - ГОЛЕМИ отвори от порядъка на 100 кв. см.. През зимата ги затварям само наполовина. Затворения кошер акумулира влага - тя е убийствена за пчелите. Студа не е толкова опасен. При мен в района на Плевен е доста студено.; През зимата не слагам НИКАКВИ затоплящи материали. Смятам, че това е излишно. Добрата храна компенсира.; Кошерите не трябва да се ровичкат за щяло и не щяло. Оставете пчелите да си работят. Те като че ли са по-умни от нас.; Не вадете мед от плодника НИКОГА. Колкото е по-задръстен толкова по-добре. Всяко отваряне на кошера води до спиране на нормалната работа за няколко дни. Особенно в силен период на паша слагайте магазините и не пипайте нищо друго. ; Не правете отводки безразборно. За да има мед кошера трябва да е пълен с пчели. Не се подлъгвайте на израза - 6,7,10 рамки с пчели. Кошера дава мед , когато при вдигането на капака пчелите буквално извират. Не се плашете от роенето. - това са най-добрите отводки. Ако семейството е с малко пчели преместете го в 6 рамков кошер. Малко пчели в голям кошер не е добро решение, с прегради не става. Опитайте в кошери от полистирен - аз съм много доволен. Не знам как е при Вас, но при мен 1о рамковите кошери работят най добре. Внимавайте когато купувате майки - нужен ви коректен търговец и много късмет. По добре пробвайте с собствени маточници, не е кой знае колко сложно.
Не знам кокво мислите, но това е мое мнение получено от скромния ми опит.
Успехи !

# 88
milko_panov, здравей!
на 90% от твоето мнение се покрива и с моето!  Hug
и аз съм стигнала до същите изводи:

Най-силният ми кошер е от рой, гладът е най-големия бич за пчелите, от плодника пити не пипам, освен ако не ги карам да градят и то медът от старата пита пак си им го давам, за проветряването - спор няма, общо взето се стремим колкото се може по-малко да ги отваряме, не пренареждаме есенно време пити - те по-си знаят как и кое трябва да сторят... само кошерите от полистирен не сме пробвали и нямам мнение.

а ми се иска да пробвам и пласмасовите основи.  Simple Smile

...............................
Така де, добре дошъл!  Peace

# 89
Относно пластмасовите основи съм много скептично настроен. Времето за изграждане е почти същото като другите , а са и по-скъпи. Восъчните основи не ги мисля. Като има проблем ги изхвърлям или претопявам, а пластмасовите трябва да ги мисля. Виж ако намериш BI PAX на добра цена ме интересува. Това са кутийки в които пчелите направо изграждат пити за продажба. Залагат се вместо рамки и вадиш питата с мед направо в опаковката. Но са ми много скъпи. (засега)

Общи условия

Активация на акаунт